Idei și inspirație pentru casa ta
DESCOPERĂ SFATURI PRACTICE DE AMENAJARE INTERIOARĂ
Amenajare sală de fitness acasă: 8 idei ingenioase pentru spațiul tău dedicat sportului
În ultima perioadă, fiecare dintre noi a devenit mult mai preocupat de propria sănătate și stare de bine generală. Sportul a devenit un element important în viețile noastre și, cum petrecem mult mai mult timp acasă, spațiul nostru s-a transformat, inevitabil, într-un loc unde putem să ne dezvoltăm hobby-urile, într-un birou și, mai ales, într-o mini sală de sport.
Indiferent dacă stai la casă și te bucuri de mai mult spațiu sau într-un apartament de dimensiuni mai mici, iată câteva idei și recomandări care să te ajute în amenajarea unei săli de fitness acasă.
Sumar
1. Stabilește modul în care vrei să te antrenezi
Modul în care te antrenezi dă tonul sălii tale de sport de acasă. Dacă faci yoga sau pilates, de exemplu, sigur te vei simți mai bine într-o sală de fitness cu multă lumină. Te poți folosi, în acest caz, de balcon, terasă sau un colț din dormitor.
În cazul în care preferi antrenamentele cu greutăți sau cu aparate, vei avea nevoie de un spațiu generos pentru a face loc echipamentelor necesare. Aici te poți folosi de garaj, dacă locuiești la casă sau poți amenaja livingul din apartament.
2. Delimitează zona unde vrei să faci sport
Un lucru important de luat în considerare este delimitarea spațiului din locuință.
Ce poți face dacă locuiești într-un apartament și nu poți amenaja o sală de sport într-o cameră separată este să delimitezi spațiul unde vrei să faci sport.
Folosește-te de decorațiuni - panourile decorative, draperiile sau covoarele pot fi elemente excelente pentru a delimita spațiul unde faci sport. De exemplu, poți așeza un covor într-un colț al camerei, fie ca este vorba de dormitor sau de living, unde știi că ai destul loc pentru a face sport. Te poți folosi și de draperii pentru a separa sala ta de sport improvizată pentru intimitate și concentrare în timpul exercițiilor.
Creează un perete accent - o altă soluție excelentă pentru a delimita spațiul de sport acasă este să te folosești de vopsea sau de tapet. Alege o culoare sau un imprimeu care îți dă energie sau care te relaxează, în funcție de stilul în care preferi să te antrenezi.
Folosește paravane - dacă nu poți schimba cu totul amenajarea dormitorului sau a livingului, paravanele pot fi o soluție eficientă pentru a crea o sală de sport acasă, fără să faci înlocuiești tapetul sau vopseaua. De asemenea, te poți folosi și de etajere pentru a împărți camera.
3. Folosește oglinzi înalte
Pe lângă funcționalitate, oglinda poate schimba cu totul designul încăperii și este o alegere ideală pentru a da impresia unui spațiu mai mare. Mai mult, ajută la urmărirea exercițiilor și corectarea posturii.
4. Creează o atmosferă care inspiră activitate cu ajutorul iluminatului
Tipul de lumină ales pentru sala de fitness de acasă influențează semnificativ starea ta din timpul antrenamentului. Pentru a te menține atent și activ, alege o lumină rece, de exemplu. Dacă practici yoga sau pilates, în schimb, alege lumina neutră sau chiar caldă. Oricare ar fi modul tău preferat de a face sport, este important să ai în vedere faptul că lumina potrivită te ajută să ai mai multă energie.
În plus, corpurile de iluminat măresc vizual spațiul. Pendulele sunt potrivite pentru încăperile mai înalte, în timp ce plafonierele pot fi o alegere excelentă pentru încăperile mai scunde, creând iluzia unui spațiu mult mai mare. De asemenea, aplicele sunt opțiunea ideală în cazul în care vrei o lumină mai slabă dacă îți place să meditezi, de exemplu, sau dacă ai o cameră mică.
5. Scapă de dezordine cu ajutorul spațiilor de depozitare
Păstrează spațiul pentru fitness acasă cât mai curat și organizat, astfel încât să fie pregătit ori de câte ori vrei să faci mișcare și să ai toate lucrurile la îndemână. Fii ingenios și folosește diverse piese de mobilier și obiecte care să te ajute să organizezi accesoriile pentru sport atunci când nu le folosești.
Alege o piesă de mobilier multifuncțională precum o consolă sau o banchetă pe care o poți folosi pentru anumite exerciții, iar în partea de jos să pui în ordine ganterele sau alte accesorii fitness. Dacă nu ai suficient spațiu pentru banchetă, poți opta pentru un scaun cu ajutorul căruia poți face diferite exerciții fizice.
Etajerele înguste sunt soluția ideală pentru camerele care nu dispun de foarte mult spațiu. Pe lângă faptul că ajută la delimitarea zonei dedicată sportului, devin și o soluție eficientă pentru a depozita și organiza accesoriile de fitness de care ai nevoie.
Coșurile pentru depozitare sunt, de asemenea, o altă opțiune eficientă, indiferent dacă dispui de spațiu limitat sau de unul generos. Aici poți depozita prosoape, benzi elastice sau greutăți mai mici.
6. Folosește spațiul pe verticală și corpuri suspendante pentru a evita aglomerarea zonei
O soluție inteligentă pentru amenajarea zonei de fitness acasă este să folosești spațiul de depozitare pe verticală. Pune mobilierului pe un singur perete și, pe cât posibil, folosește corpuri compacte. Alege un dulap cu sertare ca sa nu aglomerezi vizual încăperea.
7. Personalizează zona cu diverse decorațiuni
Un spațiu care te motivează și îți dă energie va transforma întregul vibe al apartamentului tău. Alege să decorezi sala de fitness de acasă cu tablouri sau decorațiuni de perete care te inspiră și te motivează. De asemenea, optează și pentru obiecte decorative sau fotografii pentru a amenaja o sală de fitness care te reprezintă.
Nu uita de plante! Plantele pot ajuta la crearea unei atmosfere mai relaxante, te duc cu gândul la natură și oferă și un plus de culoare și prospețime spațiului pe care l-ai amenajat.
8. Folosește culorile în mod inteligent
Culorile pe care le alegem în amenajarea locuinței noastre ne influențează starea de spirit Dacă îți plac exercițiile antrenante, alege să amenajezi sala de fitness de acasă în culori vibrante și intense, care îți oferă un plus de energie și de motivație.
În schimb, dacă antrenamentul tău este orientat mai mult spre yoga, pilates sau meditație, ideal este să amenajezi sala de sport în culori neutre și pastel, deoarece ajută la concentrare și îți oferă mai multă liniște pe tot parcursul antrenamentului
Cu aceste idei de amenajare și trucuri de design interior care valorifică în mod creativ și practic spațiul, te poți bucura de o sală de fitness acasă așa cum îți dorești. Nu ai neapărat nevoie de o cameră dedicată sportului, mai ales dacă locuiești într-un apartament, trebuie doar să amenajezi spațiul cu grijă, în așa fel încât să știi sigur unde se oprește dormitorul sau livingul și unde începe sala ta de sport.