Idei pentru amenajarea terasei: Cum să creezi o oază de relaxare la bloc sau casă

Terasa e o oază de liniște și relaxare în mijlocul gălăgiei și agitației cotidiene. E locul unde îți savurezi cafeaua în fiecare dimineață citind ultimele știri, unde te odihnești în cele câteva minute libere pe care le ai după prânz. E locul unde te refugiezi în compania unei cărți și unde îți petreci răcoroasele seri de vară în preajma familiei sau prietenilor. Mai mult decât o simplă extensie a locuinței tale, terasa e spațiul cel mai plăcut în care să-ți petreci timpul liber.

De la stilurile pe care poți să le alegi și sfaturi referitoare la amenajarea locului în funcție de anotimp la idei care te vor ajuta să alegi mobilierul perfect – iată tot ce trebuie să știi despre amenajarea teraselor pentru a găsi varianta perfectă pentru tine.

Sumar


Idei și sugestii pentru amenajarea terasei

Înainte să începi procesul de amenajare propriu-zis, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare: terasa pe care o amenajezi e deschisă sau acoperită, în curte sau la balcon? Stabilește și scopul acestui spațiu – vei lua masa aici sau e doar un loc pentru petrecerea timpului liber? Amenajarea și decorarea terasei e strâns legat de acești factori.

Terasa exterioară a casei

Terasa exterioară vine ca o extensie a structurii casei și este locul perfect pentru socializare și relaxare sau chiar pentru a lua masa în familie.

De amplasarea acesteia depinde și modul în care o vei folosi – dacă alegi să-ți construiești terasa într-un loc umbrit, va oferi un refugiu în timpul căldurilor caniculare, iar dacă optezi pentru un spațiu mai deschis, aflat în bătaia directă a razelor de soare, te vei bucura de zilele însorite pentru o perioadă mai îndelungată. Dacă mergi pe a doua variantă, instalează un șezlong și vei putea face băi de soare – de ce să nu te simți ca în vacanță chiar din confortul propriei terase?

Terasa acoperită

Terasele acoperite au un avantaj extraordinar: poți să te bucuri de ele pe durata întregului an. Sunt și mai ușor de întreținut, parțial și datorită faptului că fiind acoperite sunt protejate de ploaie, vânt sau ninsoare.

 

Dacă vrei să transpui nostalgia plajelor însorite ale Mediteranei în amenajarea terasei, poți opta pentru un acoperiș din trestie, papură sau bambus. Acesta va asigura temperatura perfectă și o atmosferă relaxantă chiar și în zilele în care mercurul își face de cap în termometre. Dacă, însă, ești o persoană mai practică și pui preț pe utilitate, alege să construiești un acoperiș din lemn – este mai rezistent și oferă un nivel de protecție mai înalt în fața intemperiilor.

Terasa pe bloc

Dacă ești unul dintre norocoșii care are se bucură de deschidere la terasa de pe bloc sau de un balcon mai generos, folosește acest lucru în avantajul tău și construiește-ți propria oază de relaxare. Pentru a fi mai aproape de natură transformă plantele și florile în punctul de atracție al terasei tale. Poți planta flori direct pe pardoseală cu ajutorul unui substrat special sau însuflețește terasa cu ajutorul ghivecelor mari cu flori sau a ghivecelor care se prind de balustradă.

Dacă vrei să-ți construiești un mic regat verde poți opta chiar și pentru crearea unui perete viu cu plante curgătoare și ierburi cățărătoare. Acesta va conferi o atmosferă cu adevărat deosebită spațiului tău, transformând terasa într-o mică grădină luxuriantă în inima unei jungle urbane.

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție poți alege o canapea confortabilă. Iar dacă ai mai puțin loc, optează pentru o masă și scaune din metal cu pernuțe comode. Amenajându-ți astfel terasa de la balcon vei obține un loc unde să te refugiezi departe de agitația orașului.

