#OameniiMobexpert - Cristina: „Adun povești și le transpun în limbaj audiovizual”

Pentru că oamenii din spatele unui brand sunt cei care îi dau viață, vă facem cunoștință cu colega noastră, Cristina Tîrîș, Coordonator Video (Mobexpert Online).

Vrem să aflăm mai multe lucruri despre tine. Cine este Cristina, ce a făcut înainte să lucreze în cadrul companiei Mobexpert?

Îmi plac contrastele. Sunt o fire analitică și pusă pe treabă, dar în același timp visătoare și glumeață.
Meseria am ales-o intuitiv. La început am cochetat cu desenul și muzica, apoi am decis să îmi dezvolt abilitățile tehnice și artistice concomitent. Am studiat cinematografie și am lucrat ca editor video și motion graphics designer.

Povestește-ne mai multe despre traseul tău profesional la Mobexpert.

M-am alăturat departamentului Mobexpert Online în 2018. La acea vreme era nevoie de un editor care să se ocupe de animație grafică pentru filmele de campanie difuzate în magazine. La scurt timp după angajare am preluat inițiativa și am propus filmarea unor cadre în studio. Veneam cu conceptul, supervizam partea de producție și mă ocupam de editare.

Feedbackul a fost unul bun de la început, iar cererea pentru filmări a crescut exponențial. S-a investit în aparatură și, dacă înainte mă ocupam singură de proiecte, în câțiva ani am ajuns la o echipă video in-house formată din 6 colegi.

Poți explica în câteva cuvinte domeniul tău de activitate?

În momentul de față coordonez majoritatea proiectelor video mai complexe la Mobexpert – spoturi pentru campaniile mari, interviuri, episoade inspiraționale, prezentări diverse. Mă implic acolo unde este necesar un scenariu sau un discurs, o prospecție și amenajare de locație, personaj(e) și acțiune la cadru.

Pe scurt, adun povești și le transpun în limbaj audiovizual.

Sunt prezentă în toate etapele de producție – lucrez la text și lista de cadre, organizez programul de filmare, fac necesarul de echipament și recuzită, decid împreună cu echipa direcția pe imagine și montaj, mă asigur că se respectă toate cele stabilite și păstrez legătura cu oamenii implicați în proces până la finalizarea și livrarea proiectului.

Cum decurge o zi de filmare? Ce provocări apar?

Cu toate că există similitudini, nu avem proiecte trase la indigo, fiecare vine cu particularitățile sale.

Filmările le planific în avans, cu timp suficient pentru repetiții și duble, mai ales atunci când filmăm în deplasare. În unele cazuri, echipa trebuie să fie pregătită pentru un shooting de tip run & gun, ca de exemplu la un workshop ce are loc în timp real (iar filmarea trebuie să iasă bine din prima) sau într-o zi mai încărcată din cauza disponibilității limitate a unor persoane, produse sau locații.

Provocări sunt de tot felul, de la vreme neprielnică, întârzieri și până la obiecte sau persoane lipsă în ziua cu pricina. De-a lungul timpului au fost mai multe evenimente comice decât tragice și chiar și în cel mai rău caz am preferat să ne amuzăm de situație și să ne folosim ingeniozitatea pentru a repara lucrurile, fie în etapa de producție sau la editare.

Care sunt proiectele de viitor la care lucrezi pentru Mobexpert? Ce pregătești pentru perioada următoare?

Având în vedere faptul că Mobexpert aniversează anul acesta 30 de ani de existență, îmi doresc să punem accent pe componenta umană, să celebrăm poveștile oamenilor care contribuie la succesul companiei.

Care au fost acele momente din parcursul tău profesional în care simți că ai crescut cel mai mult?

Din Martie 2020 s-au înmulțit solicitările pentru conținut video în online și am decis să căutăm noi colegi pentru a ne extinde. Aceea pot spune că a fost perioada în care am început să preiau treptat partea de coordonare - am învățat să planific filmări din ce în ce mai complexe și să lucrez în echipă.

În plus, am ales să ies din zona mea de confort, implicându-mă pe parte de scenarii și interacționând cu din ce în ce mai multă lume în cadrul proiectelor – actori, oameni cu și fără experiență prealabilă pe cameră, copii, chiar și animale.

Care sunt proiectele de care ești mândră?

Tot ce ține de storytelling - îmi place să documentez munca incredibilă din spatele produselor, în magazinele și fabricile Mobexpert din toată țara.

Cea mai mare satisfacție o am când observ progresul unei persoane fără experiență în fața camerei, dar cu un parcurs profesional impresionant și multe lucruri de împărtășit celorlalți. Teama de a vorbi în public este una reală și se activează inconștient în momentul în care se apasă REC și toate luminile sunt îndreptate spre tine.

De aceea, consider foarte importantă partea de acomodare a oamenilor cu echipa de filmare, pentru că noi suntem acolo pentru a-i prezenta în cea mai bună lumină a lor - și mă bucur mereu să văd că, de la un discurs nesigur și poate ușor timorat la inceput, ajung să vorbească cu încredere și să transmită mesajul exact așa cum și-au propus.

Faptul că și eu contribui la acest progres, prin încurajare și îndrumare pe parte de intonație, dicție și atitudine, mă bucură nespus.

Ce calități te ajută să ai succes in acest domeniu?

Aici aș zice că sunt obligatorii creativitatea, organizarea și atenția la detalii. Ce observ din ce în ce mai rar și cu siguranță aș remarca acum la cineva este o atitudine proactivă și ingeniozitate în fața provocărilor zilnice.

Cine sunt oamenii, personajele care te inspiră?

Mă surprind și mă inspiră oameni pe care îi întâlnesc zi de zi, indiferent de domeniu, personalitate, experiență sau stil de lucru. Nu caut să filtrez în vreun fel această expunere, pentru că mă conduce inevitabil către asocieri neașteptate de idei și îmi stimulează creativitatea.

Ce sfat ai pentru generația tânără?

La început de drum, cred că cel mai important este să dezvolți experiență în domeniul care te interesează și să te descoperi pe tine însuți, cu bune și cu rele. Încearcă de toate și adună doar feedback-ul onest și constructiv. Vei conștientiza pe parcurs abilitățile care te deosebesc de ceilalți. Plusează pe ele și deleagă restul.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)