Amenajare living dreptunghiular: 9 Idei practice pentru un design cu stil

Livingul este, de cele mai multe ori, camera vedetă a casei, locul unde petreci cel mai mult timp, și unde se desfășoară multe dintre activitățile preferate. Tocmai de aceea, nevoia de a-l amenaja cât mai comod, aspectuos și funcțional este cu atât mai mare. Chiar dacă un living dreptunghiular poate părea o provocare, din pricina aspectului lung și, adesea, îngust care poate lăsa puțin spațiu pentru a aranja toate piesele de mobilier în mod creativ, există mai multe idei de amenajare prin care poți folosi această formă în avantajul tău. 

Ghidul nostru pentru amenajarea livingului dreptunghiular îți oferă sfaturile și trucurile de care ai nevoie, pentru o sufragerie deopotrivă funcțională, călduroasă și primitoare.

Sumar


1. Stabilește funcționalitatea încăperii

Primul pas pentru amenajarea livingului dreptunghiular este să te gândești foarte bine înainte, ce tip de activități vrei să ai în living. Dacă îți place să te bucuri de seri cu familia sau prietenii, în care urmăriți filmele și serialele preferate sau poate organizezi weekenduri speciale pentru jocuri de societate. Livingul poate cuprinde, de asemenea, zona de dining sau poate avea un spațiu pentru birou de acasă. Nu în ultimul rând, sufrageria poate găzdui și colțul pentru lectură, atunci când vrei să te relaxezi în compania unei cărți bune.

Odată ce îți faci o idee despre care va fi scopul livingului, te poți gândi la cum să alegi și să aranjezi cel mai bine mobilierul pentru a realiza acest lucru și a te bucura de o cameră amenajată în funcție de stilul și nevoile tale.

2. Asigură-te că ai suficient spațiu de mișcare

Pentru amenajarea unui living dreptunghiular care să puncteze atât la capitolul estetic, cât și la cel funcțional, trebuie să ai în vedere un aspect foarte important: crearea unui flux de circulație. Într-o încăpere cu o asemenea formă acesta va fi în mijlocul camerei. Astfel, piesele de mobilier mai mari, cum ar fi: canapeaua și comoda tv vor fi așezate paralel, pe pereţii mai lungi, iar singurul element care va face excepția este măsuța de cafea.

3. Alege un element central, în jurul căruia să creezi restul amenajării

Nu subestima puterea unui punct focal în găsirea echilibrului pentru un decor interior coerent. În funcție de dimensiuni, livingurile dreptunghiulare au adesea mai mult de un centru de interes. Poate fi o caracteristică arhitecturală precum un șemineu sau o fereastră mai mare cu draperii și perdele deosebite. Fie poți creea tu unul sau mai multe puncte de interes, cu ajutorul unei piese de mobilier statement, a unui perete accent sau cu ajutorul unei opere de artă precum un tablou spectaculos. 

4. Folosește-te de colțurile încăperii

După ce ai așezat principale piese de mobilier, te poți gândi la colțuri. În funcție de modul în care vrei să folosești camera, colțurile îți pot fi de ajutor pentru a poziționa un birou, un fotoliu confortabil sau o etajeră. Amplasarea unui fotoliu sau două în colț, cu o măsuță de cafea, creează o zonă confortabilă de lectură. Mai mult de atât, colțurile îți oferă oportunitatea de a adăuga spații de depozitare la îndemână, care împiedică să se adune prea multă dezordine.

5. Poziționează sursele de iluminat strategic

Iluminarea este foarte importantă într-un living dreptunghiular, însă există mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare, precum: cât de multă lumină naturală pătrunde în living și ce activități se desfășoară aici.

Folosește întotdeauna un amestec de mai multe surse de lumină, preferabil calde, pentru tavan, pereți sau podea. Un lampadar va arata excelent la marginea canapelei sau în spatele unui fotoliu pentru citit, în timp ce o lustră sau un pendul cu un design deosebit, se vor număra printre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.

6. Combină culorile în mod inteligent

Combinațiile de culori pentru living trebuie să completeze armonios designul încăperii și să inducă o stare de bine, fără să obosească privirea. Dacă dispui de o sufragerie mare, îndrăznește și joacă-te cu culorile mai închise sau cu cele vibrante. Pe de altă parte, un spațiu mai mic necesită tonuri mai deschise, care sunt în armonie cu lumina naturală sau artificială disponibilă, astfel încât să amplifice percepția asupra dimensiunii acestuia.

Te poți folosi și de nuanțele contrastante pentru a oferi imaginea de spațiu armonios. Albul și negrul pot fi combinate ideal într-un living modern, dar și diversele nuanțe de pământ precum bej sau maro. Pentru a da o notă veselă, adaugă și câteva accente de culori tari precum verde, albastru, turcoaz, portocaliu, chiar roșu. Fiind vorba de living, îți poți permite și nuanțe metalice cu tentă argintie și de cupru, des utilizate în decorurile industriale.

7. Optează pentru un covor cu mărimea potrivită

Un covor poate definitiva și schimba rapid aspectul unui living. Are puterea de a crea unitate în cadrul decorului, desăvârșindu-l cu stil și un plus de confort. Cel mai important pas în alegerea unui covor pentru living, este să te asiguri că are dimensiunea potrivită. Delimitează spațiul central al camerei, în jurul căruia se află canapele și fotoliile, cu un covor suficient de mare încât toate piesele de mobilier să fie așezate pe el sau suficient de mic astfel încât mobila să nu fie deloc așezată pe covor.

Află mai multe din ghidul nostru despre alegerea covorului potrivit.

8. Evită să lipești mobila de pereți

Abordarea implicită atunci când amenajezi un living dreptunghiular este adesea, așezarea principalelor piese de mobilier de-a lungul peretelui. Deși aceasta pare fi soluția ce mai practică și la îndemână într-o cameră mică, recomandarea este să lași pieselor de mobilier un spațiu de respiro de câțiva centimetri. Surprinzător, acest spațiu poate face încăperea să pară mai aerisită.

9. Alege mobilier fabricat în România, pentru un living cu un design deosebit

Acestea sunt câteva dintre sfaturile care, fără îndoială, te pot ajuta să-ți amenajezi livingul dreptunghiular exact așa cum ți-l dorești: stilat, practic, confortabil. Dar la fel de multă atenție trebuie să acorzi și calității mobilei, rezistenței acesteia și prețului.

Noi, la Mobexpert, vrem să-ți punem întotdeauna la dispoziție piese de mobilier care excelează la toate aceste capitole. De aceea, 2/3 din mobila noastră este produsă în România, în propriile fabrici – ca să ne asigurăm că tu și livingul tău primiți piese de cea mai înaltă calitate la cel mai avantajos preț posibil.

Dacă ai în plan să amenajezi un living modern citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

În cazul în care vrei să aduci un upgrade livingului tău, dar nu știi de unde să începi, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și lasă-te inspirat.

serviciu design interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)