Amenajare bibliotecă acasă: Idei și modele pentru designul colțului tău de liniște și lectură

Nu există sentiment mai plăcut decât acela de a te retrage în colțul preferat din casă după o zi lungă, un loc care să-ți ofere confort și liniște, și ce alt loc mai potrivit decât unul care te ajută să te bucuri de o escapadă în orice colț al lumii. Iar dacă te numeri printre bibliomanii de cursă lungă, cu siguranță ai visat mereu la propria bibliotecă acasă, în care să evadezi departe de rutină și grijile cotidiene și să te relaxezi alături de o carte bună. 

Fie că stai la casă și ai spațiu generos pentru o încăpere întreagă sau într-un apartament de dimensiuni mici, nimic nu te oprește din a avea o bibliotecă exact așa cum îți dorești. Iată câteva idei și recomandări cate te vor ajuta să amenajezi o bibliotecă modernă, oaza ta de liniște și inspirație. 

Sumar


Cum alegi piesele de mobilier pentru designul bibliotecii?

Biblioteca de acasă este mai mult decât un spațiu de depozitare pentru cărțile preferate. Amenajată cu atenție, aceasta se poate transforma în locul tău preferat, sanctuarul de liniște, relaxare, citit, învățat și evadare din agitația din fiecare zi. Unul dintre aspectele important în amenajarea bibliotecii este ca spațiul ales să te inspire și să-ți reflecte personalitatea, dar totodată mobilierul ales să se integreze armonios cu designul întregii locuințe.

Bibliotecă/etajeră

Piesa de mobilier esențială în amenajarea unui spațiu pentru citit este biblioteca, pentru organizarea și stocarea cărților, a obiectelor de artă și a altor accesorii de care ai nevoie. Alege o etajeră cu suficient spațiu pentru a găzdui fiecare obiect fără a părea aglomerat, dar nu atât de mult spațiu încât rafturile să pară goale.

De asemenea este important să folosești inteligent spațiul de care dispui. Dacă nu ai o cameră întreagă pe care să o tranformi în loc de lectură, folosește-te din plin de depozitarea pe verticală, alegând corpuri de mobilier înalte sau suspendate, cum ar fi o bibliotecă sau o etajeră compactă pentru cărți și alte obiecte decorative, sau mai multe polițe.

Fotoliu/balansoar

Spre deosebire de ceea ce se crede, cel mai important aspect aici nu sunt cărțile, ci piesa potrivită în care să stai cu orele. Cum altfel să te bucuri de lectură dacă nu poți să te așezi undeva confortabil? De aceea, ideal este să alegi piesele de mobilier având în vedere și acest aspect, iar încăperea să nu arate ca o simplă cameră pentru depozitarea cărților.

Alege un fotoliu confortabil cu perne decorative moi sau un balansoar în care să te poți bucura de lecura preferată câte ore vrei. O piesă care, aleasă potrivit, nu doar că se va tranforma în locul tău de relaxare preferat, dar aduce și un plus de stil și cosiness.

Descoperă întreaga colecție de fotolii Mobexpert.

Măsuță

Nu uita și de o măsuță de colț sau una mobilă unde să-ți pui lucrurile de care ai nevoie, fie că e vorba de băutura preferată, ochelarii de citit sau cartea atunci când faci o pauză.

Accesorii prin care să personalizezi biblioteca de acasă

Pe lângă corpurile de mobilier, decorațiunile au și ele rolul de a te ajuta să amenajezi o bibliotecă practică și care să-ți reflecte personalitatea. Ca orice alt spațiu din locuință, biblioteca de acasă trebuie să-ți ofere căldură și confort oricând te afli acolo. Alege perne decorative și pleduri moi, numai bune pentru un plus de confort și răsfăț, dar și de stil.

Tapetul este o modalitate foarte accesibilă, ușor și rapid de implementat pentru decorarea pereților și poate oferi acel element special care pune în valoare zona dedicată cititului. Alege un model care să se îmbine armonios și creează un spațiu unitar alături de mobilier și ai grijă să nu încarce inutil spațiul. Un pattern complicat sau o culoare mai pretențioasă va limita opțiunile pentru corpurile de mobilier.

Folosește suporturi pentru cărți dacă vrei să evidențiezi o colecție a unui autor preferat sau ca să stabilizezi volumele de pe etajeră. Există o mulțime de modele de astfel de suporturi, de la căței la litere sau forme abstracte, perfecte în amenajările moderne.

Adaugă în designul bibliotecii de acasă rame foto cu momente care îți trezesc amintiri plăcute, tablouri sau decorațiuni de perete care te inspiră, lumânări sau obiecte decorative pe care îți este drag să le expui și vaze cu plante și flori care te ajută să te relaxezi.

Iluminarea potrivită pentru designul bibliotecii

Al alt aspect important în amenajarea bibliotecii este, desigur, iluminatul, iar pentru citit ai nevoie de cât mai multă lumină naturală. Alege perdele și draperii din materiale ușoare și cât mai transparente care să permită lumina să pătrundă.

De asemenea, corpurile de iluminat este ideal să creeze o  atmosferă caldă și primitoare, dar în același timp să nu fii nevoit să te chinui atunci când citești. Iluminatul ambiental și cel de lucru reprezintă un aspect cheie în decorul bibliotecii, astfel că trebuie să asiguri unul dintre acestea fie deasupra, fie lângă zona de relaxare din bibliotecă.

Lumina de lucru o poți obține cu ajutorul lampadarelor sau al veiozelor. Acestea trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, astfel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități.

