Amenajarea zonei de dining: idei cu stil pentru un loc de luat masa

Diningul este zona în care petreci timp de calitate alături de cei dragi, fie că servești masa, joci un board game amuzant sau te delectezi cu o discuție interesantă. Tocmai pentru că acest spațiu este cu și despre oameni, este esențial să transmită căldură, armonie și vitalitate prin fiecare element ce îl definește. 

Dacă ești în proces de (re)decorare a locului de luat masa pentru a se potrivi și mai bine nevoilor tale și ale familiei, în acest ghid găsești idei și sfaturi practice ce te vor ajuta să amenajezi un dining practic și plin de personalitate

Sumar


Cum alegi mobilierul pentru dining?

Alegerea mobilierului este una dintre cele mai importante etape din procesul de amenajare interioară a  zonei de dining. Acesta trebuie ales cu atenție, în funcție de stil, spațiul disponibil în cameră, dar și de confortul pe care îl oferă. Iată care sunt piesele de care ai nevoie pentru ca locul de luat masa să fie cât mai practic și confortabil.

Masă de dining

Masa este elementul central al zonei de dining. Aici îți petreci timpul alături de familie și cei dragi, fie că este vorba de luat cina împreună, de jucat un board game interesant, sau de stat la povești până mai târziu. Principalele criterii în alegerea unei mese de dining potrivită pentru locuința ta sunt mărimea și forma.

În funcție de forma și dimensiunea camerei în care se află diningul, poți opta pentru o masă mică sau mare, dreptunghiulară, pătrată sau ovală. De exemplu, dacă zona pe care vrei să o amenajezi este pătrată, atunci o masă rotundă sau pătrată este alegerea potrivită. Mesele de dining dreptunghiulare sau ovale sunt perfecte pentru spațiile dreptunghiulare. Totodată, dacă locul de luat masa este mic, atunci cea mai bună alternativă este o masă extensibilă.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când alegi o masă pentru dining este stilul în care este amenajat și restul încăperii. Pentru un design unitar și armonios, designerii recomandă să abordezi același stil atât pentru living, cât și pentru zona de dining. O masă din lemn masiv, cu inserții este ideală într-un dining rustic, cu valențe tradiționale, în timp ce o masă cu blat din sticlă și în forme simple, drepte ilustrează perfect stilul modern sau minimalist. 

De asemenea, mărimea mesei joacă un rol esențial atunci când o alegi. Dacă te bucuri de un living generos și o zonă de dining spațioasă, poți alege o masă de opt persoane. În acest fel mesele în familie și petrecerile nu vor mai fi o problemă. Totuși, dacă ai o cameră mică sau o familie restrânsă, o masă de patru persoane este suficientă. 

Descoperă aici întreaga noastră colecție de mese de dining!

Scaune

Scaunele trebuie să fie confortabile, practice și să completeze perfect masa și întreaga zonă de dining. Poți opta din start pentru un set cu masă și scaune de dining sau dacă vrei un pic de dinamism în încăpere, alege-le separat ori chiar încearcă un mix eclectic cu scaune cu design variat. 

Încearcă însă opțiuni care fac parte din aceeași poveste. Dacă alegi o masă modernă cu picioare din metal, atunci ideal ar fi ca scaunele să aibă picioarele din același material și de aceeași culoare. 

Dacă preferi un stil mai îndrăzneț sau o pată de culoare, atunci scaunele de dining în culori puternice sunt piesele de mobilier perfecte pentru a crea un contrast deosebit în cameră.

O zonă de dining de dimensiuni mici poate fi pusă în valoare prin scaune rotunde, fără mânere sau spătar, ce pot fi ascunse sub masă, ori prin scaune pliabile.

Explorează toată colecția de scaune Mobexpert!

Bufet

Bufetul este o piesă de mobilier opțională, care oferă o notă de rafinament întregii încăperi. Dacă ai suficient spațiu la dispoziție și mai ales dacă ai o familie mai numeroasă sau îți place să organizezi festinuri pentru cei apropiați - orice ocazie merită propriile sale aranjamente, iar bufetul este locul potrivit și cu stil pentru ele.

