Ghid practic pentru renovarea apartamentului: Etape, costuri și sfaturi utile

Renovarea unui apartament poate fi un proces complicat care implică organizare, costuri, găsirea meseriașilor potriviți, dar și a designului care să vină în completarea personalității tale. Cu toate acestea, este modalitatea prin care poti obține casa visurilor tale, care îți reflectă întocmai gusturile, pasiunile și ideea ta de acasă

Te-ai mutat recent într-o locuință nouă și vrei să o trasnformi după bunul plac? Sau poate stai de ceva vreme într-un apartament și simți că este nevoie de o schimbare mai mare? Indiferent de motivație, dacă ești pregătit să afli toate informațiile și să-ți transformi ideile în planuri concrete, ghidul nostru te va ajuta să înțelegi care sunt etapele și costurile renovării unui apartament, fie că este de 2, 3 camere, mai mic, da nu numai.

Sumar


Idei de luat în considerare înainte de renovarea apartamentului

Așadar, ai făcut primul pas și ești pregătit să începi renovarea apartamentului. Următoarele etape sunt la fel de importante, pentru că de ele depinde cum organizezi tot procesul și cum va arăta rezultatul final. 

În primul rând decide cine se va ocupa de procesul de renovare - te vei ocupa singur sau chemi o echipă specializată? Fiecare opțiune are avantajele si dezavantajele ei, iar în decizia finală trebuie să iei în considerare complexitatea lucrărilor, abilitățile tale de constructor, disponibilitatea ta și, nu în ultimul, rând costurile.

Renovarea făcută de tine poate avea unele avantaje, cum ar fi o mai bună organizare a timpului, o mai buna planificare a costurilor și lipsa bătăilor de cap privind contractele cu furnizorii de servicii și supravegherea lucrărilor. Pe de altă parte, riscul de a face alegeri care să-ți dea bătăi de cap, fie că este vorba despre materialele de construcții sau ordinea lucrărilor este mai mare.

Dacă te hotărăști să apelezi la ajutorul unui designer de interior pentru renovarea apartamentului, munca ta va fi mult mai ușoară, deoarece te va ajuta să pui cap la cap toate ideile, să plănuiești totul până la cel mai mic detaliu și să ții bugetul sub control. Un designer de interior găsește soluții în toate situațiile, pentru toate spațiile și va ține cont de cele mai mici detalii, deoarece lucrează, de cele mai multe ori, cu o echipă formată din arhitecți, proiectanți și tehnicieni profesioniști.

Pregătirile necesare pentru renovarea apartamentului

Procesul de renovare este unul complex, durata acestuia poate ajunge până la câteva luni, iar costurile depind de multe variabile, și sunt semnificative. Indiferent de motivul pentru care ai decis sa te apuci de renovat un apartament, trebuie să știi ce presupune un astfel de proiect.

Iată ce trebuie să faci după ce decizi cine se va ocupa de procesul de renovare:

  • Fă o evaluare inițială detaliată a spațiului. Indiferent dacă ai cumpărat apartamentul de la un alt proprietar sau ai locuiești tu de ceva timp în el, înainte de renovare ai nevoie de această evaluare, așadar solicită o expertiză MLPAT (Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajărilor Teritoriului).
  • Fă măsurători și concepe un plan de renovare. Acest aspect te ajută sa ai o perspectiva amplă asupra spațiului de locuit și să înțelegi ce legătură există între încăperi. Totodată, vei putea identifica toate lucrările necesare ca să obții rezultatul dorit și să-ți stabilești prioritățile.
  • Obține autorizație pentru renovarea apartamentului. Dacă plănuiești să demolezi pereți și să modifici configurația camerelor ai nevoie de autorizație de renovare de la primarie. Mai exact, de un Certificat de Urbanism, pe care-l poți obține în urma unei cereri depuse la Serviciul de Urbanism al Primăriei. Acest act este eliberat de primărie în baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize, acorduri, proiect tehnic. Actul are o valabilitate de cel mult 12 luni.
  • Alege perioada potrivită. Lucrările de renovare a apartamentului se fac cel mai bine primăvara și vara deoarece poți aerisi oricând încăperile. Vremea rece nu-ți permite să lași prea mult timp ferestrele deschise pentru a permite uscarea pereților și aerisirea camerelor, iar umezeala poate duce la umflarea parchetului și îngreunează uscarea adezivilor. 
  • Nu uita să anunți vecinii că urmează renovarea apartamentului. Chiar dacă te asiguri că respecți programul de liniște, între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, e recomandat să anunți vecinii din apartamentele alăturate înainte de începerea lucrărilor.

