Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Amenajare în stil industrial: Mobilier și decorațiuni pentru un design interior nonconformist
Stilul industrial îmbină într-un mod îndrăzneț și armonios farmecul elementelor din trecut cu minimalismul modern. Frumusețea acestui stil stă în modul prin care reușește să pună laolaltă detalii brute, incomplete și să le transforme într-un decor plin de simplitate și rafinament.
Cu spații mari și deschise, finisaje imperfecte, pereți scorojiți din cărămidă sau beton și combinații de materiale naturale, stilul industrial este unul ingenios și nonconformist. Dacă acesta este stilul care ți se potrivește și vrei să-ți transformi locuința într-un spațiu deopotrivă estetic și confortabil, ți-am pregătit o listă de idei și recomandări care să te ajute în crearea unui decor industrial.
Sumar
Ce înseamnă stilul industrial
Construirea unor spații eficiente, sigure și funcționale a stat la baza acestui stil de amenajare și este motivul pentru care acesta se află printre stilurile foarte populare și în ton cu noile tendințe de design interior.
Un stil care își are inspirația în era industrială de la sfârșitul secolului al XIX -lea, stilul industrial celebrează individualitatea și pragmatismul. Se bazează pe elemente simple, finisaje antichizate care aduc aminte de halele fabricilor și materiale naturale precum lemnul, metalul sau pielea.
Pentru o amenajare plină de personalitate și prospețime, alege doar piese practice și utile, evită mobilierul sau decorațiunile în exces și orientează-te către piese de mobilier cu aspect nefinisat.
Unul dintre aspectele cheie ale acestui stil este expunerea elementelor care fac parte din construcția încăperii, pe care în mod normal le-ai ascunde: pereți din cărămidă neșlefuiți, conducte de apă, suporturi vechi care își arată dezinhibat imperfecțiunile, elemente reciclate cărora li se acordă un rol practic, piese din metal brut cu aspect ruginit.
Idei și modele de mobilier industrial
Mobilierul industrial este realizat cu detalii minime şi materiale cât mai simple, din lemn masiv și cu inserții de fier. Farmecul pieselor de mobilier este dat de amestecul de texturi și finisaje, care le pun în evidență, dar și de aerul vintage pe care îl transmit. Totuși, bogăția texturilor poate face ca piesele să pară mai voluminoase și încărcate decât sunt de fapt, așa că trebuie să le alegi cu atenție pentru a evita un decor sufocant.
Mobilierul poate împrumuta şi el un design inspirat de ţevi şi conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcţionale precum mânere sau bare de metal, create cu forme asemănătoare. Sunt binevenite mesele din lemn neşlefuit cu structură metalică, blaturile neprelucrate, scaune cu picioare din fier, bănci realizate din paleți de lemn, cuferele.
Living
Caracteristica open space este una definitorie pentru stilul industrial. Pentru amenajarea livingului propuneți să obții un spațiu cât mai mare și aerisit, cu pereți din beton sau cărămidă și ferestre cât mai mari.
Mobila într-un living industrial se remarcă prin simplitate, utilitate sporită și un grad înalt de confort. Sunt preferate piesele cu forme geometrice, suprafețele netede și finisajele neutre.
Alege o piesă de mobilier statement, precum o canapea lată și confortabilă, cu forme generoase, dintr-un material rezistent cu aspect ușor uzat sau o bibliotecă impunătoare, care să fie zona de interes a sufrageriei. Un living open space îți permite să amenajezi și un bar, în combinații ingenioase de metal și lemn, care să complimenteze estetic întreaga încăpere.
Optează pentru scaune tapițate din piele de culoare închisă care dau un aspect elegant camerei și o măsuță de cafea din lemn masiv, care se îmbină armonios cu structura din metal. Pentru un decor mai interesant, poți introduce pete de culoare și pattern-uri atât la nivelul mobilierului, cât și al obiectelor de decor. Folosește grafică îndrăzneaţă, picturi murale, abstracte sau simboluri (numere, litere) pe un perete de cărămidă expusă, pentru a face un perete accent.
Dacă obișnuiești să lucrezi de acasă, livingul industrial îți permite cu ușurință să amenajezi un birou cu stil. Optează pentru un birou reglabil, practic, elegant și eficient pe care să îl poți integra cu ușurință în spațiul de lucru.
Citește ghidul nostru despre amenajarea livingului și afla care sunt piesele de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească din această încăpere.
Dormitor
Un dormitor în stil industrial e definit în mare parte de suprafețe plane și accesorii ținute la minim. Optează pentru un pat din fier forjat sau cu elemente metalice, ori unul pe o structură din lemn cu aspect nefinisat, cât mai scund.
Ca spațiu de depozitare optează pentru dulapuri metalice sau din lemn, o comodă accent sau chiar un cufăr, în locul comodei clasice. Pentru noptiere, alege corpuri din lemn sau metal pe roți.
Stilul industrial îți permite și folosirea petelor de culoare îndrăznețe, în forma unor perne decorative, pături pufoase, accesorii deosebite sau corpuri de iluminat statement. Include și obiecte de artă: un tablou avangardist, o oglindă originală care vor aduce un plus de rafinament și distincție dormitorului.
Citește ghidul nostru pentru mai multe idei și sfaturi practice pentru amenajarea dormitorului.
Bucătărie
În bucătărie păstrează lucrurile cât mai simple – farmecul din încăpere va fi dat de amestecul de texturi și finisaje. Sunt caracteristice dulapurile deschise sau cu uși din sticlă, rafturile cu țevi de metal fixate pe perete și suporturile suspendate pentru oale și tacâmuri. Alege o masă din lemn și scaune cu picioare din fier.
