Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Idei pentru amenajarea livingului la apartament sau casă: Poze, modele și sfaturi pentru o sufragerie cu stil
Livingul este camera vedetă a casei, locul unde petrecem cel mai mult timp. El poartă mereu cele mai frumoase straie pentru că întâmpină oaspeții și ascultă poveștile familiei în fiecare zi. Tocmai de aceea trebuie să îl amenajăm cât mai comod, aspectuos și funcțional.
Cu aceste criterii în minte ți-am pregătit un ghid complet care să-ți răspundă la toate întrebările posibile despre cum să-ți amenajezi și decorezi sufrageria, indiferent că stai la casă sau la bloc, ai un living mic care poate este și la comun cu bucătăria sau pur și simplu ai un stil de amenajare preferat și nu știi de unde să o apuci. Așadar, iată câteva idei și sfaturi care să te ajute să creezi un living deopotrivă funcțional, călduros și primitor.
Sumar
Ce piese de mobilier să ai într-un living
Canapea
Canapeaua este elementul central al oricărui living. Aici îți petreci serile în fața televizorului urmărind filmele preferate, te relaxezi la finalul zilei sau stai la povești cu familia ori prietenii. Cele mai importante criterii în alegerea unei canapele țin de dimensiune, formă și confort.
Dacă dispui de mai mult spațiu sau ai un living open space poți opta pentru un colțar care va ajuta la delimitarea vizuală a sufrageriei de bucătărie sau zona de dining. O canapea extensibilă sau clic-clac este alegerea perfectă atunci când vrei să ai la îndemână un pat pentru musafiri.
Iată și mai multe modele de canapele Mobexpert perfecte pentru orice living.
Masa de cafea
Din fața canapelei nu poate lipsi masa de cafea. Dacă ai un living de dimensiuni mici poți opta pentru o măsuță de cafea cu blat din sticlă care pare că nici nu este acolo. O altă variantă este măsuța cu blat rabatabil pe care o poți folosi atât în momentele de relaxare, dar și când ai nevoie de un loc de lucru, pe post de birou.
Alege din gama noastră variată mase de cafea potrivită livingului tău.
Comoda TV
Unul dintre principalele puncte de interes în living este televizorul, așa că de aici nu poate lipsi comoda TV. Aceasta oferă și spațiu în plus de depozitare unde poți să pui accesoriile televizorului, niște decorațiuni discrete sau să-ți faci o mică bibliotecă.
Descoperă și alte comode TV în colecția noastră.
Bar
Barul este elementul ideal de legătură atunci când ai un living open space. Acesta poate fi realizat din structura pereților de rezistență, caz în care te asiguri că este în ton cu stilul de amenajare. Poți face asta cu ajutorul accesoriilor și a pieselor de mobilier precum scaunele de bar înalte sau a etajerelor și suporturilor de sticlă. Dar dacă livingul tău nu este amenajat cu un bar, poți foarte ușor să achiziționezi o masă de bar pe care să o integrezi în restul decorului.
Inspiră-te din colecția noastră de baruri și alege modelul potrivit pentru livingul tău. Citește ghidul despre amenajarea barului de acasă pentru și mai multe idei!
Mobilier pentru dining
După cum te-ai aștepta, când trebuie să amenajezi două încăperi în una nu este tocmai ușor. Acestea trebuie să fie conectate prin uniformitatea stilului și totodată delimitate pentru o estetică mai plăcută și organizată. Zona de dining nu trebuie să ocupe toată încăperea și nici zona de relaxare. Dacă ai un living mai mic și o familie numeroasă optează pentru o masă extensibilă.
Unul dintre cele mai importante aspecte este locul unde vor fi amplasate mesele și scaunele. Dacă se poate, alege colțul mai luminos pentru a transmite bună dispoziție și energie pozitivă atunci când iei masa alături de cei dragi. Dacă încăperea îți permite, completează spațiul cu un bufet pe care îl poți folosi ca spațiu de depozitare pentru tacâmuri, veselă și nu numai.
Descoperă întreaga colecție de mese, scaune, vitrine sau bufete potrivite pentru zona de dining!
