Cât costă un proiect de design interior: preț, etape și cât durează

Posibilitatea de a lucra un designer de interior poate fi o experiență deosebită, pozitivă și cu adevărat revelatoare. Cu toate acestea, ideea de angaja pe cineva să-ți transforme locuința poate fi intimidantă și este, uneori, văzută ca un capriciu și nu ca o necesitate, cu atât mai mult dacă nu ai suficiente informații și nu știi exact la ce să te aștepți de la acest proces. 

Dacă ești pregătit să afli mai multe și să-ți transformi ideile în planuri concrete de amenajare, ghidul nostru te va ajuta să-ți faci o idee mai clară asupra avantajelor de a lucra cu un designer de interior, care sunt etapele și cât costă acest serviciu.

Sumar


De ce să apelezi la un designer de interior și care sunt avantajele?

Amenajarea apartamentului sau casei poate fi o provocare chiar și atunci când știi exact cum vrei să arate locuința, ce piese de mobilier sunt pe gustul tău sau ce stil ți se potrivește, pentru că dincolo de toate acestea apare întrebarea: cum să aduc la viață imaginea pe care o am în minte? Mai mult de atât, cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la materiale din care să alegi, aproximarea bugetului pentru cât costă să mobilezi apartamentul sau casa poate deveni un proces extrem de copleșitor.

Indiferent dacă este vorba de renovarea apartamentului, reamenajări sau îmbunătățirea unor spații din locuință, designerul de interior creează conceptul de amenajare atât estetic, cât și funcțional și găsește acel echilibru între partea frumoasă și cea utilă a proiectului.

De asemenea, sfaturile unui designer de interior se bazează pe experiența acumulată în anii de studiu și de practică și poate veni cu soluții inedite indiferent de stilul pe care îl preferi, fie că vrei o locuință în stil minimalist, în stil industrial, stil rustic, scandinav sau pur și simplu o casă conform ultimelor tendințe în design interior.

De la idei de design la sfaturi practice care te ajută să economisești timp și bani, un designer de interior poate atenua o mare parte din stresul asociat cu renovarea casei. Iată care sunt avantajele de a lucra cu un designer de interior:

  • Economisești bani și eviți greșeli costisitoare: alegerea mobilierului potrivit și a schemei de culori ideale pentru locuința ta poate fi o provocare costisitoare dacă nu ești atent la anumite aspecte. Designerul de interior te ajută să găsești cea mai bună variantă în funcție de bugetul tău și te ferește de a face greșeli costisitoare.
  • Planificarea spațiului în mod optim: designerul de interior planifică amenajarea locuinței astfel încât să te bucuri de o compartimentare cât mai eficientă.
  • Economisești timp prețios: dacă alegi să colaborezi cu un designer, atunci cu siguranță o mare parte din stresul proiectului și materializării acestuia va fi externalizată către acesta și echipa sa. Același lucru se întâmplă și cu timpul.
  • Ai parte de un concept bine realizat din punct de vedere tehnic: un designer de interior nu face doar câteva randări frumoase sau moodboarduri, ci vine și cu partea din spatele propunerii, adică partea tehnică. Astfel că, ajută furnizorii să facă oferta de preț și să vadă compartimentarea, soluțiile estetice ale proiectului.
  • Coordonarea activităților de cumparare: designerul discută cu furnizorii și coordonează desfășurarea proiectului - de la ridicarea produselor de la furnizori, până la manipularea și aranjarea acestora. 
  • Te bucuri de un spațiu armonios: majoritatea proiectelor reuşite au același lucru în comun - armonia. Un concept unitar înseamnă că spaţiul e gândit în ansamblu, şi apoi în detaliu, iar încăperile, deşi separate, se simt ca parte a aceluiaşi întreg.

Când este recomandat să apelezi la serviciile unui designer de interior?

Ideal este să apelezi la serviciile unui designer de interior de la începutul amenajării, pentru a putea avea o viziune de ansamblu a întregului proiect. Atunci când amenajezi singur, poate fi mai dificil să ai în vedere toate aspectele care pot apărea pe parcursul acestui proces.

Chiar dacă ai o viziune clară asupra modului în care vrei să arate locuința, designerul te ajuta să pui cap la cap toate ideile, să plănuiești totul până la cel mai mic detaliu, să ții bugetul sub control. El te poate ajuta să eviți anumite greșeli care te pot costa mai mult decât ai fi crezut sau îți poate oferi soluții la care poate nici nu te-ai gandit.

Designerul de interior intuiește nevoile tale din discuțiile preliminare, pentru a putea respecta cele mai mici detalii din proiect: de la poziționarea pieselor de mobilier cum ar fi canapeaua, patul, biblioteca, dulapurile, până la accesorizarea zonei de dining incluzând vesela completă.

Etapele de lucru cu un designer de interior

Designerul de interior devine un partener de lucru care coordonează implementarea proiectului de amenajare de la început, până la final. Acesta oferă consultanță pentru a găsi soluțiile potrivite, astfel încât amenajarea să reflecte stilul tău de viață, dar și proiectare, pentru a poziționa în spațiul dorit piesele de mobilier alese, respectând nevoile tale precum și distanțele necesare pentru o bună funcționare.

Fiecare designer de interior are propriul stil de muncă, dar etapele de lucru sunt în mare după cum urmează: 

1. Discuțiile preliminare și releveul

La prima întâlnire vei discuta alături de designerul de interior direcția proiectului, care sunt nevoile tale, care este stilul tău de viață și care sunt preferințele tale. Urmează apoi releveul, mai exact măsurarea spațiului și a tuturor detaliilor, care ajută ulterior la calcularea suprafețelor finisajelor, dar și desenarea schemelor tehnice pentru mobilier.

