Idei pentru amenajarea garsonierei: Poze și sfaturi de design pentru interioare mici cu personalitate

Când locuiești într-un spațiu mic în care îți petreci majoritatea activităților – dormi, lucrezi, mănânci, te relaxezi – să potrivești perfect tot ceea ce ai nevoie poate fi o reală provocare. Să faci asta și în același timp decorul să arate cool și în tendințe este o provocare și mai mare, însă asta face ca designul unei garsoniere să fie atât de palpitant și să-ți ofere o satisfacție mai mare atunci când reușești.

Unul dintre aspectele importante în amenajarea garsonierei este ca spațiul să te inspire și să-ți reflecte personalitatea dar, totodată, fiecare lucru trebuie să se integreze într-un mod practic și armonios. Dacă ești în căutare de inspirație, ți-am pregătit o listă de idei și recomandări care să te ajute în amenajarea interioară a garsonierei.

Sumar


Cum alegi mobilierul pentru garsonieră

Atunci când ai în plan amenajarea unei garsoniere, trebuie să te gândești ce îți dorești cel mai mult de la locul numit acasă . Chiar te poți bucura de absolut tot ce îți dorești și într-un spațiu mic, atât timp cât îl amenajezi inteligent și oferi o atenție mai mare creării unor zone separate.

Pune accentul pe piese de mobilier practice, ușoare și, mai ales, funcționale. Mobilierul multifuncțional este colacul de salvare al oricărui proprietar de garsonieră. Îndeplinind mai multe scopuri, acesta de ajută să valorifici spațiul la maxim, dar fără a sacrifica aspectul sau confortul camerei.

Zona de dormit și relaxare

Un pat pentru o singură persoană este o soluție excelentă în cazul în care nu împarți garsoniera cu cineva. Dacă însă un pat dublu este o condiție esențială, atunci, cel mai indicat este să alegi unul de dimensiuni mai mici cum ar fi dublu sau Queen Size care are ladă de depozitare unde îți poți stoca lucrurile – cum ar fi așternuturile de pat sau cuverturile. Poți opta chiar și pentru un daybed care se extinde, dacă obișnuiești să ai musafiri.

O soluție inovativă pentru amenajarea garsonierelor foarte mici și care îți va da mai multă libertate de mișcare în cameră, este și mobilierul inteligent, cum sunt paturile rabatabile pe care le poți „ascunde” în perete.

Dacă nu știi ce tip de pat ți s-ar potrivi mai bine, citește ghidul nostru despre dimensiunile paturilor și cum să-l alegi pe cel potrivit.

Poți chiar înlocui tradiționalul pat cu o canapea extensibilă . Nu te teme că se va strica mecanismul repede. Astfel de canapele sunt făcute să reziste chiar și uzului zilnic. Canapelele îndeplinesc o funcție dublă și sunt o idee excelentă pentru cei care nu vor să-și sacrifice nici confortul, dar nici aspectul încăperii.

Este indicat să alegi noptiere care nu sunt așezate direct pe podea ca să eviți senzația de aglomerare a spațiului. Dacă nu ai destul spațiu pentru cele clasice, o alternativă ar fi să montezi polițe de o parte și alta a patului sau chiar să folosești taburete cu spațiu de depozitare pe post de noptiere.

Cu așa puțin spațiu la dispoziție, adesea, dulapul devine principalul loc de depozitare, astfel că o compartimentare inteligentă a dressingului este unul dintre cele mai importante aspecte în amenajarea unei garsoniere. Optează pentru un dulap cu oglinzi pe uși deoarece acestea dublează vizual încăperea.

O altă soluție eficientă este să alegi un dulap cu uși glisante în locul celor cu deschidere în exterior. Pe lângă faptul că sunt foarte practice, te ajută să salvezi spațiu prețios.

Poți să optezi și pentru alte piese de mobilier, cum ar fi o comodă care are sertare cu fețele cu oglindă. Acest detaliu contribuie la crearea impresiei unui spațiu mai larg și totodată conferă amenajării un efect original.

