Ghid de Utilizare și Întreținere

Ghidul de utilizare și întreținere al produselor Mobexpert vă va ajuta să păstrați mobilierul și canapelele în cea mai bună stare pe perioadă îndelungată. Fie că vorbim de mobilier, fie că vorbim de tapițerii, acestea au particularități de întreținere și de utilizare de care este recomandat să ținem cont pentru a spori durata de viață a produselor.

Mobilier general - Recomandări și instrucţiuni de folosire

Fiecare piesă de mobilier are particularităţile sale, iar de aici decurg câteva recomandări şi instrucţiuni de folosire pe termen lung care, respectate, pot prelungi durabilitatea produselor:

  • La piesele de mobilier utilizate zilnic, este posibil ca șuruburile/ piuliţele să se slăbească. Strânge-le o dată la jumătate de an pentru a te asigura că îşi păstrează stabilitatea. Dacă vrei să fii sigur că aceste ajustări se fac impecabil, apelează cu încredere la specialiştii Mobexpert.
  • Încărcarea inegală a dulapurilor cu obiecte sau mişcarea lor din loc nedemontate pot duce la dereglarea, dezechilibrarea uşilor şi/ sau sertarelor. Recomandarea noastră este ca încărcarea maximă pe poliţă să fie de 7kg, iar greutatea să fie distruibuită cât mai uniform în dulapuri.
  • Periodic, te sfătuim să schimbi locul accesoriilor și al altor obiecte așezate pe mobilă. Iată şi câteva explicaţii. Articolele precum telefoanele, ceasurile cu alarmă, lămpile, decoraţiunile, computerele ș.a.m.d. sunt prevăzute cu suport din cauciuc. Dacă rămân vreme îndelungată în acelaşi loc, acestea se pot lipi de mobilă sau pot duce la decolorarea suprafeţei lemnului. De asemenea, îţi recomandăm să nu păstrezi pentru timp îndelungat suporturile pentru farfurii ori alte asemenea protecţii din plastic pe masă, întrucât comp-1ntele chimice din plastic pot migra în finisaj, iar acest lucru duce la amprentarea, emolierea, decolorarea și deteriorarea acestuia. Nu depozita pe mobilă obiecte din piele pentru o lungă perioadă de timp. Nu acoperi mobilierul pentru timp îndelungat. Finisajele nu trebuie să fie acoperite pentru a putea „respira”, păstrându-și astfel aspectul și rezistenţa.
  • Evită scrierea direct pe suprafaţa mobilierului, pentru a preveni formarea de urme și zgârieturi. Protejează suprafaţa de lucru când folosești obiecte care pot păta, se pot imprima sau pot deteriora mobilierul, precum pixurile, creioanele, markerele și lipiciul.
  • Evită să așezi obiecte fierbinţi pe suprafeţele mobilierului. Întinde șervete de masă sub farfurii, cești de cafea sau de ceai. Foloseşte suporturi de pahar pentru băuturi, deopotrivă calde şi reci. Dacă observi că mobilierul începe să prezinte deteriorări din cauza acestora, apelează la ajutorul unui specialist.
  • Evită expunerea mobilierului în lumina directă a soarelui, pentru a preveni decolorarea finisajului. La expunere îndelungată, razele ultraviolete pot cauza apariţia de microfisuri în finisaj, îngălbenire, decolorare sau închiderea la culoare. (Reţine: anumite esenţe de lemn se închid la culoare odată cu trecerea timpului; acest efect este observabil îndeosebi la finisajele deschise la culoare sau pictate).
  • Curăţarea. Pentru curăţare foloseşte o cârpă albă moale care a fost umezită într-o soluție de curățare ușoară, diluată în apă. Șterge apoi suprafața cu o cârpă umezită doar cu apă pentru a înlătura orice urmă de soluție de curățat și folosește o cârpă moale și uscată pentru a absorbi toată umezeala. Nu folosi acetonă, dizolvanţi sau produse pentru curățarea geamurilor pe suprafaţa mobilierului.
  • Șterge periodic praful. Foloseşte o cârpă curată, albă, moale, ușor umezită (de felul tricourilor albe din bumbac) sau lavete din bumbac. Pentru a înlătura orice urmă de umezeală de pe suprafeţe, foloseşte o cârpă din bumbac uscată. La curățarea topurilor care prezintă crestături, asigură-te că absorbi toată umezeala din caneluri pentru a preveni posibilele deteriorări ale finisajului.
  • Evită scurgerea de lichide pe zonele sensibile ale mobilierului: colțuri, margini, nișe. Absorbţia lichidelor produce umflarea lemnului. Usucă repede folosind o cârpă moale și curată. Evită frecarea.
  • Marmura este poroasă și se pătează ușor. Șterge imediat orice lichid scurs pe suprafaţa ei. Așează suporturi sub pahare. Pentru petele persistente, foloseşte substanțe de curățare neabrazive, precum apa oxigenată.
  • Condiţii recomandate de temperatură și umiditate. Evită expunerea prelungită la temperaturi extreme, scăzute sau ridicate, dar şi variaţiile de temperatură. Acestea, la fel ca şi umiditatea, variabilă, pot produce crăpături în lemn. Lemnul este poros și răspunde la aerul excesiv de uscat prin pierderea de umiditate și cojire. În condiţii de umiditate ridicată, absoarbe umezeala și se dilată. Este de preferat să se păstreze mobilierul într-o încăpere climatizată corespunzător.
  • Evită frecarea. Ridică obiectele în loc să fie frecate de suprafața din lemn. Evită frecarea în cazul finisajelor mate sau cu luciu fin, întrucât mătuirea sau, după caz, lustruirea produselor apărute în timp ca urmare a uzurii într-o utilizare normală tinde să crească. Iar deteriorările produse mobilierului din aceste cauze nu sunt considerate defecte.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria mobilier general este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Mobilier din metal

Păstrează şi întreţine mobilierul din metal așa cum procedezi în cazul oricărui tip de mobilier. Foloseşte-l exclusiv în spaţii interioare.

  • Nu folosi mobilierul în băi sau saune.
  • Nu așeza niciodată obiecte fierbinți direct pe o suprafață din metal sau din sticlă.
  • Pentru curățare generală, șterge ușor suprafețele cu o cârpă curată, moale, albă, fără scame și ușor umezită cu apă și/sau cu un detergent cu pH neutru. Clăteşte și usucă bine.
  • Pentru componentele din oțel inoxidabil șlefuit, șterge în direcția amprentei.
  • Nu folosi soluții de curățat abrazive, întrucât pot deteriora finisajul.
  • Dacă podeaua sau carpeta de sub mobilierul metalic este udă dintr-un motiv sau altul, așază protecții sub picioarele acestuia până când zona s-a uscat complet.
  • Nu permite ca soluțiile pentru sticlă să ajungă, prin pulverizare neglijentă, pe suprafețele din metal.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria mobilier general este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Paturi supraetajate pentru copii

Vă rugăm să citiți și să urmați informațiile de atenționare care se găsesc afișate pe structura patului superior sau în ambalaj. Recomandăm ca eticheta de atenționare să fie lipită de pat sau în alt loc vizibil. Păstrați aceste instrucțiuni pentru viitoarele referiri.

IMPORTANT: Atenționări pentru siguranța utilizării, prevenirea rănilor în urma blocării sau căderii din paturile supraetajate pentru copii

  • Nu permiteți copiilor mai mici de 6 ani să utilizeze patul etajat!
  • Nu folosiți saltele cu grosime mai mare de 17-23 cm.
  • Pentru patul etajat, fața superioară a saltelei trebuie să fie cu cel puțin 12,7cm mai jos decât marginea superioara a lateralelor.
  • Greutatea maximă permisă pentru patul etajat (inclusiv salteaua) este 68 kg!
  • Verificați periodic că toate șuruburile sunt bine strânse.
  • Nu înlocuiți părți componente cu altele asemănătoare; contactați service-ul magazinului pentru piese de schimb.
  • Sunt interzise aplecarea peste balustradă, joaca și săritul în paturi.
  • Întotdeauna folosiți scara pentru urcatul și coborâtul din patul etajat.
  • Scara este proiectată să reziste la greutăți de maxim 50kg. Este interzis urcatul mai mult de 1 persoană în patul etajat.
  • Nu utilizați saltea cu apa.
  • Este recomandată folosirea unei lumini de veghe pe timpul nopții pentru un plus de siguranță a persoanei care utilizează patul etajat.
  • Dacă patul etajat va fi amplasat lângă un perete, atunci cadrul acestuia trebuie lipit de perete, pentru evitarea blocării utilizatorului între pat și perete.
  • Pericol de strangulare întâmplătoare: nu atașați de nicio parte a ansamblului obiecte ce pot favoriza strangularea: agățători, curea, sfoară, geantă, jucării etc.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria paturi supraetajate pentru copii este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Canapele, fotolii și alte piese tapiţate

De canapeaua ta te leagă minunate dimineţi şi seri din trecut. Şi pentru că ştim că aştepţi cu nerăbdare alte astfel de momente din viitor, iată câteva reguli de utilizare care te vor ajuta să lungeşti viaţa canapelei tale:

  • Dacă decizi să transporţi personal produsul din magazin la reşedinţă, pentru a evita eventualele deteriorări pe durata transportului, picioarele trebuie montate doar la destinaţia finală. Iată succesiunea etapelor: canapeaua trebuie ridicată în poziţie verticală, abia apoi se montează picioarele; după montaj, canapeaua se aşează în poziţia şi pe locul pe care ai decis să o instalezi.
  • Înainte de prima folosire a unei canapele extensibile, nu uita să tai legăturile care blochează extensia pe durata transportului. Pentru a utiliza extensia, se îndepărtează pernele şezutului şi se trage către exterior sistemul de extensie.
  • Pentru a păstra fermitatea şi forma structurii, este esenţial să nu sari pe canapea sau fotoliu, să nu te aşezi pe spătar sau pe braţe. Presiunea exercitată pe componente care nu sunt destinate şederii poate provoca deteriorări; de asemenea, dacă este vorba de canapele şi fotolii cu sistem de extensie/recliner, la presiune improprie, ca de exemplu sărituri, mecanismele se pot deteriora.
  • Nu lăsa copiii să se joace cu mecanismul de extensie/recliner şi nu sării pe acesta. Strânge lenjeria de pat înainte de a strânge extensia. Evită să te aşezi pe marginea extensiei pentru că există pericolul ca aceasta să se îndoaie.
  • Extensia este recomandată pentru folosirea ocazională.
  • Evită mutarea canapelelor şi a fotoliilor prin împingere sau tragere. Când le muţi, ele trebuie ridicate de la bază. Niciodată nu tragi de pernele moi ale canapelei pentru a o muta din loc.
  • În primele 3 luni de utilizare, spuma poliuretanică folosită la umplerea pernelor pentru canapele se va tasa treptat şi uşor. Este o etapă firească de reaşezare a structurii. După această perioadă, va ajunge la forma finală şi se va stabiliza complet. Drept urmare, apariţia unor cute ale tapiţeriei este normală. În ceea ce priveşte buretele, acesta se poate tasa în timpul transportului. De aceea, este necesară o modelare a umpluturii din perne prin baterea uşoară a acestora.
  • Tasarea umpluturilor (poliuretan, latex, altele) şi întinderea pielii sau a stofei, precum şi mătuirea sau - după caz - lustruirea produselor de-a lungul timpului sunt o urmare a uzurii într-o utilizare normală. În consecinţă, nu sunt considerate defecte.
  • Nu folosi solvenţi pentru curăţarea părţii metalice a mecanismului; ştergerea cu o cârpă curată este suficientă.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria canapele, fotolii din material textil, inclusiv imitație de piele este de 5 ani, iar a celor din piele naturală este de 7 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Tapiţerii din material textil

