Coș cumpărături

închide
  • Nu aveți produse în coș.

Culori pentru dormitor: cum alegi combinațiile potrivite pentru amenajarea unui spațiu odihnitor

Dormitorul este propria ta oază de relaxare – locul unde te odihnești într-un mediu plăcut și confortabil, de aceea este important ca piesele de mobilier, decorațiunile și, nu în ultimul rând culorile, să răspundă tuturor nevoilor tale, în timp ce oferă un spectacol vizual încântător.

Când vine vorba de combinațiile de culori pe care să le adopți în amenajarea dormitorului, trebuie să ai în vedere atât stilul, cât și dimesniunile de care dispui. Clasice sunt nuanțele deschise, pentru că sunt considerate cele mai relaxante și luminoase. Însă dacă vrei un dormitor mai altfel, și nuanțele închise precum albastru, verde, mov, gri închis sunt idei potrivite.

Fie că-ți dorești să amenajezi un dormitor de vis conform tendințelor în design interior sau unul modern în care să predomine culoarea anului, ai multe opțiuni când vine vorba de paleta cromatică pe care s-o adopți în designul dormitorului tău. Iată mai jos recomandările noastre de cele mai frumoase culori pentru dormitor și cum să le alegi. 

Sumar


Ce culori se poartă în dormitor?

Culorile sunt asociate adesea cu un anumit sentiment, motiv pentru care o încăpere în care predomină o anumită culoare va avea o atmosferă specifică. Dacă vrei o cameră luminoasă și aerisită, alege nuanțe pale, deschise și pasteluri. Dacă vrei un spațiu mai vesel care îndeamnă la visare șu un strop de senzualitate alege tonuri de galben sau roșu. Iar dacă preferi o atmosferă care să aducă relaxare și liniște, alege tonuri de albastru sau verde.

Idei de culori pentru dormitor în funcție de dimensiune

Dincolo de personalitate și stilul preferat, în alegerea culorilor pentru amenajarea dormitorului trebuie să ții cont și de nevoile spațiului de care dispui. Combinațiile de culori pot aduce o atmosferă echilibrată spațiului sau, din contră, îl pot încărca sau micșora vizual.

Culori dormitor mic

Culorille ideale pentru un dormitor mic sunt cele deschise, deoarece creează impresia unui spațiu mai aerisit. În plus, nuanțe precum alb, bej sau bleu deschis sunt versatile și pot fi ușor încadrate în orice stil de amenajare.

Pentru un plus de creativitate, adaugă o notă cromatică deosebită prin amenajarea unui perete statement. Zugrăvește-l într-o culoare mai închisă decât restul încăperii sau folosește un tapet, iar contrastul de culori va aduce o notă de dramatism în decor. Rezultatul va fi un design îndrăzneț și interesant.

Culori pentru un dormitor mare

Pentru un dormitor mare cromatica poate fi mult mai permisivă, astfel că alege combinațiile de culori în funcție de preferințele tale și de crearea unui echilibru vizual, în armonie cu stilul de amenajare ales.

Cu toate că un dormitor mare este mult mai permisiv, trebuie să fii atent la decorare pentru a nu aglomera spațiul. Nimic nu este mai puțin relaxant decât un dormitor încărcat vizual. Unul dintre secretele de amenajare ale unui dormitor mare este să-l împarți în diferite zone discrete, pe care le leagă un fir estetic. Pentru a potența acest echilibru, e important să găsești o oarecare simetrie și în culorile pe care le alegi.

Pentru un aspect inedit alege culori puternice, precum nuantele de albastru marin, rosu, maro, gri, chiar un tapet cu modele sau inflorat, texturi din piatră sau lemn, care vor da un aspect plăcut încăperii.

Culori neutre pentru dormitor

Nu poți da niciodată greș cu o paletă cromatică neutră, adică cele care se plimbă pe scala alb-gri ori maro-bej. Acestea emană confort, eleganță și rafinament, potrivindu-se majorității stilurilor de amenajare interioară.

Culorile neutre se potrivesc mănușă în amenajare unui dormitor în care se pune accent pe ordine și relaxare deoarece nu încarcă vizual spațiul și, în același timp, garantează un aranjament cu adevărat deosebit. O noptieră și o comodă în tonuri neutre nu vor face decât să accentueze rafinamentul din dormitor.

Dormitor alb

Un dormitor alb este foarte echilibrat, calm și relaxant, ceea ce îl face o opțiune foarte răspândită. Este alegerea ideală dacă vrei un dormitor în stil minimalist, scandinav sau modern. Simplu, clasic, elegant și luminos, dormitorul alb cucerește prin rafinamentul dat de schema monocromă și ajută la o atmosferă benefică somnului.

Ideal este să nu păstrezi întregul dormitor alb și să aduci mici accente de culoare, fie că e vorba de lenjerii de pat cu modele geometrice sau flori, perne decorative, draperii sau pereți într-o culoare. Prea mult alb poate da un sentiment de neliniște, ceea ce te va împiedica să ai un somn odihnitor.

Dormitor negru

Culorile închise precum negrul sunt o alegere potrivită atunci când folosești dormitorul doar pentru somn, pentru că ele amplifică producția de melatonină, hormonul care te ajută să adormi și să te odihnești.