Terasa mică

Chiar dacă nu ai la dispoziție foarte mult spațiu, asta nu înseamnă cu nu poți să te bucuri de o terasă mică frumos amenajată. Un pic de imaginație, mobilier ales pe potrivă și cu bun gust și poți să transformi chiar și un balcon de mici dimensiuni într-o terasă drăguță și relaxantă.

Amenajarea unei terase mici cere folosirea cât mai inteligentă a spațiului, deci alege piese de mobilier compacte. Pe cât posibil optează pentru corpuri suspendate, astfel vei obține mai mult spațiu pentru plante și alte decorațiuni. Sursele de iluminare suspendate vor conferi o atmosferă intimă și relaxantă.

Amenajarea terasei în funcție de stil

Amenajarea unei terase începe cu o decizie: ce stil vei aborda pentru acest proiect? Acest lucru este determinat de mai mulți factori – care este scopul terasei, ce activități ți-ar plăcea să desfășori, cât de des o vei folosi. Dar cel mai important e ca stilul pe care îl alegi să te reprezinte, să fie funcțional și să se potrivească armonios cu restul locuinței.

Terasa în stil modern

Terasele moderne îmbină elemente minimaliste și se manifestă printr-o paletă simplă de culori, de obicei în aceeași nuanță. Mobilierul potrivit pentru acest tip de terase este modern, care amintește de cel de interior.

Modernismul e definit de eleganță și simplitate, dar contrastele de culori și elementele futuristice vor adauga o notă de originalitate terasei. Stilul îți permite să te joci cu materiale și texturi, iar geometria asimetrică, formele nedefinite, chiar și elementele industriale vor fi prietenii tăi dacă vrei să-ți amenajezi terasa în stil modern.

Poți alege mobilier din lemn sau metalic, important este să fie practic. O măsuță de cafea joasă te va ajuta să desparți spațiile de ședere fără să încarce inutil spațiul. Sau poți opta pentru piese de mobilier cu un design mai abstract care vor crea un stil unic îmbinând contemporaneitatea cu utilitatea.

Terasa în stil rustic

Adeseori, momentele de cea mai pură relaxare ni se asociază cu acele cabane de la munte ascunse în mijlocul naturii, departe de viața agitată de la oraș, sau căsuțele de la țară, care ne amintesc de copilărie. De ce să nu aduci o bucățică din această nostalgie chiar în curtea ta, amenajându-ți terasa în stil rustic?

Acest stil presupune utilizarea materialelor naturale și a elementelor decorative cu caracter tradițional. Lemnul, piatra și plantele sunt piesele de rezistență a stilului rustic. Alege flori în culori vii, cum ar fi mușcatele sau trandafirii, care, pe fundalul nuanțelor naturale, vor crea o ambianță deosebită, creând impresia unui loc rupt din natură. De asemenea, și elementele de decor care dau impresia unui aspect nefinisat, cum ar fi buștenii din lemn pe post de scaun sau măsuță de cafea sunt la mare căutare pentru un aspect rustic. Decorațiunile inspirate din folclor, cum ar fi pernuțele cu elemente brodate vor da o notă unică în ansamblul acestui design.

Terasa în stil minimalist

Stilul minimalist pune în valoare funcționalitatea și confortul, această aspirație spre laconism și simplitate fiind populară și când vine vorba de designul teraselor. Culorile simple, neutre sau nonculorile sunt cele mai potrivite când vine vorba de piese de mobilier, această cromatică creând un spațiu unic, un adăpost confortabil și liniștit după agitația unei zile active.

Texturile naturale, de piatră și de lemn, completate cu sticlă și chiar elemente metalice se încadrează perfect. Deși minimalismul poate părea riguros, poți însufleți terasa adăugând puncte de culoare prin unele elemente decorative cum ar fi pernele.

Terasă în stil mediteranean

Dacă dorești ca starea de bine care se asociază cu plaje însorite să vă însoțească și acasă, optați pentru o terasă amenajată în stil mediteranean – o încântare pentru ochi și suflet.

