Amenajare Feng Shui: Reguli și principii pentru o casă armonioasă și zen

Chiar dacă arta Feng Shui există de peste 5000 de ani, este la fel de utilă și astăzi. Cu atât mai mult acum, când stilul de viață modern este mai agitat, mai distras și pare mult mai greu să găsești momentele potrivite pentru relaxare. Feng Shui se bazează pe încercarea de a echilibra legătura noastră cu natura și a aduce această apropiere și în spațiile interioare, utilizând forțele energetice pentru a crea armonie între noi și mediul înconjurător. 

Fie că ești un începător în arta Feng Shui, care simte nevoia de a aduce mai mult echilibru în locuință sau un adevărat maestru care vrea să îmbunătățească fluxul de energie Chi de acasă, ți-am pregătit o listă cu idei și sfaturi practice pentru amenajarea unei case feng shui, deopotrivă relaxantă, armonioasă și plină de fericire.

Sumar


Ce înseamnă Feng Shui?

Regulile Feng Shui sunt foarte simple și se bazează pe doi factori importanți: armonie si echilibru. Printr-o simpla reorganizare a spațiului, în funcție de principiile Feng Shui, poți atrage prosperitate și o stare de bine creand, în același timp, o casă confortabilă, plăcută și primitoare.

Feng Shui se traduce prin vânt și apă și este o străveche artă chinezească de așezare a lucrurilor pentru a influența energia vitală Chi a unui loc. Principiile Feng Shui au în vedere trei tipuri de energie: Yin, Yang si Chi. Iar pentru a te bucura de o casă cu adevărat zen trebuie să îmbini și să pui în echilibru, într-un mod armonios, cele trei energii.

Yin este energia feminină – flexibilă, liniștită și plină de căldură. Pe de altă parte, Yang, energia masculină este puternică, aventuroasă, independentă. Iar Chi sau Qi este forma complexă de energie, forța vitală de care depind fericirea, bunăstarea, dar și sănătatea fizică și mentală a fiecăruia dintre noi.

Reguli pentru o casă Feng Shui în funcție de cameră

În Feng Shui, fiecare încăpere trebuie să fie amenajată în funcție de scopul acesteia. Un birou are nevoie de o energie activă și vibrantă, specifică succesului, în timp ce în dormitor este mai potrivită o energie relaxantă și intimă.

Sistemul taoist Feng Shui se împarte în cinci elemente importante: lemn, foc, pământ, metal și apă. Fiecare piesă de mobilier sau obiect decorativ din amenajările interioare este important să corespundă unuia dintre aceste elemente primordiale.

Amenajare Feng Shui Living

Living-ul se numără printre cele mai importante încăperi, deoarece este spațiul în care te relaxezi și te bucuri de activitățile care îți fac plăcere și, totodată, este locul în care petreci timp cu familia și cu prietenii.

Înainte de a începe amenajarea livingului, trebuie să ai în vedere modul în care vei utiliza spațiul și ce activități vor avea loc aici: dacă vei folosi livingul și ca loc de luat masa sau spațiu pentru birou atunci când lucrezi de acasă? Plănuiești petreceri acasă sau vrei să poată fi folosit și ca loc de dormit? De ce este important să te gândești la toate aceste aspecte? Pentru că unul dintre principiile de bază în Feng Shui este să nu încarci inutil spațiul și să te asiguri că ai o încăpere cât mai curată, fără prea multe obiecte care nu îți sunt de folos.

Alegerea canapelei este unul dintre cei mai importanți factori în amenajarea Feng Shui a livingului. Așază canapeaua, colțarul sau fotoliile vis-a-vis de ușă și puțin depărtate de perete. Este recomandat ca fotoliile și canapeaua să formeze un semicerc pentru a favoriza discuțiile și, totodată, să creeze un spațiu cald și agreabil.

Descoperă mai multe despre cum să alegi cele mai bune canapele din ghidul nostru dedicat. 

