Idei de amenajare pentru camera copilului: Cum să creezi un dormitor rupt din povești pentru fete sau băieți

Camera copilului tău este propriul său Univers – locul unde petrece mult timp jucându-se, studiind și odihnindu-se în voie. Este important ca acest loc special să fie cât mai funcțional și confortabil, pentru ca cel mic să se dezvolte într-un mod corespunzător și armonios. Amenajarea perfectă pentru camera copiilor se află la intersecția dintre imaginația copiilor și simțul practic al părinților. Din această muncă în echipă poate rezulta un design cu adevărat deosebit.

Iată mai jos câteva elemente de care poți ține cont în amenajarea spațiului celui mic, pentru crearea camerei ideale.

Sumar


Cum alegi mobilierul pentru camera copilului?

Atunci când alegi mobilierul pentru camera copiilor trebuie să ții cont de delimitarea acesteia în mai multe zone funcționale: cea de relaxare, cea de lucru, cea de joacă, dar și una pentru depozitare.

Zona de relaxare

Zona de relaxare sau de somn e destinată patului. Aceasta trebuie să fie liniștitoare, plăcută și relaxantă pentru a asigura odihna revigorantă a prichindeilor.

Patul

Condiția cea mai importantă pentru o odihnă corectă este includerea unui pat de calitate în încăpere. Acesta trebuie să-i ofere un nivel ridicat de confort pe toată durata somnului.

În ceea ce privește paturile pentru dormitorul copiilor, opțiunile sunt numeroase atât din punct de vedere al design-ului, cât și al funcționalității pe care acestea o asigură. Poți opta pentru un pat simplu, dar și pentru două paturi suprapuse, care vor salva mai mult spațiu în cameră. Tot pentru a valorifica spațiul pe care îl ai la dispoziție într-un mod cât mai eficient, poți alege un ansamblu cu pat, mai multe uși și sertare.

Asigură-te că patul e realizat din materiale calitative și are o structură rezistentă. Ca să creezi spații adiționale pentru depozitarea așternuturilor și a altor lucruri, un pat cu ladă este cel mai potrivit. O piesă cu un aspect vesel și creativ va da un aer distractiv încăperii.

Lângă pat, așează și o noptieră. Aceasta va permite celui mic să aibă mereu aproape lampa de veghe, care va învălui camera într-o lumină caldă pe timp de seară, creând condițiile perfecte pentru citit sau stat la povești.

Descoperă tot ce trebuie să știi despre cum să alegi dimensiunea potrivită pentru patul copilului tău. și explorează colecția de paturi Mobexpert pentru modelul perfect!

Salteaua

Calitatea somnului influențează toate aspectele vieții unui copil, de la pofta de mâncare la starea de spirit și de la performanțele școlare și sportive la dezvoltarea sănătoasă și corectă a coloanei vertebrale. Tocmai de aceea, alegerea unei saltele ergonomice astfel încât cel mic să se bucure de toată susținerea întreaga noapte este indispensabilă.

Salteaua chiar trebuie aleasă cu grijă și îți recomandăm să nu faci economie când va veni momentul să o achiziționezi. Mai ales că cel mic va petrece o bună parte din timp dormind pe această saltea, deci este de la sine înțeles că trebuie să fie comodă și să asigure o poziție sănătoasă a corpului.

Află mai multe despre cum alegi salteaua potrivită pentru a-i asigura un somn linistitor și revigorant micuțului tău, dar și cum să o îngrijești pentru a-și menține calitățile.

Găsește salteaua ideală pentru copii în colecția noastră

Zona de joacă

Copiii învață prin joc, și tocmai din acest motiv, o zonă de joacă frumos amenajată în camera acestora le va permite să se bucure la maxim de momentele recreative.

Acesta este aspectul pentru care chiar trebuie să te consulți cu cel mic, astfel încât să revină cu drag acasă de fiecare dată. Micuțul va fi încântat să aibă un spațiu al său unde poate să construiască forturi, să asambleze figuri complexe din lego, să pună în scenă spectacole de teatru, să se joace cu trenulețe sau să întreprindă multe alte activități.

Ține cont și de pasiunile copilului când vine vorba de amenajarea zonei de joacă. De exemplu, nu vei așeza un șevalet în cameră când cel mic este pasionat de fapt de curse de mașini. Vei cheltui bani degeaba pe ceva ce nu-și va găsi niciodată utilitatea. Încearcă să conturezi o zonă care să contribuie la dezvoltarea sa prin joc, punând accent pe activitățile care-i stârnesc interesul.

