Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Amenajare living modern: Idei de design interior pentru o sufragerie cu stil la apartament sau casă
Fie că locuiești la casă sau într-un apartament la bloc, livingul este încăperea care îți permite într-un mod deosebit să experimentezi cu piesele de mobilier, diferite idei de design, să-ți folosești creativitatea și să creezi un spațiu care ție îți bucură sufletul, iar oaspeților tăi, ochii.
Acest lucru este garantat în cadrul amenajărilor interioare moderne.
Stilul modern se caracterizează prin linii simple și clare, culori neutre, decor simplu, suprafețe plane și piese care au un obiectiv bine definit . Acest tip de amenajare pune funcționalitatea pe primul plan, dar asta nu înseamnă că livingul modern pierde puncte la capitolul creativitate. Din contră. Confortabilă, practică, și îmbietoare, o sufrageria amenajată în stil modern este demnă de toată admirația.
Dacă te bate gândul să optezi pentru acest stil în amenajarea livingului, găsește inspirația printre sfaturile și pozele cuprinse în acest ghid. E timpul să obții livingul pe care l-ai dorit mereu!
Sumar
1. Alege o combinație de culori simplă pentru un decor luminos și aerisit
O caracteristică esențială a stilului modern este decorul luminos și aerisit , iar una dintre cele mai simple metode să obții acest lucru este să alegi culori cât mai deschise pentru pereți, dar și pentru mobilier. Culorile neutre sau cele inspirate din natură, cum ar fi alb, bej, roz pal, gri, maro, albastru deschis sunt opțiuni excelente.
De asemenea, dacă spațiul îți permite, include și un fotoliu într-o culoare complementară. Doar asigură-te că există o unitate în designul general. De exemplu poți avea pe perete un tablou în care se regăsesc nuanțele fotoliului sau așează pe canapea niște perne decorative care să lege vizual întreaga încăpere.
2. Adaugă o notă de dramatism cu un decor alb-negru
Pentru cei care vor să iasă un pic din tipare, o altă idee de amenajare pentru un living modern este folosirea contrastului alb-negru. Rezultatul este unul sofisticat, elegant și stilat, exact opusul unui design anost.
Când vine vorba de piesele de mobilier, este important să incluzi diferite texturi și modele, ca să eviți monotonia. Canapele tapițate în piele, dulapuri sau comode cu suprafețe plane, monocrome, covoare pufoase – o combinație inteligentă a materialelor va duce la un decor modern care va impresiona vizitatorii.
3. Creează o atmosferă caldă și relaxantă cu ajutorul unui șemineu
Deși poate părea o idee ce aparține mai degrabă decorului clasic sau rustic, să incluzi un șemineu în amenajarea modernă este o metodă excelentă să elevezi aspectul livingului și să creezi o atmosferă caldă și primitoare acasă, mai ales în perioada rece a anului. Evident, designul pe care-l alegi trebuie să se înscrie în liniile modernismului, așa că uită de un focar ornamentat, cu detalii sculptate în relief. Alege în schimb un șemineu cu linii simple și clare.
4. Folosește tapetul pentru a transforma încăperea cu efort minim
Tapetul este o soluție creativă dacă vrei să dai o notă de originalitate sufrageriei. De la modele geometrice sau abstracte la designuri florale discrete ai la dispoziție o varietate de opțiuni dacă vrei să dai viață livingului modern. Tapetul este mereu în trend și, în plus, oferă dinamism încăperii, transformând instantaneu chiar și cel mai monoton spațiu în unul creativ și interesant. Mai mult decât atât, să folosești tapet în amenajare este unul dintre cele mai ușoare și rapide moduri de a transforma în totalitate aspectul unei camere.
5. Depășește granițele stilului modern: Adaugă elemente clasice
Uneori, cele mai reușite amenajări interioare nu se limitează la un singur stil, iar rezultatele combinării stilurilor pot fi de-a dreptul spectaculoase.
Stilul modern se face remarcat prin simplitate în timp ce stilul clasic înclină balanța înspre extravaganță și luxurianță. Aparent total opuse, combinate cu atenție și bun gust, acestea lucrează perfect împreună.
Mobilierul pe care îl alegi pentru o astfel de amenajare trebuie să fie trendy și simplu, din materiale de calitate ridicată. Cele mai potrivite culori pentru mobilă sunt bej, gri, argintiu, maro ciocolatiu, negru, alb și albastru pal. În această combinație și accesoriile sunt un ingredient important. O vază simplă, un tablou stilat sau câteva perne decorative cu model geometric vor reuși să creeze o atmosferă unică.