Un alt aspect foarte important în orice proiect de design interior este bugetul, care trebuie stabilit înainte de realizarea propunerilor de amenajare. Concluzia finală este să găsiți cea mai potrivită variantă care să includă atât așteptările, cât și bugetul.

2. Designul și proiectarea

În a doua etapă designerul de interior creează mooboard-urile, schițele de prezentare ale unui proiect de design de interior. Mai exact, un colaj vizual care conține imagini cu produse de mobilier, schema de culori, poze cu ambient sau mostre de texturi.

Orice proiect de design interior se bazează pe elemente care leagă atmosfera pe care vrei să o obții cu texturile, culorile, piesele de mobilier și decorațiunile folosite. Cu alte cuvinte, creezi personalitatea casei, astfel încât să determine o stare, un sentiment care să o transforme în acasă”.

servicii design interior

Pe baza măsurătorilor făcute în prealabil sunt create schițele necesare pentru ca locuința ta să capete imaginea de ansamblu. Designerul de interior va face planuri pentru piesele de mobilier, planuri electrice, planuri sanitare, planuri cu suprafețe și cote, acestea fiind realizate în format 2D. Pe măsură ce planurile sunt gata le vei discuta alături de designer pentru a face eventualele retușuri.

servicii design interior

În această etapă designerul de interior trebuie să țină cont de utilitatea spațiului, de zonele libere, de volumele corpurilor de mobilă, astfel încât rezultatul final să fie practic și armonios. Sunt foarte multe aspecte la care se raporteaza designerul de interior în alegerea pieselor de mobilier, de la bugetul alocat, la stilul casei, la destinatia spațiului respectiv, la preferințele tale, tocmai de aceea costurile produselor pot fi extrem de variate.

servicii design interior

3. Stabilirea conceptului de amenajare și randările

Atunci când ai în plan amenajarea unei locuințe, trebuie să te gândești ce îți dorești cel mai mult de la locul numit acasă. Chiar te poți bucura de absolut tot ce îți dorești atât timp cât o amenajezi inteligent, iar aici intervine ajutorul unui designer de interior.

A treia etapa din procesul de amenajare și design este cea în care sunt amenajate încăperile: living, dormitor, baie, bucătărie, hol, este ales mobilierul și se realizează imagini 3D reprezentative, așa numitele randări. Acestea vor ilustra designul propus: finisaje, compoziția cromatică, obiectele de mobilier, decorațiunile. Cu ajutorul randărilor poți vedea finisajele dorite, cum se încadrează în amenajare, înainte de a achizitiona piesele de mobilier.

4. Urmărirea și executarea proiectului de design interior

Asistența la implementare și recomandările pentru furnizori sunt o parte esențială a proiectului de amenajare. Designerul sau arhitectul va veni periodic la șantier pentru organizare, pentru implementarea soluțiilor propuse, pentru a oferi informații suport echipelor de lucru și pentru a se asigura că se respectă întocmai planul și conceptul de amenajare.

5. Finalizarea proiectului

În etapa finală designerul coordonează livrarea și așezarea pieselor de mobilier din locuință. Rămâne la latitudinea ta dacă preferi să alegi decorațiunile sau să lași asta pe mâna designerului. Poți adăuga accesorii și accente care să personalizeze cât mai mult încăperile.

preturi design interior

Cât costă un proiect de design interior

Când vine vorba de design interior, stabilirea bugetului necesar este unul dintre cei mai importanți pași pentru un decor reușit. Însă, cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la materiale din care să alegi și, nu în ultimul rând cât costă un designer de interior, aproximarea bugetului poate deveni un proces extrem de copleșitor.

Prețurile pentru un designer de interior sunt calculate în funcție de timpul alocat proiectului, suprafața de amenajat și etapele în care se implică acesta. Prețul unui proiect de design interior pornește de la 10 EURO/ m2 și este personalizat ulterior. Dacă proiectul conține randări 3D prețurile raportate la suprafață pot ajunge și la 50 EURO/m2.

Prețul de design interior pentru amenajarea unui apartament de 3 camere, poate fi de 1000 EUR, iar pentru o casă 2500-3000 EURO, sume care includ toate etapele menționate mai sus - schițe 2D, randări 3D, proiectul tehnic, alegerea finisajelor și a pieselor de mobilier, vizite la furnizori, vizite pe șantier etc. La evaluarea acestui preț, se ia în considerare și timpul necesar pentru finalizarea unei lucrări, care presupune în general câteva luni de lucru. 

Dacă ai în plan un proiect de amenajare sau reamenajare a casei acum, încearcă planificatorul de buget Mobexpert, creat special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale și care îți oferă o listă cu piese de mobilier care se vor încadra în bugetul ales - economic, mediu, premium.

calculator de buget

Cât durează în medie o amenajare alături de un designer de interior?

După prima intalnire cu designerul, în aproximativ două-trei zile primești moodboard-ul, pentru ca în următoarea săptămână să se facă măsurătorile și se realizează propunerea 2D și devizul pentru amenajare. O amenajare de interior poate dura, în medie, de la 2 luni la 4 luni sau chiar mai mult, în funcție de complexitate și de suprafață.

Serviciul de design interior care transformă casa în acasă

Dacă te-ai decis să dai o față nouă locuinței tale, și ai deja un buget pentru (re)decorare, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Programează o întâlnire online cu unul dintre consultanții noștri și descoperă idei personalizate nevoilor tale și ale familiei tale.

Te ajutăm să alegi stilul de amenajare, mobilierul și decorațiunile potrivite pentru a-ți transforma locuința de vis în realitate. De asemenea, îți oferim și o simulare 3D, în care vei vizualiza proiectul de amenajare agreat pentru locuința ta, asigurându-ne împreună că totul va arăta așa cum îți dorești.

servicii design interior

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)