#OameniiMobexpert - Anca: „Performanța nu cunoaște granițe, dar necesită dedicare permanentă.”

Anca Scutariu, Designer Mobexpert Constanta

Pentru că oamenii din spatele unui brand sunt cei care îi dau viață, vă facem cunoștință cu colega noastră Anca Scutariu, Designer Mobexpert Constanța.

  • Vrem să aflăm mai multe lucruri despre tine. Cum este Anca, ce a făcut înainte să lucreze în cadrul companiei Mobexpert?

Pe scurt, sunt o persoană iubitoare de frumos, încăpățânată și curioasă (nu neapărat în această ordine). Încă din anul doi de facultate îmi doream să acumulez experiență de lucru în domeniul despre care învățam și să nu mai depind de banii părinților, pe cât posibil. Astfel am aplicat pentru diverse job-uri cu profil în artă și design și, nu după mult timp, am ajuns în grupul Mobexpert unde mi s-a oferit o șansă care s-a dovedit exact ceea ce căutam. Și am urmat aceasta șansă timp de 14 ani, cu suișuri și coborâșuri, bineințeles, dar cu satisfacții enorme și rezultate în fiecare zi de atunci.

  • De unde provine această pasiune pentru design interior?

Pasiunea pentru desen și pictură a venit chiar de timpuriu, din clasa a 4-a. Încurajez părinții pe această cale să aibă încredere în copiii lor și să-i îndrume atunci când văd în cei mici un talent care se poate transforma într-o carieră mai târziu. Apoi am urmat gimnaziul și liceul la Liceul de Artă din Constanța, am continuat cu Facultatea de Arte Decorative și Design din București, cu specializare în Design de Produs. Job-ul meu la Mobexpert a cuprins de-a lungul timpului tot ce am învățat legat de design, dar și o vastă dezvoltare a cunoștințelor în acest domeniu.

  • Cum caracterizezi stilul tău creativ? Si care este stilul tău de design preferat?

Este o întrebare dificilă. Ca designer de magazin întâlnești atât de multe stiluri, încât te regăsești în toate la un moment dat, pentru că trebuie să le prezinți clientilor idei despre cum să își decoreze spațiile dorite. Este un întreg univers de abordări. Totuși, cred că cel mai bine mă caracterizează stilul industrial și cel rustic, cu elemente și materiale naturale, culori calde, nuanțe luminoase.

  • De unde te inspiri? Care sunt sursele tale de inspirație și cum le aplici în magazinele Mobexpert?

Principala sursă de inspirație o găsesc în natură și încerc să fiu la curent cu tendințele în materie de design interior, modă, chiar și tehnologie. Târgurile de specialitate la care am luat parte împreună cu colegii mei reprezintă un deliciu. Încă mai găsesc inspirație în pozele făcute la târgurile din 2014, spre exemplu. Aplicarea inspirației în proiecte mai ample începe cu o schiță a spațiului, apoi cu un moodboard, iar în final interacționez cu colegii mei din magazin pentru a materializa ideile.

  • Care este partea favorită din procesul creării unui amenajări?

Este partea incipientă. Pentru a obține rezultatul estetic, funcțional și comercial, cer sfatul sau părerea colegilor. Este foarte important să îmbini viziunea ta de designer cu percepția celor care reprezintă pilonii importanți în vânzare, și anume consilierii. Aceștia cunosc cel mai bine cerințele și preferințele clienților. Sau pur și simplu încerc să mă pun în pielea clientului, cum mai spunem noi.

  • Cum ai descrie job-ul tău?

În merchandising există un proces amplu de creație care are drept scop impulsionarea vânzărilor. Astfel, urmăresc să surprind elementele specifice fiecărui produs, fie că este vorba despre o gamă de mobilier sau despre o familie de decorațiuni și să le aduc un plus de valoare prin decorare. Spre exemplu, alăturarea unui produs cu altele care vin în completarea acestuia și care se susțin reciproc după criterii asemănătoare (preț/stil/funcțiune). Comunicarea grafică a detaliilor legate de preț, dacă există un avantaj, povestea acelui produs și destinația acestuia – uz zilnic, idee de cadou, campanii de reduceri sau de noutăți etc. Mereu pornesc de la încadrarea sub o anumită umbrelă de culoare, de la stil, formă și gabarit, amplasarea produsului în spațiu, până la funcțiunea acestuia care trebuie să fie ușor de perceput de către client.

  • Care au fost cele mai frecvente solicitări în amenajarea unei locuințe?

Solicitările sunt legate de asortarea finisajelor (parchet/pereți) cu mobilierul din colecția Mobexpert. Clienții mai caută piese de mobilier multifuncționale și cu spații de depozitare.

  • Ce înseamnă să ai o casă frumoasă?

O casă frumoasă este cea în care poți sta tolănit pe o canapea confortabilă în living, te poți odihni pe o saltea care îți oferă o postură sănătoasă, poți găti într-o bucătărie pe care ai proiectat-o după necesitățile și bugetul tău și tot așa. O casă frumoasă este cea care îți răsfață simțurile, este ergonomică și are grijă de confortul tău și al celor dragi.

  • Care este cea mai frumoasa experiență de când ești designer? Dar cel mai important proiect?

Toate experiențele sunt frumoase, dar mai ales cele de magazin. Îmi aduc aminte de prima amenajare în showroom-ul din Pipera în anul 2007, când am participat la decorarea gamelor de mobilier. În 2008 a urmat o experiență cu totul fascinantă, deschiderea unui nou magazin la Sofia, în Bulgaria, ceea ce practic a însemnat implicare pe partea de amenajare și decorare pornind din stadiul de șantier al magazinului până la deschiderea oficială a acestuia. În următorii ani am luat parte la proiecte interactive minunate. dar și la deschiderea altor magazine – Suceava, Iași, Sibiu, Berceni, Oradea, Constanța, unde mă aflu acum ocupând postul de designer de magazin. Este locul în care m-am născut și unde a început pasiunea pentru design. Sunt multe de povestit…

  • Ce sfat ai pentru generația tânără? Ținând cont mai ales de această perioadă, ce ar putea să facă pentru joburile în care sunt deja sau pentru care se pregătesc?

Să fie siguri pe pregătirea lor și să fie deschiși în fața oportunităților. Sunt două direcții de urmat:
1. Performanța, cea care se obține în timp, oricât de priceput ești sau de câte studii superioare ai în domeniul în care profesezi. De multe ori, performanța nu cunoaște granițe, dar necesită dedicare permanentă, pasiune și implicare adevărată. Să fii prezent acolo, atunci și pentru acel lucru.
2. Raportarea ta la oamenii din jur este esențială, indiferent de job. Comunicarea, integrarea într-un colectiv, eficiența, curajul să îți prezinți propriile idei, toate te vor ajuta să te cunoști mai bine și să avansezi în procesul tău de formare profesională, dar și ca individ.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)