Nu vei da greș nici dacă optezi pentru o masă înaltă cu scaune de bar a căror structură include lemn și metal. Pentru decor poți adăuga chiar și o tablă de scris pentru perete sau poți vopsi o parte dintr-un perete cu vopsea neagră, specială de scris cu creta.
Pentru mai multe idei și sfaturi citește ghidul nostru despre amenajarea bucătăriei și află cum să alegi piesele de mobilier esențiale.
Baie
În decorul perfect industrial materialele brute – lemn, cărămidă, oțel, aluminiu, cupru, fier, beton – sunt la ele acasă și sunt binevenite în orice încăpere, inclusiv în baie.
O baie în stil industrial este practică, urbană și nonconformistă, chiar dacă se pot regăsi și anumite elemente vintage sau rustice. Mobilierul din baie este de preferat să fie din lemn în combinație cu fier, lavoarul din inox, pereții din cărămidă „la vedereˮ, pardoseala din beton sau gresie care imită betonul. Pentru un strop de culoare alege o plantă artificială sau vopsește un perete într-o culoare mai intensă.
Care sunt piesele de mobilier esențiale și cum să le potrivești descoperi mai mult din ghidul nostru despre amenajarea băii.
Hol
Pentru amenajarea unui hol în stil industrial alege doar piesele de mobilier esențiale, fără să încarci inutil spațiul. Optează pentru un cuier înalt cu structură metalică, o consolă din fier sau folosește elemente din stilul steampunk precum pantofare din lemn refolosit, diverse obiecte din cupru, bronz sau metal oxidat.
Idei de design inedite și ce alte piese de mobilier sunt potrivite afli din ghidul nostru despre amenajarea holului.
Decorațiunile interioare
Stilul industrial este un stil preponderent masculin, însă, prin asocierea culorilor, accesoriilor şi a texturilor potrivite, acesta poate fi cu uşurinţă „îmblânzit” şi transformat într-un spațiu primitor, ușor de întreţinut şi special prin unicitatea sa.
Stilul industrial face casă bună cu arta contemporană, în special cu cea abstractă, așa că apelează cu încredere la tablouri , elemente decorative pentru perete și sculpturi în diverse forme. Nu vei da greș nici cu un tapet care imită ziarele vechi, cărămida sau afișele anilor ′60-′70 și diverse obiecte decorative inedite din alamă, cupru sau tablă. Dar ai grijă să nu faci abuz de ele.
Covorul este un element esențial pentru amenajarea unei încăperi în stilul industrial care conferă un plus de eleganță, confort și căldură. Optează pentru un covor monocrom, fără prea multe imprimeuri, de preferat într-o nuanță închisă care contrastează cu cea a podelei.
Ceasurile de perete cu cadran din fier sau metal, cu aspect antichizat sunt vedetele stilului industrial și nu trebuie să lipsească. Alte decorațiuni specifice sunt și oglinzile statement cu accente metalice, literele luminoase, ramele și colajele foto . Pentru un efect inedit, poți renunța cu totul la rame pentru fotografiile de perete.
Descoperă întreaga noastră gamă de decorațiuni pentru locuința ta.
Corpuri de iluminat pentru un decor industrial
Funcționalitatea se îmbină cu latura estetică și în ceea ce privește iluminarea. Corpurile de iluminat trebuie să fie din materiale naturale, cu aspect uzat și industrial, cu elemente de decor din sticlă simplă, becuri mari care să emită o lumină puternică, dar caldă.
Dacă nu beneficiezi de o cameră foarte luminoasă, pune accent pe corpuri de iluminat cu becuri în stil Edison – alege lămpi suspendate la nivel mediu spre jos care vor crea o atmosferă intimă. Optează pentru lustre, plafoniere și lampadare din metal care surprind prin unicitate și adaugă un plus de stil încăperilor. Pentru birou sau dormitor alege o veioză metalică cu braț ajustabil.
Culori potrivite
Cromatica stilului industrial este alcătuită în mare parte din nuanțe de maro, gri, negru, vișiniu și tonuri care imită lemnul natural. Dar, există multiple posibilități de a adăuga culori noi, prin utilizarea decorațiunilor și accesoriilor.
Nuanțele neutre se completează cu tonurile calde aduse în interior prin intermediul accesoriilor, textilelor și al plantelor. Pentru a revitaliza spațiul și a-i da un aer primitor, poți adăuga accente de culori intense, în funcție de preferințele tale, atât timp cât acestea se găsesc și în natură: albastru, verde, roșu, galben sau portocaliu luminos.
O casă în stil industrial merită mobilier de calitate fabricat în România
Funcționalitatea și confortul sunt elementele care ar trebui să definească piesele de mobilier pentru amenajarea casei în stil industrial. Designul este un mix între uzat și antichizat, fiind în același timp extrem de chic și modern.
Dacă plănuiești să-ți amenajezi casa în stil industrial, pe lângă aspect, ține cont și de de calitatea mobilei. Pentru a ne asigura că îți oferim piese de calitate superioară, peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România. Ținem cont de nevoile tale, dar și de tendințe pentru a crea mobilier practic și confortabil care dau un plus stil și personalitate locuinței tale.
Și pentru că știm că amenajarea unei locuințe nu este tocmai ușoară, pe lângă sfaturi și idei practice, am creat un ghid special pentru a estima cât costă să mobilezi un apartament. Te poți folosi și de calculatorul de buget care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți face munca mai ușoară oferindu-ți o listă cu recomandări de piese de mobilier care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.
Dacă ai nevoie de ajutor sa descoperi ce mobilier se potriveste cel mai bine cu viziunea ta, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Programează o ședință online gratuită cu specialiștii Mobexpert și fă cele mai potrivite alegeri pentru locuința ta.