Vei avea nevoie și de corpuri de bibliotecă pentru extra spațiu de depozitare sau pentru televizor. Recomandarea este să nu încarci un perete întreg cu piese de mobilier, ci să alegi doar câteva corpuri, printre care să ai și rafturi sau o comodă TV .

Dacă, în schimb, vrei să amenajezi o garsonieră mai mare, de peste 40 mp care îți permite să amenajezi atât o zonă pentru dormit, cât și un mic „living” pentru relaxare, poți separa cele două zone prin diverse corpuri de mobilier cum ar fi o etajeră care să completeze camera într-un mod practic și estetic sau un paravan decorativ cu un aspect deosebit.

Bucătăria și zona de luat masa

Dacă îți place să gătești și să găzduiești cine cu prietenii la tine acasă, acordă prioritate bucătăriei și zonei de dining. Optează pentru o masă extensibilă care se va dovedi extrem de utilă – ocupă mai puțin spațiu, o poți strânge atunci când nu ai nevoie și va fi o adevărată salvare când vin familia sau prietenii în vizită.

Dacă ai o garsonieră de tip open space, un bar poate înlocui cu succes masa. Și va ajuta chiar la separarea vizuală a bucătăriei de restul încăperii. Alege scaune de bar mai compacte care să nu ocupe prea mult spațiu sau chiar unele extensibile.

Descoperă mai multe idei și recomandări pentru amenajarea bucătăriei din ghidul nostru complet.

Spațiul de lucru

Lucrezi de acasă, studiezi sau desfășori diverse activități? Asigură-te că ai un spațiu adecvat pentru amenajarea biroului . Alege un birou minimalist care să nu ocupe prea mult spațiu și care să se integreze armonios în decorul interior al garsonierei. Acesta poate chiar înlocui cu succes una dintre noptiere.

Dacă știi că ai multe lucruri de depozitat și vrei să-ți menții biroul ordonat și organizat, optează pentru un model cu sertare sau un mini dulap dedesubt. O altă variantă este un suprapozabil care să completeze într-un mod inedit decorul garsonierei.

Descoperă mai multe poze și recomandări care să te ajute pentru amenajarea biroului de acasă.

Baia

Pentru că, de cele mai multe ori, băile garsonierelor sunt de mici dimensiuni alege piese de mobilier care răspund cerințelor tale și reușesc să îmbine cu succes latura funcțională cu cea estetică. Alege o mască pentru lavoar cu un design minimalist pentru a depozita lucrurile de care ai nevoie în baie și un vas de toaletă suspendat. Dacă baia este foarte mică optează pentru o cabină de duș cu uși glisante sau un sistem de duș încastrat în perete.

Dacă vrei să afli mai multe idei și recomandări utile citește ghidul nostru despre amenajarea unei băi moderne.

Culorile potrivite pentru designul garsonierei

Pentru amenajarea unei garsoniere mici paleta de culori deschisă reprezintă alegerea ideală. O combinație între nuanțele delicate pastel precum bleu, roz pal, vernil sau lila și culori neutre cum ar fi alb, bej, gri deschis, este o modalitate eficientă prin care să obții efectul de spațiu mai mare. Pereții în nuanțe deschise alături de piese de mobilier pe măsură, vor da impresia de luminozitate și încăpere mai spațioasă.

Desigur, poți completa cu mici piese accent în culori tari în funcție de preferințele tale. Dacă știi că nu ai multă luminozitate în camere vei avea nevoie de culori calde precum tonuri de roșu, galben sau portocaliu.

Dacă, în schimb, lumina nu este o problemă poți folosi pentru designul garsonierei și culori mai închise cum ar fi maro, negru, gri închis, pentru piesele de mobilier și decorațiuni.

Iluminarea

Iluminatul joacă un rol extrem de important în amenajarea unei încăperi, iar pentru eficiență sporită ai nevoie de mai multe tipuri de iluminare: generală, de lucru și ambientală.

