#OameniiMobexpert - Alexandru: „Fii memorabil nu prin vorbele tale, ci prin faptele tale”

Pentru că oamenii din spatele unui brand sunt cei care îi dau viață, vă facem cunoștință cu colegul nostru, Alexandru Tompa, Director magazin Mobexpert Sibiu.

Vrem să aflăm mai multe lucruri despre tine. Cum este Alexandru, ce a făcut înainte să lucreze în cadrul companiei Mobexpert?

Mă numesc Alexandru Tompa, am 37 de ani, sunt absolvent de facultate și master în Relații Internaționale și Studii de Securitate, o persoană echilibrată, corectă și organizată. Sunt adeptul lucrului bine făcut, fără nicio conotație politică, implicat și dornic de a face din imposibil...posibil. Îmi iau munca în serios și găsesc plăcere în tot ceea ce fac atât pe plan profesional, cât și personal. Mă consider o persoană veselă pentru care râsul și buna dispoziție sunt importante să se întâmple în fiecare zi pentru că: „o zi în care nu ai râs, e o zi pierdută”.
Încă de pe băncile liceului am avut câteva job-uri sezoniere ce mi-au demonstrat că poți îmbina utilul cu plăcutul. Pe urmă am activat în cadrul departamentului de marketing al ziarului local. A fost o perioadă plină de lecții, de cunoscut tipare de oameni precum și perioada când am conștientizat că: „Suntem cu toții diferiți, din fericire”, motto pe care aveam să îl aflu ulterior la Mobexpert unde lucrez încă din stadiul în care magazinul era o simplă clădire care avea să devină cel mai frumos showroom cu mobilier și decorațiuni din oraș.

Povestește-ne mai multe despre traseul tău profesional.

Călătoria alături de Mobexpert a început în anul 2008 când, după o serie de interviuri, am fost acceptat să fac parte dintr-un colectiv tânăr, ambițios și dornic de cunoaștere. Primul impact a fost foarte interesant, deoarece toți cei acceptați am intrat într-un spațiu gol ce urma să fie transformat cu ajutorul echipei de PM, designeri și de implicarea noastră, într-un „cămin” atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri.
Am avut onoarea de a lucra și de a fi alături de domnul Dan Șucu la marea deschidere a magazinului Mobexpert Sibiu, loc care avea să devină a doua mea casă. Pentru o scurtă perioadă de timp am fost pus în funcția de consilier vânzare în departamentul de Decorațiuni, iar datorită implicării și dorinței de a învăța tot timpul lucruri noi, mi-a fost propus postul de manager departament.
După 6 ani am încercat un job nou în afara companiei, într-un departament logistic și administrativ în cadrul unei companii de stat, însă mediul birocratic fiind unul rigid, m-a făcut să accept cu brațele deschise reîntoarcerea în Mobexpert pe funcția de manager departament Decorațiuni, locul în care nicio zi nu este ca cealaltă și, în care, dacă îți dorești, aportul tău poate fi unul vizibil.
În momentul de față, pe lângă departamentul de Decorațiuni de care m-am ocupat și mă ocup, am acceptat provocarea de a prelua sarcinile unui director de magazin, precum și cele de designer magazin și sunt încântat că pot ajuta și, totodată, avea acces la întreg conceptul Mobexpert.
Tot în cadrul magazinului, pe lângă schimbarea în viața profesională, au existat schimbări și în cea personală. Mai bine spus, am cunoscut persoana alături de care TOTUL a căpătat un alt sens, în cel mai bun mod posibil. Am reușit să fim o familie, iar de câteva săptămâni, un întreg, prin venirea pe lume a micuțului Albert, băiețelul nostru.

Cum decurge o zi din activitatea ta? Care sunt cele mai mari provocări?

Fiecare zi este o nouă aventură, e ca și cum ai avea propriul tău film unde scrii scenariul în timp real. La sfârșitul zilei nu e niciodată the end, ci doar to be continued.

