Coș cumpărături

închide
 • Nu aveți produse în coș.

Sfaturi practice pentru alegerea și utilizarea
cuțitelor profesionale
de bucătărie

Cuțitele profesionale au reprezentat, de la inceput, niște ustensile foarte importante pentru bucătăria voastră.

Cum alegeți cuțitele potrivite?

Alegerea cuțitelor ține foarte mult de fiecare persoană în parte și de nevoile acesteia în bucătărie.

Există două categorii distincte pentru cuțitele de bucătărie: cele europene tradiționale și cele japoneze. Totodată, aceste categorii se pot suprapune în unele situații. De exemplu, cuțitul bucătarului există atât în gama japoneză, cât și în cea europeană.

Toți bucătarii au nevoie de un număr minim de cuțite în trusa proprie (Batterie de Cuisine), pentru a-i ajuta la prepararea diverselor feluri de mâncare.

De obicei, trusa unui bucătar trebuie sa conțină minim cinci cuțite: cuțitul bucătarului (pentru tocat și mărunțit), cuțit de feliat, cuțit pentru legume și fructe, cuțit pentru pâine și un cuțit cu lamă zimțată.

Aceasta ar fi o selecție de bază pentru cuțitele unui bucătar. În plus, mai poate fi nevoie de cuțite pentru preparate mai speciale, cum ar fi felierea jambonului sau a somonului, care se realizează cel mai bine cu un cuțit lung cu lamă îngustă, subțire și alveolară. De asemenea, pentru dezosare este necesar un cuțit cu o lamă îngustă și flexibilă. Întotdeauna va exista un cuțit potrivit pentru fiecare tip de activitate, folosindu-l pe cel corespunzător, munca devine mai ușoară și mai rapidă.

Mai jos, vă puteți informa despre cuțitele de bază din orice bucătărie.

Ghid: Cuțit dezosare de la MobexpertGhid: Cuțit dezosare de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțit pentru dezosat

Lungimea lamei cuțitului de dezosat este între 13 și 18 cm. Având o lamă subțire și flexibilă, cuțitul este perfect pentru dezosare. De asemenea, acesta are lama dreaptă sau curbată pentru a se potrivi diferitelor activități de măcelărie. Dacă aveți de preparat o cantitate mai mare de carne, cuțitul pentru dezosat este cel mai potrivit.

Totodată, se poate folosi și la dezosarea peștilor de dimensiuni mai mari. Pe măsură ce vă obișnuiți să-l folosiți, acesta va deveni un ajutor important în bucătărie.

Vezi mai multe
Ghid: Cuțit pâine de la MobexpertGhid: Cuțit pâine de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțit pentru pâine

Cuțitul pentru pâine are o lamă zimțată, lungimea în jur de 20-25 cm și se folosește exclusiv pentru tăierea preparatelor tari la exterior, dar moi la interior. Acesta este esențial într-o bucătărie modernă.

Vezi mai multe
Ghid: Cuțit pentru decojit de la MobexpertGhid: Cuțit pentru decojit de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțit pentru legume și fructe

Lungimea lamei este cuprinsă între 6,5-11 cm. Fiecare bucătar ar trebui să dețină un cuțit ideal pentru a decoji. Cuțitul pentru legume și fructe poate avea o lamă subțire și ușor flexibilă, fiind perfect pentru bucătăria voastră. Unele pot avea formă de "cioc de pasăre" și se folosesc cel mai des la curățarea legumelor (ciuperci, morcovi, cartofi), a fructelor, dar și la alte activități.

Vezi mai multe
Ghid: Cuțit pentru tranșat de la MobexpertGhid: Cuțit pentru tranșat de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțit pentru feliere

De obicei, lama acestor cuțite este lungă, de aproximativ 20 cm, deși poate să ajungă și până la 40 cm pentru aplicațiile mai specializate. Cuțitul pentru feliere este o bună completare la setul din bucătăria voastră.

Este mai subțire decât cuțitul bucătarului, permițând astfel obținerea unor felii mai subțiri și mai delicate. Vârful cuțitului pentru feliat poate fi ascuțit sau rotunjit.

