Amenajare apartament 3 camere: Idei pentru un design interior care nu se demodează

Un apartament cu trei camere îți permite să te bucuri de o mai mare libertate când vine vorba de amenajare interioară. Poți să optezi pentru piese mai ample, cu greutate vizuală, atât timp cât ești atent să nu încarci prea mult decorul. Pune accentul pe un design cu bun gust și caracter, pe camere cu roluri bine definite folosește-ți creativitatea și conturează apartamentul la care ai visat mereu.


Dacă ești în proces de (re)amenajare și ai nevoie de inspirație, ai venit unde trebuie. De la combinații ingenioase de culori, la piese statement spectaculoase și alegerea celor mai versatile decorațiuni și piese de mobilier, iată câteva idei pentru amenajarea unui apartament cu 3 camere frumos și practic.

Sumar


Amenajează în funcție de tipul apartamentului: decomandat, semidecomandat sau nedecomandat

Tipul apartamentului și spațiul pe care îl ai la dispoziție vor dicta majoritatea deciziilor în materie de amenajare interioară.

Soluții de design pentru un apartament cu 3 camere nedecomandat

În cazul apartamentelor nedecomandate (sau de tip vagon), intrarea în orice cameră se face practic trecând prin altă cameră și lipsa unui hol intermediar duce la un nivel scăzut de intimitate. Pentru un echilibru cromatic și estetic alege piese de mobilier și elemente decorative care să se încadreze în același stil de amenajare.

Optează pentru canapele și paturi cu locuri pentru depozitare astfel încât spațiul utilizabil din camere să fie cat mai mare. Alege și comode, etajere sau băncuțe pentru extra spațiu de depozitare.

În cazul în care îți dorești un spațiu mobilat cu eficiență și ușor de reconfigurat, mobilierul modular reprezintă alegerea ideală pentru un apartament nedecomandat. Unitățile mobilierului modular pot fi mutate cu ușurință, iar reconfigurarea încăperilor este posibilă și facilă, fără efort.

Sfaturi pentru un apartament cu 3 camere semidecomandat

Într-un apartament de trei camere semidecomandat trecerea dintr-o încăpere în cealaltă se face, de regulă, prin living și un hol de legătură, ceea ce presupune mai multă atenție în alegerea modului în care sunt amenajare spațiile.

Este important să te asiguri că decorul din camere și hol se completează reciproc și nu par rupte din context. Să intri printr-un hol amenajat minimalist într-un living clasic sau o bucătărie rustică poate să nu fie cea mai bună decizie stilistică. Încearcă și să nu lași prea multe obiecte la vedere pentru că se creează o atmosferă sufocantă, neîngrijită.

Pentru a separa cele două zone din living, cea de relaxare și cea pentru servit masa folosește diverse corpuri de mobilier cum ar fi o etajeră care să completeze camera într-un mod practic și estetic sau un paravan decorativ cu un aspect deosebit. Pentru o cameră cu dimensiuni mai mici, o variantă mai simplă este să delimitezi zonele cu ajutorul unui covor simpatic.

Amenajare apartament cu 3 camere decomandat

Apartamentul cu trei camere decomandat este mult mai ușor de amenajat deoarece camerele sunt separate și astfel ai mai multă intimitate și libertate de a decora fiecare încăpere într-un mod mai personalizat.

Cu toate acestea, fie că optezi pentru o amenajare în stil vintage, rustic sau în ton cu ultimele tendințe, pentru ca imaginea de ansamblu să fie echilibrată, design-ului interior al întregului apartament trebuie să aibă o cursivitate vizuală din punct de vedere al cromaticii și al stilului. Alege piese care îmbină eficiența, funcționalitatea și esteticul.

Alege mobilier cu personalitate pentru fiecare cameră

Când amenajezi apartamentul de trei camere ai în vedere, în primul rând, scopul fiecărei încăperi în parte și alege mobila astfel încât să să se plieze perfect pe nevoile și preferințele tale. Trebuie să fii practic cu privire la obiceiurile tale de viață, astfel încât să poți folosi cât mai eficient fiecare cameră.

Livingul este sufletul apartamentului, locul în care te relaxezi și te distrezi alături de familie și prieteni. Creează un ambient cald și relaxant și ai grijă ca spațiul să fie cât mai funcțional. O canapea confortabilă este piesa de rezistență a încăperii, iar dacă ai un living open space optează pentru un colțar sau o canapea în formă de L care va ajuta la delimitarea vizuală a sufrageriei de bucătărie.

