Idei inedite și mobilierul potrivit pentru amenajarea unui hol îngust

De cele mai multe ori holurile sunt înguste și relativ întunecoase ceea ce face amenajarea acestora mai complicată, dar nu imposibilă. Cu piesele de mobilier și accesoriile potrivite vei reuși să transformi un hol îngust într-un spațiu funcțional și aspectuos, care să-ți transmită: „Bine ai venit acasă!” Descoperă din ghidul nostru idei ingenioase de amenajare, poze care să te inspire și elemente care te vor ajuta să creezi o atmosferă plină de farmec în hol.

Sumar


1. Alege piese de mobilier înguste

Mobilierul îngust este alegerea ideală pentru amenajarea holului, deoarece ocupă mai puțin spațiu vizual și poate face încăperea să pară mai puțin aglomerată. Evită piesele de mobilier masive care se întind pe orizontală. Alege, de exemplu, un cuier suspendat pentru hol în care îți poți agăța hainele pe care le porți des. De asemenea, poți opta pentru o comodă pentru pantofi verticală. 

Totodată, consolele reprezintă alegerea potrivită pentru amenajarea holului, îndeosebi pentru unul îngust. Așezată lângă perete, consola nu ocupă mult spațiu și poate fi suportul perfect pentru decorațiunile care dau personalitate spațiului, dar și pentru diverse lucruri pe care nu vrei să le uiți acasă.

Nu uita să măsori cu atenție dimensiunile holului înainte de a alege mobila, pentru a te asigura că faci cea mai potrivită alegere și vei avea suficient spațiu pentru a te putea deplasa cu ușurință.

2. Combină strategic culorile

Soluția ideală pentru amenajarea unui hol îngust este folosirea, într-o proporție mai mare, a nuanțelor deschise și luminoase. O combinație între culorile pastel precum bleu, roz pal, vernil sau lila și culorile neutre cum ar fi alb, bej ori gri deschis reprezintă o modalitate eficientă prin care să obții efectul de spațiu mai mare. Dacă vrei totuși să incluzi și culori vibrante sau închise, recomandarea noastră este să le folosești doar pe suprafețe restrânse sau în partea de jos.

Totodată, o idee care te poate ajuta să obții mai multă profunzime în amenajarea unui hol îngust din apartament și să „păcălești” senzația de spațiu mic, este să vopsești peretele de la capătul holului într-o nuanță de accent vibrantă sau să optezi pentru un tapet care să contrasteze cu paleta cromatică deschisă, folosită în restul încăperii. Acest detaliu va atrage privirea spre capătul holului, uitând de spațiul îngust. O altă opțiune este să acoperi podeaua cu o traversă: un covor lung și îngust, care va ghida privirea către capătul holului.

3. Acordă atenție iluminatului

De cele mai multe ori, holurile nu au parte de lumină naturală și se poate ajunge la o atmosferă întunecată dacă nu ești atent în procesul de amenajare. Corpurile de iluminat cu intensitate sporită permit punerea în evidență a spațiilor mici și măresc vizual încăperea, de aceea este important să le dispui în mod strategic.

Optează pentru mai multe aplice sau spoturi montate de-a lungul pereților și tavanului care vor învălui holul în lumină, fără să fure din spațiu. Totodată, te poți folosi și de alte surse alternative de lumină precum: o veioză pe care o poți așeza pe consolă, o plafonieră care să lumineze întregul hol în nuanțe calde sau un lampadar cu aspect minimalist.

4. Ia în considerare spațiul pe verticală

O altă soluție inedită pentru amenajarea unui hol îngust este să folosești spațiul de depozitare pe verticală, dar fără a depăși adâncimea corpurilor de mobilier deja poziționate pe podea. În designul holului îngust este foarte important să te asiguri că nu lași spațiu nefolosit, iar cea mai simplă metodă pentru a realiza acest lucru este să te folosești pe deplin de pereți.

Așază mobilierului pe un singur perete și, pe cât posibil, folosește corpuri cât mai compacte. De exemplu, optează pentru un dressing înalt până la tavan, încorporat în perete, cu uși glisante sau alege cuiere suspendate, așezate atât pe ușă, în special în cazul unui hol închis, cât și pe pereți. Cu cât eliberezi mai mult din pardoseală, cu atât încăperea va părea mai spațioasă. Astfel, te asiguri că nevoile tale de depozitare și organizare a spațiului sunt acoperite, iar camera este pe cât de frumoasă, pe atât de practică.

5. Optează pentru mobilier multifuncțional

Mobilierul pentru hol are o importanță deosebită în amenajarea unui spațiu practic și estetic. O soluție pentru designul interior al holurilor înguste o reprezintă mobilierul multifuncțional cu multiple spații de depozitare. 

Află din ghidul nostru idei și soluții inedite de depozitare pentru fiecare cameră.

Bancheta se va integra cu succes în decorul holului. Pe lângă faptul că este o piesă cu un aspect deosebit, bancheta din hol joacă și un rol funcțional. O poți folosi de fiecare dată când îți cureți pantofii sau te încalți, iar dacă optezi pentru o banchetă prevăzută atât cu spațiu de depozitare pentru diverse accesorii, cât și cu un raft special pentru încălțămintea pe care o folosești mai des, vei îmbina utilul cu plăcutul.

O altă opțiune care punctează atât la capitolul aspect, cât și la capitolul funcționalitate este cuierul cu taburet atașat. Acesta oferă locul perfect pentru a agăța hainele, gecile sau accesoriile, păstrând astfel încăperea organizată și ordonată. De asemenea, taburetul este varianta ideală pentru un plus de confort atunci când ai nevoie.

6. Mărește vizual spațiul cu ajutorul oglinzilor

Oglinzile reflectă lumina și pot face un hol îngust să pară mai lat. Astfel, optează pentru amplasarea unei oglinzi înalte pe un perete sau pe ușa de la intrare. De asemenea, pentru a răspândi lumina în toate colțurile holului și a crea iluzia de spațiu, alege câteva oglinzi decorative cu forme și dimensiuni diferite, pe care să le montezi de-a lungul pereților și care vor da un aer deosebit încăperii. 

7. Îmbracă pereții cu decorațiuni și puncte de interes

Deși piesele de mobilier sunt cele cu adevărat esențiale, mai sunt câteva elemente care dau suflet și personalitate holului. O soluție ingenioasă este să optezi pentru o zonă sau mai multe de interes vizual pe pereți, cum ar fi: rame foto, postere, tablouri sau alte elemente decorative. Acestea au rol estetic dar, în același timp, distrag atenția de la dimensiunea mică a holului.

8. Mobilier fabricat în România pentru un hol îngust cu un design deosebit

Holul este cartea de vizită a întregii locuințe, de aceea merită scos din anonimat cu un mobilier frumos și de calitate fabricat în România. Mobilierul produs în fabricile Mobexpert, pe lângă aspectul deosebit, pune în prim plan rezistența și ergonomia, aspecte esențiale pentru amenajarea unui hol care va crea o primă impresie de neuitat.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor pentru amenajarea holului tău îngust, consultanții Mobexpert îți stau mereu la dispoziție. Apelează la serviciul nostru de design interior pentru idei și sfaturi personalizate spațiului și nevoilor tale.

amenajare hol ingust

Dacă ai în plan să amenajezi holul citește și ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare, apoi vino în showroom-uri ori intră pe mobexpert.ro pentru a descoperi piesele de mobilier și decorațiunile potrivite proiectului tău. 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)