Eleganță și sustenabilitate: De ce covoarele din viscoză sunt o alegere inspirată pentru casa ta

Covorul este printre cele mai importante obiecte decorative pe care le poți alege pentru amenajarea unei camere, fiind elementul care completează întreg peisajul și conturează stilul general al unei încăperi. Pentru a face alegerea ideală, trebuie să iei în considerare câteva elemente cum ar fi: dimensiune, culoare, formă și material. 

Pe lângă aceste elemente și pe lângă preferințele legate de stil și aspect estetic, trebuie să ții cont și de factorul sustenabilității pe care o implică o astfel de alegere. În acest sens, atunci când vorbim despre covoare, viscoza este materialul care unește sustenabilitatea și eleganța. 

Sumar


Ce este viscoza?

Viscoza este cunoscută ca fiind cea mai veche fibră creată de mâna omului, materia prima pentru realizarea acesteia fiind celuloza naturală. Altfel spus, este o țesătură realizată din pastă de lemn, utilizată ca înlocuitor al mătăsii datorită texturii asemănătoare. Procesul de fabricare a viscozei constă în descompunerea celulozei naturale și transformarea ei în fibre. 

Viscoza este biodegradabilă și se descompune complet în doar 8 săptămâni, reprezentând o soluție la problema din ce în ce mai dificilă a eliminării deșeurilor textile. În timp ce viscoza se descompune în 56 de zile, alte materiale precum bumbacul și lâna se descompun în 105, respectiv 364 de zile. Este vizibil că alegerea unui material precum viscoza este mai sustenabilă și în același timp reușește să aducă un plus de eleganță, prin asemănarea acesteia cu mătasea. 

De ce să alegi un covor din viscoză?

Alegerea unui covor din viscoză este o soluție pentru cei ce doresc un covor cu un aspect luxos, de o calitate ridicată. Pe lângă aceste caracteristici care definesc covoarele din viscoză, mai sunt și altele precum:

- Este 100% ecologic;
- Este o alegere mai economă, având un preț mai accesibil în comparație cu alte materiale precum mătasea și bumbacul;
- Culorile sunt bogate și rezistente în timp;
- Covoarele de acest tip pot fi așezate pe pardoseli încălzite, deoarece materialul permite căldurii să se difuzeze în încăpere;
- Oferă senzația de moliciune superioară, fiind mătăsoase și plăcute la atingere;
- Conferă eleganță și strălucire naturală;
- Este ușor de curățat și de întreținut;
- Nu acumulează electricitate statică.

Viscoza în combinație cu alte materiale 

Covoarele pot fi din viscoză 100%, dar pot fi realizate și din combinarea viscozei cu alte materiale pentru a crea un efect vizual mai deosebit prin contrast de culori și texturi. Astfel, poți opta pentru un covor ce conține viscoză în combinație cu mătase, lână sau bumbac, fiecare combinație dând covorului aspecte și texturi diferite. Lâna, de exemplu, aduce un plus de densitate și crește capacitatea termică. Bumbacul, pe de altă parte, aduce caracteristici diferite, întărind covoarele din viscoză. 

Alegerea unei combinații între viscoză și alte materiale poate fi făcută în funcție de stilul încăperii și de preferințele si așteptările pe care le ai de la covorul ideal.

Întreținere 

Întreținerea unui covor diferă în funcție de materialul din care acesta este făcut. Pentru o mai bună rezistență a texturii și culorilor în timp, covorul trebuie întreținut corespunzător. Așadar, iată câteva caracteristici pentru întreținerea covoarelor din viscoză:

- În cazul apariției petelor, îndepărtează imediat lichidele vărsate cu ajutorul unei hârtii absorbante, până ce acestea sunt absorbite complet. Nu trebuie să freci pata, pentru că acest lucru va duce la mărirea ei.
- În funcție de grosimea covorului, este normal ca o perioadă de timp să iasă puf din covor. Ceea ce trebuie să faci este să aspiri și să periezi periodic covorul.
- Te anunțăm că scămoșarea este o caracteristică a covoarelor, așadar nu smulge firele care ies afară din covor, ci taie-le cu atenție cu ajutorul unei foarfece. 

Acestea sunt instrucțiunile de îngrijire pentru covoarele din viscoză. Dacă ești interesat de cum se întrețin și covoarele din alte materiale, poți găsi instrucțiuni specifice aici.

Alege să fii sustenabil și în același timp să oferi eleganță încăperii prin intermediul covoarelor din viscoză, ce reprezintă o alegere sigură pentru amenajarea oricărei camere.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)