Cum amenajezi bilioteca în funcție de camera unde se află

Este grozav să ai o cameră întreagă care poate fi folosită ca bibliotecă acasă, pentru că atunci te poți răsfăța cu adevărat și o poți tranforma în refugiul tău pentru lectură. Cu toate acestea, nu trebuie să te descurajezi dacă locuiești într-un apartament mic și spațiul nu-ți permite asta, există diverse variante pentru un spațiu organizat care să transmită o ambianță confortabilă.

Idei de amenajare pentru biblioteca în living

Un aspect de care trebuie să ții cont atunci când alegi modelul pentru bibliotecă este stilul în care este amenajat și restul încăperii. Pentru un design unitar și armonios, designerii recomandă să abordezi același stil atât pentru living, cât și pentru colțul de citit. Dacă ai un living mare, amenajează biblioteca pe un perete liber pentru a profita de spațiu fără a crea senzația unei încăperi prea încărcate.

Chiar și în cazul unui living mic, dacă ai un colț liber – felicitări – ești cu un pas mai aproape de a avea biblioteca mult visată. Amplasarea unei etajere pe colț sau a unei etajere înguste nu doar salvează spațiu, dar și complimentează estetic întreaga încăpere.

Dacă te numeri printre iubitorii de cărți și ți-ai dorit mereu o bibliotecă mare în care să le pui la loc de cinste, un living clasic îți oferă decorul ideal pentru asta, astfel că alege o bibliotecă din lemn masiv, cu finisaje deosebite.

Amenajare bibliotecă în dormitor

Cu puțină atenție la detalii poți include un loc de citit și în amenajarea dormitorului. Optează pentru corpuri suspendate și polițe pe perete, avantajul acestora este că te poți folosi cu ușurință de ele atunci când spaţiul de pe podea nu este suficient. Dacă nu vrei să încarci pereţii cu cărţi, atunci adoptă un stil minimalist și montează rafturi la un nivel apropiat de cel al podelei.

Amenajare birou cu bibliotecă

Atunci când ai în vedere amenajările interioare, cu atât mai mult dacă petreci mult timp acasă, nu te sfii să amenajezi în funcție de activitățile importante pentru tine. Mai exact, dacă lucrezi de acasă, iar locul tău de relaxare e tot…acasă, de ce sa nu îmbini utlul cu plăcutul? Amenajează o biblioteacă în aceeași zonă cu biroul și astfel economisești spațiu.

Modele de bibliotecă în funcție de stilul de amenajare

Un alt lucru important de care trebuie să ții cont este faptul că designul bibliotecii trebuie să se încadreze armonios în amenajarea interioară a casei. Atât timp cât stilul, dimensiunile pieselor de mobilier și schema cromatică nu par a fi din povești complet diferite, ai succesul asigurat.

Bibliotecă modernă

O bibliotecă modernă, amenajată în living (sau oriunde altundeva) este definită de mobilă în linii simple și echilibrate, însă și formele interesante pot face o apariție. Optează pentru nuanțe neutre sau inspirate din natură, cum ar fi alb, bej, gri sau maro. O bibliotecă ce îmbină unul sau mai multe materiale, precum lemnul, metalul, plasticul sau sticla este potrivită pentru o amenajare în stil modern.

Bibliotecă vintage

Stilul vintage în designul interior folosește piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat amprenta într-un mod deosebit. Alege o bibliotecă din lemn cu finisaj antichizat, care se remarcă prin rezistență, ornamente deosebite, finisaje impecabile, și elemente sculptate.

Bibliotecă clasică

Stilul clasic este atemporal și se potrivește în orice interior, ceea ce îl face atât de atractiv. Trăsăturile sale specifice sunt bunul gust, eleganța, rafinamentul și confortul, iar designul bibliotecii trebuie să transmită toate acestea. Optează pentru piese de mobilier de calitate, ideal fabricate din lemn, în linii simple, frumos sculptate.

Bibliotecă rustică

Interiorul rustic este caracterizat prin simplitate, atmosferă călduroasă și elemente care amintesc de frumusețea naturii. Folosește pentru biblioteca de acasă piesele de mobilier sau obiecte cu aspect vechi și uzat.

Bibliotecă industrială

Combinații ingenioase din metal și lemn, detalii ce amintesc de fabrici vechi, nuanțe de maro și gri – o bibliotecă acasă care îndeplinește aceste condiții este ideală pentru stilul industrial. Aspectul bibliotecii industriale este un mix între uzat și antichizat, fiind în același timp extrem de chic și modern.

Mobilier fabricat în România pentru amenajarea unei biblioteci deosebite

Acestea sunt elementele esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-ți crea un spațiu care să îndemne la visare, relaxare și evadare din rutina zilnică. Biblioteca de acasă se poate tranforma cu ușurință într-o sursă inepuizabilă de mulțumire sufletească și plăcere vizuală.

Dacă ești în plin proces de amenajare a bibliotecii acasă, pe lângă componenta estetică, include și calitatea pieselor pe lista de priorități. Mai mult de două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem standardele și prețurile optime pentru tine. Dincolo de a fi plăcute vizual, piesele noastre sunt definite de rezistență, funcționalitate și durabilitate în timp.

În cazul în care nu ai un buget bine definit pentru procesul de (re)amenajare a zonei de lectură, am creat un calculator de buget care îți oferă prețuri concrete din piață, dar și sugestii de articole potrivite pentru nevoile tale.

calculator de buget

În plus, dacă vrei să demarezi acțiunile pentru amenajarea unei biblioteci acasă, dar n-ai idee cum să arate sau ce stil să abordezi, atunci serviciul de design interior îți vine în ajutor. Programează o întâlnire online gratuită cu un designer de interior Mobexpert pentru a-ți transforma zona de dining într-o încăpere stilată și plină de bun gust.

serviciu de design interior

 

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)