Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Amenajare cameră mică: Idei și trucuri inedite pentru spații mici și cochete
Chiar dacă o cameră mică nu îți dă aceeași libertate de alegere precum una de dimensiuni generoase, nu înseamnă că nu există soluții pentru a crea iluzia unei încăperi mai mari și a folosi eficient spațiul astfel încât să nu te simți înghesuit. Dacă locuiești într-un apartament sau o garsonieră, probabil te-ai lovit de provocarea de a amenaja o cameră mică și cochetă care câștigă la toate capitolele – confort, comoditate și design.
Nu-ți face griji, o cameră mică nu înseamnă nici pe departe că trebuie să sacrifici confortul și stilul. Iată câteva idei de amenajare care valorifică în mod creativ și practic toate spațiile mici, pentru a obține o cameră care bifează toate criteriile unei încăperi confortabile și deosebite.
Sumar
Cum câștigi spațiu în designul unei camere mici
Una dintre cele mai mari provocări atunci când vine vorba despre amenajarea unei camere mici este cum să te bucuri de confort și funcționalitate fără a avea o cameră aglomerată și sufocantă. Din fericire, am creat pentru tine un ghid cu trucuri de design interior care să te ajute să amenajezi o cameră practică indiferent de utilitate.
Alege mobila potrivită pentru camera mică
Pentru a obține un echilibru vizual într-o cameră mică, evită să alegi piese de mobilier cu un volum prea mare, deoarece acestea dau impresia unui spațiu și mai mic și nu este nici foarte practic.
În același timp, mobilierul cu picioare este unul dintre cele mai la îndemână moduri de a crea impresia unui spațiu aerisit. Alege piese cu linii compacte, minimaliste și, pe cât posibil, fără uși care să îngreuneze aspectul încăperii.
Totodată, evită să aglomerezi încăperea, fie că vorbim de living, dormitor, baie, birou etc., cu prea multe piese de mobilier deoarece nu vei face altceva decât să creezi o atmosferă sufocantă și să ocupi spațiu inutil. În locul unui dressing, plus comode, alege în schimb un singur dulap mare și încăpător, compartimentat ergonomic, desfășurat pe un perete.
Folosește piese de mobilier multifuncționale
Funcționalitatea este foarte importantă în amenajarea unei camere mici, așa că optează pentru piese de mobilier multifuncționale pentru a economisi spațiu. Îndeplinind mai multe scopuri, mobilierul multifuncțional te ajută să valorifici spațiul la maxim, dar fără a sacrifica aspectul sau confortul camerei.
Câteva exemple sunt paturile cu sertare de depozitare, canapelele extensibile, măsuțele de cafea cu lift top ori comodele care se transformă cu ușurință în birou. Poți folosi, de asemenea, taburetele cu spațiu de depozitare, în loc de noptiere sau măsuțele de cafea tradiționale, care ajută la maximizarea spațiului, dar oferă și o atmosferă caldă.
Alege amenajarea pe verticală pentru o cameră mică
Atunci când vrei să amenajezi o cameră mică, este foarte important să te asiguri că folosești spațiul în favoarea ta. Cea mai simplă metodă pentru a realiza acest lucru este să te folosești pe deplin de pereți. Optează pentru un dressing înalt până la tavan în dormitor, etajere și rafturi suspendate în living și în camera copiilor. Astfel, te asiguri că nevoile tale de depozitare și organizare a spațiului sunt acoperite, iar camera este pe cât de mică, pe atât frumoasă și practică.
Optează pentru culori deschise în designul unei camere mici
Nuanțele deschise, luminoase măresc vizual spațiul și sunt de ajutor atunci cand vrei ca pereții, podeaua sau tavanul să pară mai îndepărtate. Folosește culori deschise sau pastelate pentru parchet, vopseaua pentru pereți, faianța ori gresia, dar și piesele de mobilier. Acestea reflectă lumina, astfel că vor da iluzia unei camere mai mari. Albul este o variantă clasică și cu care nu vei da niciodată greș. Îi poți da mai multă personalitate și eleganță combinând-o cu alte nuanțe neutre precum gri, maro sau bej.
Un tablou supradimensionat, în culori vii sau o oglindă mare, cu o ramă cu accente decorative montată pe un perete pot anima un living mic monocrom, iar un perete accent poate încălzi atmosfera unui dormitor mic conferindu-i profunzime. Pentru un aspect mai vioi, folosește-te de nuanțe vibrante sub forma unui perete colorat ori chiar tapetat, a unor perne decorative sau a unei piese de mobilier statement. Evită însă ideea de a combina prea multor culori în aceeași cameră, deoarece riști să încarci vizual spațiul.