  • Ștergeți săptămânal de praf tapițeria cu o perie de haine.
  • Fii atent la efectele luminii exterioare! Lumina soarelui poate duce la deteriorarea fibrelor și la decolorarea stofelor. Așază mobila tapiţată (scaune, paturi, fotolii, canapele, tabureti etc) departe de lumina directă a soarelui. Distanţa de fereastră pe care o recomandăm este de minimum 50 cm.
  • Evită frecarea de, sau cu, suprafețe abrazive, inclusiv pereți.
  • Importanţa controlului asupra climatului din încăpere. Variațiile extreme de temperatură pot dăuna mobilierului tapițat. Radiatoarele și țevile de încălzire pot usca fibrele țesăturilor și pot decolora materialul textil. Aerul rece și uscat al aparatului de aer condiționat poate, de asemenea, afecta atât țesătura, cât și rama. Așază mobiliertul tapiţat astfel încât să fie la o distanță:
    - de cel puțin 50 cm față de aparatul AC/aerotermă,
    - de cel puțin 1,5 m față de sobe sau alte surse de căldură.
  • Nu depozita tapițeria într-un subsol umed, la temperaturi sub 0℃ sau într-o mansardă supraîncălzită. Dimensiunile anumitor țesături, îndeosebi ale celor din fibre naturale, pot fi afectate de modificările condițiilor din încăpere. Când umiditatea este ridicată, stofa se poate lărgi, întrucât absoarbe umezeala. Acest lucru duce la un aspect neîngrijit al tapițeriei.
  • Animalele de companie. Dacă ai un animal de companie în casă, ai nevoie de o întreținere mai atentă şi uneori chiar mai frecventă a produselor tapițate. Recomandarea noastră este să iei măsuri pentru protejarea tapițeriilor și să le aspiri frecvent.
  • Transpirația și semnele de grăsime corporală. Stofele de tapițerie pot absorbi transpirația și grăsimea din piele, păr, de pe mâinile murdare și de pe haine. Protejează canapelele cu huse speciale în zonele de contact.
  • Ziarele. Evită să așezi ziarul pe tapițerie. Tușul se poate imprima pe stofă, mătuind culoarea și contribuind la murdărire.
  • Obiectele ascuţite. Evită tăierea, agățarea și găurirea tapițeriei cu bijuterii, catarame sau încuietori ori cu conținutul din buzunare. Fereşte tapițeria de sărituri sau bruscări, care pot duce la ruperea materialului. Deteriorările provocate de toate acestea nu sunt acoperite de garanție.
Procedee standard de întreținere a tapiţeriilor din material textil
  • Dacă produsul are pernă pentru şezut, rotește-o periodic. Întoarce, înfoiază și roteşte pernele pentru șezut și pentru spătar săptămânal - indiferent cât de mult au fost folosite - pentru a reduce riscul de uzură prematură a miezului pernelor. Verifică alunecarea bordurilor și îngrijeşte-te inclusiv de păstrarea culorii țesăturii.
  • Aspiră periodic pentru a înlătura praful. Dacă nu e înlăturat periodic, deși nu se vede ca pe topul unei mese, praful se așază pe tapițerie, o poate murdări și îi poate da un aspect neplăcut. Recomandăm aspirarea săptămânală cu o perie specială pentru tapițerii.
  • Nu curăța husele pernelor separat. Deși au fermoar, husele pernelor se curăță în aceeași manieră ca restul tapițeriei.
  • Recomandăm curăţarea chimică în centre specializate a produselor tapiţate prevăzute cu husă complet detaşabilă. Nu este recomandată curăţarea acestora prin spălare casnică la maşina de spălat şi nici spălarea manuală.
  • Contactează un specialist în curățare ori de câte ori canapeaua prezintă semne sporite de murdărire.
Îndepărtarea petelor
  • În cazul unor accidente precum vărsarea de lichide, acționează imediat. Acționarea rapidă este esențială pentru a preveni deteriorările permanente. Poţi evita permanentizarea petelor apărute în urma vărsării unor lichide dacă iei imediat măsuri pentru a absorbi substanțele vărsate.
  • Absoarbe pata imediat cu ajutorul unei cârpe-sugativă, albă și curată (cum ar fi un șervet sau un prosop). Înlătură cât mai mult din pată înainte să o cureți.
  • Absoarbe, nu freca şi nu peria. Astfel de acțiuni agresive pot da naştere unor deformări permanente. Doar în cazul soluțiilor pe bază de apă, poți folosi o perie moale, cu mișcări circulare.
  • Testează soluția de curățare pe o zonă care nu este la vedere; picură câțiva stropi pe fiecare culoare a stofei, apoi curăță cu o cârpă absorbantă, albă și curată. Aşteaptă cateva momente, apoi verifică rezultatele. Dacă s-a luat culoarea pe cârpă sau dacă zona pe care o cureți și-a schimbat aspectul, contactează un specialist.
  • Curăță pata de la exterior la interior, pentru a evita extinderea petei.
  • După ce ai înlăturat cât mai mult posibil din pată, îndepărtează - prin absorbţie - orice urmă de umezeală. Când foloseşti o soluție pe bază de apă, tamponează cu apă curată pentru a înlătura reziduurile, apoi tamponează zona cu o altă cârpă absorbantă. Verifică și lăsă să se usuce cel puțin 6 ore. Ţine cont că uscarea rapidă împiedică apariţia unor urme. Foloseşte un ventilator sau un uscător de păr pentru a grăbi uscarea.
Îndepărtarea petelor dificile
  • Ceara de lumânare și guma de mestecat. Îndepărtează guma cu un cub de gheață învelit în plastic, apoi răzuieşte-o atent cu un card. Pentru a înlătura excesul de ceară, așază o cârpă subțire deasupra și presează cu un fier de călcat cald (nu fierbinte!). Dacă după această operaţiune rămân urme de ceară, șterge cu un solvent pentru curățare uscată.
  • Urina. Dacă pata este încă umedă, absoarbe cu o cârpă-sugativă curată cât mai mult posibil. Aplică un detergent cu pH neutru și absoarbe, apoi aplică o soluție cu apă curată și absoarbe din nou.
  • Când ai nevoie de ajutorul unui specialist. Unele pete necesită curățare specială, profesionistă. Dacă nu reuşeşti să îndepărtezi pata prin metode casnice precum cele enumerate mai sus, consultă un specialist. Aminteşte-ţi că petele și lichidele vărsate trebuie să fie îndepărtate imediat. Cu cât pata rămâne mai mult timp pe stofă, cu atît este mai greu de îndepărtat, chiar și de către un profesionist. Practic, întârzierea intervenţiei creşte riscul permanentizării petei.

Recomandare: Dacă ai orice dubiu în privința procedurilor, cere sfatul unui specialist. Multe pete pot deveni permanente dacă s-a folosit remediul greșit.

Măsuri de precauţie şi alte sfaturi
  • Nu păstra soluțiile de curățare la îndemâna copiilor.
  • Pentru a verifica dacă metoda de curăţare aleasă provoacă deteriorarea culorii sau strângerea stofei, trebuie să faci întotdeauna un test într-o zonă a tapițeriei care nu este la vedere.
  • Nu folosi apă pe vâscoză sau pe alte stofe care conţin fibre naturale. Există pericolul strângeri materialului sau deteriorării culorilor.
  • Evită agenții de curățare care lasă reziduuri uleioase. Nu folosi produse de uz casnic care lasă urme uleioase, întrucât acestea sunt greu de îndepărtat sau curățat.
Modificările de aspect

Vei observa că, în timp, aspectul unei canapele va începe, treptat, să se modifice. Este vorba despre schimbări considerate semne normale de folosință. Iată câteva dintre aceste modificări la care te poți aștepta:

  • Aspectul de fibre încolăcite. Dată fiind frecarea, cele mai multe tapițerii prezintă, în timp, semne de folosință cum ar fi aspectul de fibre încolăcite. Aceasta presupune formarea de ghemotoace de fibre pe suprafaţa ţesăturii. Apariția acestora depinde de mai mulți factori, de la conținutul fibrei și până la felul în care a fost folosit mobilierul.
  • Cutele confortabile și compresia. Cutele și încrețiturile apar firesc la unele dintre țesături. Chiar și în cazul stilurilor tradiționale, este de așteptat să apară astfel de cute ca urmare a folosinței.
  • Tasarea stofei de-a lungul timpului este urmarea uzurii într-o utilizare normală.
Îngrijirea pernelor umplute cu amestec de pene
  • Roteşte, întoarce și înfoiază periodic. Rearanjarea penelor asigură utilizarea corectă, uniformă și păstrarea formei şi a grosimii, prelungind astfel anii de folosință.
  • Aspiră pernele săptămânal. În acest fel, înlătură orice acumulare de praf. Unele pene ar putea ieși din husă, iar acest lucru este normal. Îndepărtează-le prin aspirare.

Durata medie de utilizare a tapițeriilor din material textil, inclusiv imitație de piele este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Tapiţerii din piele naturală și imitație piele

  • Evită lumina directă a soarelui. Expunerea prelungită în lumina directă a soarelui va provoca decolorarea pielii naturale, cât şi a imitației de piele. Așază mobila la o distanță de cel puțin 50 cm de fereastră.
  • Evită variațiile extreme de temperatură. Nu așeza tapițeria în apropierea aparatelor de încălzire sau de aer condiţionat (AC). Variațiile de temperatură pot deteriora pielea şi imitația de piele. Căldura le poate „îmbătrâni” prematur și le poate face să crape. Așază mobiliertul astfel încât să fie la o distanță de cel puțin 1,5 m față de sobe sau alte surse de căldură.
  • Evită obiectele ascuțite. Cataramele, cheile și jucăriile pot tăia, zgâria sau roade suprafața oricărei piei.
  • Evită frecarea de, sau cu, suprafețe abrazive, inclusiv pereți.
  • Transpirația și semnele de grăsime corporală. Tapițeriile din piele pot absorbi transpirația și grăsimea din piele, păr, de pe mâinile murdare și de pe haine. În zonele de contact constant, protejează mobilierul cu huse speciale.
  • Ziarele. Evită să așezi ziarul pe tapițerie. Tușul se poate imprima pe piele, mătuind culoarea și contribuind la murdărire.
  • Alege produsele de curățat cu atenție. Îţi recomăndam să utilizezi produse special destinate curăţării şi întreţinerii tapiţeriilor din piele naturală.
  • Pentru tapițeriile din imitație de piele pentru curățare se utilizează o soluție de apă călduță cu săpun (proporție 60% apă, 40% săpun, pH negativ). Curățați cu o cârpă umedă, apoi uscată. Este interzis să îmbinați cu apă materialul, deoarece aceasta va fi absorbită de poliuretanul din interior, ducând la deteriorarea produsului.
  • Pentru tapițeriile din piele naturală pentru curățare se utilizează o soluție de apă călduță cu săpun (proporție 80% apă distilată și 20% săpun, pH negativ). Curățați cu o cârpă umedă. Urmele de grăsimi sau lichide se îndepărtează cu o cârpă moale sau hârtie absorbantă, după care se utilizează soluția recomandată anterior, folosind o cârpă curată, albă.
  • Pentru tapițeriile din piele naturală este strict interzis: 
    - folosirea lichidelor cu acizi sau solvenți chimici, alcool;
    - utilizarea de petrol, gaz, detergenți, spirt sau săpun în exces.
  • Tasarea umpluturilor (poliuretan, latex, altele) şi întinderea pielii naturale, precum şi mătuirea produselor de-a lungul timpului sunt o urmare a uzurii într-o utilizare normală. În consecinţă, nu sunt considerate defecte.
  • Șterge praful săptămânal. Foloseşte o cârpă moale, curată și uscată.
  • Absoarbe lichidele vărsate cu o cârpă moale, curată. Nu freca.
Procedee standard de întreținere a tapiţeriilor din imitație de piele
  • Se aspiră şi se şterge cu o cârpă umedă curată.
  • Petele minore se pot îndepărta cu un burete înmuiat în apă şi soluţie diluată de săpun cu pH neutru.
  • A nu se expune la lumina directă a soarelui!
Întreţinerea componentelor din lemn masiv
  • Componentele din lemn masiv, cum ar fi cotierele și picioarele de tip ball-and-claw (minge și gheară), pot fi desprăfuite cu ajutorul unei cârpe albe curate şi foarte puțin umezite cu apă.
  • Asigură-te că le ștergi în direcția venăturii și că, ulterior, usuci complet lemnul cu o cârpă albă, curată.