Lemn, piatră, teracotă și plăci ceramice te vor ajuta să creezi o atmosferă ruptă de pe coastele Mediteranei. Alege plante iubitoare de lumină și transformă-ți terasa într-o oază de verde. Poți opta pentru o pergolă, iar pentru un plus de autenticitate alegeți plante cățărătoare. Pernele decorative în culori vii precum albastru, turcoaz, roșu vor fi o adiție plăcută, care vor aminti de frumoasele zile de vacanță.

Terasă în stil romantic

Îți amintești plimbările romantice sub clar de lună pe malul Senei și vrei să aduci o frântură din acest romantism în locuința ta? O terasă amenajată în stil romantic este răspunsul la această întrebare.

Un element specific este mobilierul din fier forjat, care va conferi o alură romantică și boemă terasei tale, amintind de măsuțele cafenelelor aflate de-a lungul străzilor pariziene. Alege scaune sau mese cu picioare delicate și curbate din fier forjat – aceste ornamente conferă o aură deosebită spațiului.

Folosește pernuțe decorative moi în culori pastelate sau cu imprimeu floral pentru un plus de confort. Florile în nuanțe calde – roz sau violet – se vor potrivi de minune. Iar pentru a crea o atmosferă cu adevărat intimă și romantică, decorează spațiul cu luminițe, felinare sau lampadare, care vor crea o atmosferă cu adevărat unică.

Terasă în stil scandinav

Designul scandinav se distinge prin cromatica odihnitoare estetic, mobilier cu linii simple care nu supraîncărca decorul și o practicalitate a tuturor elementelor. Este una dintre cele mai populare tendințe stilistice nu doar pentru interior, dar și pentru terase.

Acesta implică folosirea culorilor deschise, atât pentru piese de mobilier, cât și elemente de decor. Materialele naturale, în special lemnul, sunt preponderent utilizate, iar întregul stil e bazat pe funcționalitate și modestie. Acest tip de terasă este de o frumusețe discretă, iar întreaga terasă e construită pe baza unei legături strânse dintre elemente de design și natură.

Amenajarea terasei în funcție de sezon

Un alt lucru important de care trebuie să ții cont când îți amenajezi terasa este sezonalitatea anotimpurilor. Dacă vrei să folosești spațiul și în perioada mai rece a anului, trebuie să te pregătești în avans.

Amenajarea terasei vara

Probabil vei petrece cel mai mult timp pe terasă în timpul verii, aceasta fiind locul tău de relaxare în zilele toride. Amenajare terasei pentru acest anotimp trebuie să țină cont de lumină, să includă culori vibrante și să fie bazată pe confort. Plantele și florile în abundență for transforma terasa de vară într-un mic colț de rai.

Dacă ai o terasă deschisă dar totuși vrei să te bucuri de umbră în zilele toride, te poți adăposti sub o umbrelă chic, sau, dacă vrei să duci confortul la un nou nivel, chiar sub un pavilion sau gazebo. Aceste elemente creează o atmosferă relaxantă și plăcută, oferindu-ți posibilitatea de a petrece timp în aer liber indiferent de vreme.

Vara poți să-ți instalezi și un hamac pe terasă. Fiind deosebit de confortabil va deveni locul tău preferat pentru petrecerea timpului liber. În ritm legănat, la aer curat vei descoperi că uiți de grijile cotidiene și te lași prins în relaxare totală citind cartea preferată.

Amenajarea terasei toamna

Zilele însorite de toamnă au un farmec special când le întâmpini din confortul unei terase. Aerul răcoros complimentat de spectacolul incredibil al frunzelor multicolore aduce o stare de relaxare totală care poate fi întregită doar de o cană de ceai, o lectură bună și o pătură călduroasă de lână.