Etapele renovării apartamentului

Indiferent că este vorba de o garsonieră, un apartament de 2 camere, un apartament de 3 camere sau un apartament mic, etapele de renovare sunt aceleași și trebuie să ai în vedere ordinea lor, ca să te poți bucura de un proces cât mai organizat. Acestea pot să difere, într-o oarecare măsură, în funcție de cât de multe schimbări vrei să aduci apartamentului.

  1. Fă o expertiză tehnică ca să afli limitările impuse de instalațiile sanitare, de coloanele de scurgere și de amplasarea pereților de rezistență. 
  2. Decopertarea pereților, a tavanului, a podelei – înlăturarea tapetului, faianței, tencuielii și gresiei. 
  3. Înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare. Pregatește-te să schimbi cablurile, prizele, robinetele, țevile și să izolemi termic.
  4. Înlocuiește geamurile termopan și ușile.
  5. Urmează apoi să înlocuiești gresia, faianța și parchetul. În unele cazuri, dacă nu este nevoie de înlocuire, poți alege doar să recondiționezi. 
  6. Aplică primului strat de glet pe suprafața pereților și a tavanului. Apoi vopsește în culorile pe care le vrei, fie că sunt culori neutre sau culori vibrante
  7. Urmează partea creativă a renovării apartamentului. Alegerea pieselor de mobilier, înlocuirea corpurilor de iluminat și a electrocasnicelor, alegerea covoarelor, etc.

Indiferent de mărimea sa, un apartament amenajat cu bun gust va fi locul călduros și primitor unde te reîntorci cu drag după o zi lungă la birou, sau unde petreci alături de cei dragi cele mai frumoase weekend-uri. Așadar, înainte de amenjarea propriu zisă, ai în vedere stilul care ți se potrivește și cum ai vrea să arate locuința ta ideală – fie că e în stil minimalist, în stil industrial, rustic, scandinav sau shabby chic

Renovare baie apartament

Chiar dacă este cea mai mică încăpere din locuință, baia este locul în care îți petreci o bună parte a dimineții pregătindu-te de o nouă zi și, totodată, un loc în care poți evada din ritmul cotidian pentru a te relaxa la finalul zilei. Totodată, alături de bucătărie, este una dintre încăperile importante din planul de renovare, deoarece aici pot avea loc cele mai multe modificări.

Înainte de a începe renovarea și amenajarea băii fă un plan al acesteia, inclusiv zonele adiacente care ar putea fi folosite pentru extindere, și o listă cu așteptările pe care le ai de la încăpere, astfel poți să vezi mai ușor care sunt modificările necesare.

Alegerea accesoriilor din baie și a obiectelor necesare spațiului este o sarcină importantă, mai ales nu dacă vrei să renovezi de la an la an. Fie că este vorba de pardoseală, pereți, instalații sanitare sau mobilier, acestea trebuie să fie calitative și rezistente în timp.

Amplasarea optimă a obiectelor sanitare:

  • Lavoarul să fie poziționat mai aproape de ușă sau între vasul de toaletă și duș.
  • Vasul de toaletă nu trebuie să fie foarte vizibil când ușa este deschisă.
  • Cada de baie sau dușul se află cel mai departe de ușă.

Instalația electrică este și ea o componentă importantă în renovarea băii apartamentului și trebuie omologată și realizată având în vedere echilibrarea tuturor circuitelor și calitatea componentelor. Alege inteligent corpurile de iluminat, concentrându-te pe cele două zone de interes: zona funcțională și zona ambientală.