Pentru a asigura iluminatul de bază, de regulă, este o idee bună să alegi o lustră de dimensiuni mai impozante, întrucât va face camera să pară mai mare, iar dacă tavanul este suficient de înalt poți opta pentru pendule lungi, cu un design modern. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și se pot număra printre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.

O veioză sau un lampadar vor avea un aport semnificativ la crearea unei ambianțe plăcute. Acestea trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, astfel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități.

În baie se recomandă corpurile de tip spot sau aplice pentru a crea o lumină fie difuză și clară. În bucătărie, ai nevoie de lumină de lucru, corpurile suspendate fiind soluția optimă în acest caz.

Idei de decorațiuni pentru amenajarea garsonierei

Poți să amenajezi o garsonieră mică așa cum îți dorești atât timp cât aplici câteva trucuri care vor mări optic spațiul și te vor ajuta să-l utilizezi într-un mod cât mai eficient. Tocmai de aceea, accesoriile, obiectele decorative și textilele pe care le folosești în amenajare joacă un rol deosebit.

Plasate strategic, oglinzile pot face minuni în spațiile mici, pentru că reflexia lor face toată încăperea să pară mult mai mare. Încearcă să amplasezi oglinzile în fața unei surse de lumină (naturală sau artificială). Astfel, reflexia acesteia va lumina întreaga locuință. Aplică oglinzi pe ușile dressingului sau pe perete, pentru a mări vizual garsoniera.

Perdelele și draperiile îndeplinesc atât un rol estetic cât și unul funcțional. Acestea blochează lumina de afară și oferă un grad sporit de intimitate și, în același timp, alese corect, contribuie la crearea unui design deosebit în încăpere. Alege draperii din materiale ușoare, puțin transparente și în culori deschise, altfel riști sa încarci prea mult designul garsonierei și să creezi senzația unui spațiu sufocant.

Covorul este un alt element important în amenajarea unei garsoniere și poate fi folosit pe post de separator între zonele în care este împărțită încăperea. De cele mai multe ori, culorile neutre sunt perfecte pentru că aduc un aer rafinat, însă dacă iubești contrastele și ai ales culori neutre pentru pereți și mobilier, covorul poate fi exact acel punct de culoare care va transforma în totalitate camera.

Cum aspectul este un element cheie în amenajarea interioară, este important ca elementele decorative să își păstreze frumusețea cât mai mult timp. Citește ghidul nostru despre întreținerea covoarelor.

Alt element care contribuie semnificativ la schimbarea decorului în garsonieră este și tapetul. Alege un model care să se îmbine armonios cu mobilierul și ai grijă să nu încarce inutil spațiul. Un pattern complicat sau o culoare mai pretențioasă va limita opțiunile pentru corpurile de mobilier și va face încăperea să pară mai mică. Poți opta pentru un astfel de model dacă te limitezi la un singur perete sau îl folosești pentru a delimita diferite zone din cameră, cum ar fi spațiul de lucru.

Sparge monotonia pereților cu tablouri deosebite, în nuanțe calde, ajustând cromatic decorul. Completează cu vaze, rame foto, sfeșnice și alte obiecte decorative mici, atent așezate, care oferă personalitate mobilierului.

Stiluri de amenajare

Nu lăsa dimensiunile reduse ale garsonierei să te oprească din crearea unui apartament primitor, confortabil, plin de șarm și personalitate. Dar ține minte că este de preferat ca toată locuința să fie amenajată în același stil pentru a păstra o armonie. Alege-l pe cel care îți reflectă personalitatea, dar și care se pliază cel mai bine pe nevoile tale.

Stilul modern

Linii drepte, forme clare, accesorii ținute la minim – acestea sunt câteva dintre elementele care definesc stilul modern. Te poți orienta către mobilier statement care să fie zona de interes central al sufrageriei sau poți opta pentru piese mai simple și să lași corpurile de iluminat și obiectele decorative să spună povestea. Într-un design modern predomină suprafețele plane, lucioase, materiale cum ar fi sticla, metalul, piatra și pielea și mobilierul jos, cu laturi drepte.