Vezi mai multe
Ghid: Cuțitul bucătarului de la MobexpertGhid: Cuțitul bucătarului de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțitul bucătarului

Lungimea lamei are aproximativ 20 cm, dar poate să ajungă și la peste 30 cm. Lama (solidă și rigidă) este un pic curbată pentru a permite o mișcare de balansare în timpul folosirii, tocarea realizându-se cu un efort minim.

Cuțitul bucătarului este denumit în acest fel, deoarece este cel mai des utilizat, de la tocarea legumelor, până la felierea cărnii.

Vezi mai multe
Ghid: Cuțit universal de la MobexpertGhid: Cuțit universal de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțit universal

Lungimea lamei este în jur de 10-15 cm, fiind o versiune mai mică a cuțitului bucătarului. După cum sugerează și numele, un cuțit universal se folosește pentru a realiza o multitudine de activități. Se folosește, în special, pentru tocat usturoi, ceapă, verdeață, dar și carne.

Vezi mai multe
Ghid: Santoku de la MobexpertGhid: Santoku de la MobexpertGhid: Tigaie de la Mobexpert

Cuțit Santoku

Lungimea lamei este cuprinsă între 13-18 cm. Acest gen de cuțit a devenit foarte apreciat în randul bucătarilor profesioniști. Cuvântul "santoku" se traduce, din limba japoneză, "trei lucruri bune", făcând referire la cele trei activități de tăiere pentru care este conceput: tocare, feliere, mărunțire.

Este similar ca și dimensiuni cu tradiționalul cuțit al bucătarului și poate fi folosit în același mod. De asemenea, există și o variantă cu lamă prevăzută cu alveole. Mulți bucătari preferă cuțitul santoku pentru senzația și confortul pe care acesta o conferă în timpul utilizării.

Vezi mai multe

Alte tehnici de manufacturare a cuțitelor profesionale de bucătărie

Pe lângă diferitele tipuri de oțel și aliaje, acum se mai utilizează și o multitudine de procedee si materiale high-tech. Unul dintre aceste materiale este titanul, care poate fi mai rezistent la uzură decât oțelul, asigurând și flexibilitate.

Cele ceramice reprezintă o inovație în domeniul cuțitelor de bucătărie. La realizarea acestora se folosește oxid de zirconiu, iar pentru a ilustra duritatea materialului, pe scala Mohs, diamantul este cel mai dur material, măsurând 10, oxidul de zirconiu 8,5 și oțelul 5-6.

Întreținerea și Ascuțirea Cuțitelor de Bucătărie

Curățarea cuțitelor - Cum se curăță cuțitele de bucătărie?

Păstrați mânerele cuțitelor curate (atenție la grăsime), pentru a preveni alunecarea și spălați-le bine după fiecare utilizare. Curățați cuțitele cu apă caldă și detergent. Clătiți-le cu apă fierbinte pentru a distruge bacteriile rămase și apoi le puteți șterge cu hârtie absorbantă de unică folosință. Cuțitele nu se lasă niciodată la înmuiat, deoarece există pericolul de a vă accidenta.

Deși, unii producători de cuțite afirmă că produsele lor pot fi folosite în mașina de spălat vase, noi nu recomandăm. Lamele cuțitelor pot suferi avarii în cazul în care intră în contact cu alte obiecte din aparat.

De asemenea, detergenții concentrați folosiți la temperaturi mari în mașina de spălat vase, pot afecta aspectul și rezistența la rugină.

Păstrarea cuțitelor

Este recomandat să păstrați cuțitele într-o cutie specială, etui sau într-un suport potrivit. Nu depozitați niciodată cuțitele într-un sertar. Fiind ascuțite, nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor sau a oricui s-ar putea accidenta. Totodată, cuțitele trebuie păstrate astfel încât să fie ușor de găsit, fără să fie nevoie să căutați printre alte tacâmuri.

Acestea se pot stoca foarte simplu în suporturile speciale pentru cuțite sau, dacă spațiul de lucru este limitat, se poate folosi un stativ magnetic, ce se fixează pe perete și păstrează cuțitele în siguranță.

Ascuțirea cuțitelor profesionale de bucătărie

Ascuțirea cuțitelor se poate face în mai multe moduri. Când se alege un dispozitiv de ascuțit este necesar să se ia în considerare tipul de cuțit.