Totodată, ia în considerare „poziția comandantului” o tehnică simplă, însă puternică, deoarece te ajută să obții controlul spațiului în care trăiești. Mai exact, poziționează canapeaua din living aproape de peretele opus ușii de la intrare, pentru a genera un sentiment de siguranță și pentru a avea o viziune de ansamblu asupra zonei de acces în casă.

Dacă livingul este una dintre cele mai importante camere ale locuinței, măsuța de cafea este unul dintre punctele centrale ale încăperii. Atrage Chi-ul către inima livingului tău transformând măsuța în focusul schemei de design interior al acestuia. Optează pentru forme bine definite și materiale naturale și solide, precum lemnul, sticla sau marmura. Pentru a elibera mai multă energie optimă în încăpere, alege o masă ovală sau rotundă.

Când vine vorba de accesorizarea livingului alege obiecte decorative care au o semnificație aparte pentru tine sau care reflectă pasiunile și hobby-urile tale. De fiecare dată când privești aceste obiecte să ai un sentimente de realizare, să simți relaxare, curiozitate sau aventură, deoarece la nivel conștient și subconștient spațiul înconjurător ne influențează constant.

Amenajare Feng Shui Dormitor

Patul este cea mai importantă piesă de mobilier din dormitor, conform principiilor Feng Shui, așadar trebuie să-i acorzi o importanță mai mare în amenajare. Un somn confortabil pornește și de la dimensiunea patului , așa că alege unul în care să ai suficient spațiu atunci când dormi.

Poziția patului în dormitor poate influența într-un mod pozitiv sau negativ calitatea somnului. Așază patul în poziția de comandă cu fața orientată către intrarea în dormitor, fără a fi cu picioarele în linie dreaptă cu ușa. Mai mult, pentru că sănătatea și starea de bine depind de un somn cât mai odihnitor, nu uita de alegerea unei saltele potrivite.

Printre cele mai importante reguli Feng Shui în amenajarea dormitorului se numără și alegerea pieselor de mobilier pereche. Pentru a atrage armonia și iubirea folosește piese „gemene” în fiecare încăpere și nu te înconjura de obiecte singulare. Optează pentru două noptiere , două perne , două veioze.

Citește mai multe în ghidul nostru despre regulile Feng Shui pentru amenajarea dormitorului.

Amenajare Feng Shui Bucătărie

Dacă ai decis că vrei să-ți amenajezi bucătăria în stil Feng Shui, există câteva lucruri de care este bine să ții cont, pentru ca energiile să fie armonizate pe deplin. Pentru designul interior al bucătăriei trebuie să ai în vedere cele mai mici detalii, pentru a atrage o stare de bine, noroc și prosperitate.

Reprezentând elementul Foc, cuptorul și plita trebuie amplasate astfel încât să fie orientate spre Sud sau Sud-Vest. Chiuveta, pe de altă parte, reprezinta elementul apa și, ideal, este să fie amplasată la o oarecare distanță de electrocasnicele care reprezintă elementul foc, dar nu față în față.

Alege o masa de dining cu suprafață suficient de mare cât să nu te simți înghesuit atunci când iei masa împreună cu familia, dar nu atat de mare incat sa fie dificil să aveți parte de o conversație.

Conform principiilor Feng Shui spațiile aglomerate și dezordonate acumulează și degajă, la randul lor, energii negative astfel că, asigură-te că ai suficiente organizatoare, sertare și corpuri unde să pui lucrurile de care ai nevoie în ordine.

Reguli Feng Shui pentru baie

Arta Feng Shui are la bază echilibrul celor 5 elemente – apă, foc, pământ, metal și lemn. Pentru că baia e dominată de influența Yin, datorită elementelor de Apă, poți restaura armonia cu ajutorul elementelor Yang precum lumină, plante, culori calde, obiecte și accesorii de baie aurii, prosoape și covoare în nuanțe de galben.

Ambientul este foarte important și una dintre regulile de bază în amenajarea băii conform principiilor Feng Shui este să te asiguri că ai elemente care te trimit cu gândul la relaxare și liniște interioară. Baia trebuie să fie locul în care elimini toate energiile negative.