În ceea ce privește o baie mică, unul dintre aspectele importante pe care ar trebui sa le iei în considerare este eficientizarea spatiului. Optează, așadar, pentru obiecte de mobilier care să nu ocupe prea mult spațiu inutil.

Descoperă în ghidul nostru despre amenajarea unei băi mici tot ce trebuie să știi depre cum alegi mobilierul potrivit.

Renovare bucătărie apartament

În primul rând stabilește cum vrei să arate spațiul, cum să fie amplasate aparatele electrocasnice și dulapurile, ce culori și texturi trebuie să aibă finisajele pentru pardoseală și pereți și în ce stil vei amenaja bucătăria.

Un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când vrei să renovezi bucătăria într-o manieră eficientă, este triunghiul optim de lucru. Triunghiul de lucru se referă la plasarea strategică a celor mai importante trei elemente ale bucătăriei – aragazul, chiuveta și frigiderul, astfel încât fiecare să fie situat într-un vârf al acestui figuri imaginare. Amplasându-le în acest mod, te vei asigura că ergonomia întâlnește confortul și funcționalitatea.

renovare bucatarie

Completeaza decorul noii bucătarii cu suficiente corpuri de iluminat. În primul rând, camera trebuie să fie bine iluminată din motive de siguranță: la bucătărie adeseori lucrezi cu obiecte ascuțite și alte instrumente potențial periculoase. Alege o aplică sau o lustră pentru lumina generală, un pendul statement pentru deasupra mesei sau a insulei și spoturi în zona de lucru pentru claritate sporită atunci când gătești.

Cât costă renovarea unui apartament?

Costurile pentru amenajarea apartamentului depind de mai mulți factori, cum ar fi: stadiul în care este locuința, renovarea pe cont propriu sau cu ajutorul specialiștilor, ce lucrări de desfacere și refacere necesită, ce probleme neprevăzute întâmpini iar, odată adusă la alb, ce categorie de finisaje și mobilier alegi.

Dacă ai în plan un proiect de amenajare sau renovare acum, încearcă planificatorul de buget Mobexpert, creat special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale și care îți oferă o listă cu piese de mobilier care se vor încadra în bugetul ales - economic, mediu, premium.

calculator costuri renovare

Costurile pentru manoperă și materiale încep de la aproximativ 9000 euro pentru un apartament de 2 camere, iar prețul pentru un apartament de 3 camere începe de la 20.000 euro. Costurile depind întordeauna și de complexitatea lucrărilor și de calitatea materialelor.

Pe metru pătrat vei cheltui minim 100 de Euro. Astfel, dacă apartamentul tău are 60 mp, va trebui să pornești din start cu un buget de minim 6.000 de Euro. Acesta este prețul fără mobilier. Partea de instalații (electrice, sanitare, termice) reprezintă 30% din costul unui proiect de renovare. 

Ca să te asiguri că ai toate obiectele necesare pentru renovare, adaugă la buget un procent de 10-15% pentru cheltuieli neprevăzute. 

Serviciul de design interior care transformă casa în acasă

Amenajarea și renovarea apartamentului sau a casei în care locuiești e un proces pe cât de așteptat, pe atât de apăsător. Planificarea bugetului nu e o sarcină ușoară, iar alegerea finisajelor, a materialelor și a pieselor de mobilier perfecte, care să fie în egală măsură rezistente, practice și plăcute la aspect, se poate dovedi o adevărată provocare.

Dacă te-ai decis să dai o față nouă locuinței tale, da nu știi exact de unde să începi și vrei ajutorul unui specialist care să te ajute mai bine cu organizarea și planificarea bugetului, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Programează o întâlnire online cu unul dintre consultanții noștri și descoperă idei personalizate nevoilor tale și ale familiei tale.

Te ajutăm să alegi stilul de amenajare, mobilierul și decorațiunile potrivite pentru a-ți transforma locuința de vis în realitate. De asemenea, îți oferim și o simulare 3D, în care vei vizualiza proiectul de amenajare agreat pentru locuința ta, asigurându-ne împreună că totul va arăta așa cum îți dorești.

designer de interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)