Acesta poate fi folosit ca spațiu de depozitare pentru veselă, tacâmuri, fețe de masă și nu numai. Pe lângă funcționalitatea sa, bufetul se poate transforma într-un element veritabil de decor, pe care poți pune flori, fotografii sau lumânări parfumate. 

Aruncă o privire asupra colecției noastre de bufete!

Vitrină

O vitrină cochetă se încadrează perfect într-un dining room mic. Geamul din sticlă transparentă, pe lângă aspectul luminos pe care îl emană, îți permite să-ți transformi colecția de veselă în piese de decor spectaculoase.

Dacă stai la casă sau într-un apartament spațios, poți include în amenajarea zonei de dining atât o vitrină, cât și un bufet din aceeași gamă, pentru a crea un design complex și complet funcțional.

Explorează întreaga colecție de vitrine Mobexpert!

Bar

Într-un dining room spațios, dar mai ales în unul de tipul open space, care este integrat în living, un bar se va potrivi mănușă. Îl poți folosi ca despărțitor între zona de dining și living sau ca punct de “atracție” în timpul petrecerilor.

În cazul în care vrei să amenajezi un dining room de mici dimensiuni, masa clasică poate fi înlocuită cu un bar lat. În plus, poți adaugă scaune de bar comode, poziționate de-a lungul barului, la care poți servi masa împreună cu cei dragi.

Descoperă mai multe sfaturi și idei de amenajarea barului acasă sau explorează colecția noastră de mobilier pentru bar.

Măsuță mobilă

O măsuță mobilă este un element de mobilier practic în orice dining. Pe lângă utilitatea ei atunci când ai invitați și vrei să depozitezi mâncarea, aceasta poate fi decorată fie cu plante sau cu sticle interesante pentru un plus de stil și bun gust în încăpere.

Decorațiuni potrivite pentru locul de luat masa

Odată ce ai terminat de mobilat zona de dining, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să-i dai o notă stilată și personalizată cu ajutorul decorațiunilor. 

Covoarele sunt o piesă de rezistență în amenajarea diningului. Pe lângă aspectul primitor pe care îl oferă, un covor mare, pe care așezi masa și scaunele este ideal pentru delimitarea locului de luat masa. Dacă diningul este amplasat în living, atunci alege un covor în culori contrastante, care să diferențieze în mod clar zona de relaxare de cea în care servești masa.

Forma și imprimeul covorului trebuie alese în concordanță cu forma camerei și a mesei. Dacă ai o cameră de dining pătrată, un covor pătrat sau rotund îți va da senzația de ordine și armonie în întreaga încăpere. Totodată, petele și firimiturile sunt inevitabile, așa că optează pentru un covor din fire scurte și material ușor de curățat. Pentru mai multe sfaturi prețioase de îngrijire, citește ghidul nostru despre întreținerea covoarelor.

Un alt element ce face diferența în amenajarea unui de dining (și a oricărei încăperi, de altfel) este un set de perdele sau draperii. În funcție de texturile și materialele alese, poți opta pentru un design formal sau unul mai casual. Mătasea elegantă și catifeaua sunt specifice spațiilor dramatice și formale, în timp ce bumbacul sau inul sunt recomandat, mai degrabă, pentru încăperile luminoase și casual. 

Tablourile și tapetul reprezintă alte elemente cheie prin care poți sparge monotonia unei zone de dining. În plus, obiectele de decor, cum ar fi o vază sau o serie de rame foto, așezate strategic, oferă personalitate întregului mobilier. 

Iluminarea

O iluminarea este foarte importantă în amenajarea diningului, mai ales că spațiul servește atât ca loc de luat masa, cât și ca zonă de socializare, plătit facturi, sau lucrat. Astfel, soluția ideală este să incluzi un element de iluminat principal, pentru zona funcțională, și alte corpuri de iluminat secundare, pentru ambient. 

" data-id=""font-weight: 400;">" >
Optează pentru o lustră sau un pendul statement, cu lumină puternică și caldă deasupra mesei, pentru a scoate în evidență zona centrală din dining room. Dacă ai o masă dreptunghiulară, poți alege o plafonieră liniară, pentru un plus de simetrie.  