Acordă importanță organizării și ordinii
Atunci când ai în vedere designul unei camere mici asigură-te că folosești inteligent spațiul pe care îl ai la dispoziție. Folosește-te din plin de mobilier cu spații de depozitare pentru a te asigura că dispui de suficient loc și că păstrezi încăperea cât mai ordonată.
Prea multe obiecte înghesuite într-un spațiu restrâns îl fac să pară și mai mic. Un dressing bine compartimentat pentru dormitor ori hol, un colțar cu ladă și o etajeră înaltă în living îți vor fi extrem de utile. Montează polițe și rafturi suspendate pe care să poți depozita la vedere prosoape și alte obiecte de care ai nevoie. Coșulețele rustice sunt o altă variantă ideală care să te ajute să păstrezi ordinea în locuință, pentru o mai mare libertate de mișcare.
Îmbină accesoriile și decorațiunile în mod inteligent: folosește Regula Pepenelui Galben
Nu uita nici de decorațiunile interioare atunci când amenajezi o cameră mică din apartament. Într-o încăpere în care ai loc doar pentru piesele de mobilier esențiale, acestea dau personalitate spațiului. Trebuie sa ai grija, însă, să nu aglomerezi camera de mici dimensiuni cu prea multe accesorii și să le alegi cu atenție.
Dacă vrei să mergi la sigur, urmează regula „pepenelui galben” atunci când alegi accesoriile pentru o cameră mică. Asta înseamnă că, pentru a evita supraaglomerarea, obiectele decorative nu pot depăși dimensiunile unui pepene galben.
Alege un covor care să aibă aceeași dimensiune cu camera sau care să încadreze piesele de mobilier din încăpere. Chiar dacă pare că e invers, covoarele mici crează întreruperi vizuale și iluzia unui spațiu mai fragmentat.
Pentru mai multe sfaturi citește ghidul nostru despre cum alegi covorul potrivit pentru orice încăpere indiferent de dimensiunea acesteia.
Folosește-te de oglinzi pentru a crea iluzia de spațiu
Dincolo de rolul stilistic important pe care-l joacă, oglinzile sunt și o modalitate excelentă de a crea iluzia unui spațiu mai luminos, mai aerisit și, în consecință, mai mare. Amplasate strategic în orice încăpere din locuință, acestea reflectă lumina și dublează vizual spațiul, iar o cameră mică va arăta mult mai încăpătoare. În hol sau în dormitor optează pentru dulapuri care au și uși cu oglindă.
Acordă importanță iluminatului inteligent
Lumina ajută orice spațiu să pară mai generos și aerisit decât este în realitate, astfel că permite luminii naturale să pătrundă în cameră și alege să o valorifici la maxim - optează pentru perdele transparente ori, dacă ești fan al stilului scandinav sau al stilului industrial, poți să nu pui deloc.
Dacă încăperea nu dispune de multă lumină naturală, acordă o atenție deosebită corpurilor de iluminat. Pentru eficiență sporită și o iluminare ca la carte în camera mică, ai nevoie de mai multe tipuri de iluminare: de bază, de lucru și ambiental. Pentru lumina de ambient, montează aplice de-a lungul tavanului lustre sau plafoniere care să lumineze întreaga încăpere.
Nu uita nici de sursele de iluminat decorative. Un lampadar într-unul dintre colțuri mai puțin luminate ale încăperii vor avea un aport semnificativ la crearea unei ambianțe plăcute în dormitor sau living. Spoturi de-a lungul corpurilor de la bucătărie, un lampadar ori o veioză în colțul de citit sau o aplică pe hol, sunt alte câteva exemple.
Alege materiale transparente sau lucioase
Un alt truc pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare într-o încăpere este folosirea materialelor lucioase sau transparente. Optează pentru piese de mobilier cu suprafețe netede, din metal lucios care reflectă lumina. Fie că sunt picioarele lucioase de la canapea sau comodă, mânerele dulapurilor din bucătărie sau corpurile de iluminat, cu siguranță vor ajuta ca orice cameră mică din apartament să pară mai aerisită și luminoasă decât este.
Nu uita nici de obiectele transparente din sticlă. O vitrină oferă nu doar spațiu de depozitare, dar și ocazia să pui la loc de cinste obiecte personale prețioase, iar o măsuță din sticlă va transforma încăperea într-un living modern.
Evită texturile greoaie
Evită texturile grele, cum ar fi catifeaua sau brocartul, și optează pentru materiale lejere, cum este satinul, stofa sau bumbacul, pentru mai multă fluiditate. Perdelele și draperiile îndeplinesc atât un rol estetic cât și unul funcțional, așadar alege draperii din materiale ușoare, puțin transparente și în culori deschise, altfel riști sa încarci prea mult designul camerei mici și să creezi senzația unui spațiu sufocant. Obține iluzia de înălțime vizuală a tavanului montând galeriile perdelelor și draperiilor cât mai sus pe perete, aproape de tavan.