Durata medie de utilizare a tapițeriilor din material textil, inclusiv imitație de piele este de 5 ani, iar a celor din piele naturală este de 7 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Reclinere

Reclinerele sunt mecanisme proiectate exclusiv cu gândul la confort, adaptabilitate la stilul tău personal şi, în egală măsură, durabilitate. Cu ajutorul acestui sistem, gradul de înclinare a spătarului, precum şi poziţia picioarelor se pot schimba până la configuraţia ideală a ocupantului. Recomandări:

  • Nu le permite copiilor să se joace cu mobilierul mecanizat sau să opereze aceste mecanisme. Sistemele îi pot răni.
  • Lasă întotdeauna șezutul într-o poziție dreaptă, pe închis, și ține mâinile și picioarele departe de mecanisme.
  • Doar ocupantul are voie să opereze mecanismul.
  • Înainte de prima folosire a produselor cu astfel de mecanisme, verifică dacă legăturile care au blocat sistemul pe durata transportului sunt îndepărtate.
  • De reţinut: odată cu folosința normală, pernele de șezut se vor lăsa ușor și vor pierde din „înălțimea” inițială.
Reclinerele manuale
  • Se pot acţiona trăgând de o clapetă sau apăsând uşor pe spătar.
  • Când mecanismul este nou, este posibil să fie nevoie de multă presiune. Reglarea va deveni mai ușoară pe măsură ce mecanismul este folosit.
  • Nu te aşeza pe braţele sau pe spatele acestor produse deoarece se pot produce deteriorări ale mecanismului.
Reclinerele electrice
  • Nu acoperi deschiderile și fereşte mâinile de acestea; evită să scapi obiecte în aceste deschideri.
  • Nu așeza mobilierul pe cabluri.
  • Scoate mobilierul din priză atunci când nu este folosit. În cazul în care cablul pare deteriorat, nu activa mobilierul; acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care ştecherul pare deteriorat.
  • Nu te aşeza pe braţele sau pe spatele acestor produse deoarece se pot produce deteriorari ale mecanismului.
Curăţarea mobilierului cu mecanism recliner
  • Pentru curăţarea părţii metalice a mecanismului, nu folosi solventi. Ştergerea cu o cârpă umedă este suficientă.
  • Pentru curăţarea şi întreţinerea tapiţeriilor din stofă și din piele, citeşte instrucţiunile prezentate anterior la fiecare tip de tapițerie.

Durata medie de utilizare a produselor cu tapițerii textile, inclusiv imitație de piele este de 5 ani, iar a celor cu tapițerii din piele este de 7 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Mobilier de bucătărie

Bucătăria ta - Vrei să rămână în stare bună cât mai multă vreme? Ca să se întâmple acest lucru, ţi-am pregătit un set de reguli de bună folosinţă.  Instrucţiuni de întreţinere pentru carcase, fronturi, polițe:

  • Pentru curăţarea carcaselor, fronturilor, poliţelor și a altor suprafeţe din lemn sau pal se recomandă folosirea unei cârpe moi, înmuiate în apă. După curăţare, se vor șterge cu o carpă curată şi uscată.
  • Se utilizează doar agenţi de curăţare destinaţi materialelor din care sunt fabricate componentele pe care urmează să le cureţi. Evită agenţii care conţin amoniac, alcool, înălbitori sau substanţe abrazive.
  • Şterge imediat orice lichid care se varsă pe o suprafaţă. Nu uita să ștergi suprafaţa de sub corpurile-bază și marginile ușilor.
  • Nu pune electrocasnicele generatoare de abur sub corpurile suspendate, altele în afara zonei acoperite de hotă. În caz contrar, aburul va păta sau exfolia canturile uşilor sau carcaselor.
  • Expunerea excesivă la căldură și umiditate crește riscul ca mobilierul şi structura să absoarbă umezeala și să se deformeze.
  • Lemnul este un material natural, iar culoarea lui se poate schimba în timp în mod firesc. Temperaturile extreme și schimbările de umiditate pot genera crăpături în lemn. Lemnul este poros și răspunde la aerul excesiv de uscat prin pierderea de umiditate și cojire iar în condiții de umiditate ridicată, absoarbe umezeala și se dilată. Este de preferat să păstrezi mobilierul într-o încăpere climatizată corespunzător.
  • Suprafeţele deschise şi lăcuite au o anumită tendinţă de a se îngălbeni cu timpul, dar acest lucru depinde mult și de expunerea la lumină.
  • În cazul pieselor utilizate zilnic, este posibil ca șuruburile/piulițele să se slăbească. Strânge-le o dată la jumătate de an pentru a te asigura că sunt destul de stabile pentru întreaga familie.
Instrucțiuni de întreținere a fronturilor din MDF plastifiat sau vopsit

Modul de a proteja şi întreținerea unui mobilier din MDF necesită o mai mare atenţie. Pentru a evita neplăcerile, îţi recomandăm să ţii cont de următoarele:

  • Curăţarea fronturilor se face doar cu o cârpă moale şi umedă. Foloseşte exclusiv produse de curățare pe bază de apă, care nu zgârie. Nu şterge intens suprafața produsului, trece doar uşor cu cârpa.
  • Este complet nerecomandată montarea fronturilor în apropierea surselor de caldură (sobe, plite, calorifere etc).
  • Este complet nerecomandată montarea fronturilor în spaţii cu temperaturi negative apropiate de pragul de îngheţ ori în încăperi lipsite de sursă de căldură pe perioada iernii. În astfel de condiţii de temperatură şi umezeală, este posibilă curbarea fronturilor datorită modificărilor de ordin mecanic.
  • În cazul fronturilor lucioase, după îndepărtarea foliei de protecţie, este complet nerecomandată ştergerea lor pentru o perioadă de 15 zile. Este perioada de care suprafaţa fronturilor are nevoie pentru a deveni dură, prevenind zgârierea ulterioară.
  • Este interzisă scrierea cu orice obiect de scris, cu sau fără alcool, înainte sau după îndepărtarea foliei de protecţie.
Instrucţiuni de întreţinere pentru blaturi laminate, din lemn masiv, piatră şi acril, compozit de quartz
  • Pentru curăţarea zilnică a blaturilor, utilizează o cârpă moale, înmuiată în apă sau într-o substanţă de curăţare destinată materialului din care acesta este confecționat. Nu folosi agenţi de curăţare care conţin substanţe abrazive, amoniac sau înălbitori. Apoi, şterge cu o cârpă curată și uscată.
  • Şterge imediat lichidele vărsate pe blat pentru a evita pătrunderea apei în materialul suprafeţei, în special la nivelul îmbinărilor blatului.
  • Evită așezarea blatului lângă un radiator sau întins pe o podea rece.
  • Nu așeza direct pe blat obiecte fierbinţi precum tigăile, tăvile de copt sau electrocasnicele care emană căldură; foloseşte întotdeauna un suport pentru a proteja suprafaţa.
  • Nu folosi un cuţit sau o altă ustensilă ori instrument direct pe blat; foloseşte întotdeauna un tocător.
Instrucţiuni de întreţinere pentru plinte
  • Pentru curăţarea plintelor, foloseşte o cârpă moale, înmuiată în apă sau într-o substanţă de curăţare destinată materialului din care aceasta este confecţionată. Nu folosi agenţi de curăţare care conţin substanţe abrazive, amoniac sau înălbitori. După curăţare, şterge cu o cârpă curată și uscată.

Durata medie de utilizare a mobilierului de bucătărie este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Mobilier pentru baie

Instrucțiuni de întreținere Mobilier Baie

Ne dorim să beneficiați cât mai mult timp de noul vostru mobilier, astfel încât în cele de mai jos dorim să vă oferim câteva informații cu privire la îngrijirea și întreținerea corespunzătoare a pieselor de mobilier.

  1. Corpurile de mobilier pentru baie au fost special concepute pentru a fi folosite în această cameră. Cu toate acestea, vă recomandăm să evitați expunerea mobilierului la cantități mari de apă sau la un grad mare de umiditate. De asemenea, urmele de lichid este dezirabil să fie șterse imediat, pentru a împiedica deteriorarea mobilierului.
  2. Este important ca baia să fie periodic aerisită.
  3. Evitați amplasarea mobilierului în apropierea dușului sau a căzii.

* Producătorul nu își asumă responsabilitatea pentru daunele rezultate din utilizarea sau îngrijirea necorespunzătoare a mobilierului.
** Durata medie de utilizare a produselor din categoria mobilier băi este de 2 ani, în cazul în care au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Ce vă recomandăm:

  • Folosiți doar agenți de curățare solubili în apă sau produse care indică în mod expres că pot fi folosite pe finisajele din lemn.
  • Folosiți cârpe moi, care nu zgârie, lavete din piele sau burete moale de curățat.
  • Întotdeauna îndepărtați petele sau murdăria de pe mobilă cât mai repede cu putință.
  • După curățarea propriu-zisă, întotdeauna ștergeți suprafețe până când sunt complet uscate. În general, tot mobilierul trebuie menținut complet uscat.
  • Aplicați agenți de curățare diluați în funcție de nivelul de murdărie. (20% alcool sau 20% detergent și 80% apă). Cât de repede cu putință, se va șterge orice urmă de detergent/alcool sau alt agent de curățare nepotrivit, ștergând cu cârpă umezită în apă și uscând bine zona cu o cârpă uscată, pentru a evita pătarea sau degradarea suprafeței.
  • Evitați agenții de curățare pe baza de acizi, amoniac, înălbitori sau abrazive.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să folosiți solvenți sau produse care conțin alcool.
  • Să folosiți substanțe chimice dure (cum ar fi agenți abrazivi sau solvenți) pe fronturi, indiferent dacă au finisaje mate sau lucioase.
  • Să folosiți prafuri de curățat și bureți abrazivi din fibră de metal (sârmă), deoarece pot, de asemenea, să degradeze suprafețele la un nivel ce nu poate fi reparat sau finisat.
  • Să folosiți agenți de curățare pentru geamuri, deoarece conțin substanțe pe bază de solvent.
  • Să lăsați apă sau orice alt lichid pe suprafețele pieselor, deoarece acestea pot cauza daune iremediabile.
  • Să expuneți suprafețele la căldură intensă, deoarece materialele își pot schimba culoarea sau chiar forma.
  • Să folosiți aparate de curățat cu aburi.
  • Să folosiți spatule de curățat.
  • Suprafețe laminate, sau din sticlă
Suprafețe laminate, sau din sticlă

