Tiny House în România: Ce trebuie să știi dacă vrei o casă în natură

O casă de tip Tiny House îți oferă posibilitatea să te încarci sufletește, să ai mai puține lucruri, dar mai multe trăiri, amintiri și emoții. Căsuțele îmbrățișează stilul minimalist care propune traiul cumpătat, fără risipă și fără aglomerare. Premisa de less is more de la care pornește acest concept este o potențială soluție pentru o viață mai liniștită și mai relaxată.

Dacă vrei să afli mai multe și te încântă ideea de a avea o casă modulară și libertatea de a te muta oricând, oriunde, de a petrece timp în natură, de a descoperi locuri noi sau de a putea ajunge la festivaluri de teatru și muzică, ghidul nostru te va ajuta să-ți faci o idee mai clară asupra avantajelor unui Tiny House, ce înseamnă, care sunt materialele de care ai nevoie și ce sfaturi ar trebui sa iei în considerare înainte de a cumpăra sau a construi o astfel de locuință.

Sumar


Ce sunt casele Tiny House?

Tiny Houses este un concept care a crescut în popularitate de la an la an peste tot în lume, datorită sutelor de clipuri video de pe YouTube cu experiența celor care au făcut acest pas sau chiar a show-urilor TV precum „Living big in a tiny house”. A început în Statele Unite ale Americii, urmare a unor evenimente care au destabilizat piaţa imobiliară din ţară, și a continuat să fie un concept de lifestyle pe care tot mai mulți oameni vor să-l îmbrățișeze.

tiny house romania

O „tiny house” este o casă de mici dimensiuni, dar suficient de încăpătoare pentru lucrurile esențiale de care ai nevoie, care poate fi amplasată în orice spațiu pentru a fi folosită ca locuință permanentă sau casă de vacanță, și nu numai: poate deveni o anexă pentru oaspeți, biroul tău din natură, o zonă de relaxare sau un spațiu dedicat petrecerilor și evenimentelor. De obicei, nu depășește 20-30 de metri pătrați pe nivel, însă, uneori, poate ajunge până la aproximativ 50 de metri pătrați.

Casele de tip Tiny House pot fi mobile, pe roți, ceea ce-ți permite să te deplasezi oriunde vrei și să le amplasezi la munte, la mare sau unde acolo unde te simți bine și spațiul îți permite. Dacă alegi să cumperi o căsuță mobilă, poate fi cumpărată împreună cu un trailer înmatriculabil, care trebuie să aibă dimensiunile potrivite pentru a putea circula pe drumurile publice.

De asemenea, o casă modulară poate fi amplasată pe piloni, cu sau fără fundație, și dispune, de regulă, de un spațiu ceva mai generos decât varianta mobilă.

O tiny house în România poate fi construită din lemn, metal sau poate fi realizată dintr-un container adaptat nevoilor tale cu toate utilitățile incluse. O astfel de căsuța poate fi construită pe un singur nivel, cu mansardă sau cu etaj, iar acoperișul poate fi plat sau înclinat, în funcție de designul preferat, dar și de condițiile meteo din zonă.

tiny house design

De cele mai multe ori, un tiny house este construit din lemn sau din metal. In plus, acesta poate fi realizat dintr-un container, adaptat nevoilor familiei, cu toate utilitățile. 

Avantajele unui Tiny House în România

Conceptul de tiny house este o stare de spirit, o viziune asupra vieții care influențează și spațiul în care locuiești și care promovează ideea unei vieți în stil minimalist, cu tot confortul de care ai nevoie, dar fără obiecte și camere în plus.

tiny house romania

Iată mai jos care sunt avantajele unei case de mici dimensiuni:

