Idei de amenajare pentru camera copilului 

Camera copilului poate fi una dintre cele mai mari provocări în ceea ce privește crearea unui spațiu funcțional și reprezentativ, unde cel mic se poate odihni, juca și învăța. 

Deoarece camera copilului evoluează odată cu creșterea și dezvoltarea celui mic, este important să o amenajezi cu gândul că va fi mai mult decât o încăpere destinată odihnei. De fapt, camera celui mic devine propriul său univers magic în care crește, se odihnește, învață și desfășoară activitățile preferate. Pe măsură ce crește, preferințele copilului se vor schimba, așa că trebuie să ții cont și de acest aspect. 

Diana David, Designer de Magazin Mobexpert: „Camera copilului trebuie să includă mobilier ergonomic, confortabil pentru somn și o depozitare eficientă.”

Astfel, o amenajare ideală se bazează pe versatilitate, reflectând personalitatea copilului și păstrând, totodată, un caracter estetic și funcțional. În continuare îți prezentăm câteva idei și sfaturi practice care îți pot servi drept inspirație pentru amenajarea camerei copilului.

Sumar


Aspecte esențiale pentru amenajarea camerei bebelușului

În amenajarea camerei bebelușului trebuie să guverneze confortul și siguranța. Pentru că este un spațiu în care veți petrece o foarte mare parte din timp în primii 3 ani de viață, este esențial să creezi un spațiu bine organizat. 

Un spațiu în care să depozitezi toate lucrurile necesare nou-născutului este comoda pentru înfășat. Alege un pătuț inteligent cu somieră reglabilă care crește odată cu copilul. Poți opta pentru un model convertibil pe care, ulterior, îl poți transforma în pat de zi și, apoi, în pat dublu. 

Nu uita de faptul că amenajarea camerei bebelușului trebuie să țină cont și de nevoile tale ca părinte. Astfel, optează și pentru un fotoliu sau scaun cu balans confortabil. 

Creează un spațiu în care copilul va crește în siguranță

Imediat ce învață să meargă, cel mic va avea nevoie de un spațiu în care se va simți în siguranță pentru a explora. Camera sa devine, astfel, acest loc. Poți include în camera sa un fotoliu puf, un covor pufos pentru extra confort, un cort de joacă sau o măsuță cu scaune unde își poate desfășura activitățile preferate. 

Ține cont de preferințele copilului în materie de jocuri. Copilul învață, în primii ani de viață, prin joc, așa că amenajarea unui colț de joacă în camera sa este mai mult decât necesar. 

Păstrează mobilierului și schimbă doar elementele de decor

Pentru a evita reamenajarea camerei copilului de câteva ori în timp ce crește și își schimbă preferințele legate de tematică sau cromatică, alege mobilier în nuanțe neutre, clasice, care poate fi utilizat și în copilărie, dar și în adolescență. Poți face, periodic, schimbări în ceea ce privește patul copilului sau elementele de decor precum tapetul, covorul, așternuturile sau decorațiuni

Alege cu atenție patul copilului

Patul este piesa de mobilier centrală camerei copilui, necesitând multă atenție și grijă în alegerea modelului potrivit. Pe lângă faptul că patul trebuie să fie confortabil, ergonomic și să-i asigure celui mic un somn odihnitor, poți adăuga o notă estetică prin alegerea unui pat cu forme sau culori inedite. Copilul va adora să doarmă într-un pat cu baldachin, supraetajat sau unul înalt cu loc de depozitare dedesubt. 

Pentru siguranța copilului, patul trebuie să fie rezistent pentru a face față energiei copilului. Dacă patul este amplasat lângă perete, poți amplasa câteva panouri tapițate pentru a evita accidentările. 

Fă-i cunoștință cu primul birou

Odată cu începerea școlii, copilul va avea nevoie de un spațiu productiv, în care să învețe cu ușurință. Acum este și timpul potrivit pentru achiziționarea propriului său birou unde își poate face temele. Pregătirea din timp a camerei celui mic pentru noua etapă de dezvoltare din viața sa este esențială.

Biroul ideal este unul suficient de generos pentru buna desfășurare a activităților sale zilnice, indiferent că este de sine stătător sau încorporat într-un ansamblu de mobilier. Scaunul trebuie să asigure confort, suport și o poziție corectă și sănătoasă pentru protejarea spatelui. Poți alege un birou sau un scaun ajustabil pentru maximum de ergonomie. 

Nu uita de spațiile de depozitare

Pentru cărți, rechizite, papetărie sau alte obiecte importante pentru copil, se poate dedica o întreagă etajeră cu rafturi și sertare sau, în cazul în care spațiul de care dispui este restrictiv, polițe și corpuri suspendate

Include-l pe adolescent în amenajarea camerei sale

În adolescență trebuie să iei în considerare personalitatea copilului, mai mult decât oricând. Lasă-l să-și pună amprenta în amenajarea dormitorului prin alegerea decorațiunilor sau chiar a mobilierului. Dormitorul său va îndeplini 3 funcții importante: odihnă, studiu și distracție. Așadar, amenajarea devine un mod de a se exprima. 

Amenajarea ideală include mobilier versatil pe care adolescentul îl poate personaliza în timp ce se maturizează, alegând noi elemente de decor, așternuturi, tapet sau un nou scaun de birou

Dacă simți nevoia de mai mult ajutor în (re)decorarea camerei copilului tău, serviciul de design interior Mobexpert este aici pentru tine. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri, pentru a înțelege mai bine care sunt pașii de urmat pentru o cameră pe care cel mic o va iubi.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)