" data-id=""font-weight: 400;"> liniară, pentru un plus de simetrie.  

" >

 Creează o atmosferă caldă și primitoare cu ajutorul luminii ambientale. Amplasează strategic câteva spoturi sau aplice, de preferat, cu lumină reglabilă. 

Amenajarea diningului în funcție de locație și dimensiune

Dimensiunea și tipul de cameră în care se află diningul au un impact major asupra întregii amenajări. De la piesele de mobilier, și până la culorile ideale pentru a crea un ambient plăcut, toți acești factori sunt esențiali pentru a contura dining funcțional și plăcut estetic, într-un spațiu limitat. 

Dining mic, în bucătărie

Dacă locuiești într-un apartament mic și ai un dining pe măsură în bucătărie, secretul este să găsești echilibrul dintre suprafața funcțională, destinată gătitului și cea pentru servit masa. Exploatează strategic fiecare centimetru din bucătăria ta, utilizând scaune și o masă de dining pliabile, sau piese de mobilier înalte și înguste.

Include elemente care dau iluzia unei încăperi mai spațioase, cum ar fi mobilier cu fețe lucioase sau din sticlă, culori deschise sau mobilă simplă, minimalistă. Luminozitatea este esențială în spațiile mici, așa că optează pentru o perdea transparentă sau pentru o plafonieră cu lumină puternică.

Descoperă mai multe idei în ghidul de amenajare a bucătăriei!

Dining mare, în cameră separată

O cameră destinată doar pentru a servi masa vine la pachet cu libertatea de a aborda un nou stil de amenajare a diningului, independent de restul locuinței. Totodată, poți umple spațiul cu piese de mobilier ce-ți sporesc confortul, cum ar fi o măsuță mobilă, o vitrină mult mai generoasă sau adăugarea unor fotolii confortabile în colțurile încăperii. 

Indiferent de piesele de mobilier alese pentru amenajarea diningului, menține întotdeauna un echilibru între spațiul liber și cel mobilat, pentru a nu crea impresia de cameră „înghesuită”.

Dining în living

De cele mai multe ori, în special în apartamentele sau casele noi, diningul este gândit să aparțină de living. Provocarea începe însă, atunci când trebuie să creezi o unitate stilistică și vizuală între cele două. Îmbinând utilul cu plăcutul, livingul devine o încăpere multifuncțională, în care elementele din zona de dining trebuie să se completeze perfect cu cele din living, fără a avea impresia că ești într-o sală de mese atunci când te relaxezi pe canapea.

Pentru a le separa în plan vizual, optează pentru un covor mare, în nuanțe contrastante, pe care să așezi masa și scaunele de dining. Astfel, zona de servit masa va fi delimitată într-un mod discret și cochet. 

O altă modalitate prin care poți separa livingul de dining este să amplasezi un separator, care poate fi un bar ori chiar o etajeră. Dacă alegi un corp cu etajere, optează pentru modele traforate, care permit luminii să treacă și care dau senzația de spațiu aerisit.

Descoperă mai multe idei practice despre amenajarea unui living.

Idei de culori potrivite pentru zona de dining

Pe lângă mobilierul ales, stilul designului sau decorațiunile, o componentă esențială în menținerea echilibrului într-o încăpere este paleta cromatică. Ține cont întotdeauna de liniile generale ale livingul, mai ales dacă zona de luat masa se află în această încăpere. Iată câteva idei de culori cu care poți obține un dining stilat și primitor.

Dining în culori neutre

Există numeroase motive pentru care amenajarea unui dining în culori neutre este o alegere potrivită. Pe lângă senzația de luminos, aerisit și spațios, culorile neutre sunt extrem de versatile și ușor de asortat. Nuanțe precum gri, bej, alb pot fi adaptate pentru orice stil de amenajare, indiferent că vorbim de retro, vintage sau modern. 

Dacă ai un dining mic, o paletă de culori neutre te va ajuta să creezi iluzia de spațiu suplimentar, călduros și foarte confortabil. În plus, dacă vrei o pată de culoare, un element de mobilier în nuanțe puternice se va asorta de minune cu un decor în tente neutre. 

