Amenajarea unui living rustic: cum să transformi sufrageria într-un spațiu modern și cozy

Stilul rustic atinge echilibrul perfect între confort și sentimentul de acasă. Acesta transformă fiecare minut petrecut în interior într-o escapadă mai aproape de natură. Un living amenajat în stil rustic trebuie să fie o oază de relaxare și căldură. De la mobilierul rezistent din lemn masiv ori cu accente lemnoase, până la decorațiunile tradiționale care amintesc de copilăria în casa bunicilor și de frumusețea unei cabane la munte, există diverse modalități prin care poți realiza un decor rustic în sufrageria ta. 

Dacă ai nevoie de inspirație, imagini și idei, ți-am pregătit o listă cu sfaturi și recomandări care să te ajute în amenajarea unui living rustic, deopotrivă funcțional, călduros și primitor.

Sumar


1. Alege materiale naturale care te trimit cu gândul la o cabană

Atemporal și versatil, stilul rustic creează un mediu cald și primitor, care transformă fiecare minut petrecut în living într-o evadare în aer liber. Materialele naturale și rezistente reprezintă alegerea perfectă pentru un decor rustic care inspiră confort și relaxare în timp ce nuanțele pământii, printurile florale și suprafețele nefinisate contribuie la aspectul de refugiu perfect. 

Vopsit sau în textura sa originala, lemnul aduce un plus de calm în tot acest tablou. În forma mobilierului, dar și a pereților placați sau a grinzilor expuse, acesta este un element specific stilului rustic. Totodată, piatra sau cărămida sunt folosite adesea în combinație cu lemnul pentru a echilibra designul interior și a completa decorul rustic.

2. Folosește piese de mobilier din lemn cu aspect nefinisat

Nu trebuie să stai la casă sau la munte ca să îți poți amenaja livingul în stil rustic. Există o mulțime de opțiuni prin care poți aduce influența naturii la tine acasă. Un living cu aspect rustic are la bază lemnul îmbinat cu elemente metalice sau din piatră. Așadar, optează pentru un mobilier din lemn masiv sau cu diferite accente lemnoase puternice, care să ofere un aspect vintage.

Alege canapele  voluminoase pe care poți pune perne decorative și pături din materiale naturale precum lâna, bumbacul sau inul. De asemenea, poți opta pentru fotolii încăpătoare cu margini și picioare din lemn, tapițate cu diferite forme geometrice. Totodată, te poți orienta către o măsuță de cafea din lemn masiv care să răspundă necesităților tale și să se încadreze perfect în stilul rustic la care visezi. Un alt detaliu care va scoate livingul din anonimat este includerea unei biblioteci spațioase.

Citește ghidul nostru despre amenajarea livingului și afla care sunt piesele de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească din această încăpere.

3. Adaugă culori neutre și calde cu accente vibrante care te duc cu gândul la o grădină

În ceea ce privește cromatica, alege să îmbini îmbini tonurile pământii cu nuanțele vibrante ale plantelor, fructelor și legumelor proaspete. Optează pentru o combinație de efect între culorile neutre precum alb sau bej și cele calde, pământii, care te relaxează și îți dau o energie bună, precum maro, verde, roșu, cărămiziu sau portocaliu. Evită folosirea tonurilor strălucitoare sau a contrastelor stridente. Totodată, nu aglomera încăperea folosind mai multe culori, două sau trei sunt suficiente.

4. Combină stilul modern cu stilul rustic pentru un design interior inedit

O combinație interesantă de stiluri aflată cu precădere în tendințele în design interior din ultimii ani este cea între stilul modern și cel rustic. Dacă nu știi de unde să începi, un punct bun de plecare este regula 80/20. Aceasta presupune că unul dintre stiluri este de bază, ocupând aproximativ 80% din spațiul din încăpere, în timp ce următorul – în acest caz, stilul modern – este complementar, responsabil pentru restul de 20%. 

