Salone del Mobile Milano 2024: Un rezumat al tendințelor în design by Diana David - designer Mobexpert

Colega noastră Diana David, designer cu o experiență vastă în cadrul Mobexpert, a luat parte recent la Salone del Mobile Milano, cel mai mare eveniment de design din lume. În urma acestei experiențe, Diana povestește care sunt tendințele anului în materie de mobilier, dar și care sunt cele mai apreciate combinații cromatice.

Material realizat de Diana David, designer Mobexpert:

“În perioada 16-21 aprilie s-a desfășurat cea de-a 62-a ediție a Târgului Internațional de Mobilă de la Milano, unde s-au reunit peste 185 de mărci și 1.950 de expozanți din 35 de țări, devenind cel mai mare eveniment de design din lume și totodată un loc de referință pentru comunitatea globala de design. Aici, noi combinații de idei, forme și funcții se materializează și devin vizibile, poate sub formă embrionară, anticipând, uneori imperceptibil, alteori foarte clar, identitatea locuinței de mâine. Evenimente conexe au avut loc în aceasta perioadă și în oraș, Salone del Mobile și Fuorisalone definesc Milano Design Week, cea mai importantă perioadă a anului pentru Milano și punctul de referință mondial pentru industria designului.

Tendințele observate în ultimele luni s-au confirmat și întărit: produsele de dimensiuni mari câștigă în continuare în generozitate, în timp ce canapelele au linii moi, rotunjite, care emană relaxare. Mobilierul devine un joc de elemente modulare, unde granițele se estompează și stilurile continuă să se influențeze reciproc.

Designul curbat domină din nou mobilierul, pentru a declanșa un fel de revoluție internă care sărbătorește armonia și plăcerea, convivialitatea și relaxarea. Dar există un efect secundar, ușurința vizuală lasă loc unor proporții mărite, masive și sculpturale, dar amplificate.

În aer este o dorință de soliditate, de concretețe, de materialitate - și piese care își poartă propria greutate, de la comode la oglinzi supradimensionate, toate pătrund în designul casnic. Deci, este logic ca materiale precum travertinul – și cu atât mai mult, marmura să joace un rol important în această săptămână de design. De asemenea sticla capătă noi valențe artistice, fiind îmbunătățită cu printuri digitale, iar mesele și-au schimbat și forma pentru a răspunde diferitelor nevoi, datorită unui mecanism simplu, pot trece de la rotunde la dreptunghiulare, și chiar de la foarte mici la XXL.

Canapelele prezentate la târg au și ele dimensiuni generoase și configurații modulare, cu forme rotunjite, țesături somptuoase și perne supradimensionate. Chiar și bibliotecile sunt personalizabile, cu rafturile lor putând fi repoziționate după cum este necesar, indiferent dacă sunt plasate pe un perete sau folosite pentru a împărți un spațiu deschis.

Coral orange a fost laitmotivul cromatic al Milan Design Week 2024, o culoare care nu mai este greu de asortat. Designerii nu s-au sfiit de această nuanță îndrăzneață, fie că a luat forma unui mic detaliu, a unui obiect sau a unei întregi canapele cu trei locuri.

Dar când a venit vorba de mobilier, nu a lipsit nici roșul profund, o altă culoare la fel de prezentă pe buzele participanților, întâlnită la canapele, rafturi, sau piese de design clasic italian reeditate, prezente în colecția unui brand de fashion renumit.

Cât despre acel electric verde Billie Eilish văzut pe podele și pereți la Gucci, l-am întâlnit în colecțiile mai multor designeri. Future Impact, de exemplu, a prezentat masa și scaunul Monolith de David Lee, în timp ce Hydro a pus șapte designeri renumiți să realizeze obiecte din aluminiu reciclat, în care verdele strălucitor a apărut din nou.

Suprafețele cromate acaparează din ce în ce mai mult spațiul interior, înclinația designerilor pentru crom, oțel inoxidabil și suprafețe reflectorizante fiind una vizibilă anul acesta. Un lucru special la aceste materiale populare este că reflectă subtil culorile împrejurimilor, adăugând viață obiectelor, precum și mediului lor.

La rândul său, obiectele decorative oferă o călătorie de culoare, pozitivitate, ludic, modele și texturi stratificate și forme dinamice. Acest fapt ne amintește că ne putem juca cu modele, combina și chiar suprapune materiale – ceea ce contează este să o facem cu grijă. În fruntea topurilor se află, din nou, modelele de plante și temele florale decorative.

De la mobilier la tehnologia futuristă, Milan Design Week prezintă cele mai noi modele în ceea ce este cea mai mare sărbătoare a designului din lume. Pentru mărcile de design interior consacrate în principal, Salone del Mobile, chiar în afara orașului, găzduiește cele mai recente inovații în designul interior prin vitrinele emergente. În oraș, Furiosalone oferă Milanului o atmosferă asemănătoare unui festival, deoarece expozițiile pop-up apar în spații temporare, showroom-uri și galerii.

Colaborarea interdisciplinară nu este nimic nou în design, dar unul dintre lucrurile care s-au evidențiat anul acesta a fost  faptul că  foarte multe branduri consacrate și evenimente au pus alți artiști creativi în centrul atenției.”

Dacă materialul realizat de colega noastră ți-a plăcut și ai în plan să aduci un plus casei tale în materie de design, te invităm să descoperi aici serviciul nostru de design interior.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)