Ce vă recomandăm:

  • Să folosiți o cârpă moale pentru curățare.
  • Să îndepărtați orice urmă de agent de curățare cu apă curată și ștergeți suprafața până când este complet uscată.
  • Murdăria persistentă poate fi îndepărtată cu agenți de curățare pentru materiale din plastic disponibile în comerț. Totuși, înainte de utilizare, testați produsul pe o mică porțiune din mobilier.
  • Întotdeauna, uscați suprafețele pentru a vă asigura că nu vor rămâne pete sau urme.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să folosiți agenți de curățare abrazivi.
  • Să folosiți soluții agresive ce conțin clor sau acetonă.
  • Să folosiți agenți de curățare pe bază de oțet, diluanți de rășini sau celuloză și nitro-diluanți.
  • Să folosiți aparate de curățat cu aburi.
  • Să expuneți suprafețele la căldură intensă, deoarece materialele își pot schimba culoarea sau chiar forma.
  • Suprafețe MDF vopsit (mat, gloss sau high-gloss, satinat, sidefat, perlat etc)
Suprafețe MDF vopsit (mat, gloss sau high-gloss, satinat, sidefat, perlat etc)

Ce vă recomandăm:

  • Să vă asigurați că toate materialele folosite pentru îndepărtarea murdăriei (cârpe, bureți etc.) sunt foarte curate. Toate materialele folosite (de preferat din bumbac, nu din micro-fibră) trebuie curățate și clătite foarte bine înainte de utilizare. Necurățarea acestora (particulele de praf și alte materiale ce pot fi impregnate în cârpa de curățat) poate produce semne mici, microscopice de uzură sau chiar zgârieturi. Aceste semne sunt mai mult sau mai puțin vizibile în funcție de culoarea suprafeței și de nivelul de lumina din spațiul respectiv.
  • Să acordați o atenție deosebită în cazul mobilierului cu mânere, deoarece unghiile sau inelele pot lăsa urme ușoare pe suprafețele sensibile.
  • Să ștergeți cât de repede posibil lichidele, condensul, aburul sau orice altă urmă de umezeală de pe suprafața mobilei.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să folosiți materiale sau soluții abrazive, bureți sau cârpe abrazive sau soluții care conțin prafuri abrazive, deoarece conțin particule care vor zgâria suprafața.
  • Să folosiți soluții de curățat geamuri, deoarece conțin solvent.
  • Să permiteți infiltrarea lichidelor sau ca apa să rămână multă vreme pe suprafață.
  • Să folosiți aparate de curățat cu aburi.
  • Să permiteți expunerea la surse de căldură intensă, deoarece materialele își pot schimba forma sau culoarea.
    Instrucțiuni de utilizare a Obiectelor Sanitare
Instrucțiuni de utilizare a Obiectelor Sanitare

Ce vă recomandăm:

  • Pentru întreținerea zilnică este suficientă spălarea cu apă curată, cu ajutorul unei lavete moi.
  • Puteți utiliza detergenți lichizi sau pastă de uz general, care să nu conțină pulberi abrazive.
    Să montați obiectele sanitare cu ajutorul unui instalator autorizat.
  • Să fixați cu dibluri în pardoseală sau pe cadre metalice, suspendate vasele de closet și bideul.
  • Să fixați lavoarul cu silicon pe mobilierul de baie.
  • Să folosiți numai garnituri, racorduri flexibile la racordarea obiectelor sanitare la rețeaua de apă și canalizare.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să utilizați acizi, baze și alcalini în concentrații mari, deoarece duce la matisarea suprafeței glazurii după folosiri repetate.
  • Să loviți obiectele sanitare cu obiecte dure, ce poate duce la fisurarea acestora sau să aplicați forțe excesive astfel încât să producă spargerea, cioburile putându-vă răni grav.
  • Să utilizați perii metalice sau prafuri abrazive ce pot zgâria glazura produsului sau elementele de decor.

* În cazul fisurării sau spargerii obiectelor sanitare, se va înceta imediat utilizarea lor și se vor înlocui cât mai rapid posibil cu un produs nou, similar.

Instrucțiuni de întreținere lavoare compozit

Ce vă recomandăm:

  • Să curățați chiuveta periodic după fiecare utilizare cu apă caldă, cu un detergent lichid și o cârpă moale.
  • Să ștergeți petele normale cât mai rapid cu putință.
  • Să îndepărtați rapid urmele lăsate de apă sau de lichide care pătează ușor, cu apă fierbinte și un produs de curățat.
  • Să curățați petele de cerneală, tuș, uleiuri sau vopsele de îndată, cu alcool denaturat și o cârpă moale.
  • Să curățați din timp calcarul, pentru a evita depunerea în straturi mai groase.
  • Pentru petele organice, se recomandă umplerea chiuvetei cu un produs de curățat organic și lăsat în chiuvetă peste noapte. Dimineață următoare, clătiți cu apă fierbinte și o lavetă moale.
  • Utilizați un dedurizator care va conduce la păstrarea chiuvetei și a obiectelor sanitare curate cu minim de efort.
  • În cazul depunerilor, să acoperiți fundul chiuvetei cu o soluție mixtă de oțet obișnuit și apă (sau folosiți un produs special pentru îndepărtarea calcarului). Lăsați soluția sa acționeze câteva ore, după care ștergeți energic cu partea aspră a unui burete clătiți foarte bine.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să folosiți cremă sau detergent praf chiar și foarte puțin abraziv sau detergenți agresivi. Produsele de curățat abrazive pot fi folosite doar în circumstanțe excepționale, pentru îndepărtarea scrumului unei țigări, spre exemplu, însă cu mare grijă.
Instrucțiuni de îngrijire și întreținere pentru Căzi și Cădite de duș din acril

Ce vă recomandăm:

  • Să folosiți întotdeauna un burete sau o cârpă moale, un tifon (sau orice material care nu este abraziv sau dur și care nu va zgâria suprafața acrilică).
  • După fiecare utilizare, să îndepărtați excesul de apă rămas pe cuva cu ajutorul unei cârpe uscate (în acest mod, evitați calcarul să se depună și să se adune într-un strat mare).
  • Să reparați bateriile care picură - astfel prevenind petele și apariția calcarului.
  • Să polisați cu un component blând de lustruire zgârieturile și impuritățile minore.
  • Să curățați produsele cel puțin o dată pe săptămână, pentru a vă asigura că urmele de săpun sau de piatră nu iau din strălucirea foii acrilice.

Pași pentru o curățare optimă:

  1. Umpleți cădița cu aproximativ 1 cm de apă.
  2. Puneți o lingură de detergent de vase (sau săpun lichid fără acetați) pe un burete sau o cârpă moale.
  3. Frecați bine cada pe toate laturile sale.
  4. După curățare, clătiți cada cu apă călduță, la sfârșit având grijă ca fundul căzii să fie bine clătit.
  5. Repetați pașii până ce reziduurile din cadă sunt eliminate și până când apa rămasă este curată.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să lăsați săpun sau șampon - pot provoca pete permanente.
  • Să lăsați surse de foc în apropiere.
  • Să folosiți substanțe de curățare chimice comerciale sau de casă – o serie de produse precum diluat de vopsea, diluat de ojă, înălbitor de casă, parfumuri, aftershave sau dezinfectanți puternici pot provoca deteriorări.
  • Să folosiți alte soluții abrazive, în afară de curățător cremă.
  • Să lăsați recipientul cu uleiuri de aroma-terapie pe marginea căzii.
Instrucțiuni de întreținere pentru Baterii de baie

Ce vă recomandăm:

  • Să curățați regulat după folosire pentru a preveni apariția depunerilor de mizerie sau calcar.
  • Să curățați cu apă călduță și câteva picături de soluție de curățare, să clătiți bine și să ștergeți cu o cârpă uscată.
  • Ocazional, să folosiți soluții de îndepărtat calcarului, cu o concentrație ușoară, în concordanță cu instucțiunile producătorului. Clătiți bine cu apă din abundență, imediat după utilizare.

Ce NU vă recomandăm:

  • Să folosiți substanțe de curățare chimice comerciale sau de casă – o serie de produse precum diluant de vopsea, diluant de ojă, înălbitor de casă, parfumuri, aftershave sau dezinfectanți puternici pot provoca deteriorări.
  • Să folosiți alte soluții abrazive sau puternice.
  • Să zgâriați suprafața – zgârieturile pot fi sursă de coroziune viitoare.

Principiile de utilizare necesare menţinerii garanţiei:

  • Produsul trebuie să fie montat în conformitate cu instrucţiunile de montaj şi de exploatare anexată.
  • Presiunea apei în instalaţia de alimentare cu apă în clădire recomandată: 0,1 - 0,5 MPa.
    Temperatura apei calde recomandată: max. 65°C.
  • Dacă este necesară înlocuirea pieselor defecte, se recomandă utilizarea pieselor de schimb originale ale producătorului.
  • Funcţionarea corectă a bateriei în mare măsură depinde de calitatea apei - duritatea ei, saturarea cu calciu şi conţinutul de impurităţi, cum ar fi nisip, piatră de cazan, etc. Calitatea apei are un impact asupra frecvenţei de conservare necesară bateriei de către utilizator. Perioada între conservări se poate prelungi prin folosirea filtrelor-sită.
  • Produsul nu trebuie să fie curăţat cu agenţi chimici care conţin amoniac, acizi, clor, alcool precum şi alte substanţe corozive precum şi mijloace de curăţat abrazive. Suprafaţa bateriilor trebuie să fie curăţată cu apă şi săpun, apoi ştearsă şi lustruită cu o cârpă moale.
Instrucțiuni de întreținere pentru Oglinzi de baie

Ferestrele și oglinzile din baie sunt cele mai comune locuri atunci când vine vorba de picături de apă, din cauza stropirii cu apa de la chiuvetă. Există multe tehnici de a îndepărta aceste urme de apă, dar dacă ne referim la apă dură, nu toate tehnicile pot avea rezultate. Trebuie să curățați de fiecare dată când utilizați chiuveta și nimeni nu are timp pentru acest lucru.

Iată câțiva pași pe care îi puteți urma pentru îndepărtarea stropilor de apă de pe oglinzi și ferestre pentru a le face ca noi:

  1. Realizați o soluție din amestec de 50% oțet din vin alb și 50% apă. Se recomandă să utilizați apă demineralizată.
  2. Luați o lavetă și înmuiați-o în acest amestec. Acum puteți începe să îndepărtați stropii de apă. Asigurați-vă că laveta rămâne umedă pe parcursul procesului de curățare.
  3. Pentru îndepărtarea petelor dificile, țineți laveta pe pată pentru câteva minute. Aciditatea oțetului va ajuta la îndepărtarea petelor cauzate de mineralele din apa dură. De asemenea, puteți să frecați oglinda sau sticla ferestrei cu laveta umedă până când petele de apă dispar.

* Puteți folosi și un spray special pentru curățarea oglinzilor, achiziționat din comerț.

Garanția nu acoperă problemele apărute în urma fluctuațiilor de tensiune din rețea. Tensiunea maximă admisă este de 240V, conform instrucțiunilor producătorului. Pentru a evita astfel de situații, se recomandă instalarea unui stabilizator de tensiune.