Poți amenaja această zonă oriunde: fie în centrul încăperii pe un covor moale, sau lângă o fereastră, pentru ca prichindelul să se bucure de cât mai multă lumină naturală. Iar pentru a consolida senzația de relaxare, adăugă o canapea, un fotoliu, taburet sau de ce nu, un cort, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Covor

Un covor moale, în culori pastelate, punctează atât la nivelul aspectului, cât și al funcționalității. Astfel, acesta va aduce un plus de energie decorului și le va asigura celor mici o suprafață călduroasă pe care să se poată juca în voie.

Deoarece copiii au mereu energie și sunt gata să-și pună în aplicare aptitudinile artistice și creative, sfatul nostru este să optezi pentru un covor rezistent, calitativ și ușor de curățat, cele cu fir scurt fiind cele mai potrivite. Astfel, vei asigura un mediu favorabil și comod unde copiii își pot desfășura activitățile, iar tu nu vei avea grija întreținerii complicate a covorului.

Vezi toate modelele de covoare pentru camera copiilor.

Cutii sau lăzi pentru depozitarea jucăriilor

Din zona de joacă nu trebuie să lipsească una sau mai multe piese de mobilier pentru depozitarea jucăriilor. Poate fi vorba de o comodă, de niște cutii interesante sau lăzi în culori vesele. Obișnuiește-l pe micuț să strângă tot timpul jucăriile după ce se joacă cu ele. Așa îl vei învăța să fie responsabil și ordonat și te vei asigura că încăperea sa nu e cuprinsă de haos după fiecare sesiune de relaxare.

Descoperă cuferele Mobexpert pentru depozitarea jucăriilor.

Zona de lucru

Zona dedicată activităților de studiu trebuie să fie plăcută și distractivă la nivel vizual și să respecte normele confortului. Designul acestui spațiu trebuie să-i inspire celui mic dorința de a fi productiv. Piesele fundamentale ale zonei de lucru sunt biroul și scaunul, care, la fel ca în cazul saltelei, trebuie să asigure o postură corectă pe durata efectuării temelor, având grijă de coloana vertebrală a copilului. Scaunele și birourile cu înălțime reglabilă sunt recomandate.

Birou

Copilul își petrece în jur de 2-3 ore pe zi la birou făcând temele sau jucându-se la calculator. De aceea, alegerea unui birou comod, spațios și calitativ e o condiție esențială pentru o zonă de lucru eficientă. Pentru un preșcolar, alege o masă de birou cu o înălțime de până în 40 de cm, iar adolescenții vor lucra confortabil la un birou de aproximativ 70 de centimetri.

Locul perfect unde să așezi biroul în camera copilului este în imediata apropiere a unei ferestre pentru ca cel mic să se bucure de cât mai multă lumină naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, folosește surse alternative de iluminat – o lampă de birou va fi o adevărată salvare, în special seara.

Inspiră-te din colecția noastră de birouri pentru copii.

Scaun

Dacă uneori este mai greu să găsești un birou cu înălțime reglabilă, lucrurile stau complet diferit când vine vorba de scaunul de birou. Este indicat să optezi pentru un scaun a cărui înălțime se reglează – astfel, copilul îl va putea folosi pentru o perioadă mai lungă.

Găsește scaunul de birou care se va încadra perfect în camera celui mic.

Bibliotecă

Lângă birou poți instala o bibliotecă sau etajeră unde copilul își va păstra cărțile și alte obiecte decorative micuțe care dau personalitate încăperii. În acest mod, toate cărțile pentru școală vor fi atent organizate, iar lecturile preferate mereu la îndemână. Includerea acestei piese de mobilier îi va motiva și va impulsiona productivitatea copiilor. Dacă spațiul e prea mic pentru o bibliotecă, montează câteva rafturi care vor îndeplini cu același succes scopul.

Creează o atmosferă de poveste în camera copilului tău cu bibliotecile și etajerele Mobexpert.

Zona de depozitare

De la haine, jucării sau rechizite, chiar de la cea mai fragedă vârstă, copilașii au nevoie de spații de depozitare. Pe lângă amenajarea camerei, comodele, noptierele, bibliotecile și dulapurile au rolul de a păstra într-un mod organizat toate lucrurile celui mic.