Ca să-ți amenajezi terasa pe timp de toamnă, alege un decor care scoate în evidență culorile anotimpului, de la roșiatic la arămiu și auriu. Plantează florile rezistente la temperaturi scăzute, cum ar fi crizantemele, care nu doar vor înfrumuseța terasa, dar o vor însufleți. Fiindcă toamna se întunecă mai devreme, atrage o atenție deosebită iluminatului terasei. Alege spoturi sau felinare de exterior, a căror lumină va conferi o atmosferă misterioasă întregului spațiu.

Dacă vrei să folosești terasa exterioară chiar și în perioada mai rece, încălzitoarele vor fi aliatul tău principal. Cu halogen, gaz sau infraroșu, cu picior sau pentru perete – orice model ales va transforma spațiul într-unul cald și primitor chiar și în zilele reci de octombrie.

Poți să mergi chiar și pe ideea unui șemineu cu gaz pe care să-l amplasezi pe terasă sau optează pentru un set de mobilier pentru terasă care include o masă-șemineu. Acesta va asigura o atmosferă de poveste, creând un ambient călduros și armonios.

Alegerea materialelor pentru amenajarea terasei

Când amenajezi terasa exterioară un lucru important la care trebuie să atragi atenția sunt materialele pe care le folosești. Acestea trebuie să fie durabile și ușor de întreținut, astfel încât terasa să reziste schimbărilor vremii și tu să te poți bucura de ea pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Cum alegi pardoseala potrivită pentru terasă

Pardoseala este unul dintre primele aspecte de care trebuie să ții cont. Cea mai populară opțiune este lemnul, iar dacă nu vrei să renovezi terasa mai mult decât e necesar, optează pentru lemnul de eucalipt, cea mai bună opțiune pentru terasele exterioare, fiindcă prin designul lui acesta facilitează scurgerea apei.

Și piatra este o alegere excelentă pentru pardoseala terasei, mai ales dacă mergi pe ideea stilului rustic. Beneficiile folosirii pietrei sunt multiple, dar faptul că nu necesită întreținere și rezistă extrem de bine în timp sunt printre cele mai convingătoare. Sau poți folosi gresia pentru exterior. Aici ai la dispoziție o mare diversitate, nu este foarte costisitoare, iar pe deasupra, se întreține și foarte ușor.

În cazul în care cauți pardoseala pentru terasa de bloc, este esențial ca aceasta să reziste tuturor schimbărilor vremii, de la ploaie, ninsoare și îngheț. O opțiune este lemnul compozit, foarte popular pe piață în ultimii ani datorită faptului că arată foarte similar cu lemnul, dar este mai rezistent decât acesta.

Cum alegi mobilierul exterior pentru terasă

Înainte să alegi mobilierul pentru terasă trebuie să-ți definești scopul. Vrei să iei masa pe terasă? Atunci vei avea nevoie de un set de grădină cu scaune și masă pentru exterior Vrei un spațiu confortabil unde să te bucuri în liniște de o carte sau unde poți să servești cocktail-uri alături de prieteni? În acest caz alege o canapea comodă și o măsuță mică. Chiar și un leagăn comod s-ar potrivi perfect în acest decor.

Citește mai multe despre cum să alegi mobilierul exterior perfect pentru terasă.

Un alt lucru important este materialul din care este realizat mobilierul, fiindcă, pe lângă designul special, trebuie să ții cont și de îngrijirea și mentenanța acestuia. Mobilierul din lemn artificial sau aluminiu se curăță ușor și rezistă temperaturilor scăzute fără a se deteriora, deci poți să-l folosești și iarna.

Cel din lemn, deși arată impunător, este mai greu de întreținut – va trebui tratat cu ulei pentru a fi mai rezistent. Poți alege și mobilier din plastic pentru terasă. Acesta este mai puțin costisitor, este confortabil și, în plus, se curăță și se întreține destul de ușor.

Află cum trebuie să îngrijești mobilierul exterior astfel încât să te bucuri de el mai mult timp.

Care sunt câteva dintre piesele de mobilier must-have pentru terasă?