Saltele și Somiere

Primul şi cel mai important lucru de ştiut este acela că saltelele din colecţiile Mobexpert sunt produse şi testate la cele mai exigente standarde. Calitatea şi rezistenţa lor sunt cea mai importantă promisiune pe care o facem clienţilor noştri.

Reguli înainte de prima utilizare
  • Dacă ai decis să îţi duci singur salteaua acasă, fii atent la transport. Este un obiect destul de voluminos şi de greu, care poate fi deteriorat pe traseu. Nu o îngrămădi în mijlocul de transport sau în lift, nu o plia sau împături pentru că astfel poţi deteriora produsul.
  • Dacă ai testat o saltea din magazin şi ţi se pare că acelaşi produs are o fermitate uşor diferită când îl foloseşti prima dată la tine acasă, e o diferenţă care va dispărea în scurt timp.
  • Nu te îngrijora din cauza mirosului unei saltele noi. Este aşa-numitul “miros de fabrică” de care scapi cu uşurinţă dacă aspiri şi aeriseşti salteaua.
  • Salteaua ta cea nouă ajunge la forma ideală în câteva zile de la deschiderea pachetului în care a stat sigilată.
  • Ţine cont că senzaţia de confort maxim care duce la un somn odihnitor vine din felul în care combini salteaua şi perna. Alege-le pe cele care se potrivesc perfect ţie şi poziţiei tale de somn.
Instrucţiuni de curăţare şi folosire
  • Protecţia de saltea sau un top reprezintă una dintre cele mai simple şi înţelepte decizii pe care le poți lua în călătoria spre un somn uşor pe termen lung. Nu numai că oferă reglajul fin pentru confort, dar sunt mai uşor de curăţat şi protejează salteaua în mod extrem de eficient.
  • Schimbă somiera, dacă s-a deformat sau este prea elastică. Dacă somiera este defectă, atunci salteaua nu vă sprijină corespunzător, se curbează sau nu este aerisită și mucegăiește.
  • Praful, particulele de piele, acarienii acumulaţi în saltea se pot îndepărta prin aspirare.
  • Petele se îndepărtează cu soluţii de curăţat materiale textile. Citeşte întotdeauna cu atenţie instrucţiunile de curăţare.
  • O dată la trei luni, răsuceşte salteaua. Tu şi partenerul tău aveţi greutate şi poziţii de somn diferite. Răsuceşte salteaua şi, astfel, salteaua voastră va “îmbătrâni uniform”, nu va face “gropi” acolo unde dormi tu sau acolo unde doarme partenerul. De asemenea, dacă ai o saltea cu două feţe, întoarce-o pe partea cealaltă la șase luni. Nu are legătură cu vremea, ci cu perioada ideală de folosit una dintre feţe.
  • Nu brusca şi nu împături salteaua, mai ales dacă e vorba de una cu arcuri! Împachetarea poate distruge materialele din interiorul produsului.
  • Nu aşeza saltelele în apropierea unor surse de căldură; acest lucru duce la îmbătrânirea timpurie a produsului şi la pierderea garanţiei. De asemenea, nu depozita produsul în încăperi cu igrasie, cu variaţii mari de temperatură ori cu temperaturi extreme (foarte călduroase sau foarte friguroase).
Reguli generale de întreţinere şi de curăţare a saltelei
  • Nu spăla, nu folosi aspiratorul cu injecţie-extracţie, nu călca, nu usca folosind un uscător electric. Dacă salteaua a fost udată, șterge imediat cu o cârpă umedă. apoi cu una uscată și lasă salteaua să se usuce în aer liber, dar nu în lumină solară directă şi nu în condiţii de vreme extremă (căldură excesivă, ploaie, ger). Verifică periodic stadiul în care se află.
  • Nu curăţa cu înălbitori sau alte produse nerecomandate de producător pe eticheta produsului; husele detaşabile se curăţă conform instrucţiunilor, în centre specializate.
  • Aspiră salteaua periodic.
Reguli generale de întreţinere și de curățare a somierei
  • Pentru somierele tapiţate, regulile de curățare sunt identice cu cele de la saltele (descrise mai sus).
  • Verifică periodic picioarele somierei, acestea trebuie să fie bine strânse.
  • Verifică integritatea lamelelor. Lamelele desprinse pot duce la deteriorarea saltelei.
  • Nu folosi somiera fără saltea.
Observaţii
  • Îţi recomandăm să schimbi salteaua o dată la 8-10 ani. Inevitabil, folosirea îndelungată ajunge să o deterioreze ireversibil; în plus, orice saltea acumulează, în timp, praf şi resturi organice (ţine cont că, pe durata vieţii, un om pierde până la 18 kilograme de piele moartă).
  • Tasarea umpluturilor elastice (poliuretan, latex, altele) produsă în timp, ca urmare a uzurii într-o utilizare normală, nu sunt considerate defecte. Este normal ca materialele să devină mai moi şi să îşi piardă, într-un oarecare procent, proprietatea de a reveni la forma iniţială datorită utilizării curente, fără a afecta însă proprietăţile de reducere a presiunii şi oferind un suport corespunzător.

Durata medie de utilizare a saltelelor este de 10 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare. Excepție fac saltelele TEMPUR care au o durată medie de utilizare de 15 ani.

Mobilier împletit pentru interior

Fiecare piesă de mobilier din fibre naturale din colecţia Mobexpert este produsă din materiale atent selectate care sunt împletite manual pe rame rezistente. Fiecare piesă este artizanată cu pasiune, pricepere, precizie și atenție la detalii.

Recomandări şi instrucţiuni de folosire pentru mobilier cu împletitură din ratan
  • Piesele cu împletitură din ratan sunt destinate pentru folosință indoor normală sau pentru terasa acoperită.
  • Evită expunerea prelungită la lumina soarelui și la sursele de încălzire/de AC pentru a preveni decolorarea prematură și/sau uscarea excesivă a fibrelor de ratan.
  • Aspiră sau periază ușor praful în fiecare săptămână.
  • Curăţă şi şterge cu o cârpă moale. Nu folosi detergenți sau alte materiale abrazive pentru a curăța orice zonă împletită.
  • Dacă se varsă lichide sau se agață împletitura, nu desfira. Taie cu foarfecele colțul ieșit în relief și aplică lipici transparent pentru a securiza zona.
  • Îţi recomandăm să cureţi chimic, în centre specializate, husele pernelor, nu la maşina de spălat.
Recomandări şi instrucţiuni de folosire pentru mobilierul din bambus
  • Ca orice produs natural, bambusul va lucra în timp şi este posibil să crape, chiar dacă el este tratat şi uscat natural. Pentru a evita aceste neplăceri, este necesară păstrarea unei umidităţi medii în camera în care se află. Astfel, fibra îşi va păstra elasticitatea. Aceasta nu este garanţia absolută a absenţei totale a crăpăturilor ce pot apărea în timp, dar ajută la întârzierea acestui proces natural.
  • Fiecare pernă de şezut are husa detaşabilă şi astfel poate fi scoasă cu ușurinţă pentru a fi curăţată. Recomandăm curăţarea chimică, în centre specializate.

Durata medie de utilizare a mobilierului împletit de interior este de 3 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Mobilier de terasă și grădină

Procedee standard de curăţare şi întreţinere pentru mobilierul împletit din fibre sintetice
  • Curăță cu o cârpă moale umezită cu apă și un detergent lichid slab. Nu folosi agenți de curățare aspri sau abrazivi. Clăteşte cu apă rece pentru a îndepărta murdăria.
  • Evită să pătezi mobila cu loțiune pentru plajă sau repelenți pentru insecte. Acestea pot decolora finisajul.
  • Înlătură pernele când vremea este umedă sau extrem de caldă.
  • Ţesătura diferă în funcție de calitatea ei şi de modul în care este expusă (pe terasa acoperită sau pe cea neacoperită). În cazul expunerii în locuri neacoperite, ţesătura se poate decolora mai repede decât cele expuse în locuri acoperite. Impermeabilitatea țesăturii pernelor de exterior permite picăturilor de  ploaie să se scuture imediat, însă acest lucru se referă la ploile de vară, de scurtă durată. Dacă pernele sunt lăsate afară pe perioada unor ploi îndelungate, acestea se vor uda.
  • Împletitura diferă în funcție de calitatea ei și de modul în care este expusă (în terasă acoperită sau pe cea neacoperită). În medie, împletitura este garantată pentru utilizare timp de cel puţin 1 sezon.

Instrucțiuni de îngrijire

Deoarece variația de culoare în timp este naturală pentru mobilierul din lemn de exterior, vă recomandăm următoarea îngrijire pentru cele mai bune rezultate:

  1. Pentru a întreține mobilierul, utilizați o perie cu peri moi și mângâiați ușor în direcția granulației pentru a îndepărta praful de suprafață. Pentru o murdărie mai accentuata, lemnul poate fi curățat cu o soluție blândă de detergent de rufe sau săpun de spălat vase, apoi clătit bine și lăsat să se usuce complet. Evitați utilizarea agenților de curățare și abrazivi puternici.
  2. Dacă doriți să păstrați culoarea originală a lemnului, puteți aplica un ulei de ceară. Se recomandă o dată sau de două ori pe an, în funcție de gradul de expunere la soare. După etanșarea (acoperirea) mobilierului, aducerea acesteia în interior este totuși recomandată pe vreme nefavorabilă sau când nu este folosită.
  3. Mobilierul va deveni gri în timp, ceea ce este normal. Dacă aveți nevoie să îndepărtați griul netratat și să-l readuceți la culoarea inițială, o mică șlefuire (cu hârtie abrazivă cu granulație 240) vă va ajuta. Odată ce este șlefuit fin, lasă un pic de gri delicat pentru a face aspectul semi rustic. Și apoi reaplicați ulei de ceară sau lăsați-l așa cum este.

DEPOZITAREA ȘI ÎNGRIJIREA PE TERMEN LUNG
  1. Dacă doriți să depozitați mobila peste iarnă, este recomandat să o depozitați într-o magazie de grădină, garaj sau anexă. Cu toate acestea, nu mutați mobilierul din lemn din grădină direct într-o cameră încălzită pentru depozitare, deoarece schimbarea bruscă a temperaturii și umidității poate provoca despicarea lemnului. Asigurați-vă că mobila este complet uscată înainte de depozitare.
  2. Nu acoperiți lemnul cu plastic, acest lucru poate provoca mucegai. Acoperiți mobila cu huse de exterior (vândute separat) atunci când este lăsată în aer liber pe vreme nefavorabilă sau când nu este utilizată.
  3. Depozitați pernele separat de mobilier pentru a preveni potențiala umezeală și deformarea pernelor.
  4. După utilizare îndelungată și/sau dacă lemnul se usucă, poate fi necesară strângerea din nou a șuruburilor (cu rezistență moderată). Vă rugăm să folosiți unelte adecvate pentru a strânge din nou șuruburile.
  5. Pătarea și decolorarea pot fi prevenite dacă clientul respectă procesul de întreținere regulată a mobilierului.