  • Costurile pentru cumpărarea și întreținerea casei sunt mai mici - unul dintre principalele avantaje ale unei case mici îl reprezintă posibilitatea de a face economii în ceea ce privește costurile. Deoarece spațiul este mult mai mic, vei avea facturi mai puțin costisitoare la energia electrică și alte utilități și costuri de întreținere mai mici. În plus, prețul pentru un tiny house este, în general, mai mic decât pentru o casă obișnuită.
  • Sunt mai ușor și eficient de construit - multe case mici sunt realizate conform specificațiilor standardizate, iar acest lucru face construcția și livrarea mai rapidă, deoarece constructorii nu sunt împiedicați de vreme și cunosc, din timp, toate materialele de care vor avea nevoie pentru a finaliza proiectul.
  • Nu trebuie să-ți faci griji pentru viitoarele mutări - un lucru care te poate împiedica uneori să cumperi o casă tradițională este că nu ești foarte convins că vrei să trăiești permanent în acel loc. Ce se întâmplă dacă găsești un job în alt oraș sau ai vecini mai gălăgioși?
  • Te poți bucura de o locuință eco-friendly - casele tiny house vin în întâmpinarea unei cereri tot mai mari de produse sustenabile. Construcția acestora are un impact minim invaziv asupra mediului, procesul tradițional fiind transformat în unul mai rapid, fiabil, fără zgomot și ecologic. Totodată, folosesc mai puțină energie electrică și produc mai puține emisii.
  • Mai multă organizare - un spațiu restrâns cere o amenajare cât mai aerisită, cât mai puține lucruri inutile și organizare. 
  • Evadare și apropiere de natură - atunci când te-ai săturat de aglomerația și agitația urbană poți pleca într-o vacanță cu tot cu casa, ca să te bucuri de confort și intimitate, mai aproape de natură.

Construcție Tiny House: materiale necesare și sfaturi practice

Dacă ai în plan să construiești o casă de tip tiny house în România ai nevoie de câteva materiale de bază și de o planificare cât mai în detaliu. Necesarul de materiale poate avea mici diferențe în funcție de modelul de tiny house ales.

tiny house pret

  • Fundația - Un tiny house poate fi construit fie pe o platformă sau pe o remorcă, fie pe sol. În cazul căsuțelor pe roti, poți începe direct cu un cadru pentru pardoseală. 
  • Structura - Unul dintre cele mai importante lucruri pentru casa ta de mici dimensiuni este structura. Tiny houses sunt construite cel mai adesea din lemn sau un metal ușor. Lemnul are mai multe avantaje deoarece este: durabil, mai ușor de construit cu el, eco-friendly și are proprietăți termice foarte bune.
  • Siding exterior - Un aspect important de care trebuie să ții cont dacă vrei să construiești un tiny house este sidingul exterior deoarece este cel care va proteja casa de vânt și alte intemperii. Sidingul din aluminiu este o alegere ideală pentru a evita problemele de întreținere și durabilitate, deoarece rezistă la umiditatea frecventă, cum ar fi ploaia și zăpada și, odată instalat, este foarte sigur. În plus, sidingul din aluminiu nu necesită multă întreținere. O altă alternativă sunt scândurile din cedru sau chiparos.
  • Materiale necesare pentru acoperiș - La fel ca și panoul exterior al casei tale mici, acoperișul va fi expus la intemperii. Două dintre cele mai bune materiale pentru acoperișul căsuțelor sunt cele cu torță și cele metalice. Ambele sunt durabile și necesită puțină întreținere. Asigură-te totuși că pui o căptușeală impermeabilă dedesubt pentru o protecție suplimentară.
  • Izolare termică - Izolația este o componentă vitală a oricărei case mici. Alege scânduri de polistiren și spumă de pulverizare. Dacă vrei o variantă cât mai sustenabilă, optează pentru vata minerală de sticla sau bazaltică.

Un alt aspect important îl reprezintă utilitățile – apă, curentul și canalizarea. Trebuie să te interesezi cu privire la acestea, pentru a vedea resursele de care dispui sau cele de care ai nevoie. Cel mai ușor este dacă terenul pe care vrei să pui căsuța beneficiază de apă și canalizare de la rețea. În acest caz, ai nevoie să te branșezi și căsuța e gata de locuit. 