Frumusețea unei amenajări rustice moderne se află în detalii. O canapea albă sau gri așezată în fața unui perete din piatră sau cărămidă pe care sunt expuse obiecte de artă cu aspect vintage va arăta bine într-un living amenaja în stil rustic. Un lampadar din material metalic sau o comodă tv din lemn vor oferi un contrast deosebit așezate pe un covor cu un model geometric contemporan.

5. Include în livingul rustic un șemineu pentru un plus de personalitate

Când vine vorba de idei de amenajare a unui living rustic ca la carte, șemineul devine nu doar un alt element de design, ci punctul de atracție al încăperii, care transformă atmosfera în una relaxată și adaugă un plus de căldură și acel sentiment de coziness, atât de căutat în acest stil de design interior.

6. Asigură-te că ai cât mai multă lumină naturală și caldă

Într-o încăpere cu un design rustic lumina naturală are un rol important, de aceea ideal este să ai ferestre cât mai multe și cât mai mari. Dacă, însă, nu ești norocosul proprietar al unor ferestre mari alege pentru corpurile de iluminat becuri cu lumină naturală sau caldă. Lumina nu trebuie să fie orbitoare, ci blândă, discretă, cât mai apropiată de lumina naturală.

Optează pentru corpuri suspendate precum o lustră sau o plafonieră cu structură din lemn, metal sau sticlă, cu un design deosebit și care se va dovedi o piesă de efect în decorul livingului. Pentru o atmosferă mai caldă și relaxantă folosește aplice sau veioze în diferite colțuri din încăpere, dar și sfeșnice, felinare și multe lumânări.

7. Folosește textile din fibre naturale sau țesute manual

Specifice stilului rustic sunt și țesăturile din fibre naturale cum ar fi inul, bumbacul sau lâna, care trebuie să se regăsească în elementele de bază precum covoarele și perdele. Pentru un decor reușit alege perne, pleduri sau pături cu motive tradiționale, tricotate sau elemente din blană artificială care vor da un aer deosebit încăperii.

8. Optează pentru decorațiuni cu aspect antichizat care inspiră nostalgie

Sufrageriile rustice sunt bogate în decorațiuni simple, dar pline de rafinament, iar fiecare accesoriu are un scop anume, fără să existe obiecte care aglomerează inutil spațiul. Decorațiunile de perete rustice create din bucăți de lemn sunt de efect și dau un aspect natural și proaspăt oricărui design interior.

Confecționate din in, iută sau lână, cu sau fără franjuri, covoarele rustice cu aspect uzat se potrivesc de minune în acest decor și creează o atmosferă confortabilă, caldă și plină de naturalețe. Optează pentru covoare de diferite forme și culori, cu motive tradiționale, geometrice sau cu diferite imprimeuri florale.

Află mai multe din ghidul nostru despre alegerea covorului potrivit în funcție de cameră.


Tot în categoria decorațiunilor care nu trebuie să lipsească din sufrageriile rustice sunt și ghivecele din ceramică mată sau piatră naturală , ceasurile de perete cu cadran din lemn, cutiile și coșurile depozitare împletite.

9. Alege mobilier fabricat în România pentru calitate superioară

Indiferent de mobila aleasă, de culori sau obiectele decorative, calitatea pieselor reprezintă un aspect pe care nu trebuie să-l sacrifici în nici o circumstanță. Un living frumos, cald și funcțional începe cu alegerea mobilierului de calitate. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România, iar piesele sunt create pentru a da stil și personalitate locuinței tale, dar și pentru a fi extrem de practice și confortabile.

Dacă îți dorești să amenajezi un living rustic modern care transmite căldură, naturalețe și simplitate, dar ai nevoie de mai multă inspirație, serviciul de design interior Mobexpert îți vine în ajutor. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și află cum să-ți transformi locuința în oaza de relaxare și eleganță rustică la care ai visat mereu.

serviciu design interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)