Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Amenajare hol: Idei frumoase pentru intrarea în apartament sau casă
O cameră de cele mai multe ori mică, îngustă și întunecată, holul este probabil una dintre cele mai subestimate zone ale casei. Când vine vorba despre amenajarea locuinței, mulți trec repede holul cu vederea și își îndreaptă atenția spre camere considerate mai importante, cum ar fi livingul, dormitorul sau bucătăria.
Însă, prins în zonă de tranziție între afară și acasă , un loc de depozitare și spațiul unde aplici ultimele retușuri înainte să ieși din casă, holul merită efortul în amenajare. Cu mobila și obiectele de decor potrivite și cu un gram de inspirație, poți transforma chiar și acest spațiu, la prima vedere anost, într-un loc confortabil, funcțional și deosebit din punct de vedere estetic. Descoperă idei ingenioase de amenajare, poze care să te inspire și piesele care te vor ajuta să creezi o atmosferă fermecătoare în hol.
Sumar
Piese de mobilier esențiale în hol
Indiferent ce stil de amenajare alegi, sunt câteva piese de mobilier care ar trebuie să fie nelipsite din holul tău. Fie că e vorba de dulap, cuier, consolă sau pantofar, acestea îmbină aspectul practic și pe cel estetic.
Dulapul sau Garderoba
Dulapul pentru hol are un rol foarte important în organizarea hainelor pe care îți dorești să le ai mereu la îndemână. Atât dulapurile cu rafturi, cât și cele cu bară pentru umerașe îți pun la dispoziție un spațiu generos pentru depozitare. Pe lângă haine, eșarfe sau pălării, piesele de dimensiuni mai mari îți permit să stochezi și genți.
Asemenea dulapului, o garderobă pentru hol înseamnă mult spațiu pentru depozitarea hainelor și accesoriilor necesare. Dacă alegi o piesă de mobilier cu oglindă incorporată, vei putea să-ți mai privești o dată întreaga ținută, chiar înainte de a ieși din casă. O astfel de piesă poate fi inclusă cu ușurință în decoruri diverse sau poți construi amenajarea din hol în jurul ei, fiind cea mai impunătoare din tot spațiul.
Descoperă întreaga noastră colecție de dulapuri pentru hol.
Cuierul
Dacă spațiul din hol este destul de restrâns, îți recomandăm să optezi pentru un cuier suspendat. Acesta poate fi așezat atât pe ușă, în special în cazul unui hol închis, dar și pe perete.
Alege cuierul potrivit pentru holul tău.
Consola
Consolele sunt alegerea ideală pentru holuri, în special pentru cele înguste. Eleganța lor este de necontestat, o consolă contribuind semnificativ la amenajarea spațiului din hol, având un impact puternic asupra întregului decor. Așezată lângă perete, consola nu va ocupa mult spațiu și reprezintă suportul perfect pentru cele mai dragi decorațiuni, dar și pentru diverse lucruri pe care nu vrei să le uiți acasă.
Inspiră-te din selecția vastă de console Mobexpert.
Bancheta
Să amenajezi o zonă unde poți să stai și să te relaxezi în hol te va ajuta să aduci o doză în plus de confort în încăpere. Dacă ai un hol de dimensiuni mai generoase, un fotoliu va fi grozav, iar dacă spațiul e limitat, o banchetă pe care pui câteva perne decorative va îmbina utilul cu plăcutul.
Pe lângă faptul că este un accesoriu deosebit de aspectuos, bancheta din hol joacă și un rol funcțional. O poți folosi de fiecare dată când îți cureți pantofii sau te încalți, așezându-te confortabil. Poți opta pentru o banchetă prevăzută atât cu spațiu de depozitare pentru diverse accesorii, dar și cu un raft special pentru încălțămintea pe care o folosești mai des.
Pantofarul
Pantofarele și comodele pentru pantofi sunt piese special concepute pentru a depozita perechile de încălțăminte într-un mod cât mai sigur și organizat. Prevăzută cu multe rafturi și spații pentru alte accesorii, o astfel de piesă poate stoca chiar și 18 perechi de încălțări. Întrucât există piese cu rafturi de diferite dimensiuni, vei avea cât mai multe tipuri de încălțăminte într-un singur loc, putând să păstrezi atât încălțăminte sport și pantofi, cât și bocanci sau ghete de iarnă.
Descoperă pantofarele și comodele pentru pantofi care te vor ajuta să-ți organizezi încălțămintea.