Lemnul este un produs natural. Fiecare piesă este unică!
  1. Lemnul de zadă este considerat a fi unul dintre cele mai rezistente la intemperii și, prin urmare, este o alegere foarte populară în spațiile exterioare.
  2. Abaterile de structură și culoare, precum și fluctuațiile și diferențele de culoare, subliniază autenticitatea naturală și individualitatea produselor din lemn.
  3. Pentru ca lemnul să fie îndoit, acesta este tăiat în fâșii și lipit în straturi. De-a lungul timpului, din cauza temperaturii și umidității (căldură, frig, radiații solare, ploaie etc.), se ajunge la formarea de fisuri în lemn, precum și în rosturile de lipici. Acest lucru este normal pentru lemnul de zadă. Aceste fisuri sunt de obicei un semn de deshidratare, iar stabilitatea mobilierului nu este afectată de acest lucru.
Curățarea pernelor pentru terasă și grădină
  • Pernele outdoor se usucă aproape instantaneu după ce au fost udate de ploaie, zăpadă, rouă, spălare și alte forme de umezeală.
  • Pernele moi sunt gândite să ofere un maximum de confort. Când nu le foloseşti, depozitează pernele în spații interioare uscate și răcoroase. Astfel, le vei păstra în cea mai bună formă.
  • Curăță stofele din colecția de terasă și grădină cu regularitate. Înainte de a folosi orice soluţie de curăţare, asigură-te că ai testat-o într-o zonă care nu este la vedere.
  • În caz că stofa devine prea murdară, îţi recomandăm să apelezi la curățarea de specialitate. Nu opta pentru curățarea uscată.
  • Pernele dedicate mobilierului de terasă și grădină trebuie ferite de ploi  și ninsori pentru a evita deteriorarea acestora și pentru a rezista cât mai mult în timp.
Informaţii instrucţiuni şi recomandări pentru mobilierul din lemn de teck
  • Lemnul de teck este cel mai potrivit pentru exterior, rezistând mult mai bine la umezeală în comparaţie cu alte tipuri de lemn. Fiind totuşi un produs natural, spre deosebire de împletitura sintetică, necesită o îngrijire mai aparte. Trebuie să cunoști că lemnul de teck, în timp va dezvolta o patină gri ce se datorează oxidării uleiului natural ce se regăsește în fibra sa. Dacă doreşti să păstrezi pe termen lung sau să recapeţi aspectul iniţial al lemnului, îţi recomandăm curăţarea acestuia o dată la 6 luni, cu ajutorul unor soluţii profesionale de curaţat lemn teck pe care le găseşti în colecţia Mobexpert.
  • Topurile din lemn de teck nu pot avea un finisaj uniform şi identic 100%. Variaţiile vizibile de culoare se datorează exclusiv fibrei speciale a copacului.
Instrucţiuni pentru topurile de masă din piatră
  • Topurile din piatră se vor decolora în timp, dacă sunt expuse în lumina directă a soarelui. Acest proces de decolorare este natural. Pentru a „întineri” un top din piatră decolorat, recomandăm un strat de protecție/amplificator de culoare pentru piatră naturală. De vreme ce nu vei întâlni două pietre naturale identice, variațiile de culoare și amprentă sunt de așteptat și nu constituie obiectul unei garanții. Pentru a preveni petele, șterge repede lichidele vărsate. Curăță topul mesei cu regularitate cu o cârpă moale și o soluție din săpun cu PH neutru și apă.
Instrucţiuni şi recomandări pentru mobilierul din metal pentru terasă și grădină

Mobilierul din metal pentru terasă și grădină este gândit să necesite întreținere minimală. Sfatul nostru este să urmărești instrucțiunile de mai jos:

  • Păstrează ramele din aluminiu curate. Nu lăsa murdăria să se acumuleze pe acestea.
  • Curăță folosind săpun cu PH neutru și apă. Foloseşte o cârpă moale.
  • Evită submersiunea. Nu lăsa mobilierul în apă.
  • Este recomandat să previi deteriorarea cauzată de îngheț. Pentru a păstra aspectul optim al mobilierului, acoperă-l sau depozitează-l înăuntru pe perioada lunilor de iarnă.

Pentru mobilierul cu structură din oțel, chiar dacă acesta este vopsit în câmp electrostatic pentru a împiedica apariția petelor de rugină, umezeala și ploile excesive pot determina apariția petelor de rugină în zona îmbinărilor sau a feroneriei (șuruburi).

Recomandări pentru pavilioane și umbrele
  • Sfatul nostru este ca, de fiecare dată când nu utilizezi umbrelele de soare, acestea să fie strânse. Astfel, sunt protejate de razele solare.
  • De asemenea, în caz de fenomene meteo extreme (furtună, ploaie, vânt puernic) umbrelele trebuiesc protejate și strânse. Când se termină sezonul de vară, pavilioanele trebuie demontate şi depozitate. Altfel, se pierde garanția.
Grătare și accesorii
  • Te rugăm să consulţi manualul utilizatorului livrat împreună cu grătarul. Vei găsi acolo toate informaţiile necesare despre modalitatea de utilizare şi întreţinere, precum şi pe cele despre garanţia produsului ales de tine.

Durata medie de utilizare a mobilierului de terasă și grădină este de 2 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Pentru a prelungi durata de viață a pieselor de mobilier pentru terasă și grădină se recomandă depozitarea acestora sau folosirea unei huse protecție în perioada lunilor de iarnă.

Ghivece din ceramică și piatră

Rezistența ghivecelor la ger și îngheț:

Majoritatea ghivecelor de flori sunt rezistente la îngheț și ger. Acest lucru este valabil doar pentru ghivecele care au un orificiu de scurgere al apei. Totuși, este important să ridicați ghiveciul de la sol, în condiții de îngheț și ger. 

Dacă ghiveciul nu are picioare, poate fi amplasat pe un suport sau o scândură. Suplimentar, asigurați-vă că orificiul de pe fundul ghiveciului nu este obstrucționat, apa rămânând astfel în ghiveci. Apa se dilată la frig, ceea ce poate duce la fisurarea sau spargerea ghiveciului. 

De-a lungul timpului, condițiile meteo sau zgârieturile minore pot avea efecte adverse asupra produsului. 

Curățarea ghivecelor:

Ghivecele se pot murdări în special când sunt folosite la exterior. Puteți curăța ghiveciul cu ușurință, folosind o perie moale sau o cârpă și opțional apă călduță și un pic de detergent. Pentru ghivecele lucioase, folosiți o cârpă moale pentru a preveni zgârieturile. Nu folosiți aparate cu presiune, detergenți caustici sau produse care conțin clor sau alte ingrediente de albire. 

Sfaturi pentru umplerea ghivecelor:

  • Asigurați-vă că pământul nu înfundă orificiul de scurgere al ghiveciului. Puteți preveni acest lucru prin așezarea unei plase pe fundul ghiveciului. Astfel, apa se poate scurge fără ca ghiveciul să crape la îngheț. 
  • Pasul doi, umpleți 1/3 din ghiveci cu hidrogranule de argilă. Acest lucru vă permite un control mai bun al apei în ghiveci, planta având astfel condiții mai bune de creștere. 
  • Pasul trei, umpleți ghiveciul cu pământ. Puteți să presărați un strat de hidrogranule de argilă peste pământul din ghiveci. Veți obține un efect decorativ și pământul de la suprafață nu se va mai usca foarte repede.
  • Recomandat ar fi să nu mișcați ghiveciul după umplerea cu pământ. Greutatea ghiveciului și a pământului pot provoca fisurarea ghiveciului.

Pavilioane, umbrele și pergole

Instrucțiuni și recomandări

Pavilioanele și pergolele trebuie ancorate în podeaua de beton cu conexpandurile ce însoțesc produsul. Garanția nu acoperă eventualele probleme apărute în urma nefixării corespunzătoare a acestora.

În cazul pergolelor cu acoperiș din lamele metalice, vă recomandăm să păstrați lamelele în poziție deschisă pe timpul ninsorilor abundente.

Decoraţiuni diverse

Ceramică
  • Vesela din ceramică poate fi introdusă în cuptorul cu microunde sau în cuptorul aragazului, dar numai la temperaturi scăzute şi pot fi curăţate în mașina de spălat vase.
  • Atenţie: schimbările bruşte de temperatură a materialului pot provoca microfisuri pe suprafaţa glazurată (ex: nu băga în cuptorul cu microunde o farfurie abia scoasă din frigider. Las-o mai întâi să ajungă la temperatura camerei).
  • Dacă vesela nu are inserţii metalice, se poate folosi în cuptor, dar şi la colngelator; de asemenea, poate fi curăţată în maşina de spălat vase.
Porţelan
  • Densitatea şi versatilitatea materialului fac ca produsele din porţelan să fie ideale pentru folosirea zilnică.
  • Dacă vesela din porţelan nu are inserţii metalice, ea poate fi introdusă în cuptorul cu microunde. De asemenea, se poate folosi atât în cuptorul pe gaz, cât şi în cel electric şi poate fi curăţată în maşina de spalat vase.
  • Porțelanul fin (bone china). Este destinat atât utilizării zilnice, cât și pentru ocazii speciale. Cu îngrijirea corespunzătoare, obiectele din ceramică și portelan rezistă timp îndelungat.
Recomandări generale
  • Nu expune obiectele la flacără sau la schimbări bruşte de temperatură.
  • Detergenții de vase cu granule, praful de curățat și bureții de sârmă sunt abrazivi și nu vor fi folosiți în contact cu vesela.
  • Toate piesele prezintă siguranță la folosință în mașina de spălat vase, excepție facând cele decorate cu metale nobile.
  • Așează piesele cu atenție în mașină astfel încât să nu se atingă, pentru că jetul de apă le-ar putea mișca din loc, deteriorându-le.
  • Foloseşte un program ușor de spălare (îţi recomandăm maximum 60o C) și lasă vesela să se răcească înainte de a o scoate din mașină.
  • La depozitare, așază un separator între piese, pentru a te asigura că piesa de deasupra nu o deteriorează pe cea de dedesubt.

Durata medie de utilizare a produselor din ceramică, porţelan şi porţelan fin este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Sticlă
  • Sticla este un material amorf (necristalizat) și cu duritate mare. Paharele pentru bar pot fi folosite de multe ori în mașina de spălat vase, dar recomandarea în cazul celor cu picior este spălarea de mână. Presiunea apei din mașina de spălat produce vibrații în piciorul paharelor, ceea ce poate provoca microfisuri sau chiar spargerea lor. În timp ce speli paharul, ţine-l de glob, nu de picior. Trebuie să te informăm că utilizarea frecventă a maşinii de spălat vase poate duce în timp la pierderea strălucirii sticlei.
  • Alte obiecte din sticlă: Pentru curăţare, foloseşte o cârpă moale sau un prosop de hârtie și o soluție de curățat geamuri. Curăță cu detergent slab și apă. Repetă, pentru a evita formarea de dâre.
  • Obiecte din sticlă decorată manual: Pentru curăţare, folosește o cârpă moale, înmuiată în apă sau într-o substanţă de curăţare destinată materialului din care este confecţionat. Apoi, şterge cu o cârpă curată și uscată. Nu folosi agenţi de curăţare aspri sau abrazivi pentru a nu deteriora decorul obiectului.