Cum amenajezi o cameră mică în funcție de rolul încăperii
Este nevoie de doar câteva modificări simple pentru a profita la maximum de fiecare centimetru al casei tale. Odată implementat, veți avea un spațiu cu care te poți mândri, unul care se simte încăpător. Acum că știi care sunt regulile de bază în amenajarea unei camere mici, iată cum le poți aplica în funcție de rolul încăperii.
Amenajarea unui living mic
Atunci când vrei să amenajezi un living primitor dar nu dispui de un spațiu generos, provocarea de a avea o încăpere cu un design deosebit, care să nu fie nici prea aglomerată, te poate pune în dificultate. Ca să-ți ușurezi sarcina, pune accentul pe piesele esențiale în funcție de obiceiurile tale și ale familiei tale.
Optează pentru o canapea extensibilă sau un colțar pentru a putea oricând face din livingul tău o cameră de oaspeți pentru prieteni. O măsuță de cafea care să servească și ca spațiu de depozitare și care, la nevoie, să poată fi chiar utilizată ca taburet.
Un alt element important într-un living este amenajarea unei biblioteci. Alege o bibliotecă înaltă, cu spații de depozitare, pentru un plus de organizare a camerei. Ai grijă doar să fie un echilibru de dulapuri închise cu rafturi deschise ori cu geam pentru a da senzația de mai multă fluiditate și aerisire.
Dacă în livingul tău este amenajată și zona de dining, optează pentru o masă cu blat din sticlă pentru un aspect mai curat și mai luminos, la pachet cu un plus de eleganță.
Idei de amenajare pentru un dormitor mic
Stai fără grijă, un dormitor mic nu înseamnă nici pe departe că trebuie să sacrifici confortul și stilul. Acesta poate fi la fel de intim și prietenos ca unul de dimensiuni mari. Alege culori deschise pentru amenajare, deoarece creează impresia unui spațiu mai aerisit. În plus, nuanțe precum alb, bej sau bleu deschis sunt versatile și pot fi ușor încadrate în orice stil de amenajare.
Într-un dormitor mic, există o linie fină între stilat, confortabil și sufocant. Un pat pentru o singură persoană este o soluție excelentă în cazul în care nu împarți dormitorul cu cineva. Dacă un pat dublu este o condiție esențială, atunci, cel mai indicat este să alegi unul de dimensiuni mai mici care să vină și cu spații de depozitare. Un pat queen size este mai mic decât unul king size ca și dimensiuni, și la fel de confortabil.
Citește ghidul nostru despre dimensiunile paturilor pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru dormitorul tău mic.
Dacă în schimb ai la dispoziție un dulap generos sau nu duci lipsă de spațiu de depozitare, alege un pat cu picioare deoarece dă iluzia unui spațiu mai mare. Indiferent de alegere, este recomandat să vii în completarea lui cu noptiere cu picioare pentru a evita senzația de sufocare în zona de dormit. Dacă nu ai destul spațiu pentru noptiere clasice, o alternativă ar fi să montezi polițe de o parte și alta a patului, să optezi pentru noptiere suspendate sau să alegi o tăblie de pat cu noptiere incluse.
Pentru mai multe idei și sfaturi practice citește ghidul nostru dedicat despre amenajarea unui dormitor mic.
Cum amenajezi o cameră mică de bucătărie
Pentru amenajarea unei bucătării mici secretul este să găsești echilibrul perfect între folosirea spațiul disponibil și funcționalitate, iar cu accesoriile și detaliile potrivite, poți să profiți din plin chiar și de o suprafață limitată.
În primul rând alege mobilier de bucătărie simplu și compact care îți oferă loc de depozitare, care ocupă un singur perete și lasă cât mai mult spațiu pe blatul de lucru. Acest mod de aranjare este convenabil deoarece ai toate electrocasnicele, spațiile de depozitare și de lucru în imediată apropiere.
Dacă în bucătărie se găsește și locul de luat masa, optează pentru o masă cu un design mai suplu sau cu spațiu de depozitare dacă ai nevoie de mai mult loc pentru cele necesare gătitului sau un sistem de masă extensibilă în sertar. Completează cu scaune cu spătar sau chiar niște taburete care să intre complet sub masă și mai salvează câțiva centimetri prețioși. De asemenea, scaunele din plastic transparent sunt o opțiune care ajută la crearea iluziei de cameră mică spațioasă.
Dacă vrei să afli mai multe despre piesele esențiale dintr-o bucătărie, citește recomandările noastre despre amenajarea bucătăriei.