6. Optează pentru accente rustice într-un living modern
Un alt mix interesant de stiluri este între cel modern și cel rustic. Dacă nu știi de unde să începi, un punct bun de plecare este regula 80/20. Aceasta presupune că unul dintre stiluri este de bază, ocupând aproximativ 80% din spațiul din încăpere, în timp ce celălalt – în acest caz, stilul rustic – este complementar, responsabil pentru celelalte 20%.
Detaliile contează. O alegere apreciată în acest tip de amenajare interioară este combinația dintre mobilă din lemn cu aspect rustic și un candelabru modern de tip Sputnik (multiple brațe care pornesc de la un glob central, fiecare dintre ele având un bec). De asemenea, includerea unui șemineu crează o atmosferă călduroasă și primitoare .
7. Combină stilul modern și cel industrial pentru un design interior inedit
Imaginează-ți un depozit. Pardoseli din lemn uzat, pereți din cărămidă și bare metalice expuse în tavan. Iar acum gândește-te că acest loc devine sufrageria ta. Deși poate părea o idee extravagantă – sau de-a dreptul nebunească – combinația dintre designul industrial și cel modern este din ce în ce mai apreciată.
Amenajarea în stil industrial presupune mai puține piese de mobilier, iar acestea să fie realizate din materiale simple, nepretențioase.
O canapea albă sau gri așezată în fața unui perete din piatră sau cărămidă pe care sunt așezate obiecte de artă ce amintesc de stilul industrial va arăta bine în livingul modern. Un lampadar din material metalic va oferi un contrast deosebit așezat pe un covor cu un model geometric contemporan. Frumusețea se ascunde în detalii.
8. Renunță la perdele și draperii pentru mai multă luminozitate
Ferestrele mari, din podea până în tavan sunt un semn distinctiv al amenajărilor interioare în stil modern. Cel mai probabil, pentru a include aceste ferestre largi în amenajare vei fi nevoit să demarezi lucrări de renovare. Dacă nu ești pregătit pentru acest pas, o soluție la îndemână este să renunți la perdele și draperii. Astfel, va intra mai multă lumină în încăpere, creând impresia unui spațiu aerisit și mai spațios – aspect important în orice living modern.
9. Alege corpuri de iluminat statement pentru un decor unic
Deși amenajările moderne tind să fie destul de simple, de cele mai multe ori este nevoie și de un element care iese în evidență . Un candelabru cu aspect sculptural, o lustră sau pendul din metal cu design deosebit sunt alegeri ideale pentru un spațiu modern care nu doar este iluminat eficient, dar arată wow.
Dacă ai un living spațios, cel mai probabil ai nevoie de mai multe corpuri de iluminat. Optează pentru un lampadar multifuncțional, care îndeplinește atât un rol estetic, cât și unul practic, îmbrăcând chiar și cele mai întunecate părți ale camerei într-o lumină caldă, îmbietoare.
10. Creează un decor artistic folosind tablouri originale
Dacă în stilul clasic se remarcă sfeșnicele, iar în cel vintage oglinzile antichizate, în decorul modern un tablou impozant este de nelipsit.
O opțiune este să ocupi o mare parte a unui perete – sau chiar un perete întreg – cu piese de artă. Poți opta pentru un tablou de dimensiuni mari sau să creezi o galerie din tablouri mai mici care cu siguranță vor deveni punctul de atracție al livingului
O altă idee este să folosești rame de diferite forme și dimensiuni. Este indicat însă, să existe un detaliu comun care să unească vizual tablourile, cum ar fi să fie realizate din același material ori să aibă culori similare.
De asemenea, poți opta pentru obiecte de artă care nu sunt neapărat tablouri. Fie că este vorba de un accesoriu modern, abstract ori un set interesant de oglinzi, decorațiunile vin într-o mulțime de forme. Important este să găsești un obiect care îți reflectă personalitatea și scoate livingul din anonimat.
11. Alege un covor interesant pentru un decor de impact
Covorul poate transforma în totalitate aspectul livingului, dar pentru asta trebuie să-l alegi pe cel potrivit – unul care să fie practic, și în același timp, spectaculos. Covoare de dimensiuni mai mici sunt perfecte pentru a delimita diferite zone în living, de la zona de relaxare care găzduiește canapeaua, la birou sau zona de dining. Poți opta pentru diferite forme și stiluri atât timp cât există o armonie între elemente.
12. Include un birou modern pentru un plus de funcționalitate în living
Cine a spus că relaxarea și munca nu merg mână în mână? Lucrul de acasă devine tot mai popular așa că să-ți amenajezi un mic birou în living, mai ales dacă dispui de spațiul necesar, este o soluție excelentă pentru a-ți asigura productivitatea în orice condiții. Alege un birou simplu , care se va încadra în decorul general fără a-l eclipsa. O piesă cu finisaj alb lucios care se potrivește de minune în amenajările moderne.