Șemineu
Șemineul se potrivește în special într-un living în stil rustic, dar și boem și chiar modern. Acesta va adăuga un plus de căldură, creând o atmosferă relaxată și primitoare. De cele mai multe ori, șemineul este un punct de atracție în încăpere, motiv pentru care ar trebui să aibă un perete sau un colț dedicat care să aibă doar rol estetic.
Dacă stai la casă poți merge pe varianta clasică și să construiești un șemineu cu foc natural. La apartament, mergi pe o sursă electrică care să imite focul. Ai grijă însă să nu pui în apropriere alte piese de mobilier deoarece se pot deteriora în timp de la căldura emanată.
Alege șemineul potrivit pentru livingul tău din gama noastră variată.
Birou
Livingul poate foarte bine găzdui și un spațiu de lucru. Poți să transformi cu ușurință un colț liber într-un birou simplu, practic și în armonie perfectă cu restul elementelor din cameră. Nu trebuie să facă parte din set cu biblioteca, măsuța de cafea, etajerele sau scaunele. Dimpotrivă, pentru a delimita mai bine această zonă, este recomandat să optezi pentru un birou de culoare complet diferită.
Dacă vrei să camuflezi spațiul de lucru în mobilier, alege un birou încastrat sau o masă mai aspectuoasă, respectiv un scaun minimalist mai aspectuos. Dacă lucrezi mult de acasă, e recomandat să optezi pentru un scaun ergonomic, așa că alege unul care să fie cât mai confortabil. Pentru depozitare poți folosi o comodă cu sertare, rafturi sau etajere.
În cazul în care totuși nu ai niciun colț stingherit pe care să îl poți transforma în birou, poți opta pentru o măsuță de laptop sau o măsuță de cafea multifuncțională care poate deveni instant spațiu de lucru. Acestea sunt ideale dacă ai un living mic.
Vezi mai multe modele de birouri pentru a-ți amenaja spațiul de lucru perfect acasă și inspiră-te din ghidul nostru complet pentru amenajarea biroului!
Ce decorațiuni să alegi
Pe lângă corpurile de mobilier, decorațiunile au și ele rolul de a te ajuta să amenajezi un living cu stil și primitor.
Una dintre acestea este tapetul – o modalitate foarte accesibilă, ușor și rapid de implementat pentru decorarea pereților și poate oferi acel element special care pune în valoare punctele de atracție din camera de zi. Alege un model care să se îmbine armonios și creează un spațiu unitar alături de mobilier și ai grijă să nu încarce inutil spațiul. Un pattern complicat sau o culoare mai pretențioasă va limita opțiunile pentru corpurile de mobilier.
Alt element care contribuie semnificativ la schimbarea decorului dintr-o încăpere este un set de perdelele sau draperii. Există numeroase materiale și modele moderne din care poți alege și își vor face simțită prezența în living. Dacă vrei să creezi iluzia unui mai mare, optează pentru perdele deschise la culoare, cu material mai transparent și montează-le cât mai aproape de tavan.
Un covor poate definitiva și schimba rapid aspectul unui living. Are puterea de a crea unitate în cadrul decorului, desăvârșindu-l cu stil și un plus de confort. Cel mai important pas în alegerea unui covor este să te asiguri că are dimensiunea potrivită. De obicei, acesta coincide cu zona cea mai animată din living – sau zonele în care ai și loc pentru luat masa. Covorul trebuie să fie suficient de mare pentru ca piesele de mobilier din acea zonă să fie plasate pe covor sau laturile acestuia să nu depășească zona delimitată de canapea și fotolii ori colțar.
Cum aspectul este un element cheie în amenajarea interioară, este important ca mobilierul și elementele decorative să își păstreze frumusețea cât mai mult timp. Citește ghidul nostru despre întreținerea covoarelor.
Sparge monotonia pereților cu tablouri deosebite, în nuanțe calde, ajustând cromatic decorul din living. Alături de oglinzi mari și ceasuri alungă monotonia oricărei încăperi, iar vazele și obiectele decorative mici, atent așezate, oferă personalitate mobilierului.
Pentru ca spațiul destinat relaxării să fie complet, îl poți întregi cu perne decorative și pleduri moi, numai bune pentru un plus de confort și răsfăț, dar și de stil. De asemenea, lumânările parfumate reprezintă accente de efect în crearea unei atmosfere relaxante și primitoare.
