Amenajare în stilul shabby chic: idei de mobilier și decorațiuni pentru un decor boem

Atemporal și romantic, stilul shabby chic se remarcă prin eleganță, rafinament și căldură. Frumusețea acestui stil constă în faptul că reușește să creeze un decor idilic, pastoral cu ajutorul culorilor, texturilor, accesoriilor și obiectelor antichizate care pot fi restaurate sau refinisate.

Un stil feminin cu iz vintage și rustic, stilul shabby chic creează o atmosferă unică și confortabilă, cu un plus de romantism. Dacă acesta este stilul în care visezi să-ți decorezi locuința, descoperă o listă cu idei și recomandări care să te ajute să alegi mobila, culorile și decorațiunile ideale pentru o amenajare shabby chic de toată admirația.

Sumar


Ce înseamnă shabby chic?

Stilul shabby a luat naștere la sfârșitul anilor `80, datorită designerului englez Rachel Ashwell și s-a dezvoltat ca o reacție la moda interioarelor de lux. Acesta are la bază recondiționarea mobilierului vechi, punerea în valoare a pieselor cu aspect antichizat și oferă locuințelor farmecul hambarelor englezești, așa numitele cottage , și a caselor boeme din zona rurală a Franței.

Culori pastelate, mobilier cu aspect vintage, dantelării realizate din fier forjat, țesături naturale precum inul și bumbacul, porțelanuri fine, corpuri de iluminat cu abajururi textile și obiecte decorative vintage, sunt elementele principale pe care le vei întâlni într-un interior în stil shabby chic. Piesele recondiționate creează o atmosferă de poveste și se pot integra cu ușurință în locuințele moderne.

Idei de mobilier shabby chic

Printre cele mai populare stiluri în tendințele pentru design interior din ultimii ani, shabby chic îmbină într-un mod armonios culori și textile și folosește piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat amprenta într-un mod deosebit.

Adeseori, mobilierul are detalii sculptate atent, linii curbate, cu accentul pus pe texturile nefinisate care te poartă gândul la o atmosferă aristocratică. În stilul shabby chic, lemnul este nelipsit, indiferent ca este vorba despre o etajeră sau o comodă, detalii precum picioarele sculptate, balustrade gravate și ornamente aplicate amintesc de stilul romantic din saloanele frantuzesti.

Living

Un living cu aspect shabby chic presupune un amestec de elemente contemporane cu antichități, articole textile și tapițerii din materiale luxuriante precum jacquardul și cu printuri florale delicate.

Elementul principal este canapeaua , deopotriva confortabila și estetică. Optează pentru o canapea moale pe care poți pune perne decorative, și completează cu o măsuță de cafea din lemn cu picioare curbate, fotolii voluminoase cu brațe rotunjite.

O astfel de sufragerie te poartă într-o atmosferă nostalgică, cu ajutorul pereților tapetați , a ramelor foto sau oglinzilor decorative . Împodobește rafturile cu vaze cu flori, sfeșnice și suporturi pentru lumânări deosebit ornamentate.

Dacă te numeri printre iubitorii de cărți și ți-ai dorit mereu să ai un loc special unde să le pui la loc de cinste, un living în stil shabby chic îți oferă decorul ideal pentru asta. Alege o bibliotecă din lemn masiv cu patina stil vintage.

Citește ghidul nostru despre amenajarea livingului și afla care sunt piesele de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească din această încăpere.

Dormitor

Plin de farmec și caracter, amintind subtil de vremuri demult trecute, dormitorul shabby chic este perfect pentru sufletele romantice. Fiecare piesă aparținând acestui stil are o poveste de spus, iar împreună creează o atmosferă caldă și boemă. Combinația fermecătoare de texturi feminine, volane, detalii delicate și accente rustice fac ca decorul dormitorului să fie unul cu adevărat special.

Pentru un design shabby chic cât mai autentic alege un pat al cărui cadru îmbină elemente din lemn patinat cu detalii din fier sau un pat din lemn cu aspect boem, pe alocuri antichizat. O vază cu flori va arăta excelent pe o noptieră cu detalii ornamentale sau o măsuță de toaletă cu oglindă. De asemenea, optează pentru veioze elegante cu picior sculptat.

Descoperă mai multe idei și sfaturi despre cum să alegi piesele de mobilier esențiale din ghidul nostru despre amenajarea dormitorului. Iar dacă dispui de spațiu limitat, te ajutăm cu sfaturi utile și pentru amenajarea unui dormitor mic.

Bucătărie

Cu un accent puternic pe confort și funcționalitate, designul shabby chic folosește predominant materialele naturale, culorile neutre, tonurile pastel și printurile florale și se remarcă prin suprafețele patinate.

Pentru bucătarie, elementele rustice și cele moderne se completeaza perfect pentru a crea un design shabby chic autentic. Alege finisaje în nuanțe pastelate, cum ar fi vopseaua sau faianța pentru pereți, iar pentru podea, optează pentru piatră naturală sau lemn natur cu aspect uzat.

Stilul shabby chic îți permite să refolosești piese pe care le ai deja, așa că nu ignora potențialul estetic al pieselor vechi, pe care le poți alătura celor noi într-un echilibru vizual. Adaugă corpuri de mobilier cu fronturi sculptate și margini rotunde. Acestea vor da un aer relaxat și elegant incaperii.

Nu este obligatoriu sa folosești piese de mobilier care par folosite pentru a obține design-ul dorit. Poți face acest lucru prin alegerea unor scaune diferite pentru masă sau optează pentru accesorii în stil shabby chic, cum ar fi vasele de ceramică sau o față de masă cu motive florale.