Și opțiunile care combină mai multe materiale, cum ar fi lemnul și metalul sunt reușite. Poți poziționa biroul în fața unei ferestre pentru a avea acces la lumina naturală, în fața unui perete pe care pui și niște polițe pentru a crea spații extra de depozitare, sau chiar în locul liber din spatele canapelei.
13. Înglobează în design o bibliotecă pentru un plus de personalitate
Într-un living modern, o bibliotecă poate fi o soluție excelentă de a transforma o cameră aparent rece și plictisitoare într-una din care nu te dai dus. Pe lângă cărți, pune pe rafturi câteva obiecte decorative alese pe sprânceană: o statuetă originală sau rame foto interesante în care se reflectă cele mai frumoase amintiri alături de cei dragi. Astfel de detalii dau personalitate și căldură spațiului.
Ține cont de criteriile esențiale ale stilului modern când alegi biblioteca și ai succesul garantat. Nu ai să dai greș cu o piesă de mobilier în linii simple cu forme plane, unghiuri clare și finisaje naturale sau luminoase.
14. Amenajează un bar în living pentru a avea propria cafenea acasă
Ești tentat să incluzi un bar în living? Acesta nu doar că se va încadra de minune într-un design modern dar îți va transforma serile pe care le petreci cu prietenii ori cele când vii obosit de la birou și tot ce vrei este să te relaxezi în canapea cu un pahar de vin bun.
Barul dintr-un living modern se remarcă prin linii simple și echilibrate, iar dacă vrei să-ți dai frâu imaginației, și formele mai interesante pot apărea în decor. Nuanțele neutre sau cele inspirate din natură (alb, bej, maro) sunt preferate, iar la nivel de materiale, optează pentru lemn, metal, plastic, sticlă sau o combinație a acestora.
15. Adu natura în casă
Mai ales cei care locuiesc în junglele urbane își doresc ca acasă să fie un loc cât mai confortabil, mai aproape de natură și rădăcini. De aceea, stilul modern nu este complet fără plante și verdeață. Fie că este vorba despre plante de dimensiuni mari sau suculente micuțe, să incluzi note de verdeață este o metodă excelentă să înviorezi atmosfera în living.
Nu uita să alegi ghivece cu aspect deosebit și modern pentru plantele tale. Cele cu design antichizat sau excesiv ornamentate nu se vor potrivi în acest decor.
Dacă îți place ideea de verde, plante și flori în living, dar știi că să ai grijă de ele nu este punctul tău forte, atunci mergi pe mâna plantelor artificiale. Extrem de arătoase, acestea dau o notă distinctă în amenajare.
16. Living mic la apartament? Profită de idei nelimitate chiar și pentru un spațiu limitat
Una dintre principalele filozofii ale stilului modern este less is more – mai puțin este mai mult – o idee salvatoare pentru cei care vor o sufragerie amenajată cu stil și bun gust în ciuda dimensiunilor mici.
În primul rând, optează pentru o combinație de culori deschise, deoarece acestea tind să dea impresia unei încăperi mai mari.
Dar ai și alte trucuri la dispoziție, iar utilizarea pieselor de mobilier fabricate din sticlă este unul dintre ele. Elegante, moderne, deosebite, măsuțele de cafea transparente îmbogățesc estetic livingul fără a-l încărca vizual.
O altă soluție excelentă – care, de altfel, este și o condiție destul de importantă a amenajărilor moderne – este folosirea mobilei cu picioarele expuse. Aceasta creează impresia unui spațiu mai aerisit și mai larg.
17. Alege mobilier fabricat în România pentru calitate superioară
Acestea sunt câteva dintre sfaturile care, fără îndoială, te pot ajuta să-ți amenajezi livingul modern exact așa cum ți-l dorești: stilat, practic, confortabil. Dar la fel de multă atenție trebuie să acorzi și calității mobilei, rezistenței acesteia și prețului.
Noi, la Mobexpert, vrem să-ți punem întotdeauna la dispoziție piese de mobilier care excelează la toate aceste capitole. De aceea, 2/3 din mobila noastră este produsă în România, în propriile fabrici – ca să ne asigurăm că tu și livingul tău primiți piese de cea mai înaltă calitate la cel mai avantajos preț posibil.
Livingul este una dintre cele mai importante încăperi din casă, de aceea și amenajarea acestuia va necesita un buget mai ridicat. Dacă ai în plan să amenajezi un living modern citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni.
În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.
Dacă îți dorești un living în ton cu ultimele tendințe în amenajări interioare, dar simți că ai nevoie de un plus de inspirație, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și descoperiți împreună ce ți se potrivește cel mai bine.