Oglinda
Seturile de oglinzi sunt decorațiuni de efect atât pentru living sau dormitor, cât și pentru spațiul din hol. Dacă holul tău este de dimensiuni mai mici și nu îți permite să incluzi câteva decorațiuni, oglinzile sunt soluția ideală. Ele pot fi așezate pe perete, alungând monotonia oricărui spațiu. Ramele lor spectaculoase vor aduce o notă de eleganță locului, latura funcțională fiind dublată de cea estetică.
Dă personalitate holului tău cu o oglindă cu totul deosebit!
Suportul pentru umbrelă
Suportul pentru umbrelă este un accesoriu care nu ar trebui să lipsească din hol, mai ales în sezoanale ploioase. Nu numai că ai umbrelele ordonate și la îndemână, ci acesta și protejează de umezeală atât suprafața podelei, cât și pe cea a covorului.
Corpuri de iluminat
De cele mai multe ori, holurile nu au parte de lumină naturală, ceea ce poate crea o atmosferă întunecată dacă nu ești atent în procesul de amenajare. Folosește inteligent corpurile de iluminat. Dacă ai un hol lung, montează mai multe aplice sau spoturi de-a lungul tavanului. De asemenea, ai nevoie și de surse alternative de lumină: așează o veioză pe consolă sau, în cazul unui hol mare, chiar un lampadar direct pe podea.
Descoperă întreaga colecție de corpuri de iluminat.
Decorațiuni și accesorii pentru hol
Deși piesele de mobilier sunt într-adevăr esențiale, mai sunt câteva elemente care dau suflet și personalitate holului.
Tapet
Cele mai multe holuri, mai ales cele de la intrare în apartament, sunt mici și nu lasă foarte mult loc pentru accesorii decorative. Asta însă nu înseamnă că nu poți să dai personalitate spațiului. Tapetul este una dintre cele mai simple și eficiente metode să dai viață holului fără a-l supraaglomera.
Cu atâtea modele la dispoziție, poți alege orice culoare imprimeu se potrivește cu dorințele tale. Tapetul în hol cu pattern orizontal face spațiul să pară mai lung, în timp ce un unul cu linii verticale, va da înălțime camerei. Clasicele culorile neutre, bej sau gri deschis, exprimă eleganță; un model cu imprimeu floral va capta atenția într-un hol amenajat în stil vintage, iar un perete decorat cu un tapet cu model geometric va fi vedeta holului modern sau contemporan.
Descoperă mai multe modele de tapet perfecte pentru holul tău.
Obiecte decorative
Deși pare complicat, sunt o mulțime de moduri de a încorpora obiecte decorative în amenajarea unui hol. De la decorațiunile pentru perete, cum ar fi tablourile, ramele foto, ceasurile și alte elemente decorative, la micile accesorii cărora le poți găsi locul pe consolă, cum ar fi sfeșnicile, suporturile pentru lumânările parfumate, vaze sau suporturi pentru cărți – poți să alegi piese care se pliază perfect pe stilul general de amenajare, dar care îți reflectă și personalitatea.
Amenajarea holului în funcție de tipul locuinței
Dimensiunile holului vor dicta restul deciziilor de design. Dacă locuiești la casă, șansele să ai un hol mai mare cresc, dar și holurile mici din apartamentele de la bloc au potențialul să devină mai mult decât un coridor funcțional.
Holul mare la casă
O casă mare îți permite mai multă libertate în amenajare. Poți include un dressing mai spațios unde să depozitezi hainele, pantofii, gențile, gecile dar și alte accesorii, astfel încât acestea să nu încarce vizual spațiul.
În cadrul unui hol mare poți opta și pentru obiecte decorative mai impozante. Fă apel la ghivece mari care vor da casei tale o notă de luxurianță, iar o banchetă, sau chiar un fotoliu pe care arunci câteva perne decorative vor transforma holul într-un loc plăcut și relaxant.
Chiar dacă ai un spațiu generos la dispoziție, nu exagera cu obiectele de mobilier și cele decorative. Între partea funcțională și estetică a încăperii trebuie să existe un echilibru, doar așa te vei bucura de un decor excelent, care nu devine sufocant.
Descoperă mai mult idei de design interior în ghidul nostru pentru amenajarea casei.
Idei pentru amenajarea unui hol mic la apartament
De obicei, holul în apartament e mic și întunecat – o provocare, dar nu insurmontabilă. Pentru a crea senzația unui loc mai spațios, paleta cromatică pe care o alegi, atât pentru pereți, podea, dar și mobilier trebuie să fie deschisă, caldă.