Completează cu o măsuță de cafea , o comodă TV , și dacă ai spațiu în plus, o bibliotecă . Dacă ai un living generos, poți amenaja o zonă de dining cu masă și scaune sau chiar un mini bar .

Pentru mai multe idei de amenajare citește ghidul nostru despre amenajarea livingului și afla care sunt piesele de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească.

În dormitorul principal sau matrimonial alege un pat de dimensiuni mai mari, precum unul Queen sau King, care îmbină latura funcțională cu cea estetică și în care să te bucuri de un somn confortabil și de calitate. Completează cu noptiere cu rafturi sau sertare pentru depozitarea lucrurilor mărunte.

Dacă nu știi cum să-ți alegi patul citește ghidul nostru în care explicăm ce dimensiuni de pat sunt disponibile și pentru cine sunt potrivite.

O încăpere de dimensiuni mai generoase îți lasă mai mult loc de joacă atunci când vine vorba de amenajarea dressingului și poți opta pentru dulapul viselor tale: spațios, cu diferite compartimente bine definite.

Al doilea dormitor, poate fi amenajat special să fie camera copiilor sau dormitor de oaspeți. Având dimensiuni mai reduse ai nevoie de piese de mobilier cu un design cât mai aerisit, care nu sunt așezate direct pe podea ca să eviți senzația de aglomerare a spațiului.

Fie că ești un maestru în arta gătitului sau nu ai neapărat foarte mare tangență cu lumea culinară, nu poți nega importanța bucătăriei. Optează pentru piese care valorifică spațiul, care sunt arătoase, confortabile și practice în același timp.

Citește ghidul nostru și află mai multe despre ce piese de mobilier nu trebuie să lipsească din amenajarea bucătăriei.

În baie este important să mizezi pe calitate. Umezeala constantă și temperaturile ridicate pot distruge prematur mobila, așa că dacă vrei să te bucuri de o baie frumoasă, ordonată și funcțională pentru un timp mai îndelungat alege produse calitative.

Dacă vrei să afli mai multe idei și recomandări utile citește ghidul nostru despre amenajarea băii.

Folosește eficient lumina

Corpurile de iluminat au atât rol funcțional, cât și decorativ. Fiecare spațiu din apartament poate beneficia de mai multe tipuri de lumini fiecare cu rolul său în amenajare: lumini generale, de ambient sau lumini de lucru.

În living, o lustră cu un design deosebit sau un pendul vor avea grijă de iluminatul general, iar lumina unui lampadar va crea o atmosferă caldă, relaxantă în anumite zone stabilite de tine cum ar fi, de exemplu, colțul de lectură. În dormitor, în afară de plafoniere și lustre care îți vor inunda camera într-o lumină caldă, optează și pentru veioze așezate grațios pe noptieră, pentru a crea un design de poveste.

În bucătărie, ai nevoie de lumină de lucru, corpurile suspendate fiind soluția optimă în acest caz. Alege aplice sau o lustră pentru lumina generală, un pendul statement pentru deasupra mesei sau a insulei și poate niște spoturi în zona de lucru pentru claritate sporită atunci când gătești. În baie se recomandă corpurile de tip spot sau aplice pentru a crea o lumină de ambient.

Descoperă întreaga colecție Mobexpert de corpuri de iluminat.

Decorațiuni deosebite care completează ingenios designul interior

Accesoriile și decorațiunile potrivite vor da viață spațiului, îl vor personaliza, îl vor transforma într-un loc al tău, în… acasă.

Folosește-ți creativitatea și alege piese cu un design deosebit precum tablouri sau vaze spectaculoase. Optează și pentru decorațiuni care îți reflectă pasiunile cum ar fi ramele foto în care să pui la loc de cinste cele mai speciale poze surprinse de aparatul tău de fotografiat, obiecte care să te ducă cu gândul la călătorii, sau, bineînțeles, accesorii mici, dar de efect cum ar fi suporturile de lumânare , sfeșnicele sau statuetele .