Vezi mai multe decorațiuni care vor da personalitate livingului tău!
Iluminarea
Nimic nu este mai plăcut la finalul unei zile pline decât compania persoanelor dragi și atmosfera caldă de acasă. Însă, iluminarea sufrageriei poate fi o provocare deoarece aceasta este, de obicei, cea mai mare încăpere din casă. Există mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare cum ar fi: cât de multă lumină naturală pătrunde în living și ce activități se desfășoară aici.
Spațiul din living poate beneficia de mai multe tipuri de lumini fiecare cu rolul său în amenajare: lumini generale, de accentuare sau lumini de lucru. Lumina generală este cea care dă tonul în întreaga încăpere, fiind distribuită egal, prin amplasarea unor corpuri de iluminat precum o lustră, o plafonieră sau chiar un candelabru impunător în centrul tavanului. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și se pot număra printre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.
Dacă îți place să te relaxezi cu o carte în fotoliul tău preferat din living, ai nevoie de lumină de lucru pe care o poți obține cu ajutorul lampadarelor sau al veiozelor. Acestea trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, astfel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități.
În cazul luminii de accentuare aceasta insistă asupra unor detalii, cum ar fi rafturi , tablouri sau alte obiecte decorative. Optează pentru pentru aplice luminoase cu rol practic, dar și estetic și completează cu lumânări decorative care dau acea atmosferă cozy.
Vezi toate modelele de corpuri de iluminat.
Amenajarea livingului în funcție de formă și dimensiuni
Dimensiunea este de multe ori factorul care influențează cel mai mult atunci când amenajezi livingul și orice altă cameră din locuință. Dar nu trebuie să îți faci griji. Există nenumărate soluții pentru a te folosi eficient de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție, astfel încât să construiești o sufragerie perfect funcțională, dar și deosebită din punct de vedere estetic.
Cum amenajezi un living mic, de apartament
Amenajarea unui living mic este o adevărată provocare, dar există câteva recomandări generale care te vor ajuta să ieși din impas și cu o cameră de zi perfect funcțională exact așa cum ți-ai imaginat-o. Optează pentru elemente care dau iluzia unei încăperi mai mari: paletă de culori predominant deschisă, piese de mobilier cu picioare care dau impresia unei camere mai aerisite, mobilier lucios care reflectă lumina sau chiar oglinzi decorative care „dublează” spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Află mai multe idei practice despre amenajarea unui apartament , a unui apartament cu 2 camere.
Amenajarea unui living mare într-o casă
O sufragerie mare este mult mai permisivă. Poți umple spațiul cu piese de mobilier care sporesc confortul și zona de relaxare, cum ar fi colțarele, fotoliile, o măsuță de cafea mai mare, o bibliotecă mai generoasă sau alte piese care ar fi de folos familiei tale. Dar totul cu limită. Încearcă să nu supraaglomerezi încăperea căci va părea mai mică decât este de fapt. Cheia este să creezi o armonie între dimensiunile disponibile și mobilier, respectiv decorațiuni.
În cazul în care ai și etaj la casă, pentru amenajarea livingului trebui să ai în vedere și scara interioară. Cu toate că îți dă posibilitatea să ai mai mult spațiu la parter, îți aduce încă un element de care trebuie să ții cont. Dacă acestea sunt în zona camerei de zi, este important să le integrezi în restul decorului și să nu fie ca un obiect pierdut în spațiu. Dimpotrivă, uneori, pot chiar deveni un element decorativ neașteptat!
Descoperă mai multe idei practice despre cum să-ți amenajezi casa așa cum îți dorești.
Amenajare living dreptunghiular
Avantajul unui living dreptunghiular este că e foarte ușor să delimitezi cele două zone de interes: cea funcțională, respectiv cea decorativă. Pe unul dintre pereți vei pune biblioteca, iar pe cel opus canapeaua.
Asemenea unei sufragerii mici, și în cazul livingurilor înguste și dreptunghiulare este bine să optezi pentru mai puțin mobilier, dar care să fie compact și multifuncțional pentru a nu încărca spațiul și a-l face să pară mai mic. Cele mai potrivite alegeri sunt corpurile suspendate și piesele cu formă alungită, cum ar fi o canapea lungă nu lată, o bibliotecă îngustă.