Principalele variante de dispozitive de ascuțit cuțite sunt următoarele:

 • Ascuțirea cuțitelor cu Masaturile - reprezintă metoda tradițională
 • Dispozitivele de ascuțit cuțite cu role ceramice- se folosesc cu ușurință și sunt foarte eficiente
 • Pietrele pentru ascuțit cuțite- dau cele mai bune rezultate, dar este o metodă care cere timp și experiență practică pentru a realiza o ascuțire adecvată și eficientă
 • Dispozitivele electrice pentru ascuțit cuțite- sunt disponibile sub diferite forme

De asemenea, toate dispozitivele sunt foarte folositoare, fiind atât eficiente, cât și rapide. Nu uitați, alegerea modelului depinde de tipul de cuțit ce trebuie ascuțit. Un cuțit tocit este periculos, deoarece necesită mai multă forță și este mult mai probabil sa alunece și să provoace accidente neplăcute. Acesta este cel mai important motiv pentru care ar trebui să vă păstrați cuțitele mereu ascuțite.

Pietrele de ascuțit cuțite sunt de mai multe feluri:

 • pietre grosiere (ara-to): granulație 120 - 1000;
 • pietre medii (naka-to): granulație 1500 - 3000 (se pot folosi și pentru uz casnic);
 • pietre fine (shiage-to): granulație 5000 - 10 000

În mod normal, se poate începe ascuțirea cu o piatră medie, iar atunci când tăișul este tocit sau avariat, se începe cu piatra grosieră. Piatra fină se folosește numai la finisare. Imediat ce simțiți că lama cuțitului este ușor tocită, trebuie ascuțită - după aproximativ cinci utilizări pentru bucătarii amatori.

Acest lucru nu este valabil și pentru cuțitele ceramice. După ascuțire, întotdeauna curățați cuțitele pentru a înlătura impuritățile rămase pe lamă. Hârtia de ziar este cea mai recomandată pentru această acțiune, deoarece ajută la îndepărtarea particulelor rămase pe lamă.

Totodată, este cea mai potrivită și pentru împachetarea cuțitelor pentru depozitarea pe termen lung, deoarece substanțele chimice din cerneală previn ruginirea.

Siguranța în exploatarea cuțitelor

 • Folosiți o suprafață sigură pentru tăiat;
 • Dacă planșeta se miscă sau alunecă brusc, vă puteți accidenta;
 • Plasați un prosop sau o cârpă umedă sub planșetă pentru mai multă aderență;
 • Atunci când nu folosiți cuțitul, puneți-l pe suprafața de lucru cu tăișul spre planșetă;
 • Nu lăsați niciodată cuțitul în poziție verticală, cu vârful în sus;
 • Nu lăsați cuțitele pe marginea suprafețelor de unde pot să cadă;

 • Nu încercați să prindeți un cuțit care cade, deoarece v-ați putea răni;
 • Dacă trebuie să mergeți cu cuțitul în mână prin bucătărie, atunci îl veți ține la distanță de corp, cu vârful în jos și tăișul îndreptat spre partea din spate;
 • Nu folosiți niciodată un cuțit avariat - este periculos și poate găzdui bacterii.

Tipuri de tăiere

Tipul de taiare Brunoise

Brunoise
Cubulețe de 3 mm.

Tipul de taiare Julienne

Julienne (julien)
Bastonașe cu latura de 3 mm

Tipul de taiare Jardiniere

Jardiniere (jardiniera)
Bastonașe de 4 mm x 1,5 cm.

Tipul de taiare Macedoine

Macedoine (macedonie)
Cubulețe de legume sau fructe, cu latura de 5 mm sau mai mari.

Tipul de taiare Paysanne

Paysanne (tradițional)
Bucăți egale tăiate triunghiular, rotund sau romboidal; rădăcinoasele sunt tăiate în batoane de 1,5 cm grosime și apoi în feliuțe de 1 mm grosime.

Tipul de taiare Chiffonade

Chiffonade
Tăiere fină (salata, spanacul, busuiocul sau varza).

Scroll To TopScroll To Top