Baie

Stilul shabby chic se remarcă prin romantism, eleganță și calm și te trimite cu gândul la un decor de poveste, din altă epocă. Secretul amenajării în stil shabby chic îl reprezintă folosirea creativă a obiectelor decorative și accesoriilor pe care le ai deja. Pentru amenajarea unei băi shabby chic optează pentru un mobilier din lemn cu aspect învechit, patinat în tonuri calde de auriu, bej, roz pal, galben sau bleu.

Corpurile sanitare trebuie să respecte aceeași estetică vintage, așa că optează pentru un lavoar cu picior și baterie din cupru, o cadă rotundă sau ovală cu picioare. Continuă cu montarea unei oglinzi cu o ramă frumos ornamentată sau o ramă de metal. Alege rafturi din lemn deschise unde poți așeza frumos vaze cu flori, uleiuri aromatice şi lumânări parfumate.

Inspiră-te din ghidul nostru pentru amenajarea băii și află care sunt piesele de mobilier care nu trebuie să lipsească.

Decorațiuni shabby chic

Decorațiunile shabby chic sunt în culori pastel, majoritatea fiind făcute de mână sau restaurate, cu multe flori, dar și cu oglinzi cu rame foarte ornamentate. Fiecare obiect dintr-un astfel de decor are o însemnătate aparte.

Obiectele decorative trebuie să fie pe măsură și să completeze armonios mobilierul. Ai în vedere doar să alegi cu măsură. Piesele se remarcă prin bogăția elementelor ornamentale, iar prea multe vor avea efectul opus și vor lua din strălucirea camerei. Alege rame foto cu filigranuri din metal sau lemn antichizat, cutii de metal cu imprimeuri vintage, bomboniere delicate, platouri pentru servirea dulciurilor.

Pentru pereții camerelor alege tablouri cu aspect patinat care au șarmul specific caselor din vremuri îndepărtate și aduc un plus de stil decorului. Un tapet cu flori este un alt element cheie care te ajută sa creezi o atmosferă boemă și elegantă, și îmbracă cu stil încăperile. Nu uita de o oglindă masivă cu ramă din lemn antichizat care completează perfect povestea acestui decor boem.

Covorul este un element esențial pentru amenajarea unei încăperi în stilul shabby chic, care conferă un plus de eleganță, confort și căldură. Optează pentru covoare cu modele geometrice deosebite, patterns florale și cromatică în nuanțe pastel.

De nelipsit sunt păturile împletite din lână, pernele decorative brodate sau cele cu ciucuri, draperiile florale sau perdelele vaporoase, florile uscate în vaze cu aspect vintage sau sub formă de petale, toate acestea întregesc acest decor de poveste.

Descoperă întreaga noastră gamă de decorațiuni pentru locuința ta.

Iluminarea în amenajarea shabby chic

Corpurile de iluminat pot schimba complet amenajarea, așa că optează pentru finisaje antichizate, ce vor aduce un plus de farmec în locuința ta. Acestea trebuie să inspire o eleganță aparte și nostalgia vremurilor de demult.

Candelabrele împodobite cu ornamente prețioase sunt specifice stilului shabby chic, alături de aplice , lampadare și veioze ornate discret din material textil, care aduc un plus de rafinament și o notă luxuriantă. Mai poți folosi lumânări sau sfeșnice pentru a crea o atmosferă caldă și relaxantă. Urmărește obiecte cu patină de bronz sau aspect satinat.

Culori potrivite stilului shabby chic

Paleta cromatică specifică stilului shabby chic urmărește să creeze o atmosferă romantică, boemă, dar și să pună în valoare piesele de mobilier și decorațiunile.

Piesele inspirate de trecut sunt cel mai bine evidențiate de culorile deschise și luminoase. Albul și culorile neutre ale pereților reprezintă fundalul perfect pentru a le completa vizual în mod armonios. De asemenea, nuanțele pastel sunt o alegere potrivită.

Culorile tipice pentru acest stil sunt simple și calde, de la alb la gri, bej și lavandă, roz deschis și turcoaz. Nu veți observa deviații de la aceste tonuri sau accente puternice. Pot fi folosite și tonurile calde sau tapetul cu imprimeu floral sau geometric, care oferă locuinței o personalitate și un aer aparte.

O locuință shabby chic merită mobilă de calitate

Definit de căldură, farmec și influențe boeme un interior shabby chic te poartă într-o călătorie în timp, într-un decor romantic, de poveste.

Dacă plănuiești să-ți amenajezi casa în stil shabby chic pe lângă aspect, ține cont și de de calitatea pieselor, deoarece este o parte importantă a acestui stil de amenajare. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România, iar piesele sunt create pentru a da stil și personalitate locuinței tale, dar și pentru a fi extrem de practice și confortabile.

Și pentru că știm că amenajarea unei locuințe nu este tocmai ușoară, pe lângă sfaturi și idei practice, am creat un ghid special pentru a estima cât costă să mobilezi un apartament. Te poți folosi și de calculatorul de buget care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți face munca mai ușoară oferindu-ți o listă cu recomandări de piese de mobilier care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget
 Dacă vrei să-ți (re)decorezi locuința în stil shabby chic, dar nu știi de unde să începi, apeleaza la seviciul de design interior Mobexpert. Programează o ședință online gratuită cu unul din specialiștii noștri și află cum poți să aduci în casa ta acel decor idilic, confortabil, cu un plus de romantism.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)