Optează pentru piese de mobilier care îndeplinesc funcții multiple, de exemplu, o banchetă care servește în același timp ca spațiu pentru depozitarea lucrurilor, dar și pentru așezat.
Oglinzile, cu abilitatea lor unică de a “păcăli” ochiul și a crea iluzia unui spațiu mai mare, vor fi prietenele tale în amenajarea unui hol mic de apartament. Și tablourile cu imagini desprinse din natură sau rame foto poziționate pe un singur perete vor da caracter spațiului, și în același timp vor distrage atenția de la dimensiunile mici ale holului.
Află mai multe despre amenajarea unui apartament în ghidul nostru dedicat.
Cum amenajezi holul în funcție de formă?
Forma holului este un alt criteriu de care trebuie să ții cont în proiectul de amenajare.
Holul îngust și lung
Holurile lungi și înguste sunt printre cele mai des întâlnite, însă chiar și această formă îți oferă șansa de a fi creativ și de a crea un spațiu care iese din anonimat. În primul rând, optează pentru piese de mobilier înguste și, pe cât posibil, închise. Astfel, lucrurile tale vor fi ascunse privirii și nu vor aglomera vizual holul.
Dacă alegi să incluzi tablouri sau rame foto în decor, este indicat să le așezi pe o singură parte ca să nu încarci prea mult spațiul și să creezi impresia ca te afli într-o cutie sufocantă. Oglinda, atât de necesară pentru ultimele retușuri înainte de plecare, poziționată corect va da impresia unui hol mai spațios.
O altă idee ar fi să vopsești peretele de la capătul holului într-o nuanță de accent care să contrasteze cu paleta cromatică deschisă recomandată pentru restul holului. Acest detaliu va atrage privirea spre capătul holului, uitând de spațiul îngust.
Evită piesele voluminoase. O consolă înaltă cu un design minimalist, face minuni când vine vorba de crearea unui spațiu aerisit și practic. Cum holurile sunt în general întunecate, un alt element decorativ de impact sunt luminile. Optează pentru aplice montate pe tavan sau de-a lungul pereților care vor învălui holul în lumină fără a fura din spațiu.
Idei de amenajare pentru holul lat
Un hol lat lasă mai mult loc pentru un design deosebit. Poți opta, de exemplu, pentru ghivece mai voluminoase în care să plantezi florile care îți plac (de dorit rezistente la întuneric) sau vaze interesante în care să păstrezi plante artificiale pentru un plus decorativ în design. Dacă iubești cărțile și nu ai altundeva unde să le depozitezi, poți amenaja o bibliotecă de-a lungul unui perete – aceasta va da o aură interesantă holului.
Un hol lat îți dă spațiu pentru un dressing spațios, dar și o băncuță sau un fotoliu care vor fi pe cât de utile, pe atât de deosebite în ansamblul general.
Holul pătrat
Holul pătrat este cu siguranță mai ușor de amenajat și oferă din plin spațiu de depozitare. În afară de corpurile de mobilier clasice necesare în fiecare hol, poți crea aici și un spațiu de relaxare, confortabil. O măsuță mică, unul sau două fotolii și lumina caldă a unui lampadar vor transforma holul într-un loc liniștit, perfect pentru citit sau stat de vorbă cu prietenii la finalul unei petreceri..
Amenajarea holului în funcție de unde se află în locuință
Holul clasic de la intrare nu e unicul care există, de aceea, pentru a schița designul potrivit, trebuie să fii la curent cu particularitățile fiecărui tip de hol.
Holul de la intrare
Holul de la intrare, fie că e vorba de apartament sau casă, este fața locuinței. Acesta trebuie să arate bine și să fie funcțional fără a fi prea încărcat. Piesele de mobilier pe care le folosești în scop de depozitare sunt obligatorii, dar, în același timp, asigură-te că amplasarea lor nu deranjează din punct de vedere vizual și nu incomodează trecerea.
Holul din interiorul locuinței
Holul din interiorul locuinței face legătura între camere și este, de cele mai multe ori, de mici dimensiuni. Astfel, amenajarea acestuia trebuie să fie cât mai simplă și aerisită, fără a utiliza mobilă în exces. Dacă ești unul dintre fericiții care se bucură de mai mult spațiu, poți include un dulap înalt ca să te bucuri de mai mult spațiu de depozitare.