Avantajul unui tiny house pe roți este că ocupă puțin spațiu și poate fi amplasat atât pe terenul propriu, cât și pe proprietatea altcuiva, dacă ai acceptul acelei persoane. Cu toate astea, ai nevoie de o autorizație de amplasare emisă de primăria locală.

tiny house romania

Pe de altă parte, dacă vrei să construiești un tiny house fix nu poți începe lucrările fără o autorizație de construcție și trebuie să fii proprietarul terenului. Indiferent de tipul de tiny house pe care planuiesti să-l ridici, află de la autoritățile locale care sunt actele de care ai nevoie.

Tiny House design - cum decorezi interiorul unei case mici

O casă de tip tiny house nu înseamnă un spațiu neîncăpător și aglomerat, iar ideile de design sunt nelimitate pentru amenajarea unui spațiu estetic și bine organizat în ciuda dimensiunilor mici. Mobilată cu piese practice și pe gustul tău, căsuța va deveni cadrul perfect pentru un stil de viață simplu, relaxant și organizat.

tiny house romania

În primul rând, nu cumpăra multe obiecte și piese de mobilier care aglomerează inutil camerele din casă, ci axează-te pe elementele must have și câteva spații de depozitare, ideale pentru maximizarea spațiului din încăperi.

Alege mobilier multifuncțional și piese compacte

Maximizează spațiul cu piese de bază minimaliste, în forme simple și compacte, dar estetice. Nu sunt recomandate piesele voluminoase, care încarcă vizual spațiul. În plus, un avantaj al designului simplu este reprezentat de versatilitatea sa, oferindu-ți șansa de a te juca cu decorul într-o multitudine de moduri. Pune accentul pe piese de mobilier practice, ușoare și, mai ales, funcționale.

Cu alte cuvinte, ideea de încăperi și mobilier care au un singur scop este de domeniul trecutului iar spațiile multifuncționale se află în tendințele de design interior din ultimii ani. Îndeplinind mai multe scopuri, mobilierul multifuncțional te ajută să valorifici spațiul la maxim, dar fără a sacrifica aspectul sau confortul.

Alege o măsuță de cafea care poate funcționa și ca taburet, canapele extensibile care pot fi folosite și pe post de pat, un bar care poate fi transformat și în birou.

Nuanțe neutre și naturale

Există un motiv bine întemeiat pentru care culorile neutre sunt atât de populare în interiorul spațiilor mici. Nuanțele deschise, luminoase măresc vizual spațiul și sunt de ajutor atunci cand vrei ca pereții, podeaua sau tavanul să pară mai îndepărtate.

Folosește culori deschise sau pastelate pentru parchet, vopseaua pentru pereți, faianța ori gresia, dar și piesele de mobilier. Acestea reflectă lumina, astfel că vor da iluzia unei camere mai mari și mai aerisite. Fie că îți dorești o ascunzătoare boemă în stil rustic sau scandinav, fie că vrei un refugiu minimalist elegant, culorile deschise sunt alegerea ideală într-un tiny house.

casa mica

Alege o amenajare de tip open space

Conceptul de open space este tot mai popular deoarece asigură mai multă flexibilitate interiorului și mobilierului. O casă tiny house este cât o garsonieră sau chiar mai mică, astfel că fiecare element din casă trebuie să fie funcțional și să-ți ușureze traiul de zi cu zi. Doar strictul necesar și fără obiecte de decor care aglomerează locuința.

tiny house romania

Deoarece într-o casă mică eficientizarea spațiului este unul dintre cele mai importante aspecte, ideal este să alegi o amenajare de tip open space. Fără prea mulți pereți despărțitori, casa va părea mai spațioasă și mai luminoasă. 