Asigură-te că ai lumânări parfumate, săruri și loțiuni de baie, săpunuri colorate, uleiuri esențiale și vase de aromaterapie. Folosește prosoape și halate din materiale moi și pufoase și decorează baia cu plante verzi. Dacă nu ai suficient timp pentru a te ocupa de florile naturale, optează pentru cele artificiale.

Principii Feng Shui pentru intrarea în casă

Ușa de la intrare, supranumită și “gura lui chi” în Feng Shui, este portalul prin care energia pătrunde în locuință, fiind, așadar, un element-cheie. Holul, fie că e vorba de apartament sau casă, este fața locuinței. Acesta trebuie să arate bine și să fie funcțional fără a fi prea încărcat.

Principiile Feng Shui pentru intrarea în casă, sugerează importanța de a păstra zona aerisită și curată pentru a nu copleși invitații, când aceștia îți calcă pragul. Piesele de mobilier pe care le folosești în scop de depozitare sunt obligatorii, dar, în același timp, asigură-te că amplasarea lor nu deranjează din punct de vedere vizual și nu incomodează trecerea. Astfel, amenajarea holului trebuie să fie cât mai simplă și aerisită, fără a utiliza mobilă în exces.

Amenajare Feng Shui Birou

Aplicarea regulilor Feng Shui în amenajare biroului poate duce la diminuarea stresului, creșterea productivității şi îndepărtarea energiilor negative. Primul pas este să elimini toate lucrurile care te încurcă și de care nu ai nevoie și să faci ordine. Un birou curat şi organizat aduce energia vitală, favorizează inspiraţia, concentrarea și creativitatea.

Orientarea spațiului de lucru în încăpere este unul dintre cele mai importante lucruri în amenajarea biroului. Amplasează biroul în locul puterii, adică departe de intrarea în încăpere pentru a nu te lăsa distras, cu spatele la perete sau în diagonală. Evită să pui biroul cu faţa spre perete, astfel îți vei găsi mai ușor inspirația şi vei reuşi să te concentrezi mai mult. Dacă nu ai de ales, pune pe perete o imagine din natură.

Înainte de toate, spațiul de lucru trebuie să fie funcțional și confortabil. Dar asta nu înseamnă anost, iar fiecare obiect din biroul tău te influențează. Biroul este o extensie a locuinței tale, iar acest lucru trebuie să se simtă și să se vadă prin felul în care alegi să îl amenajezi. Dă-i o notă de personalitate cu câteva obiecte și accesorii decorative. Pune fotografii, slogane şi imagini care îţi simbolizează ţelurile. Alege mobilă şi accesorii care îţi inspiră prosperitate, abundenţă şi succes.

Decoratiuni și obiecte Feng Shui pentru casă

Ca să creezi o atmosferă armonioasă și să atragi energii pozitive în casa ta, nu ai nevoie de foarte multe lucruri. Trebuie doar să cunoști simbolistica decorațiunilor pe care le alegi și să înveți cum să le integrezi corect, potrivit principiilor Feng Shui.

Mintea noastră este influențată în mare parte de imagini, iar decorațiunile precum fotografiile sau tablourile Feng Shui au o însemnătate aparte. Orice imagine cu care alegi să împodobești decorul apartamentului sau casei tale trebuie să te inspire și să-ți ofere liniște sufletească.

Oglinzile pot face minuni în orice spațiu și reprezintă puterea elementului apa din Feng Shui. Din punct de vedere Feng Shui, există câteva reguli despre cum și unde să le integrezi pentru a aduce un plus de energie pozitivă decorului. Oglinzile reflectă lumină și creează impresia de spațiu, iar folosite corect, pot face o cameră mică să pară mult mai mare. Evită să pui oglinda în partea din sud a casei sau în dormitor în fața patului.

Tablourile sunt și ele obiecte Feng Shui care ajută la crearea unei atmosfere echilibrate și armonioase. Alege tablouri cu imagini care îți dau o stare de bine și un sentiment de liniște, care te inspiră, care îți trezesc amintiri plăcute sau te duc cu gândul la locuri frumoase.