Durata medie de utilizare a produselor din sticlă este de 2 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Inox

Tacâmurile din inox de înaltă calitate, nu necesită întreținere deosebită și rezistă în timp. Sfaturi de urmat:

  • Spală tacâmurile din inox imediat după folosire; mâncărurile pot conține acizi sau uleiuri care pot provoca mătuirea.
  • Evită expunerea îndelungată la apă, întrucât efectul coroziv al acesteia poate provoca apariția de pete.
  • Când le cureţi în maşina de spalat vase, evită contactul cu aluminiul, alte obiecte din metal sau elemente ce emană căldură, întrucât căldura puternică este corozivă.
  • Pentru a-i asigura o viață îndelungată produsului, nu se recomandă curățarea în mașina de spălat vase.
  • În maşina de spălat vase, așază furculițele și lingurile cu mânerele în jos și cuțitele cu mânerele în sus.
  • La spălarea de mână, foloseşte apă fierbinte, în care ai diluat detergent de vase; clăteşte și usucă imediat cu o cârpă moale. Poți recurge la lustruire pentru a înlătura efectul de închidere la culoare cauzat de ingredientele din ceai, cafea, sos de salată și oțet.

Durata medie de utilizare a tacâmurilor din inox este de 10 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Alamă
  • Produsele din alamă se întreţin prin ştergerea lor cu o cârpă moale și curată. Evită agenții de curățare aspri sau abrazivi.
  • Nu uita că, în timp, alama „îmbătrâneşte” și, la un moment dat, își pierde din lustrul inițial. Pentru a reda luciul foloseşte agenți de curățare specifici materialului.

Durata medie de utilizare a produselor din alamă este de 3 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Obiecte din cristal optic
  • Cristalul optic nu conţine plumb, iar aspectul preţios vine din claritate și strălucire. Decoraţiunile confecționate din cristal fără plumb se curăță de praf cu ajutorul unei cârpe uscate şi moi.

Durata medie de utilizare a obiectelor din cristal este de 7 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Obiecte din lemn / rășină
  • Pentru a le spori frumuseţea naturală, decoraţiunile din lemn/răşina sunt acoperite cu un strat protector de lac.
  • Obiectele decorative din lemn nu se spală la maşina de spălat vase.
  • Pentru curăţare, şterge cu o cârpă moale.
  • Pentru pastrarea produsului din lemn în timp, se recomandă, ocazional tratarea cu o cârpă moale înmuiată în ulei vegetal. Lemnul este un material care necesită o îngrijire periodică.

Durata medie de utilizare a obiectelor din lemn este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Obiecte împletite din fibră naturală
  • Evită expunerea prelungită la lumina soarelui și la sursele de încălzire/de AC pentru a preveni decolorara prematură și/sau uscarea excesivă a fibrelor naturale.
  • Aspiră sau periază ușor praful în fiecare săptămână.
  • Șterge obiectul cu o cârpă moale, umedă. Nu folosi detergenți sau alte materiale abrazive pentru a curăța orice zonă împletită.
  • Dacă se agață împletitura, nu desfira. Taie colțul ieșit în relief cu un foarfece și aplică lipici transparent pentru a securiza zona.

Durata medie de utilizare a obiectelor împletite din fibră naturală este de 2 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Obiecte din material textil pluş (jucării din pluş)
  • Întreţinerea şi curăţarea se fac prin spălare manuală la 30℃. Înainte de a le înmâna copiilor, îndepărtează toate etichetele şi ambalajul.

Durata medie de utilizare a obiectelor din material textil pluş este de 2 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Suporți de lumânare
  • Cu îngrijirea corespunzătoare, suporții de lumânare vor rezista în timp. Nu lăsa lumânările aprinse nesupravegheate.
  • Pentru curăţarea zilnică, foloseşte o cârpă moale, înmuiată în apă sau într-o substanţă de curăţare destinată materialului din care suporţii sunt confecționați.
  • Nu folosi agenţi de curăţare care conţin substanţe abrazive, amoniac sau înălbitori. Apoi, şterge cu o cârpă curată și uscată.

Durata medie de utilizare a suporților de lumânare este de 2 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Tablouri / Rame foto
  • Șterge praful de pe ramă cu o cârpă moale, antistatică.
  • Șterge sticla cu o cârpă moale și cu o soluție specială de curățare a sticlei, care se evaporă ușor.
  • Pentru a evita deteriorarea ramelor cu ornament, nu folosi soluție în exces.
  • Nu șterge suprafața tabloului cu soluții lichide!

Durata medie de utilizare a tablourilor / ramelor foto este de 10 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Flori, plante și copaci artificiali
  • Îndepărtează praful cu un pămătuf sau cu ajutorul unui uscător setat pe aer rece. Curăță cu o cârpă umedă și usucă atent.
  • Temperaturile joase vor curba frunzele. Plantele indoor/outdoor sunt recomandate pentru folosință în spații exterioare acoperite, dar ar trebui aduse înăuntru când temperaturile scad până la nivelul de îngheț.
  • Plantele artificiale în ghiveci, de dimensiuni mari (cu înălțime mai mare de 150 cm) au protecţie UV. Ele pot fi expuse pe terase acoperite, ferite de diverse intemperii.
  • Florile artificiale îşi păstrează culorile iniţiale pentru o perioadă de aproximativ 2 ani; uşoara decolorare care apare în timp este normală.
  • Produsele care sunt așezate într-un vas care pare umplut cu apă (lichid special) nu trebuie expuse în lumina directă a soarelui.
  • „Scămoșarea” este un proces firesc întâlnit la orice material uscat sau prezervat. Păstrează aranjamentele din flori uscate departe de razele directe ale soarelui, umiditate ridicată și căldură, condiții care pot provoca decolorarea.

Durata medie de utilizare a florilor, plantelor și copacilor ornamentali este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Lumânări parfumate
  • Lumânarea se aşază pe o suprafaţă rezistentă la caldură.
  • Se păstrează la distanţă de materiale inflamabile. Fitilul trebuie ajustat la 0,5 cm pentru a menține flacăra mică.
  • Limitează arderea lumânării la 3-4 ore încontinuu.
  • Nu lăsa lumânarea nesupravegheată.

Durata de ardere a lumânărilor parfumate este menţionată pe ambalajul fiecărui produs în parte.

Decoraţiuni textile - Ţesături

  • Curăţare. Țesăturile fine pentru pat din toate fibrele naturale, cum ar fi bumbacul și inul, trebuie spălate ușor, de mână, sau folosind programul pentru rufe delicate al mașinii de spălat, în apă caldă, niciodată fierbinte, cu un detergent ușor, fără înălbitor pe bază de clor. Dacă apoi doreşti să le albeşti, nu folosi niciodată înălbitor pe bază de clor; îngălbenește țesătura și reduce rezistența fibrei. Cuverturile cu matlaseu și fețele de pernă pot fi spălate la mașină. Pentru broderii delicate și pasmanterii speciale, se recomandă spălarea manuală.
  • Pentru cele mai bune rezultate şi informaţii specifice, îţi recomandăm să consulți instrucțiunile de curățare de pe eticheta fiecărui produs.
Reguli de bază pentru spălarea la maşină
  • Foloseşte apă rece pentru a păstra culoarea şi mărimea produsului; apa fierbinte poate mătui culoarea acestuia; în acelaşi timp, apa caldă îl poate face să intre la apă.
  • Dacă foloseşti maşina cu storcător, ciclul lejer este opţiunea cea mai bună şi ajută la păstrarea formei materialului.
  • Dacă produsul este nou şi foarte îmbibat în culoare, trebuie spălat separat în prima fază; în acest mod, vei evita transferul culorilor între textilele care sunt curăţate în timpul aceluiaşi ciclu de spălare.
  • Spală împreună doar textilele de aceeaşi culoare, după ce au fost spălate individual în prealabil.
  • Spală împreună textilele de greutate asemănătoare. Spălarea unui articol fin împreună cu prosoape de baie sau cu alte textile grele (rigide) duce la deterioratrea produsului mai fin datorită acţiunii pe care o are materialul mai greu în timpul stoarcerii.
  • Folosirea înălbitorilor fără clor este necesară pentru menţinerea culorilor. Verifică instrucţiunile de pe etichetă înainte să treci la albirea produsului. Aceasta nu este recomandată tuturor textilelor.
  • Pentru a evita şifonarea produsului, acesta trebuie întins imediat după terminarea ciclului de spălare.
  • Balsamul de rufe nu este recomandat pentru textilele al căror rol este absorbţia, cum ar fi prosoapele de baie şi cele de vase. Ele au cea mai mare capacitate de absorbţie atunci când fibra este aspră, lucru obţinut automat în timpul ciclului de spălare şi uscare. Rolul balsamului este acela de a înmuia fibra prin îmbibare exact în acelaşi fel în care acționează şi balsamul de păr.
Reguli de bază pentru spălarea manuală
  • Nu înmuia produsul mai mult de zece minute. Detergenţii (cei fini sunt recomandaţi) fac toată treaba în primele minute. Înmuierea excesivă poate duce la amestecul culorilor.
  • Petele persistente pot fi frecate uşor cu mâna.
  • Stoarce usor materialul, fără să-l răsuceşti.
  • Scutură-l şi întinde-l pe un prosop sau direct pe uscătorul de rufe.
  • Curățarea uscată. Pentru cuverturile de pat matlasate sau alte textile precum draperii din catifea, curățarea uscată va preveni „strângerea” materialului.
Uscarea
  • Usucă la o temperatură joasă, până când textilele devin puțin umede. Uscarea în exces duce la ruperea fibrei. Căldura din uscător poate mătui culorile şi poate strânge fibra în mod inegal, făcând-o să se încreţească.
Călcarea
  • Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă călcarea când țesătura este încă umedă. În funcție de țesătură, setează temperatura pentru bumbac, in sau mătase.
  • Pentru broderii și panglici delicate, calcă pe dos. Călcatul reține din luciul bumbacului satinat și afectează „suplețea” mătăsii.
Depozitarea
  • Pentru a prelungi viața țesăturilor, asigură-te că le depozitezi într-un spaţiu bine aerisit.
  • Pentru a evita îngălbenirea țesăturilor, nu le depozita în plastic.
  • Când le depozitezi pe termen lung, împachetează-le între învelitori de bumbac.
Textile pentru fereastră

Pentru cele mai multe dintre draperii şi perdele se recomandă curățarea chimică uscată. Spălarea poate provoca decolorarea și destrămarea cusăturii.

  • Calcă la o temperatură scăzută, nu usca prin centrifugare şi nu folosi înălbitori.
  • Aspiră regulat draperiile, obloanele și jaluzelele cu ajutorul periei speciale.
  • Nu permite ca un produs să se murdărească prea tare înainte de a-l curăța.
  • Îţi recomandăm să consulți instrucțiunile de curățare de pe eticheta fiecărui produs pentru a avea cele mai bune rezultate.
Perne şi Pilote
  • Din puf şi pană gâscă: chiar dacă este un material preţios, produsul din puf şi pană de gâscă este uşor de întreţinut. Lasă produsul să respire pentru a elimina uşor umiditatea absorbită în timpul utilizării. În timpul spălării, conform instrucțiunilor de pe etichetă, utilizează apă călduţă din abundenţă şi un detergent delicat pentru lână, iar pentru maşina de spălat se va seta un ciclu de centrifugare minimă. Reutilizează produsul din puf şi pană de gâscă, doar după uscarea completă. Recomandăm spălarea produselor o dată după fiecare sezon. Depozitarea se face în locuri uscate şi aerisite în husă de pânză sau în husa originală - produsul trebuie să respire. Niciodată nu depozita în saci de plastic sigilaţi.
  • Din microfibră sau sintetic: Simpla spălare la maşină şi uscare, sunt suficiente pentru a te bucura de un somn sănătos şi revigorant pe toată durata vieţii. Spală perna o dată la 3 luni. Pernele umplute cu nanofibre pot fi spălate de mână, la maşină şi uscate. În timpul spălării fibrele rezistente de nanofibră, la apă, rămân netede şi ridicate. Evită căldura excesivă deoarece husa se poate arde. Nu spăla chimic, înălbitor, calcă sau curăţă la abur.
  • Din bambus: produsul din bambus este recomandat a fi curăţat în centre specializate cu respectarea instrucţiunilor de pe etichetă.
Perne decorative
  • Înfoiază și roteşte pernele pentru a evita uzarea.
  • Apelează la curățarea uscată sau la spălarea profesionistă a huselor cu respectarea instrucțiunilor.
  • Curățarea uscată este recomandată pentru a păstra aspectul de nou al celor mai multe modele de perne.