Acordă importanță luminii

Lumina ajută orice spațiu să pară mai generos și aerisit decât este în realitate, astfel că permite luminii naturale să pătrundă cât mai mult în căsuță și alege să o valorifici la maxim - optează pentru perdele transparente ori în nuanțe cât mai deschise și materiale vaporoase. O altă variantă este să nu acoperi deloc ferestrele.

Pentru eficiență sporită și o iluminare ca la carte, ai nevoie de mai multe tipuri de iluminare: de bază, de lucru și ambiental. Pentru lumina de ambient, montează aplice și spoturi de-a lungul tavanului, lustre și plafoniere care să lumineze întreaga locuință. Atenție însă, nu alege corpuri de iluminat prea voluminoase ca să nu încarci vizual spațiul.

Folosește inteligent spațiile de depozitare

Un tiny house are suficient spațiu pentru a găsi soluții de depozitare inteligente, pune în valoare colțurile încăperilor și folosește-te de pereți. Cutiile pentru depozitare, polițele, etajerele, mesele cu spațiu pentru depozitare și dulapurile reprezintă o soluție convenabilă pentru obținerea unei amenajări aerisite, atât la nivel estetic, cât și funcțional, așadar nu te feri să le folosești. În același timp, organizatoarele te ajută să păstrezi ordinea în locuință, pentru o mai mare libertate de mișcare.

Optează pentru amenajarea pe verticală

Casele mici te îndeamnă să fii creativ, iar cea mai simplă metodă pentru a realiza acest lucru este să te folosești pe deplin de pereți. Dulapurile suspendate și rafturile sunt de ajutor și te ajută să eliberezi podeaua, creând astfel impresia unei încăperi mai mari.

Alege decorațiunile potrivite pentru un spațiu cozy

Confortul primează în designul unui tiny house, așa că alege accesorii decorative practice și călduroase, precum pernele moi, pleduri și pături delicate și pufoase. Alege un covor care să completeze armonios stilul și designul locuinței și care poate fi folosit pe post de separator între zonele în care este împărțită încăperea.

Cât costă o locuință Tiny House?

Un tiny house poate fi prefabricat sau construit de la zero. Dacă optezi pentru a construi singur căsuța, economisești costul manoperei. Pe de altă parte, dacă alegi să o cumperi complet mobilată și utilată, economisești timp și eviți eventualele neplăceri care pot interveni, mai ales dacă nu ai experiență în domeniul construcțiilor.

tiny house romania

Costurile pentru un tiny house depinde de mai mulți factori, cum ar fi: dimensiunea locuinței, terenul - în cazul căsuțelor fixe, calitatea materialelor, finisajele interioare și mobilierul. În medie prețul pornește de la 20.000 euro și poate ajunge până la 40.000 sau chiar mai mult.

Tiny House în România cu mobilier realizat în fabricile Mobexpert

Tiny House este un concept de lifestyle menit să fie ca o oază de relaxare și de evadare din orașul aglomerat. La munte, la mare sau în alt oraș, oriunde te veți simți ca acasă. Filozofia care stă la baza construirii acestor case de mici dimensiuni este aceea de a fi mulțumit cu ceea ce ai și să creezi o viață simplă, întorcându-te la natură, la lucrurile care contează cu adevărat și să experimentezi tot felul de aventuri.

tiny house romania

Pentru ca spațiul mic din interiorul acestor Tiny Houses să fie un loc intim și nu o constrângere, Mobexpert pune la dispoziție mobilierul pentru dotarea căsuțelor, maximizând spațiul avut la dispoziție cu locuri pentru depozitare generoase, o bucătărie utilată cu plită, chiuvetă și frigider, o baie spațioasă, un spațiu de dormit cu depozitare și o zonă de dining multifuncțională, potrivită atât pentru a servi masa, cât și pentru a lucra. Tot ce trebuie să faci este să racordezi construcția la utilități (apă, canalizare, energie electrică) și căsuța e gata de locuit.

Tiny House este disponibilă pe site-ul Mobexpert în două variante: căsuță mobilă pe trailer și căsuță fixă.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)