Dacă nu îți surâde ideea de a avea prea multe decorațiuni, optează pentru tapet, una dintre cele mai simple și practice decorațiuni care poate transforma instant aspectul oricărei încăperi. Alege un tapet care să se îmbine armonios cu mobilierul, în culori și imprimeuri care vor da personalitate camerei.

Plasate strategic, oglinzile fac minuni în decorul interior al apartamentului și sunt de mare ajutor în spațiile mici. Montează o oglindă aproape de o fereastră în dormitor sau în baie pentru a face încăperile să pară mai mari și mai luminoase. O oglindă înaltă în living sau hol dă senzația de tavan mai înalt și luminează zonele mai întunecate ale încăperii.

Alte elemente care contribuie semnificativ la schimbarea decorului dintr-o încăpere sunt perdelele sau draperiile . Dacă vrei să creezi iluzia unei încăperi mai mari sau mai luminoase, optează pentru perdele deschise la culoare, cu material mai transparent și montează-le pe tavan.

Nu uita nici de accesoriile ce îți asigură confortul. Pernele decorative , un pled sau o pătură colorată vor face diferența dintre un spațiu impersonal și unul plin de viață și căldură.

Alege cu atenție culorile pentru un echilibru vizual

Creează un echilibru estetic în designul interior al apartamentului de 3 camere alegând o paletă cromatică similară în toate camerele.

Dacă știi că nu ai prea multă lumină naturală – poate locuința este orientată spre nord ori alte clădiri îi răpesc din lumină – pereții în nuanțe deschise alături de piese de mobilier pe măsură, vor da impresia de luminozitate și încăpere mai spațioasă. Dacă, în schimb, ai un apartament cu ferestre mari și multă lumină naturală poți opta pentru culori mai închise cum ar fi maro, negru, gri închis, care vor da un plus de eleganță decorului.

Pentru o atmosferă mai caldă și veselă, în living, optează pentru nuanțe precum roz, albastru, sau lila. Iar în dormitor alege culori calmante care induc o stare de relaxare precum galben, verde olive sau albastru ciel, care vor avea un rol estetic deosebit.

Află mai multe despre cum să alegi culorile potrivite în amenajarea dormitorului.

Amenajează mici spații verzi pentru un decor relaxant

Crearea unei mici oaze de natură dă viață apartamentului și ajută atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional și mental.

Ghivecele cu design interesant pot înlocui cu succes obiectele decorative, mai ales dacă preferi un decor cât mai natural și simplu. Pune o plantă pe holul de la intrare pentru un plus de culoare, pe rafturi sau masa din living, pe comoda din dormitor pentru un pic de voioșie. Ori, pentru un aspect cu totul și cu totul special, poți agăța ghivece cu flori de tavan sau creează unu perete viu cu plante curgătoare și ierburi cățărătoare.

În cazul în care îngrijirea plantelor nu e punctul tău forte, poți opta chiar pentru câteva flori și plante artificiale . Alege însă modele de calitate, care replică foarte bine varianta vie.

Fii creativ cu modul în care folosești spațiul de depozitare

Când vine vorba de a alege între o piesă de mobilier drăguță și una care are un potențial mai mare de depozitare, mergi pe cea din urmă, în special acolo unde nu dispui de prea mult spațiu. Optează pentru paturi și canapele cu ladă, canapea cu spațiu de depozitare, cutii și coșuri simpatice cu dublu rol, atât practic, cât și estetic.

Folosește-te din plin și de depozitarea pe verticală, alegând corpuri de mobilier înalte sau suspendate, cum ar fi o bibliotecă sau o etajeră compactă pentru cărți și alte obiecte decorative, sau mai multe polițe.

Transformă locul preferat în birou sau colț de citit

Apartamentul de 3 camere are suficient spațiu încât să-ți permiți să amenajezi și în funcție de activitățile importante pentru tine. Dacă lucrezi de acasă, găsește un spațiu în care să amenajezi un birou practic și în armonie cu restul elementelor din cameră.

Vezi mai multe modele de birouri pentru a-ți amenaja spațiul de lucru perfect acasă.

Pentru colțul tău de lectură, alege un fotoliu confortabil cu perne decorative moi sau un șezlong, o bibliotecă și o măsuță mobilă sau una de colț unde să-ți pui lucrurile de care ai nevoie.