Amenajarea diningului în culori vibrante

Deși nuanțele neutre transmit o calmitate aparate, culorile vibrante te ajută să ieși din tipare și să transformi zona de dining într-un spațiu cu personalitate. Optează pentru scaune în nuanțe puternice sau crează un contrast din câteva elemente cheie, cum ar fi covorul, draperiile sau fața de masă. 

Oricât ar fi de frumoase și vesele culorile, prea multe nuanțe puternice amestecate vor da impresia de dezordine și disconfort vizual. Când amenajezi locul de luat masa evită să folosești mai mult de trei culori de bază, pentru a crea un design unitar și armonios.

Dining în culori închise

Culorile închise sunt specifice, în general, încăperilor spațioase, transmițând eleganță și rafinament. Nuanțele reci sunt adesea întâlnite în decorurile în stil modern, însă pot fi adaptate și integrate indiferent de stilul de amenajare ales. Important este ca acele piese de mobilier în culori închise să fie în armonie cu restul elementelor din cameră. 

Dacă amenajezi diningul în living, ideal este să respecți o paletă de culori generală, care să se regăsească și în zona de servit masa, dar și în cea de relaxare. Aglomerarea multor culori închise va crea senzația de spațiu mic și întunecat. Optează pentru detalii în culori închise, care să se împletească perfect cu elemente în nuanțe neutre, pentru un plus de eleganță și armonie. 

Cum amenajezi diningul în funcție de stil

Stilul de amenajare al diningului contribuie la conturarea atmosferei generale, de aceea trebuie ales cu atenție și în concordanță cu celelalte încăperi, pentru a crea o locuință unitară și echilibrată. 

Amenajare dining modern

Stilul modern este definit prin simplitate, funcționalitate, culori neutre și un aspect elegant și stilat. Un dining modern este alcătuit din piese de mobilier în forme geometrice exacte, cu suprafețe netede și finisaje neutre. Pentru o amenajare mai interesantă, poți insera pete de culoare sau diverse detalii, atât la nivelul elementelor de mobilier, cât și al decorațiunilor.

Dining amenajat cu mobilier în stil clasic

Diningul clasic se diferențiază prin elemente  simple și tradiționale, în culori neutre precum bej, alb, crem. Combinații de materiale precum lemn și sticlă alcătuiesc piesele principale de mobilier, care au de obicei și detalii ornamentale atent lucrate.

Într-un dining clasic există un punct central de atracție, cum ar fi masa, și alte elemente decorative deosebite, precum un candelabru impresionant, un suport de lumânări unicat sau o carpetă cu inserții nemaivăzute. Se remarcă de asemenea și textilele din materiale prețioase precum catifeaua sau jacquardul, extrem de potrivite drept draperii. Toate acestea fac din stilul clasic întruchiparea eleganței și a rafinamentului de altădată. 

Idei de design interior pentru un dining rustic

Dacă vrei să te bucuri de un decor inspirat din natură atunci când iei masa, atunci un dining amenajat în stil rustic este alegerea potrivită. Stilul rustic pune în prim plan natura, prin materiale naturale, culori pământii și printuri florale și se remarcă prin suprafețele neregulate, nefinisate. 

Printurile în diverse forme geometrice, completează perfect mobila simplă, și conturează o atmosferă plină de poveste. O masă impozantă cu scaune din lemn cu spătar înalt și netapițate și un șemineu, sunt principalele elemente ce nu trebuie să lipsească dintr-un dining rustic. 

Află mai multe idei despre amenajarea în stilul rustic în ghidul nostru dedicat.

Loc de luat masa amenajat în stil vintage

Când te gândești la stilul vintage îți vine în minte un mix de elemente din decenii diferite, care se contopesc perfect într-un design unitar. Pentru amenajarea unui dining vintage combină obiecte contemporane cu antichități și mobilier voluminos adesea cu aspect antichizat și detalii ornamentale elegante, realizat din materiale naturale precum lemnul, fierul forjat sau piatra.  