Dulap

Un dulap bine compartimentat va garanta ordinea în garderobă, iar cel mic se poate pregăti cu eficiență în fiecare dimineață. Rafturile vor permite depozitarea hainelor într-un mod ordonat, iar o bară pentru umerașe va fi suportul perfect al hainelor pentru școală – uniforma, cămășile, pantalonii sau rochițele nu se vor șifona, fiind așezate cât mai practic. De asemenea, spațiile mai înalte din dulap vor permite stocarea cutiilor și astfel vei putea păstra ordinea în dormitorul copiilor.

Vezi toate modelele de dulapuri pentru camera micuțului tău.

Comodă

Comodele spațioase sunt perfecte pentru cărți, caiete, ustensile pentru scris și alte materiale necesare proiectelor pentru școală. Comodele întregesc cu funcționalitate camera copilului, în timp ce iau parte la decorul de poveste al încăperii.

Recomandăm piese de mobilier cu certificat TUV, care garantează siguranța copilului tău și te asigură că faci alegeri calitative.

Inspiră-te din selecția noastră de comode pentru camera copiilor.

Decorațiuni pentru dormitorul copiilor

Așa cum decorațiunile au un rol important în amenajarea oricărui spațiu din casă, și în camera celui mic este nevoie de atenție și pasiune în alegerea obiectelor decorative. Acestea reprezintă o parte semnificativă din amenajarea camerei celui mic, pentru că ele îi reflectă personalitatea și îl ajută să-și creeze propriul spațiu în care se va simți minunat.

Aici, opțiunile sunt variate, iar tu te poți orienta fie către tablouri sau alte decorațiuni, fie chiar pentru jucării, însă trebuie să iei în considerare dacă amenajezi o camere pentru fete sau o cameră pentru băieți.

O idee inspirată pentru a schimba aspectul tern al unui perete este decorarea acestuia cu un tapet. Cu ajutorul tapetelor decorate cu motive hazlii sau inspiraționale, vei crea un decor de vis în camera copiilor. În același timp, poți crea și unele iluzii optice. De exemplu, dacă alegi să tapetezi o cameră mică folosind un model în linii orizontale, acesta va crea impresia unui spațiu mai larg, mai aerisit.

Un set de decorațiuni în formă de flori, steluțe sau fluturași va completa perfect aspectul ludic al încăperii. O altă soluție excelentă poate fi și un foto display, care îi va încuraja pe cei mici să decupeze fotografiile preferate sau chiar să realizeze propriile desene pe care să le expună.

Dă personalitate camerei micuțului cu decorațiunile Mobexpert!

Așternuturile de pat sunt o metodă excelentă de a da viață camerei copilului, întrucât câteva piese colorate vor aduce încăperii un plus de lumină și personalitate. Bumbacul este materialul ideal pentru așternuturile celui mic, fiind plăcut la atingere și moale în contact cu pielea copilului.

Vezi mai multe modele de așternuturi de pat pentru copii.

Corpuri de iluminat pentru camera copiilor

Iluminarea oricărei încăperi este o operațiune extrem de importantă, însă acest lucru e cu atât mai mult valabil pentru camera copilului.

În primul rând, ține cont de impactul pozitiv al luminii naturale – aceasta determină un program de somn mai sănătos, dă energie, bună dispoziție și încurajează productivitatea. Astfel, o fereastră în camera celui mic e mai mult decât binevenită. Nu uita nici de celelalte surse de iluminare, în special lumina de ambianță și cea de lucru.

Pentru lumina de ambianță, un pendul sau o plafonieră atârnate pe mijlocul tavanului va inunda centrul camerei în lumină. În același timp, trebuie să fii atent să nu exagerezi. Prea multe surse de iluminare pot deveni deranjante pentru ochii sensibili ai celor mici, poate duce la oboseală și stres, iar în cazuri extreme, poate afecta vederea.

Alte surse de lumină absolut necesare în camera copiilor și a adolescenților sunt veioza de pe noptieră, companionul perfect pentru lecturile de înainte de somn, și lampa de birou. Dacă cel mic e dreptaci, sursa de lumina de pe birou trebuie să vină din stânga, iar în cazul în care copilul scrie cu mâna stângă, lampa de birou trebuie să fie poziționată în dreapta.

Inspiră-te din colecția noastră de corpuri de iluminat pentru camera copilului.

