Redăm comunității bazele sportive dedicate sportului de masă

Este vital să investim acum pentru a menține copiii sănătoși în viitor, iar pentru Dan Șucu - Președintele Mobexpert - dreptul acestora de a face sport în condiții civilizate și de a se bucura de mișcare în siguranță a devenit o misiune. 

Astfel, ne aliniem obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate de Organizația Națiunilor Unite până în 2030, care pun un accent deosebit pe educația și sănătatea copiilor și ne propunem să salvăm și să redăm comunității bazele sportive dedicate sportului de masă care au fost lăsate pradă nepăsării.

Dan Șucu, Președintele Mobexpert: „Copiii noștri trebuie să viseze. Fără vise, nu există realizări. Nu există posibilitatea unui copil să fie fericit, să fie sănătos, să fie puternic fără să viseze. Când eram copil și mergeam să fac sport, în orice bază sportivă intram, vedeam sute de copii care făceau sport alături de mine. Când am mers cu propriii mei copii să facă sport, am fost absolut dezamăgit să văd că pur și simplu nu mai există variante în București în care copiii să facă cu adevărat sport în siguranță.”

În urmă cu șapte ani, Dan Șucu a decis că nu va lăsa visurile a mii de copii care iubesc fotbalul să fie zdrobite de realitate. Astfel, a început să caute soluții pentru a readuce la viață zecile de baze sportive abandonate din Capitală:

„Am încercat într-o primă fază tot felul de asocieri, tot felul de contracte de închiriere, de concesiune. Până la urmă, am ajuns la concluzia că varianta cea mai simplă este cumpărarea terenului.

A început cu două baze sportive din nordul orașului. Una dintre ele, „Coresi”, e dedicată sportului de masă. Investițiile s-au făcut de la firul ierbii și, împreună cu oamenii pasionați, care fac echipă pentru a dribla provocările, stadionul a prins viață în ultimul an și jumătate. Pe terenurile bazei răsună acum, săptămânal, glasurile a 500 de copii.

Marius Zamfir, antrenor: „Având o infrastructură bine pusă la punct, și părintele are încredere de a-și aduce copilul la sport. S-au luat toate măsurile pentru a elimina cam toți factorii periculoși pentru a evita accidentările.

10 milioane de euro vor fi investite în cele două baze sportive cumpărate. În timp ce baza Coresi este dedicată sportului de masă, baza Mobexpert (fosta Constructorul) este dedicată sportului de elită. Ambele cuprind terenuri de fotbal, vestiare, săli de forță, săli de recuperare, cabinete medicale, zone de relaxare.

Dan Șucu: „În fiecare weekend în care merg în bazele sportive și văd copiii cum se străduie, toată hărmălaia și toată agitația de acolo, îmi aduce aminte de ceea ce este cu adevărat normal: așa trebuie să arate o bază sportivă. Mă doare când merg în alte locuri și le văd abandonate.”

Bucureștiul e împânzit de baze sportive lăsate în paragină, năpădite de gunoaie. Din 100 de astfel de locuri, câte erau în 1989, mai sunt funcționale câteva care, pur și simplu, supraviețuiesc.

Ne propunem, așadar, să salvăm cel puțin 10 astfel de baze sportive în toată țara, locuri în care să facă sport în mod regulat peste 3.000 de copii. Când misiunea este clară, planurile de pe hârtie prind contur rapid.

Dan Șucu: „Consider că este o chestiune de implicare socială normală pentru oamenii de afaceri cu un oarecare succes economic să-și aleagă un domeniu în care pot să ajute societatea. Până la urmă, binele mare comun este format din multe, multe bine mici. Familia mea și cu mine am hotărât că vom investi în minimum zece baze sportive, dar ceea ce căutăm într-o primă faza, cel mai important lucru pentru noi este să găsim școli de fotbal care sunt cu adevărat competitive, care chiar în condiții vitrege, în condiții grele, au reușit să strângă un număr mare de copii, să-i aducă la sport, să facă performanță. Pe lângă cele două baze sportive deja achiziționate, proiectul va mai implica investiții de încă 20 de milioane de euro în zece baze sportive din întreaga țară în care se vor antrena peste 3.000 de copii.”

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)