Care sunt principalele ingrediente pentru o experiență plăcută într-un magazin Mobexpert?

Mobexpert e ca o masă plină de sărbători. Poți găsi de toate, lucruri care să facă să îți aplaude toate simțurile, lucruri care să te facă să îți pui întrebări și cu siguranță vei găsi oameni dornici să te ajute folosind ingrediente magice precum zâmbete, amabilitate, disponibilitate și bineînțeles profesionalism, căci fără el toate celelalte se pierd.

Ce aspecte ale job-ului iți plac cel mai mult și îți aduc cea mai mare satisfacție?

Îmi place faptul că în fiecare zi putem veni cu idei pe care apoi să le implementăm. Că totul este într-o continuă mișcare și că aportul nostru contează.
Putem oferi celor care ne trec pragul: idei de amenajare, sfaturi și soluții. Deși ne dorim, nu suntem perfecți, iar acele situații puțin tensionate cu clienții se rezolvă și, în final, rămânem prieteni. De asemenea, că facem lucrurile să se întâmple...și aș putea continua cu multe alte motive.

Care este un proiect de care ești mândru?

Fiecare zi e un nou proiect atât în relația cu echipa și ceea ce avem de pregătit în cadrul magazinului, dar mai ales proiecte finalizate pentru clienți. Reușita proiectului depinde în mare parte de implicarea și de seriozitatea cu care pornim în acest demers. Feedback-ul clientului, bun sau mai puțin pe placul nostru, ține în picioare, consolidează și perfecționează proiectul în fiecare zi.

Ce calități te ajută să ai succes în acest domeniu?

Nu cred că există o rețetă a succesului, în schimb cred că, atât timp cât ești cinstit și dedicat față de ceea ce faci, față de client, ai șanse mari să reușești în acest domeniu. E nevoie și de ambiție, seriozitate și, în final, de a fi un om de echipă. Consider că un lider fără echipă nu e nimic, o echipă fără implicare nu funcționează, iar rezultatele și creativitatea sunt direct proporționale cu entuziasmul echipei.
Personal, pun accent pe două lucruri: atunci când ai zâmbetul pe buze și pui pasiune în ceea ce faci, poți avea cu adevărat succes și... nimic nu funcționează fără respectul dintre oameni și față de tot ceea ce ne înconjoară.
Mottoul după care mă ghidez este: „Fii memorabil nu prin vorbele tale, ci prin faptele tale.”

Ce calități apreciezi la oamenii din echipă?

O echipă puternică are nevoie de „jucători” buni care să fie angajaţi în favoarea unui obiectiv comun.

Cine sunt oamenii, personajele care te inspiră?

Nu sunt neapărat inspirat de oameni, ci mai degrabă de faptele lor, de traseul lor. De cele mai multe ori faptele definesc oamenii, motiv pentru care sunt atras de fapte de curaj, asumare și de profesionalism.
Pe de altă parte, le sunt recunoscător persoanelor care au încredere în mine, mă susțin, mă încurajează în ceea ce fac în cadrul companiei și a căror fapte inspiră un colectIv întreg.

De ce ai recomanda unui prieten Mobexpert ca loc de muncă?

E acasă. E locul unde poți crea, poți lega prietenii, poți să fii persoana din umbră sau chiar actor pe scenă și toate acestea cu un minim de cerințe: să îți placă să faci oamenii fericiți și să faci din case... acasă.

Ce sfat ai pentru generația tânără? Ținând cont mai ales de această perioadă, ce ar putea să facă pentru joburile în care sunt deja sau pentru care se pregătesc.

Pentru cei din generația tânără sau la început de drum le-aș spune că, deși trăim într-un secol al vitezei, să aibă puterea de a avea răbdare să își creeze propria poveste. Să își dea voie „să se arunce în viață” și să-și asume ceea ce va urma. Să își dorească să fie cea mai bună variantă a lor. Să aibă putere de adaptare și să luăm ce e mai bun unii de la ceilalți.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)