Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Amenajare dormitor îngust: Idei practice care te ajută să te bucuri de cât mai mult spațiu
Dormitorul e camera cea mai personală din întreaga casă, încăperea care te îmbie la relaxare și care îți dă o stare de liniște sufletească profundă. E locul unde te refugiezi după o zi lungă și unde îți începi, cu bateriile încărcate, fiecare dimineață, iar o încăpere care să bifeze toate căsuțele - confort, comoditate, design - este pe lista de dorințe a fiecăruia. Dilemele apar atunci când ai atât de multe planuri și schițe de design, iar dormitorul are o dimensiune puțin dificilă.
Un dormitor lung și îngust poate fi văzut ca pe o provocare, însă ideile de amenajare potrivite te vor ajuta să transformi și această suprafață mai neconvențională într-un loc aerisit, confortabil și în care să te întorci chiar și după cea mai grea zi cu mult drag.
Sumar
1. Alege un pat cu spațiu de depozitare
Dormitorul este destinat relaxării și odihnei, este locul unde revenim cu drag după o zi obositoare și ne trezim dimineața plini de energie. Acest lucru nu poate fi posibil fără un pat confortabil, dar cum să alegi patul potrivit care să fie și cel mai bun loc de dormit, și să se potrivească în dormitorul tău îngust?
Deoarece într-un dormitor îngust o problemă care poate apărea este lipsa spațiilor de depozitare, trebuie să găsești soluții creative. Alege un model de pat dotat cu sertare sau ladă pentru depozitare. Acestea sunt foarte utile pentru a păstra lenjeria de pat, pernele și pilotele, dar și hainele care nu mai au loc în dulap.
O altă variantă care să te ajute la optimizarea spațiului este să lipești patul de colțul camerei în loc să-l așezi în mijloc. Astfel, centrul încăperii va rămâne liber și vei avea mai mult loc pentru alte piese de mobilier.
De asemenea, poți să mergi cu un pat queen size – un pic mai îngust, deși mai mult decât suficient pentru ca două persoane să doarmă confortabil. Astfel, camera va părea mai lată și vei elibera niște spațiu în plus în care poți să incluzi un dulap de haine sau o comodă.
Citește ghidul nostru despre dimensiunile paturilor pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru dormitorul tău mic.
2. Alege piese de mobilier compacte care creează iluzia de spațiu
Este indicat să alegi noptiere care nu sunt așezate direct pe podea ca să eviți senzația de aglomerare a spațiului. Dacă nu ai suficient loc pentru noptiere clasice, o alternativă ar fi să montezi polițe de o parte și alta a patului, să optezi pentru noptiere suspendate sau să alegi o tăblie de pat cu noptiere incluse.
3. Folosește spațiul pe verticală pentru mai multe oportunități de amenajare
În amenajarea unui dormitor îngust este foarte important să te asiguri că nu lași spațiu nefolosit. Cea mai simplă metodă pentru a realiza acest lucru este să te folosești pe deplin de pereți. De exemplu, optează pentru un dressing înalt până la tavan în dormitor, etajere, polițe și corpuri de mobilier suspendate.
Cu cât eliberezi mai mult din pardoseală cu atât încăperea va părea mai spațioasă. Astfel, te asiguri că nevoile tale de depozitare și organizare a spațiului sunt acoperite, iar camera este pe cât de mică, pe atât frumoasă și practică.
4. Orientează-te către mobilier multifuncțional
Poți opta pentru piese de mobilier care pot avea întrebuințări multiple pentru a maximiza spațiul pe care îl ai la dispoziție. Câteva exemple sunt paturile cu sertare de depozitare care au fost menționate mai sus, comodele care se transformă cu ușurință în birou, canapele extensibile sau paturile rabatabile pe care le poți „ascunde” în perete.
5. Optează pentru dulap cu uși culisante pentru dormitorul îngust
Dulapul este una dintre cele mai importante piese de mobilier pe care trebuie să le incluzi în amenajarea dormitorului îngust și lung. Dar la fel de esențială este și compartimentarea eficientă a acestuia. Optează pentru un dressing care are atât rafturi, sertare cât și compartiment pentru umerașe.
Pentru a aduce un plus de valoare designului dormitorului, alege un dulap cu oglinzi pentru a crea senzația de cameră cu dimensiuni mai generoase. În cazul în care nu ai loc pentru un dulap obișnuit, o soluție extrem de funcțională și practică ar fi să montezi dulapurile la capul patului, încadrându-l.
6. Folosește cât mai multe surse de lumină
Lumina ajută orice spațiu să pară mai generos și aerisit decât este în realitate, astfel că indiferent de câte ore de lumină naturală te bucuri peste zi, alege să o valorifici la maxim, cu atât mai mult într-un dormitor îngust. Optează pentru perdele transparente ori, dacă ești fan al stilului scandinav, poți să nu pui deloc.
Pentru eficiență sporită ai nevoie de mai multe tipuri de iluminare: de bază, de lucru și ambiental. Alegi o lustră mai compactă, întrucât va face camera să pară mai mare, iar dacă tavanul este suficient de înalt poți opta pentru pendule lungi, cu un design modern. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și se pot număra printre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.