Holul cu scări
Holul cu scări prezintă oportunități interesante de amenajare. Dacă ești în proces de renovare, include o debara sub scări – acest lucru te va ajuta să maximizezi spațiul disponibil din casă. Nu e nevoie de schimbări atât de drastice pentru a transforma holul adiacent scărilor într-unul atrăgător. Folosește locul pentru a crea o bibliotecă, o galerie cu cele mai importante poze de familie sau pentru a scoate în evidență un tablou original.
Holul open space cu deschidere spre living
În cazul unui hol open space cu deschidere către sufragerie trebuie să ai grijă ca ambele încăperi să se încadreze în liniile aceluiași decor. Nu încărca exagerat holul cu piese de mobilier și ai grija ca nuanțele din living să se regăsească și în hol. Aceasta creează continuitate.
De asemenea, urmărește același stil de amenajare în ambele încăperi – ar fi o discrepanță prea mare dacă în sufragerie toate piesele de mobilier au aspect antichizat, iar în hol, mobila urmează liniile aspre ale stilului contemporan sau industrial.
Cum alegi stilul de amenajare pentru hol?
Poți să abordezi aproape orice stil de amenajare pentru hol, însă, pentru a crea un design unitar în întreaga casă, alege un stil care se potrivește în ansamblul general.
Holul modern
Pentru holurile moderne alege mobilier cu linii drepte, bine definite, în culori neutre, cum ar fi alb, bej, gri, sau maro. Ca să spargi monotonia, folosește modele geometrice în amenajare, fie prin includerea tapetului sau cu ajutorul diverselor obiecte decorative.
În general, stilul modern e definit de simplitate și funcționalitate. Poți foarte ușor să elevezi holul cu ajutorul elementelor aparținând și altor stiluri din familia celui modern. De exemplu, pentru un aspect industrial, include mobilă din fier, sau pentru a da o notă de eleganță, piesele din lemn sunt o soluție excelentă.
Holul rustic
Secretul amenajării în stil rustic stă în folosirea elementelor cu aspect cât mai natural, cum ar fi lemnul și piatra. Paleta cromatică trebuie să amintească de natură, astfel culorile naturale – verde, bej, cărămiziu, bleu – se vor încadra perfect. Un covor țesut sau cu motive tradiționale va crea o atmosferă confortabilă, calmă și relaxantă, definită de naturalețe.
Holul clasic
Stilul clasic este atemporal, așa că nu ai să dai greș amenajându-ți locuința, și prin extensie, holul, în acest stil. Un pantofar, un cuier, o consolă din lemn, cu linii și forme ușor arcuite ar trebui să fie nelipsite. Culorile predominante includ bejul, auriul, albul sau maroul. Tablourile și ramele foto, dar și un ceas de perete sau de masă cu un design clasic și elegant vor da o notă de rafinament holului.
Holul vintage
Holul vintage amintește de romantismul și nostalgia unor vremuri demult apuse. Imprimeurile florale, culorile pastelate, mobilierul cu aspect ușor uzat sunt piese de căpătâi ale acestui stil. O veioză cu aspect vintage, un sfeșnic așezat pe o consolă, obiecte decorative din cupru sau bronz pe fundalul pieselor de mobilier din lemn – aceste detalii vor crea o atmosferă fermecătoare.
Mobilier fabricat în România pentru un hol deosebit
Transformă holul într-un spațiu primitor, cu un decor plăcut și piese de mobilier practice. Această încăpere, care este cartea de vizită a întregii locuințe, merită scoasă din anonimat cu mobilier frumos și calitativ fabricat în România. Mobila produsă în fabricile Mobexpert, pe lângă aspectul deosebit, pune în prim plan rezistența și ergonomia, aspecte esențiale pentru amenajarea unui hol ce va crea o primă impresie de neuitat.
Atâta timp cât alegi produse de calitate și creezi un spațiu care să-ți reflecte personalitatea te vei bucura de o casă de poveste chiar din momentul când rotești cheia în ușă și pășești în hol. Mobilierul Mobexpert este fabricat în România, începând cu uscarea lemnului și pâna la design și este destinat unei largi varietăți de stiluri de amenajare.
Dacă ai în plan să amenajezi holul citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare, apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi piesele de mobilier și decorațiunile potrivite.
În plus, acum te bucuri de primul planificator de buget cu prețuri concrete, creat de Mobexpert, care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți oferă și o listă de piese de mobilier recomandate, care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.
Pentru un plus de inspirație atunci când vrei să (re)decorezi holul locuinței tale, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri în amenajări interioare, și descoperă cum poți face din hol cartea de vizită a locuinței tale.