Stilul rustic

O altă idee pentru designul interior al garsonierei este adoptarea stilului rustic. Un stil care își trage inspirația din natură și îți permite ca la final de zi să te destinzi într-o locuință care emană o energie caldă și primitoare.

Un decor cu aspect rustic are la bază lemnul îmbinat cu accente metalice sau piatră, așadar, optează pentru pardoseli din lemn și piese de mobilier din lemn cu aspect nefinisat. Specifice stilului rustic sunt și țesăturile din fibre naturale, cum ar fi inul, bumbacul sau lâna, care trebuie să se regăsească atât în așternuturile de pat, dar și în pături, covoare, perdele etc.

Atenție doar că mobila și decorațiunile rustice tind să fie bogate în elemente decorative, fie că vorbim despre texturi, patternuri sau elemente sculptate. Asta s-ar putea să te limiteze puțin la numărul pieselor de mobilier pe care le vei alege în amenajarea garsonierei.

Stilul industrial

Acest stil aduce împreună piese cu design industrial, finisaje antichizate și materiale naturale, precum pielea, lemnul și metalul, într-o amenajare plină de personalitate și prospețime. Alege pentru decorul garsonierei doar piese practice și utile, evitând mobilierul și accesoriile în exces.

Stilul minimalist

Stilul minimalist caracterizat de forme simple, geometrice și linii drepte, cu mobilier ușor și o paletă restrânsă de culori este ideal pentru amenajarea unei garsoniere unde nu dispui de prea mult spațiu, precum una de 20 mp sau 30 mp. Puținul mobilier pe care îl vei avea trebuie să fie multifuncțional și practic, cu suprafețe netede și finisaje neutre.

Pentru un decor mai interesant, poți introduce pete de culoare și patternuri atât la nivelul mobilierului, cât și al obiectelor de decor.

Stilul vintage

Plin de farmec și caracter, amintind subtil de nostalgia vremurilor trecute, stilul vintage este ideal pentru sufletele romantice, dar nu numai. Fiecare piesă aparținând acestui stil are o poveste de spus, iar împreună creează o atmosferă caldă, cu note de nostalgie.

Pentru un plus de autenticitate, include elemente precum fierul forjat și lemnul cu aspect antichizat în amenajare. Mobilierul în linii curbe elegante cu detalii ușor sculptate se va încadra de minune. În același timp, ține cont de faptul că magia care învăluie piesele cu aspect vintage se poate pierde într-un decor prea aglomerat. Prin urmare, restul amenajării trebuie să le sporească unicitatea.

Descoperă mai multe idei în ghidul nostru despre amenajarea unei locuințe în stilul vintage.

Mobilier fabricat în România pentru o garsonieră așa cum îți dorești

Indiferent de dimensiunea sa garsoniera înseamnă acasă , locul în care te relaxezi, te refugiezi și te simți în elementul tău. Chiar dacă există anumite trucuri clare de decor, nimic nu este bătut în cuie. Cu puțină creativitate poți încălca pe alocuri regulile și să obții un decor complet original, în perfectă armonie cu gusturile și nevoile tale.

La Mobexpert credem că garsoniera ta merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

În cazul în care nu ai un buget stabilit încă sau vrei să-ți faci o idee mai clară, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi mobilierul și decorațiunile potrivite.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Dacă îți dorești să (re)amenajezi garsoniera astfel încât să reflecte personalitatea ta, dar să te bucuri și de suficient spațiu, serviciul de design interior Mobexpert îți oferă ajutorul și sfaturile de care ai nevoie. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri și lasă-te inspirat.

 

Și, pentru că ideile mărețe de amenajare pot lua naștere chiar și în spațiile mici, în colecția Mobexpert pentru Apartament găsești piese potrivite pentru spațiul de care dispui - practice și, mai ales, estetice. Descoperă reducerile de până la 20% la noua colecție de mobilier pentru apartament în perioada 30 mai - 10 iulie 2022, atât în magazinele Mobexpert, cât și online pe www.mobexpert.ro.

mobilier apartament

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)