Dincolo de lustra „standard”, plasează surse de lumină artificială în colțuri strategice pentru a crea un spațiu intim, practic și confortabil - spoturi de-a lungul corpurilor de pe pereți, un lampadar ori o veioză în colțul de citit sau o aplică deasupra oglinzii, sunt doar câteva exemple.
7. Mărește vizual spațiul cu ajutorul oglinzilor
Dacă ai un dormitor îngust, oglinzile sunt decorațiunile perfecte pe care să le incluzi în acest spațiu – acestea vor crea impresia unui spațiu mai mare și contribuie la o amenajare care să te îmbie la relaxare și odihnă. În același tip poți îmbina utilul cu plăcutul și să alegi decorațiuni ori mobilier cu oglinzi.
De asemenea, dacă alături o oglindă deosebită măsuței de toaletă, ai la dispoziție locul ideal unde te poți pregăti dimineața și de fiecare dată când ieși în oraș. O ramă simplă pentru oglinda din dormitor va accentua latura practică a acesteia și nu va încărca decorul din punct de vedere vizual. În același timp, o ramă extravagantă va aduce spațiului tău un aer elegant și sofisticat și va impresiona prin detaliile originale.
8. Optează pentru culori deschise
Culorile deschise sunt cele mai populare pentru un dormitor îngust și lung, deoarece creează impresia unui spațiu mai aerisit. În plus, nuanțe precum alb, bej sau bleu deschis sunt versatile și pot fi ușor încadrate în orice stil de amenajare. Totodată, acestea reflectă lumina astfel că vor da iluzia unei camere mai mari.
Albul este o variantă clasică și cu care nu vei da niciodată greș. Îi poți da mai multă personalitate și eleganță combinând-o cu alte nuanțe neutre precum gri, maro sau bej. Pentru un aspect mai vioi, folosește-te de nuanțe vibrante sub forma unui perete colorat sau unul cu tapet, de perne decorative, covor sau piese de mobilier mai speciale.
9. Bucură-te de diverse stiluri chiar și pentru amenajarea unui dormitor îngust
Amenajarea unui dormitor îngust poate fi o provocare, însă nu te lăsa descurajat. Există soluții inedite și idei creative care te vor ajuta să organizezi spațiul într-un mod eficient și frumos și poți alege între diverse stiluri de design în funcție de preferințele tale.
Cum dormitorul e locul unde mergi să te relaxezi, să reflectezi și să-ți încarci bateriile, amenajarea în stil minimalist poate să-ți aducă exact calmul de care ai nevoie. Încearcă să ții liniile mobilierul cât mai clare, simple și bine definite. Un dormitor mic minimalist e definit în mare parte de suprafețe plane, iar ornamentele sunt ținute la minimul absolut.
Printre ideile de amenajare a unui dormitor îngust se numără și mobilierul modern. Într-un design modern predomină suprafețele plane, lucioase, materiale cum ar fi sticla, metalul, piatra și pielea și mobilierul jos, cu laturi drepte. Pernele decorative, corpuri de iluminat, un tablou unic sau chiar o tăblie de pat deosebită te pot ajuta să dai un plus de stil dormitorului.
Un stil care se inspiră din natură, stilul rustic este responsabil pentru crearea unui atmosfere calde și primitoare în dormitor și poate fi o alegerea mai mult decțt potrivită pentru amenajarea unui dormitor îngust. Alege piese de mobilier cu aspect nefinisat și asigură-te că alegi așternuturi de pat, cuverturi, pleduri sau chiar perdele și covoare ce includ țesături din fibre naturale, precum cele din in, bumbac sau lână.
Un dormitor îngust în stil scandinav trebuie să fie cât mai aerisit și să dea impresia de prospețime și de ordine. Liniile mobilierului și ale obiectelor de decor sunt cât mai simple, iar accesoriile nu trebuie să aglomereze spațiul. Piesele de mobilier potrivite sunt cele care se regăsesc la intersecția dintre comoditate și frumusețe.
10. Alege mobilier fabricat în România pentru calitate superioară
Indiferent de dimensiunile sale, dormitorul este camera care te invită la relaxare și care îți dă o stare de bine. La Mobexpert credem că dormitorul tău merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine astfel încât să poți obține dormitorul visurilor tale.
Cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la piese de mobilier din care să alegi, aproximarea bugetului poate deveni o provocare. Dacă vrei să-ți faci o idee mai clară despre bugetul alocat în amenajarea dormitorului îngust, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare.
În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.
Iar pentru momentele în care simți nevoia unui plus de inspirație pentru (re)decorarea dormitorului tău îngust și lung, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Ia legătura cu specialiștii Mobexpert pentru o ședință online gratuită, și descoperiți împreună cum poți obține cuibul de vis pentru tine.
Pentru mai multe idei și sfaturi citește și ghidul nostru despre amenajarea dormitorului mic și amenajarea dormitorului.