Din punct de vedere al principiilor Feng Shui poți consolida energetic anumite zone din locuință cu ajutorul obiectelor decorative și al sculpturilor. Energia unei sculpturi cu Buddha de exemplu, va aduce un sentiment de calm și liniște interioară.

Plantele sunt și ele o parte importantă în amenajarea unui case Feng Shui. Florile și plantele atrag energiile pozitive, te aduc mai aproape de natură și te ajută să îți calmezi mintea, iar toate acestea te fac să te bucuri de o atmosferă zen. Puse în dormitor te ajută să ai un somn odihnitor și să te trezești cu mai multă energie dimineața.

Printre decorațiunile care ajută la amenajarea unei case Feng Shui se numără și tapetul. E accesibil, ușor de folosit și poate schimba instantaneu dinamica unei camere. În dormitor, folosește tapetul pentru a scoate evidență un element – fie că e vorba de pat, oglinda în fața căreia de pregătești în fiecare dimineață, sau de un tablou deosebit.

Iluminarea în amenajarea Feng Shui

Reprezentând energia yang responsabilă de vitalitate și sănătate, lumina este un aspect care nu trebuie neglijat în amenajarea Feng Shui. E necesar să pătrundă, în locuință, cât mai multă lumină naturală, deoarece ai nevoie de un spațiu aerisit și luminos pentru a te odihni și relaxa. Optează pentru ferestre cât mai mari și alege perdele cât mai transparente și draperii din material subțire prin care pătrunde lumina.

În ceea ce privește corpurile de iluminat , alege o lustră sau un pendul cu lumină puternică și caldă. Completează cu veioze pentru noptiere, lumânări , sfeșnice și felinare care dau acea senzație de atmosferă intimă și cosy.

Culori potrivite pentru o amenajare Feng Shui

Conform artei Feng Shui, pentru crearea unui ambient plăcut și odihnitor, amenajările interioare trebuie să fie realizate cu ajutorul unei palete cromatice în nuanțe deschise, luminoase și tonuri pastelate, asociate energiei feminine Yin. Optează pentru culori feng shui precum: alb, crem, galben pal, ivoire, verde sau bleu pal, roz pudrat, lila.

Pe lângă nuanțele pastel, energia Yin este reprezentată și de culorile cu efect revigorant și calmant: albastru, violet sau verde. Nu trebuie pierdute din vedere nici culorile de tip Yang – roșu, galben, portocaliu. Însă e bine sa le folosești doar în calitate de accent cromatic, sub forma textilelor, decorațiunilor sau cel mult pentru accentuarea unui perete statement.

Dacă vrei să atragi mai multă pasiune optează pentru accente de roșu în dormitor, iar pentru a te bucura de sănătate, vitalitate și liniște alege obiecte decorative și elemente de culoare verde sau albastru.

O casă Feng Shui merită mobilier de calitate

În minunata aventură de amenajare a locuinței conform principiilor Feng Shui, ghidează-te după intuiție, simplitate și bucuria de a petrece timp în sanctuarul tău, în care se oglindește dragostea pentru natură, calm și pace interioară.

Doar ținând cont de câteva reguli de aur și integrând principiile Feng Shui în locuință poți aduce în viața ta armonie, prosperitate, liniște și echilibru. Fiecare element inclus în amenajare trebuie să-ți bucure ochii, să-ți inspire încredere și în egală măsură, să fie confortabil, rezistent și funcțional.

La Mobexpert credem că locuința ta merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi. Peste două treimi din mobilierul nostru este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

În cazul în care nu ai un buget stabilit încă sau vrei să-ți faci o idee mai clară, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi mobilierul și decorațiunile potrivite. În plus, am creat primul calculator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

Dacă vrei să-ți (re)decorezi casa conform regulilor Feng Shui, dar nu ai idee de unde să pornești și cum să obții aceea armonie pe care o dorești, nu-ți fie teamă să apelezi la ajutorul unui specialist. Serviciul de design interior Mobexpert este gata să-ți ofere inspirația și ajutorul de care ai nevoie. Programează o ședință online gratuită cu un specialist în design interior și descoperă cum să îți transformi dormitorul într-o oază de armonie și relaxare.

servicii design interior

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)