Idei de amenajare a camerei în funcție de vârsta copilului

Un aspect esențial când schițezi planul de amenajare al camerei copilului este vârsta acestuia. Camera trebuie să fie o extensie a personalității sale, dar în același timp trebuie să ții cont de faptul că cei mici cresc, iar gusturile, necesitățile și prioritățile lor se schimbă. Dacă nu vrei să înlocuiești mobilierul la fiecare câțiva ani, optează pentru piese modulare, multifuncționale și transformabile, în nuanțe neutre, care nu vor ajunge să-i displacă copilului pe măsură ce crește.

Camera pentru bebeluși

Nu e niciodată prea devreme să începi să apreciezi un design deosebit, de aceea, camera bebelușului merită toată atenția ta în materie de amenajare. Acest spațiu este prima lor interacțiune cu lumea înconjurătoare, așa că trebuie să aibă o cameră caldă, primitoare, în care domnește o atmosferă magică. În același timp, e esențial ca încăperea să fie funcțională și să-ți inspire încredere maximă, fiindcă securitatea bebelușului tău e pe primul loc.

Alege un pat pentru bebeluși care urmează toate normele de siguranță, de la un sistem de închidere rezistent la calitatea materialelor din care e confecționat. Pentru a profita mai mult timp de această investiție, alege un pătuț care permite înlăturarea barelor de protecție; astfel, vei putea continua să-l folosești chiar și când cel mic mai crește.

Probabil nu te va uimi prea mult cât de necesară e o masă sau o comodă cu suport pentru înfășat, dar, de asemenea, nu subestima nici importanța includerii unui scaun sau al unei canapele confortabile. Fie că vrei să îi citești o poveste sau doar să petreci timp în preajma micuțului, la un moment dat vei fi recunoscător pentru colțul comod pentru adulți din camera bebelușului.

Idei pentru camera preșcolarilor

Odată ce a mai crescut, copilul îți poate spune ce culori îi plac, ce tematică își dorește pentru camera sa și cum ar vrea ca aceasta să fie amenajată. Nu e greu să ții cont de dorințele sale, pentru că există o gamă variată de mobilier pentru copii, de unde îi poți alege preferatele. Latura estetică va fi completată cu succes de cea practică, deoarece mobilierul este aspectuos, dar funcțional și calitativ.

Poți opta pentru o amenajare cu o cromatică vibrantă sau, din contră, pentru culori pale. De asemenea, există numeroase variante în ceea ce privește tematica unui dormitor pentru copii, fie că este vorba de o cameră pentru fete sau o cameră pentru băieți. De la Fotbal sau Travel, până la opțiuni simple, dar vesele, acestea îl vor binedispune pe micuț și îi vor crea propriul univers.

 

Camera pentru școlari

Odată cu începerea școlii începe o nouă etapă în viața copilului tău, iar aceasta vine la pachet cu propriile necesități și provocări, printre care și „preferata” copiilor: temele pentru acasă.

Prin urmare, amenajarea unui spațiu de lucru confortabil e în topul priorităților când vine vorba de designul camerei pentru micii școlari. Optează pentru un birou simpatic și funcțional, pe care copilașul poate scrie și desena în voie. Un scaun ergonomic, cu imprimeu vesel, îl va completa de minune și îi va asigura celui mic o postură corectă și sănătoasă în timpul petrecut la birou.

Idei de amenajare a camerei pentru tineret

Indiferent că vorbim despre fete sau băieți, amenajarea camerei pentru adolescenți poate fi o adevărată provocare, dar nu trebuie să-ți faci griji, ne-am gândit și la acest aspect. Adolescența e perioada în care copilul, mai mult decât oricând, vrea un spațiu care să-i reflecte personalitatea. De aceea, secretul pentru un rezultat care să-i bucure pe părinți și să-i mulțumească pe adolescenți stă în munca în echipă.

Decideți împreună stilul de amenajare, paleta cromatică și ce piese de mobilier urmează să includeți. Puneți preț pe funcționalitate și confort. Un pat dublu e o investiție convenabilă, mai ales ca după plecarea copilului de acasă ai putea transforma dormitorul în cameră pentru oaspeți. Asigurați-vă că are un dulap sau o comodă spațioasă pentru toate hainele și accesoriile sale și polițe suspendate, etajere sau o bibliotecă pentru cărțile de la școală și cele care abia așteaptă să fie citite.

Lasă adolescentul să-și pună amprenta în amenajarea dormitorului ideal prin alegerea decorațiunilor. De la tapet, la tablouri, rame foto, corpuri de iluminat și alte obiecte decorative, invită-l să-și personalizeze spațiul după bunul plac.