Dacă ai mai mult spațiu la dispoziție, o canapea și niște fotolii asortate ar trebui să fie nelipsite de pe terasa ta. Dacă pui întotdeauna confortul pe primul loc, optează pentru piese cu forme pline, cu perne moi, care îți vor permite să te relaxezi în voie. De asemenea, poți alege și piese împletite, cu un design mai simplu, care îmbină cu succes latura funcțională cu cea estetică – vor oferi un aspect aparte spațiului exterior, în timp ce îți vor întâlni așteptările în materie de confort.

Și o masă este esențială pentru terasa exterioară. Poate fi vorba despre una de dimensiuni mari, care îți va găzdui invitații sau o masă extensibilă, pe care o poți folosi ori de câte ori îți dorești să petreci timp în aer liber alături de cei dragi. Dacă nu găsești o masă care să îți placă din toate punctele de vedere, ai posibilitatea de a alege un blat pe care îl poți combina ulterior cu o structură.

Și măsuța mică pentru cafea se va dovedi extrem de utilă. Doar imaginează-ți: aduci ibricul de cafea fierbinte pe care-l pui pe suportul ornat și în timp ce îți savurezi cafeaua, te bucuri aerul răcoros al dimineții și de câteva minute de relaxare absolută – ce mod mai frumos să-ți începi ziua?

Spațiul de depozitare. Nu trebuie să fie foarte mare, dar fi bine să-l ai la dispoziție. Așa vei avea cele mai importante lucruri mereu la îndemână – cartea pe care o citești, agenda sau câteva gustări.

Obiecte decorative pentru amenajarea terasei

Dacă mobilierul dă suflet terasei, atunci obiectele decorative îi conferă personalitate. Elementele decorative, pe lângă faptul că sunt drăguțe, pot fi și extrem de benefice spațiului. De la pernuțe moi la felinare, există o colecție vastă de detalii stilistice pe care poți să le adaugi spațiului pentru a crea o atmosferă cu adevărat deosebită.

Pernele decorative sunt confortabile, ieftine și necesare, dar și extrem de practice, mai ales pe terasă. Florile în ghiveci transformă terasa într-un spațiu viu și fermecător care te aduce mai aproape de natură. Însă, dacă vrei un paradis verde fără toată munca pe care o implică plantele naturale, atunci plantele artificiale sunt opțiunea ideală. Da frâu liber creativității și optează pentru plante pe care să le așezi atât în ghivece mari, de ceramică, dar și pe pereți sau garduri.

Plantele deosebite arată cel mai bine în ghivece deosebite. Din plastic sau ceramică, ghivecele cu un aspect colorat și plăcut vor contribui la decorul spațiului tău exterior. Alege culori care vor contrasta frumos cu verdele plantelor și vei reuși să le evidențiezi cu mult stil. Pe terasa de la balcon, poți utiliza ghivece suspendabile – acestea au sisteme de prindere și permit chiar și scurgerea apei.

Covorașe colorate, diverse corpuri de iluminat dar și accesorii pentru masa de afară – toate te vor ajuta să decorezi creativ terasa.

Dă frâu imaginației și amenajează terasa într-un stil care să te reprezinte. Îmbină elementele practice cu un design deosebit și creează un spațiu care să devină o oază de relaxare în aer liber unde diminețile răcoroase au un gust mai plăcut, iar serile alături de cei dragi sunt de poveste.

Atunci când vrei să-ți (re)amenajezi terasa, un element-cheie este bugetul. Pentru ca tu să te poți concentra pe ceea ce contează, Mobexpert a lansat primul planificator de buget cu prețuri concrete. Astfel, tu îți poți planifica mai bine nu doar banii, ci și proiectul de amenajare, pentru că planificatorul de buget vine la pachet și cu opțiuni de mobilier și decorațiuni potrivite stilului și bugetului tău.

Pentru momentele în care vrei să-ți (re)decorezi terasa, dar simți că ai intrat în pană de idei, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Consultanții noștri sunt pregătiți să te ajute să-ți transformi terasa într-o oază de relaxare în aer liber.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)