Amenajarea unei băi mici
Dacă într-o baie de dimensiuni generoase posibilitățile sunt nenumărate, atunci când vorbim de amenajarea unei băi mici, acestea se restrâng. Pentru amenajarea unei băi mici, varianta ideală este o cabină de duș practică, dar și estetică. Principalul avantaj este, bineînțeles, cel legat de economisirea spațiului. Mai mult decât atât, un duș este mai ușor de curățat și întreținut.
Totuși, dacă nu ești dispus să renunți la băile lungi și vrei să amenajezi o baie cu cadă poți alege o variantă pe colț sau una de dimensiuni mai mici cu un design ergonomic, economisind astfel spațiu prețios în încăpere.
Pentru a te asigura că te folosești de tot spațiul pe care-l ai la dispoziție, dar fără să aglomerezi camera, dotează baia cu mască de lavoar cu sertare, etajere pe care să pui prosoapele, produsele cosmetice sau de machiaj, un dulap cu oglindă în care să depozitezi produsele de care te folosești mai rar.
Descoperă mai multe idei și trucuri inedite în ghidul nostru despre amenajarea unei băi mici.
Idei pentru amenajarea unui hol mic la apartament
De obicei, holul în apartament e mic și întunecat – o provocare, dar nu insurmontabilă. Optează pentru piese de mobilier care îndeplinesc funcții multiple, de exemplu, o banchetă și cuier care servește în același timp ca spațiu pentru depozitarea lucrurilor, dar și pentru așezat. Limitează-te la un cuier bine compartimentat, cu oglindă pentru a te asigura că holul tău rămâne primitor și practic.
Găsește mai multe idei și sfaturi în ghidul nostru despre amenajarea holului.
Idei de amenajare pentru o cameră mică de copii
Camera copiilor a fost dintotdeauna una dintre provocările familiilor atunci când plănuiesc amenajarea apartamentului, dar fii fără grijă avem sfaturi și trucuri practice care să te scoată din încurcătură.
Dacă mai mulți copii împart camera, alege paturile suspendate. Dacă ai un singur copil, atunci poți opta pentru un pat rabatabil, sau poate un pat cu un loc ascuns, ideal pentru serile în care prietenii lui rămân peste noapte.
Pentru că depozitarea este la fel de importantă când vorbim despre camera copiilor pe cât este pentru alte încăperi, dulapul trebuie și el ales cu grijă. Dacă nu beneficiază de un spațiu generos, alege un corp înalt sau un dulap pe colț, eventual completat de o comodă și un cufăr pentru a avea mai la îndemână jucăriile mai des folosite.
Citește ghidul nostru despre amenajarea camerei pentru copii ca să afli mai multe despre piesele mobilier esențiale în dormitorul celor mici. Iar dacă vrei să decorezi dormitorul unui adolescent, aruncă un ochi pe articolul despre amenajarea camerei de tineret.
Amenajează o cameră mică și deosebită cu mobilier fabricat cu drag în România
Indiferent de dimensiunile sale și de rolul destinat, o cameră mică nu este deloc imposibil de amenajat. Câteva trucuri vizuale alături de mobilierul potrivit te ajută să obții maximum de valoare dintr-un spațiu oricât de mic. Pentru a te bucura cât mai mult de eforturile tale și de noul acasă, îți recomandăm să optezi pentru mobilier de calitate superioară.
La Mobexpert, peste două treimi din mobilierul vândut de noi este produs în România, pentru a ne asigura că îți oferim produse realizate la standarde ridicate la prețuri accesibile. Totul pentru ca tu să găsești piesele potrivite pentru camerele tale, indiferent că sunt mici sau mari.
Dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor pentru amenajarea camerei mici, consultanții Mobexpert îți stau mereu la dispoziție. Apelează la serviciul nostru de design interior pentru idei și sfaturi personalizate spațiului și nevoilor tale.
Dacă vrei să îți faci o idee despre bugetul necesar pentru a-ți (re)amenaja locuința, citește ghidul nostru despre cât costă să mobilezi un apartament sau o casă; sau folosește calculatorul de buget pentru mobilă care îți va da un estimat, dar și recomandări adaptate buzunarului tău și stilului familiei tale.
Și, pentru că ideile mărețe de amenajare pot lua naștere chiar și în spațiile mici, în colecția Mobexpert pentru Apartament găsești piese potrivite pentru spațiul de care dispui - practice și, mai ales, estetice. Descoperă reducerile de până la 20% la noua colecție de mobilier pentru apartament în perioada 30 mai - 10 iulie 2022, atât în magazinele Mobexpert, cât și online pe www.mobexpert.ro.