Pentru mai multe idei și sfaturi, citește ghidul nostru despre amenajarea camerei de tineret.

Modele de camere pentru fete sau pentru băieți

Dacă vrei, poți să alegi împreună cu copilul o tematică pentru camera sa. Aceasta poate să fie inspirată din pasiunile sale, din desenele favorite sau poate să-i aducă în prim plan eroii preferați. Dacă ții cont de dorințele copiilor, cu siguranța vei reuși să amenajezi camere care să-i încânte.

Pentru camera de fete poți opta pentru culori deschise sau pastelate, cu multe decorațiuni și accesorii. Un pat cu baldachin, tapet cu imprimeuri florale, piese de mobilier cu linii delicate și elegante și detalii ce amintesc de personajele Disney.

Dacă ai de amenajat o cameră pentru băieți, poți experimenta cu stilurile de amenajare care includ, dar nu se limitează la tematici sportive, cu pirați sau super eroi. Pentru un dormitor modern, optează pentru nuanțe accent, cum ar fi albastru, roșu, verde închis sau gri.

Camera copilului trebuie să fie un spațiu care să-i provoace micuțului plăcere, care să dea un imbold creativității. Scopul e să creezi locul propice pentru dezvoltarea celui mic.

Amenajarea camerei în funcție de numărul copiilor

În funcția de numărul copiilor și de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți să ai câte o cameră separată pentru fiecare sau poți opta pentru amenajarea unei camere pe care micuții s-o împartă.

Dormitorul de copii single

Să amenajezi camera copilului poate fi un proces intimidant, mai ales dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este mai mic, cum este de obicei în cazul apartamentelor. Dar cu un pic de atenție la detalii poți crea o cameră care arată bine, este practică și pune accent pe imaginația micuțului tău. Scopul e să aduci la viață o cameră destinată odihnei, relaxării și învățării.

Adaugă un plus de personalitate dormitorului prin folosirea petelor de culoare, fie că e vorba de perdele, așternuturi de pat, perne decorative, covor sau alte elemente de decor.

Idei de amenajare pentru camera a doi sau mai mulți copii

Odată ce crește numărul copiilor, amenajarea camerei lor devine o provocare, întrucât deja trebuie să ții cont de mai multe păreri la alegerea designului. Mobila pentru doi copii include soluția clasică ce te va ajuta să salvezi cel mai mult spațiu – paturile supraetajate. Comode, sigure, distractive, acestea nu vor aglomera inutil spațiul, lăsând mai mult loc pentru alte activități.

Printre ideile de amenajare pentru camera copilului, care îți oferă o soluție inteligentă de salvare a spațiului, se numără paturile înalte, întrucât zona de sub pat poate fi utilizată pentru a amenaja un birou, un loc de joacă sau spațiu de depozitare. Dacă spațiul îți permite în locul paturilor suprapuse poți opta pentru două paturi de o persoană, iar așa fiecare își poate personaliza colțul după bunul plac.

Optează pentru mobilier funcțional și ergonomic care oferă destul spațiu pentru depozitarea lucrurilor ambilor copii fără a aglomera excesiv încăperea. Lăzile pentru jucării și spații de stocare inteligente te vor ajuta să ții camera ordonată.

Mobilierul fabricat în România combină siguranța și calitatea pentru confortul copilului tău

Cu atâtea opțiuni și idei inspirate pentru amenajarea camerei celui mic, este ușor să îi creezi un spațiu ca-n povești. Amenajează o cameră veselă și plină de viață și culoare folosind piese rezistente și de calitate superioară deoarece copilașul tău merită tot ce e mai bun!

Peste o treime din mobilierul Mobexpert este fabricat în România și, nu doar că arată bine, dar îmbină rezistența, siguranța, funcționalitatea și ergonomia, aspecte atât de importante în camerele copiilor. În cazul în care nu ai un buget stabilit încă, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni pentru camera copilului.

În plus, acum te bucuri de primul planificator de buget cu prețuri concrete, creat de Mobexpert, care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți oferă și o listă de piese de mobilier recomandate, care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Dacă simți nevoia de mai mult ajutor în (re)decorarea camerei copilului tău, serviciul de design interior Mobexpert este aici pentru tine. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri, pentru a înțelege mai bine care sunt pașii de urmat pentru o cameră pe care cel mic o va iubi.

serviciu design interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)