Pentru a crea o atmosferă vintage ca la carte, alege niște scaune tapițate cu spătare rotunjite și o masă din lemn masiv. Dacă spațiul îți permite, optează și pentru un șemineu construit din piatră decorativă. Astfel designul tău nu doar că va fi vintage, ci și foarte chic. 

Descoperă mai multe sfaturi și idei în ghidul nostru dedicat amenajării în stil vintage!


Amenajarea interioară a unui dining în stil industrial

Stilul industrial are drept sursă de inspirație sfârșitul secolului al XIX-lea și se bazează pe elemente simple și cu aspect neterminat, care amintesc de halele fabricilor de altădată. Predomină texturile aspre și materialele „dure” precum lemnul, metalul sau pielea. 

În general, stilul industrial se remarcă prin pereții netencuiți sau din cărămidă, care se completează perfect cu obiecte inudustriale precum becuri, țevi, lemn nefinisat.

Află cum să abordezi diferit acest stil  în ghidul nostru dedicat pentru amenajarea în stil industrial.

Idei pentru un dining amenajat minimalist

Un dining minimalist se remarcă prin simplitatea formelor, funcționalitate, lumină din abundență și culori deschise, primitoare. Piesele de mobilier minimaliste sunt rezistente, practice și foarte confortabile. Optează pentru elemente de o calitate superioară, din materiale precum sticlă, metal, pal, lemn sau chair piatră, pe care să le combini într-un design armonios și plin de bun gust. 

Descoperă mai multe sfaturi și idei în ghidul nostru dedicat despre amenajarea în stil minimalist

Zonă de dining shabby chic

Cu o notă boemă, stilul shabby chic este materializarea caselor pline de poveste din Franța anilor ‘80. Printre elementele de nelipsit din amenajarea unui dining shabby chic se numără mobilier și decorațiuni cu aspect vintage, dantelării realizate din fier forjat, țesături naturale precum inul și bumbacul, porțelanuri fine și corpuri de iluminat cu abajururi textile. Culorile predominante acestui stil sunt cele pastelate care crează o atmosferă primitoare și luxuriantă. 

Află mai multe despre amenajarea în stil shabby chic în ghidul nostru practic.

Dining scandinav

Stilul scandinav a readus în viețile oamenilor confortul, simplitatea și grija față de natură într-o manieră inedită, artistică. Acest stil, cunoscut și sub denumirea de stilul nordic, este versatil, simplu și practic, cucerind prin căldura sa. Pentru un dining amenajat în stil scandinav, alege elemente în linii simple și clare, în culori neutre și funcționale. Ornamentele sau detaliile sunt minimaliste și de efect, fără a încărca încăperea cu obiecte inutile. 

Descoperă mai multe sfaturi practice în ghidul dedicat amenajării în stil scandinav.

Mobilier fabricat în România pentru un dining deosebit

Acestea sunt elementele esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-ți crea un spațiu original și primitor, unde să servești masa alături de cei dragi. Indiferent de stilul ales sau de tematica preferată, îndrăznește să incluzi propriile tale elemente și culori, care să spargă tiparele, pentru a contura un dining creativ și plin de personalitate. 

Dacă ești în plin proces de amenajare a diningului, pe lângă componenta estetică, include și calitatea pieselor pe lista de priorități. Mai mult de două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem standardele și prețurile optime pentru tine. Dincolo de a fi plăcute vizual, piesele noastre sunt definite de rezistență, funcționalitate și durabilitate în timp.

În cazul în care nu ai un buget bine definit pentru procesul de (re)amenajare a zonei de dining, am creat un calculator de buget care îți oferă prețuri concreted din piață, dar și sugestii de articole potrivite pentru nevoile tale.

calculator mobila

În plus, dacă vrei să demarezi acțiunile pentru amenajarea unui dining, dar n-ai idee cum să arate sau ce stil să abordezi, atunci serviciul de design interior îți vine în ajutor. Programează o întâlnire online gratuită cu un designer de interior Mobexpert pentru a-ți transforma zona de dining într-o încăpere stilată și plină de bun gust.

servicii design interior


 

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)