Alege mobilier multifuncțional care te scoate mereu din încurcătură

Îndeplinind mai multe scopuri, mobilierul multifuncțional te ajută să valorifici spațiul la maxim, dar fără a sacrifica aspectul sau confortul camerei. Ai nevoie de un birou, dar nu ai unde să-l așezi? O măsuță de cafea cu lift top, care se poate transforma în câteva secunde într-un spațiu de lucru propice este soluția ideală.

Un lampadar ce are totodată un spațiu pentru a așeza ceașca de cafea sau o gustare când stai comod în fotoliu? Un taburet versatil ce devine instantaneu și măsuță de cafea? Astfel de piese multifuncționale sunt prietenii tăi cei mai buni pentru decorarea apartamentului de 3 camere.

Pentru un dormitor mic, o soluție ingenioasă care îți dă libertate de mișcare și te poți folosi de cât mai mult spațiu, este un pat rabatabil pe care îl poți „ascunde” în perete.

Investește în piese statement pentru un decor deosebit

Dacă bugetul îți permite, investește în cateva piese statement , care devin principalul punct de atracție și aduc un plus de rafinament în orice stil de amenajare. Fie că e vorba de o canapea din catifea, o măsuță de cafea cu finisaj auriu, o comodă cu elemente sculptate sau o oglindă cu rame speciale.

Piesele statement transformă orice încăpere, dar ai grijă cum le încadrezi în designul locuinței tale. Dacă ești adeptul minimalismului, poți experimenta cu piese mai voluminoase sau încărcate vizual pentru un plus de stil în încăpere. În schimb, într-un decor vintage sau clasic, unde toată încăperea pare ca o operă de artă, optează pentru piese statement mai mici.

Alege stilul potrivit personalității tale

Când vine vorba despre amenajarea apartamentului este bine să-ți formulezi încă de la început o idee despre cum ai vrea să arate și să alegi un stil de amenajare care maximizează și pune în valoare spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Pentru un design interior simplu, bazat pe funcționalitate alege stiluri precum cel scandinav, modern sau minimalist. Se potrivesc de minune pentru amenajarea apartamentelor de 3 camere mai mici.

Dacă vrei un decor deosebit și spectaculos, optează pentru o amenajare în stil clasic, vintage, industrial sau rustic. Ține cont însă să nu încarci încăperile cu detalii care pot afecta funcționalitatea sau estetica.

Citește ghidurile noastre cu sfaturi pentru:

Pornește de la un buget atent stabilit

Când vine vorba de amenajări interioare, stabilirea bugetului necesar este unul dintre cei mai importanți pași pentru un decor reușit. Însă, cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la materiale din care să alegi, aproximarea bugetului poate deveni un proces extrem de copleșitor.

Dacă ai în plan să-ți amenajezi locuința vrei să-ți stabilești un buget citește ghidul nostru pentru a estima cât costă să mobilezi un apartament cu trei camere apoi vino în showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni.

În plus, am creat primul calculator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Alege mobilier de calitate fabricat în România pentru designul interior al apartamentului tău

Cel mai important lucru, indiferent de ce dimensiuni are locuința ta sau ce stil de amenajare interioară alegi, este să optezi întotdeauna pentru piese de mobilier de cea mai înaltă calitate. Pentru a transforma un simplu apartament în acasă trebuie ca fiecare element din locuință să-ți inspire siguranță, confort și mândrie.

 

Dacă încă nu știi ce piese să alegi pentru decorarea apartamentului tău sau ai nevoie de mai multe idei, serviciul de design interior Mobexpert îți stă la dispoziție. Programează un apel video cu unul dintre consultanții noștri și descoperă idei personalizate nevoilor tale și ale familiei tale. Te ajutăm să alegi stilul de amenajare și mobilierul și decorațiunile potrivite pentru a-ți transforma locuința de vis în realitate.

Fiecare spaţiu vine cu provocările lui, mai ales când apartamentul tău nu dispune de atât de mult spațiu pe cât ți-ai dori. Totuși, în colecţia Mobexpert pentru Apartament ai produse atent selectate, funcţionale şi uşor de combinat între ele pentru a-ți aduce ideile de amenajare la viață. Descoperă reducerile de până la 20% la noua colecție de mobilier pentru apartament în perioada 30 mai - 10 iulie 2022, atât în magazinele Mobexpert, cât și online pe www.mobexpert.ro.

mobilier apartament

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)