#OameniiMobexpert - Șerban: „O experiență frumoasă e când revine clientul pentru un nou proiect”

Pentru că oamenii din spatele unui brand sunt cei care îi dau viață, vă facem cunoștință cu colegul nostru, Șerban Szabo, Arhitect Design Center Mobexpert Pantelimon.

Vrem să aflăm mai multe lucruri despre tine. Cum este Șerban, ce a făcut înainte să lucreze în cadrul companiei Mobexpert?

Sunt o persoană optimistă, sinceră și directă. Îmi place libertatea de mișcare și independența, am căutat mereu să îmi însușesc abilități cât mai variate, din cât mai multe domenii. Pun foarte mult accent pe partea practică, logică și rațională.

Înainte de a lucra în Mobexpert, am cochetat cu arhitectura generală, designul de produs, designul interior și, în special, cu una din laturile cele mai frumoase ale sticlăriei, vitralii și obiecte decorative din sticlă.

Am absolvit în 2008 liceul de artă George Apostu din Bacău, la secția Arhitectură, după care am continuat arhitectura generală pentru un an în Iași, la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino, mutându-mă din anul 2 la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. Trecând câțiva ani, am ajuns la concluzia că sunt mai atras de interior decât de exterior, astfel încât, am renunțat la arhitectura generală și mi-am susținut diploma la Facultatea de Arhitectură de Interior.

Povestește-ne mai multe despre traseul tău profesional.

Am avut diverse joburi mai mult sau mai puțin importante din facultate, când încă eram în perioadele mele de descoperire, dar traseul meu profesional s-ar putea spune că l-am început în Mobexpert, la modul cel mai propriu. În mare parte au fost domenii conexe artelor, de la vitralii, la desenator într-un birou de arhitectură, la grafic design, la producție publicitară, până la proiectare de mobilier.

Cum ai descrie job-ul tău?

Dinamic și provocător. Acestea sunt cele două chestiuni principale care mă atrag cel mai mult. Nu aș suporta programul standard cu o zi întreagă de stat pe scaun la birou, iar faptul că sunt în permanentă mișcare între teren și birou sau între vânzare și cele necesare întocmirii proiectelor mă ține în priză.

Mă ocup de partea de consultanță, propunere de amenajări clienților, proiectare și vânzarea rezultatelor, cu tot ce ține de procesul acesta.

De unde provine această pasiune a ta pentru design interior?

E o latură care s-a dezvoltat în timp. De mic mi-a plăcut desenul și am avut o înclinație către arte. În timpul liceului, am descoperit plăcerea de a proiecta, dar abia în facultate, descoperind niște oameni care m-au inspirat, am început să aprofundez acest domeniu.

Cum caracterizezi stilul tău creativ? Și care este stilul tău de design preferat?

Nu pot spune că am un stil preferat. Îmi plac în aceeași măsură atât liniile drepte, cât și rotunjite, coerența să existe și un pic de culoare. Consider că un profesionist ar trebui să răspundă la fel de bine indiferent de tema pe care o primește.

De unde te inspiri? Care sunt sursele tale de inspirație și cum le aplici în proiectele de amenajare în Mobexpert?

Internetul este baza de inspirație în general, fiind cea mai vastă bază. Nu poți deveni mai bun decât urmărindu-i pe cei mai buni decât tine și însușindu-ți din cunoștințele sau realizările lor.

Care este partea favorită din procesul creării unui proiect de design interior?

Partea de proiectare și de asociere a produselor și soluțiilor de amenajare. Îmi dă o satisfacție enormă și vânzarea care de fapt desăvârșește munca precedentă, dar întocmirea propunerii are marja mai mare.

Care au fost cele mai frecvente solicitări în amenajarea unei locuințe?

Pe lângă cazurile în care clientul are apartamentul gol și trebuie amenajat complet, solicitările cele mai specifice au fost de rezolvarea diferitelor spații de depozitare, fie prin propunerea de mobilier standard, fie prin o rezolvare de tip custom.

Ce înseamnă să ai o casă frumoasă?

Să te simți bine, să te reprezinte, să aibă culorile tale preferate, totul la îndemână sau unde ar trebui să fie, cu spații de circulație logic gândite și corect raportate dimensional, cu suficiente spații de depozitare prin care să eviți haosul. Astea ar fi în cazul ideal. Totuși, o casă frumoasă este locul în care abia aștepți să ajungi și locul în care sufletul și creierul tău sunt cele mai liniștite.

Care este cea mai frumoasă experiență de când ești designer? Dar cel mai important proiect?

Am trăit o mulțime de experiențe frumoase, nu pot indica una, la fel cum nu pot indica nici un proiect ca fiind cel mai important. Toate sunt importante, indiferent de dimensiunea sau valoarea lor. Totuși, o experiență frumoasă e când revine clientul pentru un nou proiect sau te recomandă cuiva sau pur și simplu, vezi mulțumirea.

De ce ai recomanda unui prieten Mobexpert ca loc de muncă?

Pentru că din toate locurile prin care am trecut nu am găsit nicăieri o școală mai bună, atât profesională, cât și de viață. Lucrul cu atâția oameni din jurul tău și cu clientul e provocator și te învață multe. Pe de altă parte, e o companie solidă, cu vechime mare, care a rezistat, ba chiar s-a dezvoltat pe parcurs, indiferent de greutățile din piață. Poate și pentru că e o companie românească.

Ce sfat ai pentru generația tânără? Ținând cont mai ales de această perioadă, ce ar putea să facă pentru joburile în care sunt deja sau pentru care se pregătesc.

Să învețe și să se dezvolte pe cât mai multe planuri. Tehnologia și mânuirea ei, pentru generația tânără, nu e ceva de învățat, s-au născut cu ele; depinde totuși de modalitatea de folosire a ei, în care recomand atenție.

Pentru joburile în care sunt, să țintească mai sus în permanență și să învețe cât mai multe din domeniul de activitate și în general. Pentru cei ce se pregătesc, să se pregătească bine și să nu facă compromisuri.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)