#OameniiMobexpert - Iulia: „Încerc să iau ca exemplu tot ceea ce văd mai bun la oamenii din jurul meu”

Pentru că oamenii din spatele unui brand sunt cei care îi dau viață, vă facem cunoștință cu colega noastră, Iulia Păuna, Content & PR Specialist în cadrul Mobexpert Online.

Vrem să aflăm mai multe lucruri despre tine. Cine este Iulia, ce a făcut înainte să lucreze în cadrul companiei Mobexpert?

Îmi place să cred despre mine că sunt un om simplu, un copil care a pornit din mediul rural la fel ca majoritatea dintre noi și care a reușit să își contureze până la 23 de ani un traseu profesional destul de clar. Înainte să lucrez la Mobexpert am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA și am aplicat ulterior la masteratul de Publicitate unde sunt studentă în ultimul an. În plan profesional pot spune că până să ajung la Mobexpert am experimentat suficient cât să îmi dau seama ce îmi doresc cu adevărat să fac în domeniul comunicării.

Povestește-ne mai multe despre traseul tău profesional.

Parcursul meu profesional a început în primul an de facultate atunci când am ales să aplic ca voluntar în cadrul unui ONG dedicat studenților la Comunicare și Relații Publice. Am făcut parte din această organizație mai bine de un an și jumătate în care am trecut de la executive la coordonatorul unui departament. Oportunitatea de a lucra într-un ONG studențesc m-a făcut să experimentez atât partea de social media, cât și organizarea de evenimente.

Paralel, în cel de-al doilea an de facultate am ales să mă și angajez în adevăratul sens al cuvântului. A fost destul de greu să îmi găsesc primul job, deoarece ne aflam chiar în mijlocul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, am reușit să obțin primul meu loc de muncă la o firmă umbrelă în cadrul căreia eram singurul om care se ocupa de comunicare, iar fișa postului era destul de variată. În final, am ales să mă reorientez, am obținut un internship la o federație sportivă în marketing online, iar mai apoi m-am angajat ca Social Media Junior la o agenție de publicitate. Prin urmare, nu glumeam atunci când spuneam că am experimentat destul de mult până să înțeleg ce îmi place cu adevărat să fac în domeniul comunicării.

Poți explica în câteva cuvinte domeniul tău de activitate?

Aceasta este o întrebare pe care trebuie să recunosc că o primesc destul de des. Domeniul comunicării este unul suficient de vast, însă dacă ar fi să vorbesc aplicat pe ceea ce fac acum, în calitate de Content & PR Specialist, pot spune că este vorba de multă creativitate, atenție la detalii, dar și la tot ceea ce este în „trend” în mediul online.

De ce social media? Cum ai ales acest drum din punct de vedere profesional?

Întotdeauna m-am considerat o fire creativă. Una dintre amintirile mele preferate din copilărie este legată de mine care îmi imaginam diferite evenimente pentru care ulterior desenam și afișe. Afișe pe care alegeam să le lipesc cu scotch roșu pe pereții albi ai casei (o alegere nu prea inspirată atunci când trebuia să le dezlipesc). Așadar, am ales social media pentru că este un mediu dinamic în care îmi pot exprima creativitatea și din care îmi pot evalua rezultatele muncii în parametrii destul de clari.

Cum decurge o zi din activitatea ta? Care sunt cele mai mari provocări?

Așa cum spuneam, domeniul comunicării este unul destul de dinamic. Pot avea zile în care să îmi rezolv toate task-urile exclusiv de la laptop ori zile în care pun în practică „munca de teren” deși rezultatele ei se reflectă tot în mediul online. Nu pot spune că există provocări atunci când vine vorba de domeniul în care lucrez, ci poate mici „probleme tehnice” care cu răbdare (aspect la care încă lucrez, dacă ar fi să facem și o glumă) se pot remedia.

Care sunt principalele ingrediente pentru o colaborare eficientă cu echipa din care faci parte?

Cred că într-o echipă este foarte importantă relația dintre colegi, dar și ca fiecare dintre aceștia să fie stăpâni pe ceea ce fac, iar aici nu se pune problema de altceva. În momentul în care ești înconjurat de oameni profesioniști care sunt pasionați de meseria lor lucrurile merg bine de la sine.

Care au fost acele momente din parcursul tău profesional în care simți că ai crescut cel mai mult?

În parcursul meu au fost două momente în care am simțit că am crescut, cel puțin până în acest moment. Primul a fost atunci când am reușit să renunț la primul meu job, deoarece am reușit să mă înțeleg și să mă valorific pe mine ca angajat, ceea ce cred că este o realizare personal-profesională de care fiecare dintre noi are nevoie.

Cel de-al doilea moment a fost atunci când am reușit să mă angajez în cadrul Mobexpert. Odată cu angajarea în cadrul unei companii cu un departament de comunicare atât de dezvoltat și a căreia imagine este atent comunicată am simțit că în sfârșit eforturile mele au dat roade.

Care este un proiect de care ești mândră?

Au fost multe proiecte în care m-am implicat și de care am fost mândră, însă cred că cel mai recent este reprezentat de sesiunile de live shopping pe care le-am avut în ultimele luni. Am fost bucuroasă că am reușit să implementăm și să experimentăm un concept de e-commerce care abia prinde amploare în România. În ciuda faptului că rezultatul final pare unul simplu, munca și emoțiile din spatele unei sesiuni de shopping live sunt înzecite.

Ce calități te ajută să ai succes în acest domeniu?

Consecvența și creativitatea cred că sunt caracteristici care m-au ajutat să am rezultate bune în acest domeniu.

După ce valori te ghidezi în carieră și în viață, în general?

Încerc pe cât mai mult posibil ca în viață, cât și în carieră să îmi exprim în mod onest părerile cu privire la activitățile pe care le desfășor. De cele mai multe ori, dacă alegi să fii sincer cu tine și cu cei din jur, rezultatele pe care le poți obține sunt surprinzătoare. Nu întotdeauna toți vor rezona cu părerea ta, dar de multe ori este posibil ca opinia ta să aducă noi perspective semnificative, iar în locul potrivit lucrurile acestea sunt apreciate.

Cine sunt oamenii, personajele care te inspiră?

De cele mai multe ori încerc să iau ca exemplu tot ceea ce văd mai bun la oamenii din jurul meu pentru că fiecare dintre aceștia au calități diferite. În mod deosebit apreciez oamenii care sunt pasionați de ceea ce fac, ba chiar am o persoană extrem de dragă sufletului meu a cărei dăruință și perseverență pentru domeniul greu pe care a ales să îl urmeze mă inspiră în fiecare zi.

Ce sfat ai pentru generația tânără? Ținând cont mai ales de această perioadă, ce ar putea să facă pentru joburile în care sunt deja sau pentru care se pregătesc.

Oricât de clișeic ar putea să sune, răbdarea este cheia succesului. Poate că nu te afli în cel mai bun moment acum, dar cu fiecare cărămidă mică sau mare, grea sau stresantă pe care o pui în parcursul tău profesional ești mult mai aproape de a cunoaște și a pune în practică tot ceea ce ți-ai dorit mereu. Este foarte important să iei tot ce este mai bun chiar și din cele mai demoralizante experiențe, este important să te asculți, să te înțelegi și să rămâi focusat pe ceea ce îți dorești oricât de greu ar putea să pară la început.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)