Totuși, trebuie să ai grijă să nu exagerezi senzația de alungire, ceea ce poți face foarte ușor dacă poziționezi o parte din mobilier perpendicular pe lungimea camerei. Un taburet sau o banchetă sunt câteva opțiuni. Acestea vor ajuta și la delimitarea spațiului în cazul în care ai o zonă de dining.
Amenajarea unui living tip open space, cu bucătărie
Conceptul open space este tot mai popular deoarece asigură mai multă flexibilitate interiorului și mobilierului. Provocarea este să faci ca întreg spațiul să urmeze aceeași tematică și-n același timp să nu ai impresia că stai într-o mare bucătărie atunci când te relaxezi în canapea.
Pentru un living tip open space cu bucătărie trebuie să delimitezi locul de gătit și sufrageria. Optează pentru o insulă de bucătărie sau un bar care au atât rol de a conecta, dar și de a separa zonele individuale. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, acestea pot complimenta zona de dining, pot înlocui masa sau acționa chiar și ca zonă de lucru.
Idei de culori potrivite pentru living
Livingul este de obicei camera în care ne refugiem la finalul zilei. Dar unde canapeaua ne oferă confort fizic, trebuie să luăm în calcul și confortul psihic. De aceea trebuie să te uiți dincolo de stil, piesele de mobilier și decorațiuni, la paleta de culori. Un design echilibrat și culorile potrivite pot pune în valoare un living și să creeze un ambient plăcut și confortabil.
Optează pentru o culoare care să nu dea impresia unui spațiu prea feminin ori prea masculin. În plus, dacă știi că nu ai multă luminozitate în cameră – poate locuința este orientată spre nord ori alte clădiri îi răpesc din lumină – vei avea nevoie de culori calde precum tonuri de roșu, galben sau portocaliu. Dacă, în schimb, ai un living cu ferestre mari și multă lumină naturală poți opta pentru culori mai închise cum ar fi maro, negru, gri închis, pentru piesele de mobilier și decorațiuni.
Culori neutre
Nu poți da niciodată greș cu o paletă cromatică neutră, adică cele care se plimbă pe scala alb-gri ori maro-bej. Acestea emană confort, eleganță și rafinament, potrivindu-se majorității stilurilor de amenajare interioară. Nuanțele de alb și bej sunt în special recomandate camerelor mici deoarece sporesc luminozitatea. În același timp, culorile neutre îți oferă o gamă largă de opțiuni când vine vorba de alegerea mobilierului, putând alege atât mobilă colorată, închisă la culoare, ori cu aspect de lemn.
Culori calde
După cum sugerează și numele, culorile calde transmit o atmosferă caldă, primitoare și veselă, exact ce cauți atunci când vrei să te relaxezi. Spre deosebire de nuanțele neutre, dacă vrei să vopsești pereții în culori calde, ești puțin mai restricționat. Este important să creezi armonie și-n același timp contrast pentru a pune în valoare mobilierul. De aceea, orientează-te către mobilier din lemn sau cu accente lemnoase într-o tonalitate potrivită culorii pereților. De obicei, aceasta se integrează ușor în mai multe tipuri de decor și nuanțe.
Culori reci
Culorile reci sunt recomandate, în general, spațiilor mai generoase și implică un grad mai mare de selecție a mobilierului și obiectelor decorative. Nuanțele reci sunt des întâlnite în stilul modern și urban de amenajare, dar denotă totodată și eleganță. Dacă îți place o anumită culoare și îți dă o stare de bine de fiecare dată când o vezi, nu te sfii să optezi pentru o sufragerie în culori îndrăznețe, cum ar fi un living verde sau albastru. În acest caz, este de preferat să alegi piese cu un design mai simplu.
Cum poți amenaja livingul în funcție de stil?
Cum livingul este spațiul comun unde toată familia trebuie să se simtă bine, provocarea este cu atât mai mare să găsești stilul care îi va bucura pe toți. Dar ține minte că este de preferat ca toată locuința să fie amenajată în același stil pentru a păstra o armonie. Așa că ia în calcul tematica din restul casei atunci când amenajezi camera de zi. Iată câteva idei în funcție de stilul de amenajare preferat.