Dacă vrei să iei calea de mijloc, poți să combini culoarea negru în amenajare cu o nuanță de impact pentru un contrast puternic și îndrăzneț. De exemplu, un dormitor care combină albul cu negru are un vibe fotografic, iar unul care include nuanțe de verde inspiră o atmosferă calmantă.

Dormitor gri 

O nuanță masculină și elegantă, griul este o alegere potrivită pentru dormitor atât timp cât este combinat cu alte culor mai luminoase sau vesele. Un dormitor preponderent gri contribuie la accentuarea unei stări de nesiguranță, de anxietate, motiv pentru care e bine să asociem griul cu nuanțe vibrante, vesele, precum galbenul-muștar, de exemplu.

Dormitor maro

Ca în cazul griului, un dormitor preponderent maro te poate ancora într-o oarecare stare de tristeță, motiv pentru care trebuie stins cu nuanțe calde, care să consolideze în final un tablou cald, dar nu trist sau sobru.

Culori calde pentru dormitor

După cum sugerează și numele, culorile calde transmit o atmosferă caldă, primitoare și veselă, exact ce cauți atunci pentru un dormitor confortabil și relaxant. Este important să creezi armonie și-n același timp contrast pentru a pune în valoare mobilierul. De aceea, orientează-te către mobilier din lemn sau cu accente lemnoase într-o tonalitate potrivită culorii pereților. De obicei, aceasta se integrează ușor în mai multe tipuri de decor și nuanțe.

Un pat tapițat în stofă într-o culoare caldă se va integra perfect în dormitorul tău modern, amenajat cu accent atât pe partea funcțională, cât și pe cea estetică. O altă variantă o poate reprezenta, de asemenea, un set de așternut colorat într-o nuanță ușoară, cremoasă.

Dormitor roșu

Culoarea pasiunii și senzualității, roșul e alegerea ideală pentru dormitorul matrimonial. Cu toate acestea, e important să îl folosești în cantități moderate. Un perete accent, un covor roșu sau o lenjerie de pat în nuanțe de roșu sunt suficiente pete de culoare pentru dormitor, pentru că, deși corelat cu iubirea și pasiunea, roșul poate da o stare de nervozitate sau pericol.

Dormitor galben

Galbenul stimulează senzația de căldură și te duce cu gândul la o îmbrățișare delicată într-o zi cu soare, de aceea este o alegere ieală pentru un dormitor care contribuie la un somn odihnitor. Chiar dacă un dormitor galben favorizează odihna și liniștea sunt importante nuanțele pe care le alegi. Optează pentru nuanțe moi de galben precum galben muștar sau galben pastel care contribuie la sporirea stării de confort.

Culori reci pentru dormitor

Culorile reci sunt recomandate, în general, spațiilor mai generoase și implică un grad mai mare de selecție a mobilierului și obiectelor decorative. Nuanțele reci sunt des întâlnite în stilul modern și urban de amenajare, dar denotă totodată și eleganță. Dacă îți place o anumită culoare și îți dă o stare de bine de fiecare dată când o vezi, nu te sfii să optezi pentru un dormitor în culori îndrăznețe, cum ar fi un dormitor verde sau un dormitor albastru. În acest caz, este de preferat să alegi piese cu un design mai simplu.

Dormitor verde

Tonurile de verde sunt odihnitoare și îmbie la somn. Alternează nuanțe închise de verde pentru dormitor cu niște culori deschise, pentru a obține un efect care stimulează simțurile și te duce cu gândul la natură. Asociat cu prospetime si optimism, verdele contureaza o atmosferă de vitalitate și sănătate care poate fi adaptată indiferent de gusturi sau stilul de amenajare.

Dormitor albastru

Albastrul este des întâlnit printre preferințele principale în materie de culori pentru dormitor, datorita senzatiei de liniște și seninătate pe care o aduce. Corelat cu ideea de mare, vacanță și cer senin, albastrul asta face: transformă dormitorul într-un portal către evadarea din cotidian. Mai mult, alabstrul se numără printre culorile care favorizează inspirația.

Mobilier fabricat în România pentru un dormitor în culorile pe care le vrei

Dormitorul e camera cea mai personală din întreaga casă, încăperea care te îmbie la relaxare și care îți dă o stare de liniște sufletească profundă. E locul unde te refugiezi după o zi lungă și unde îți începi, cu bateriile încărcate, fiecare dimineață. De aceea fiecare element, de la culori, decorațiuni și, nu în ultimul rând mobilier trebuie să-ți bucure ochii, să-ți inspire încredere și în egală măsură confort.

Noi, la Mobexpert, credem că dormitorul perfect începe cu mobilier de calitate superioară, care îmbină armonios latura practică cu cea estetică. Și ce metodă mai eficientă să ne asigurăm că îți punem întotdeauna la dispoziție cele mai calitative produse decât să le producem chiar noi? Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru consumatorii noștri.

Cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la piese de mobilier din care să alegi, aproximarea bugetului poate deveni o provocare. Dacă vrei să-ți faci o idee mai clară despre bugetul alocat în amenajarea dormitorului, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

Iar pentru momentele în care simți nevoia unui plus de inspirație pentru (re)decorarea dormitorului tău și nu știi ce combinații de culori sunt cele mai potrivite, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Ia legătura cu specialiștii Mobexpert pentru o ședință online gratuită, și descoperiți împreună cum poți obține cuibul de vis pentru tine.

design servicii interior

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)

Scroll To TopScroll To Top