Durata medie de utilizare a decoraţiunilor textile este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare. Excepție fac pernele decorative care au o durată medie de viață de 2 ani.

Covoare - Procedee standard de întreținere

  • Aspiră periodic cu aspiratorul, evitând zona franjurior. Aspiră covorul și pe dos. Dacă este așezat într-o zonă de trafic, aspiră mai des.
  • Absoarbe imediat (nu freca) lichidele vărsate. Îndepărtează petele recente, murdăria şi lichidele vărsate imediat prin absorbire cu hârtie absorbantă sau cu un prosop curat, uscat.
  • Nu se recomandă la curăţarea covorului utilizarea apei în exces.
  • Dacă foloseşti o soluţie de curăţat covoare, îţi recomandăm ca mai întâi să o testezi pe o porţiune mai puţin vizibilă.
  • Se recomandă curățarea profesională chimică. Te sfătuim să apelezi la curățarea de specialitate o dată pe an. Întotdeauna apelează la un profesionist specializat în tipul de covor pe care îl ai (ţesut mecanic, ţesut manual, înnodat manual etc).
  • Adună fibrele și firele care ies din covor. Scămoșarea covoarelor este un proces firesc; nu trage aceste scame. Foloseşte un foarfece pentru a le îndepărta. Se recomandă aspirarea regulată a covorului în această perioadă.
  • Roteşte covoarele periodic pentru a evita uzarea pe o singură latură, îndeosebi în cazul covoarelor din zonele de trafic.
  • Evită expunerea la lumina solară și/sau surse de căldură. Depozitează covorul rulat într-o folie protectoare.
  • Foloseşte un antiderapant. Va păstra aspectul covorului și va preveni alunecarea covorului pe suprafeţe netede sau lustruite. Nu va permite încrețirea covorului în jurul picioarelor şi colţurilor de mobilier. De asemenea, un antiderapant va duce la creşterea rezistenţei covoarelor din zonele de trafic intens.
Covoare din acril

Spălarea poate provoca decolorarea și destrămarea cusăturii.

  • În cazul apariţiei petelor, există o primă regulă importantă: îndepărtează întotdeauna lichidele vărsate imediat prin absorbire cu hârtie absorbantă. Nu freca, pentru că nu vei face decât să măreşti pata. Repetă operaţiunea până când lichidul vărsat este absorbit complet.
  • Trebuie să te avertizăm că este normal ca, o perioadă de timp (variabilă în funcţie de grosimea covorului), din covoarele de acril să iasă puf. Nu trebuie decât să aspiri şi să periezi periodic covorul.
  • Nu smulge firele care ies afară, ci taie-le cu atenţie cu ajutorul foarfecelor.
Covoare din lână

Orice fibră de lână are, în mod natural, un strat subţire protector. Acesta va permite să îndepărtezi cu uşurinţă murdăria.

  • Întotdeauna îndepărtează pata imediat, prin absorbire cu o cârpă uscată
  • Înlătură cât mai repede posibil substanţa împrăştiată cu o lingură sau cu un cuţit, începând de la marginea petei spre mijlocul ei. Nu freca, doar tamponează, altfel împrăştii substanţa şi mai mult.
  • Dacă utilizezi vreun detergent, asigură-te că acesta este recomandat pentru lână si întotdeauna testează-l pe o suprafaţă mică şi, ideal, nu la vedere.
  • În cazul petelor vechi, îţi recomandăm curăţarea profesională chimică.
  • Scămoşarea este o caracteristică a covoarelor din lână; în consecinţă, este normal ca, timp de câteva saptămâni, din covor să iasă puf sau scame. Este motivul pentru care se recomandă aspirarea regulată a covorului în acestă perioadă.
Covoare sintetice (polipropilenă)
  • Aspirarea periodică a acestor covoare este esenţială. La fel ca şi în cazul celorlalte tipuri de covoare, este bine ca imediat după ce ai vărsat vreun lichid pe covor să-l absorbi cu o cârpă uscată; în pasul doi, revii cu o cârpă uşor umezită pentru îndepărtarea petei. In final, foloseşti o cârpă uscată pentru a absorbi umezeala din covor.
  • În cazul în care pata nu iese, poţi utiliza un şampon de curăţare. Testează întâi soluţia pe o zona mai puţin vizibilă a covorului.
  • Pentru pete rezistente, apelează la curăţarea profesională chimică a covorului.
Covoare din cânepă
  • Pentru întreţinerea zilnică, se foloseşte aspiratorul.
  • Covoarele le poţi spăla cu apă calduţă şi cu un detergent neutru. A nu se folosi solvenţi sintetici!
  • În cazul lichidelor vărsate, intervii imediat pentru absorbirea lor cu ajutorul unei cârpe uscate.
  • Petele vechi le poţi îndepărta cu ajutorul unui detergent neutru diluat în apă. E bine ca, iniţial, să testezi detergentul pe o porţiune mai puţin vizibilă.
Covoare din piele cu păr
  • Pentru păstrarea calităţilor şi caracteristicilor acestor produse, îţi sugerăm o întreţinere periodică cu o perie, în direcţia firelor de păr.
  • Pentru înlăturarea petelor, intervii imediat prin absorbirea lor cu o cârpă uscată.
  • Pentru petele dificile, îţi recomandăm să apelezi la o firmă specializată în curăţarea chimică a covoarelor.
  • Nu utiliza petrol, acizi, solvenţi.
Covoare din bucăţi de piele
  • Covoarele din piele se întreţin prin ştergere cu o cârpă uscată. Lichidele vărsate se absorb cu o cârpă uscată.
  • Pentru petele dificile, îţi recomandăm să ceri ajutorul firmelor specializate în curăţarea covoarelor.
  • Nu utiliza petrol, acizi, solvenţi.
Covoare din vâscoză
  • Pentru acest tip de covoare, întreţinerea generală se realizează prin aspirare periodică.
  • Îndepărtează petele recente, murdăria şi lichidele vărsate imediat prin absorbire cu hârtie absorbantă sau cu un prosop curat, uscat.
  • Dacă utilizezi o soluţie de curăţat covoare testeaz-o întâi pe o porţiune mai puţin vizibilă. Nu se recomandă la curăţarea covorului utilizarea apei în exces.
  • Pentru petele vechi, este recomandată curăţarea profesională chimică. De asemenea, se recomandă curăţarea profesională o dată pe an.
  • Scămoşarea este o caracteristică a covoarelor din vâscoză şi este normal, ca timp de câteva saptămâni după ce l-ai cumpărat, din covor sa iasă puf sau scame. De aceea, se recomandă aspirarea regulată a covorului în acestă perioadă.
Covoare din bumbac
  • Pentru acest tip de covoare, întreţinerea generală se realizează prin aspirare periodică.
  • Îndepărtează petele recente, murdăria şi lichidele vărsate imediat prin absorbire cu hârtie absorbantă sau cu un prosop curat, uscat. Dacă utilizezi o soluţie de curăţat covoare testeaz-o întâi pe o porţiune mai puțin vizibilă. Nu se recomandă la curăţarea covorului utilizarea apei în exces.
  • Pentru petele vechi este recomandată curăţarea profesională chimică. De asemenea se recomandă curăţarea profesională o data pe an.
  • Scămoşarea este o caracteristică a covoarelor din bumbac şi este normal ca timp de câteva saptămâni din covor sa iasă puf sau scame de aceea se recomandă aspirarea regulată a covorului în acestă perioadă.

Durata medie de utilizare a covoarelor este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.

Corpuri de iluminat

Modul de întreţinere al corpurilor de iluminat diferă în funcţie de materialele din care acestea sunt fabricate.

  • Curăţarea este limitată la suprafeţele exterioare - abajururi sau sticle de protecţie. În general abajururile lămpilor se pot curăţa cel mai bine prin aspirare sau cu un pămătuf.
  • Nu trebuie folosit niciun produs chimic sau abraziv care ar putea afecta structurile metalice, dacă acestea există.
  • Scoate corpul de iluminat din priză înainte să aplici orice soluţie de curăţat.
  • Becurile sunt într-o mare varietate de forme şi mărimi, de diferite unităţi de putere electrică (watt). Din motive de siguranţă, este foarte important să fie folosite numai becurile indicate de producător.
  • Becurile cu halogen, pot fi afectate de praf şi uleiuri/grăsimi, chiar şi de grăsimea de pe mâini. În consecinţă, îţi recomandăm să le manevrezi cu mănuşi sau cu orice alt material de protecţie, şi nu cu mâinile neacoperite.
  • Becurile cu halogen lucrează la o temperatură foarte mare şi, în consecinţă, este indicat să fie ţinute departe de orice material inflamabil.
  • Păstrează corpurile de iluminat departe de acizi şi solvenţi chimici ce pot afecta suprafeţele acestora.
  • Respectă întotdeauna instrucţiunile de montaj şi nu depăşi wataj-ul specificat pe colet.
  • Conectarea la sursa de energie electrică trebuie efectuată numai de către personal calificat în acest sens.
  • Niciodată nu lăsa lampa fără bec (împedici astfel ca cineva să atingă contactele în mod accidental).

Durata medie de utilizare a corpurilor de iluminat este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare. Durata medie de utilizare a becurilor este menţionată pe ambalajul fiecărui produs în parte.

Tapet - instrucțiuni de montare

  • Controlați rolele înainte de cumpărare pentru a depista eventuale defecte. Cumpărați role numai cu același număr de înregistrare (apare pe eticheta rolei). În caz de reclamații trimiteți acest număr de înregistrare și o mostră din tapet.
  • Asigurați-vă că peretele pe care aplicați tapetul este curat, uscat și neted.
  • Utilizati adeziv adecvat, de bună calitate.
  • Tăiați fâșia de tapet pe lungime (înălțimea peretelui + 5 cm). Pentru tapet cu modele repetitive păstrați distanța prevăzută pe etichetă.
  • Aplicați adeziv pe fâșiile de tapet și aplicați-le pe perete.
  • Îndepărtați bulele de aer dintre tapet și perete cu ajutorul unei role.
  • Tăiați surplusul de tapet cu ajutorul unui cater.
  • Evitați surplusul de adeziv pe suprafața tapetului. Nu îndepărtați surplusul de adeziv cu buretele umed.
  • Evitați căldura excesivă în cameră în timp ce tapetul se usucă.
  • În caz de renovare îndepărtați fâșiile de tapet uscat (nu le umeziți).

Nu ai găsit ghidul dorit?

Nu ai găsit ghidul pentru tipul tău de mobilier?
Scrie-ne ce ghid ți-ai dori, completând formularul de mai jos.

Nu ai găsit ghidul dorit?

Completează câmpurile de mai jos și lasă-ne adresa de e-mail pentru a putea fi contactat.

Maxim 5 fișiere. Maxim 20MB per fișier
Tip: *.pdf, *.png, *.mp4