Livingul modern
Stilul modern este unul dintre cele mai ușoare de realizat și întreținut stiluri de amenajare. Acesta se remarcă prin simplitate, utilitate sporită și un grad înalt de confort. Sunt preferate piesele cu forme geometrice, suprafețele netede, mobilierul ușor și multifuncțional și finisajele neutre. Pentru un decor mai interesant, poți introduce pete de culoare și pattern-uri atât la nivelul mobilierului, cât și al obiectelor de decor.
Descoperă mai multe idei și sfaturi în ghidul nostru de amenajare a unui living modern.
Livingul clasic
Spre deosebire de alte stiluri de amenajare care se potrivesc atât pentru un living mic, cât și pentru unul mare, datorită caracteristicilor, stilul clasic este recomandat mai degrabă pentru spațiile mai generoase. Este un design bogat în detalii ornamentale și finisaje, pe mobilier și pe elementele textile, care pot cu ușurință crea senzația de supraaglomerare.
Decorațiunile sunt din belșug, iar articolele textile și tapițeriile sunt din materiale delicate precum catifeaua sau mătasea. Toate acestea fac din stilul clasic întruchiparea eleganței și a raționamentului.
Află mai multe despre cum poți să amenajezi un living clasic din ghidul nostru dedicat.
Livingul rustic
Nu trebuie să stai la casă sau la munte ca să îți poți amenaja livingul în stil rustic. Există o mulțime de opțiuni prin care poți aduce influența naturii la tine acasă. Un living cu aspect rustic are la bază lemnul îmbinat cu accente metalice sau piatră, așadar, optează pentru pardoseli din lemn, mobilier din lemn masiv sau cu accente lemnoase puternice, cu aspect vintage.
Textilele de obicei sunt confecționate din materiale naturale precum lâna, bumbacul sau inul și au motive tradiționale, iar canapelele și fotoliile sunt mari și foarte confortabile pentru a crea o atmosferă relaxată, de poveste.
Livingul minimalist
Pentru amenajarea unui living minimalist te poți orienta către mobilier statement care să fie zona de interes central al sufrageriei sau poți opta pentru piese mai simple și să lași corpurile de iluminat și obiectele decorative să spună povestea. Într-o sufragerie minimalistă predomină suprafețele plane, lucioase, materiale cum ar fi sticla, metalul, piatra și pielea și mobilierul jos, cu laturi drepte.
Descoperă ghidul nostru dedicat amenajării unui living în stil minimalist.
Livingul vintage
Când vine vorba de stilul vintage, te gândești la atmosfera anilor '40 – '50, la mobilier și decorațiuni care au între 20-100 de ani vechime. O sufragerie cu aspect vintage presupune un amestec de elemente contemporane cu antichități, articole textile și tapițerii din materiale luxuriante precum jacquard-ul și cu printuri florale complexe.
Decorul este completat de corpuri de iluminat îndrăznețe, cu inserții de pietre prețioase cum ar fi candelabrele. O astfel de cameră este un templu al artei, adesea cu pereți tapetați , dar nu te sfii să vii cu rame foto sau oglinzi decorative ori să-ți împodobești rafturile cu sfeșnice și suporturi pentru lumânări deosebit ornamentate.
Noul tău living merită mobilier fabricat în România!
Acestea sunt ingredientele esențiale pentru un amenajarea unui living deosebit. Chiar dacă există anumite stiluri clare de decor, nimic nu este bătut în cuie. Cu puțină creativitate poți încălca regulile cu succes și să obții un living complet original, în perfectă armonie cu gusturile și nevoile tale și ale familiei.
Dacă ești în procesul de a amenaja un nou living, pe lângă aspect, ține cont și de calitatea pieselor pe care le aduci acasă. Peste două treimi din mobilierul din magazinele Mobexpert este produs în România în propriile fabrici, începând cu uscarea lemnului până la design. Este modalitatea noastră de a ne asigura că piesele pe care le creăm pentru tine sunt de cea mai înaltă calitate. Dincolo de a fi plăcute vizual, piesele trebuie să fie și rezistente, funcționale și confortabile.
Dacă ai în plan să amenajezi livingul citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare, apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperile cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni.
În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.
În cazul în care vrei să aduci un upgrade livingului tău, dar nu știi de unde să începi, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și lasă-te inspirat.